To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Admete - Wto 17 Mar, 2020 21:11

I jeszcze ten właściciel księgarni, który najwyraźniej pisał listy do matki Hae Won. Chyba musimy jeszcze poczekać i to długo, żeby dostać odpowiedzi. Co myślisz o dawnej przyjaciółce Hae Won ze szkoły? Jest szczera w swoim pragnieniu pogodzenia się z Hae Won, czy chodzi jej tylko o Eun Seopa? No i co z jego przeszłością. Mam czasem wrażenie, że scenarzysta tak wolno plecie wątki, że mu to 16 odcinków nie wystarczy ;)
BeeMeR - Wto 17 Mar, 2020 21:40

Rzut zaległych fotek z Królowej i idę oglądać dalej

Trzykrotka - Wto 17 Mar, 2020 21:42

O tak, zagadek wydaje się być coraz więcej z każdym odcinkiem. Eun Seop na pewno jest adoptowany, ale jaka była jego przeszłość, a zwłaszcza tych kilka lat, w których zniknął z oczu ciotce Hae Won. Mówiła o tym siostrzenicy, kiedy tamta zastanawiała się, czemu ES wydaje jej się zupełnie odmieniony. Właściciel księgarni - to chyba jemu matka oddawała listy przez Eun Seopa? Kim jest?
Dawna przyjaciółka - sama nie wiem, czy nie okaże się bombą z opóźnionym zapłonem. Te jej wyjaśnienia odnośnie sprawy z czasów szkolnych wydały mi się mętne, a przeprosiny dość byle jakie jak na to, co wycierpiała Hae Won. Ale mogę się mylić.
Na razie siadam do 6, są napisy :banan:

Edit: zdążyłam zobaczyć zdjęcia. jaka piękna gama kolorystczna :serduszkate:

Admete - Wto 17 Mar, 2020 21:50

Zdjęcia w Królowej Seon Deok są piękne. I te krajobrazy. Trzykrotko to jemu ES miał zwrócić listy.
Trzykrotka - Wto 17 Mar, 2020 23:09

Scena tego zwrotu była niewymownie smutna.
Co za piękny odcinek, pełen uczuć, pokazanych, jak to w tej dramie, tak oszczędnie jak to możliwe. Eun Seop wracający wieczorem do domu, szczęsliwy na widok Hae Won pilnującej księgarni. Odprowadzający ją do pensjonatu, Zapalający dla niej latarnię przy drodze :serduszkate: Zazdrosny i zdenerwowany na spotkaniu absolwentów liceum.
Bałam się wprowadzenia wątku "tego drugiego," wydawał mi się zagrożeniem dla całej tej subtelnej konstrukcji towarzysko - uczuciowej, ale nie. Najprawdopodobniej było to tylko cameo, a wątek tego drugiego dzieciaka z Seulu okazal się bardzo ważny. I tak ładnie, pastelowo namalowany. I na koniec dostaliśmy wyznanie :serce2:
Boję się tylko regresu, który - jak mówi o tym wyraźnie zapowiedź 7 odcinka, teraz nastąpi. Hae Won w ciemnych okularach jak ciotka i matka, nie! Ale na pewno zajrzymy troszkę w historię Eun Seopa i jego tajemnice.

Chciałam jeszcze napisać o obejrzanej przedwczoraj Czekoladzie, odcinku, w którym umarły dwie osoby z hospicjum, babcia - pierwsza żona i mały chłopiec - kosmonauta. Bardzo cenię sobie w tej dramie ten bardzo spokojny ton, nie epatowanie żalem, smutkiem i łzami. Dyskrecję. O śmierci babci dowiadujemy się z białego hanboka i płaczu drugiej żony, a śmierć chłopca pokazana jak podróż na inną planetę po wypełnieniu kosmicznej misji to było arcydzielo. Smutek ogromny, ale bez wycia i rozdzierania szat. Brawo

Admete - Wto 17 Mar, 2020 23:25

To były chyba najpiękniejsze momenty Chocolate.
Admete - Śro 18 Mar, 2020 17:29

Hae Won wyglądała pięknie na spotkaniu szkolnym. Trochę za powolne tempo zaczyna się robić, mam nadzieję, że ewentualna dramatoza nie potrwa długo. Hwi postanowiła się odkochać, bo jej duma ucierpiała ;) Czy księgarz to może ten chłopak od kwiatów? Wydaje się szczerze nadal kochać matkę Hae Won. Może dostaniemy też jakieś informacje o tym, co stało się kiedyś z Eun Seopem. Całkiem fajny ten aktor, który grał Oh Young-Woo. Lubię też bardzo postać pracownika urzędu miasta, zabawny jest. Jakby Hwi była starsza, to by fajnie razem wyglądali ;) Znaczy się aktorzy są całkiem blisko sobie wiekiem, ale postacie nie.
Trzykrotka - Śro 18 Mar, 2020 19:53

Ja też myśle, że ten uśmiechnięty niewysoki księgarz to ten chłopak od kwiatów zakochany w matce Hae Won. Mają coś wspólnego z Eun Seopem - i księgarnię i długodystansową nie odwzajemnioną miłość.
Mnie się dobór aktorów bardzo w tej dramie podoba, od małych po seniorów - na przykład para dziadek piekący mandarynki z wnuczkiem z klubu filmowego. Tak, chłopak grający Oh Young Woo też mi się bardzo podobał - i on i jego postac. Myślę, że już swoje zrobił, czyli pozwolił Hae Won podziękować i zamknąć jakąś przeszłość za sobą, ale przede wszystkim posłużył za katalizator. Przy nim połapała się we własnych uczuciach.
Ten który gra szkolny "numer dwa," prymusa, a teraz urzędnika magistratu, to kolejna wschodząca gwiazda dramalandu. Pokazał się w Memories of Alhambra, choć aż trudno uwierzyć, że to on był Marco, zaćpanym kumplem twórcy gry, pierwszym Wrogiem, tym, przez którego do gry wkradł się błąd. Potem zrobił furorę w Search WWW przyćmiewając nawet przystojniaka Changa. Pogoda to już jego czwarta drama. Bardzo szybko potrafi przejść od grania miłego chłopaka do istnego monstrum.

Edit: prawda, Hae Won na zjeżdzie absolwentów była przepiękna :oklaski:

Admete - Śro 18 Mar, 2020 20:14

Bardzo dobry jest casting w tej dramie :) Dziewczyna grająca Hwi skończy niedługo 18 lat i może zacznie grac dorosłe role. Podoba mi się też, jak zagrana jest ciotka. Ciekawy głos ma ta aktorka.
Trzykrotka - Śro 18 Mar, 2020 21:54

Hwi dałabym najwyżej 15 lat, pewnie odmładza ją szkolna stylizacja, warkoczyk i skromne ciuszki. Bardzo mi się ta mała podoba. Ciotkę poznałaś? Grała ZUą Babę w Wagabundzie. Tutaj bardziej mi się podoba. Daje radę, mimo, że przez całą dramę ciemne okulary zasłaniają jej pół twarzy i oczu nie widać.
Jestem na półmetku Czekolady. Jak lubię personel hospicjum, tak brata bohaterki mam ochotę rozszarpać. Ten jego nadentuzjazm i kombinowanie na każdym kroku. Nie wiem, czy miłość siostrzana powinna być taka - pobłażliwa aż do głupoty.

Admete - Śro 18 Mar, 2020 22:58

Reakcