To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Malarstwo i Teatr - Malarstwo

Anonymous - Pon 25 Wrz, 2006 15:26

A Italia niezmienna i wiecznie taka sama ...
Monika - Wto 26 Wrz, 2006 01:08

"The Confession" Dicksee (1896)
Urzekła mnie biel tej sukni, wyląda niesamowicie, niczym pajęczna spowijająca obraz

"The Mother" Dicksee

Gitka - Wto 26 Wrz, 2006 13:35

Piękne obrazy, Moniko.
Można sobie całą historię do nich wyobrazić...

Gunia - Wto 26 Wrz, 2006 15:20

Monika napisał/a:
"The Confession" Dicksee (1896)
Urzekła mnie biel tej sukni, wyląda niesamowicie, niczym pajęczna spowijająca obraz
[url=http://img99.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

"The Mother" Dicksee
[url=http://img64.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

Naprawdę śliczne! :thud:

Karenina - Wto 26 Wrz, 2006 15:29

Mmmmm...wszystkie jak marzenie senne, co nigdy się nie kończy...

Mnie za serce chwytają kobiety Axentowicza, są jak rusałki, nieziemskie i ulotne, jakby z wiatrem tańczyły....

Teodor Axentowicz, "Rudowłosa" 1899r.

Jeannette - Wto 26 Wrz, 2006 16:10

Rzeczywiście piękne. A ja taki znalazłam w książce od historii:

Thomas Gainsborough, Portret pani Sheridan, 1785-86

Maryann - Wto 26 Wrz, 2006 19:44

A ta dama Wam się podoba ?

Harry_the_Cat - Wto 26 Wrz, 2006 19:56

Cesarzowa Elżbieta?
Maryann - Wto 26 Wrz, 2006 20:10

We własnej osobie.
Co prawda, ten portret to nie jest mój ulubiony - najbardziej lubię ten z rozpuszczonymi włosami, ale jakoś nie mogę go nigdzie znaleźć. Mieć takie loki...

Anonymous - Wto 26 Wrz, 2006 20:16

nie lubię Sisi. Wolę Freuda i Mozarta :D Aczkolwiek obraz piękny.
Anonymous - Wto 26 Wrz, 2006 20:27

ona w rzeczywistosi podobno miala takie. Mam zdjecie. Bardzo, bardzo intrygująca uroda. Portret tego tak nie oddaje.
Maryann, a znasz tytuł?

monika29.09 - Wto 26 Wrz, 2006 20:49

cd dam:

Adam Chmielowski "Dama z listem", Władysław Czachórski "Dama z różą" i Teodor Axentowicz "Zofia Brzeska"

m.

Gunia - Wto 26 Wrz, 2006 21:07

Same Damy na tych obrazach. :D
Maryann - Wto 26 Wrz, 2006 21:32

AineNiRigani napisał/a:
ona w rzeczywistosi podobno miala takie. Mam zdjecie. Bardzo, bardzo intrygująca uroda. Portret tego tak nie oddaje.
Maryann, a znasz tytuł?

Znalazłam:

Monika - Wto 26 Wrz, 2006 21:48

[quote="Maryann"]
AineNiRigani napisał/a:
Maryann, a znasz tytuł?
Znalazłam:

Cudnie, że o niej wspomniałyście, to jedna z moich największych miłości historycznych :grin:
A to jedno z moich ulubionych zdjęć, też Winterhalter

O którym zdjęciu piszesz Aine?

Jeannette - Wto 26 Wrz, 2006 21:54

Ach Maryann te loki. :thud:
Maryann - Wto 26 Wrz, 2006 22:05

Jeannette napisał/a:
Ach Maryann te loki. :thud:

Mam ma tym tle pewien kompleks... Chociaż trzy godziny czesania co rano...

Anonymous - Wto 26 Wrz, 2006 22:06

ona wiedziała, że ma piękne włosy. Dlatego tak je własnie eksponowała :D
Aż zazdrość zżera jak popatrzę na moje. Pięć na krzyż. Brrrr !!!

Gitka - Czw 28 Wrz, 2006 01:05

[quote="Monika"]
Maryann napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Maryann, a znasz tytuł?
Znalazłam:

Cudnie, że o niej wspomniałyście, to jedna z moich największych miłości historycznych :grin:

Moniko, musisz pojechać do Pszczyny. Ostatnio była tam duża wystawa: zdjęcia, obrazy...

Dziewczyny, te obrazy są wspaniałe, piękne damy.
Ale znajdzcie mi takie w których są przystojni dzentelmeni, bo tych jakoś trudno znalezc.
Albo może gusta już nie takie jak dawniej... :wink:

Gitka - Czw 28 Wrz, 2006 10:50

Mona Lisa pozując do obrazu była w ciąży
Mona Lisa, uwieczniona na słynnym obrazie przez Leonarda da Vinci, podczas pozowania mistrzowi była w ciąży lub zaraz po porodzie - ogłosił francuski ekspert od sztuki.
"Dzięki najnowszej technologii odkryliśmy, że Mona Lisa okrywała suknię specjalnym woalem z gazy, jaki niegdyś nosiły kobiety w ciąży lub zaraz po porodzie" - powiedział telewizji LCI Michel Menu.

Wielu ekspertów już od dawna sugerowało, że Mona Lisa była w ciąży.
Tajemnicza kobieta z obrazu Leonarda od wieków budzi ogromne zainteresowanie na całym świecie. Dzięki pracom naukowców wiadomo już, że nazywała się Lisa Gherardini. Jej mężem był florencki kupiec Francesco del Giocond. Da Vinci zaczął ją malować w 1503 roku. "Mona Lisa" to odpowiednik "Madame Lisa". La Gioconda, jak często określa się ją w wielu krajach, to francuska wersja jej nazwiska.

Leonardo da Vinci przywiózł "Mona Lisę" do Francji w 1517 roku. Od 1804 roku obraz można oglądać w Luwrze.

http://wiadomosci.onet.pl/1409730,69,item.html

Anonymous - Czw 28 Wrz, 2006 13:53

Gitka napisał/a:
Mona Lisa pozując do obrazu była w ciąży

Tylko teraz pytanie: która? Bo modelki były dwie :D

Gunia - Czw 28 Wrz, 2006 13:59

A ja mam prawdopodobnie bardzo ciasny umysł, bo nie mogę pojąć fenomenu Mona Lisy. Co w niej jest AŻ TAK nadzwyczajnego?
Anonymous - Czw 28 Wrz, 2006 14:11

Dla mnie wszystkie obrazy leonarda są nadzwyczajne. Uwielbiam renesans i twórczość artystów renesansowych.
Mona Lisa po prostu JEST nadzwyczajna. Nie wiem co w niej jest, ale jak na nią patrze, mam dreszcze.

Gunia - Czw 28 Wrz, 2006 14:14

AineNiRigani napisał/a:
Dla mnie wszystkie obrazy leonarda są nadzwyczajne. Uwielbiam renesans i twórczość artystów renesansowych.
Mona Lisa po prostu JEST nadzwyczajna. Nie wiem co w niej jest, ale jak na nią patrze, mam dreszcze.

Ja też lubię Leonarda i renesans, ale fenomen Mona Lisy chyba na zawsze pozostanie dla mnie jedną z nierozwiązanych zagadek ludzkości. :)

Maryann - Sob 30 Wrz, 2006 16:52

Gitka napisał/a:
Dziewczyny, te obrazy są wspaniałe, piękne damy.
Ale znajdzcie mi takie w których są przystojni dzentelmeni, bo tych jakoś trudno znalezc.
Albo może gusta już nie takie jak dawniej... :wink:

Gusta gustami, a portrety przystojnych dżentelmenów rzeczywiście trudno znaleźć - wiem, bo próbowałam. Czyżby w niegdysiejszych wyższych sferach brakowało urodziwych panów ? :wink: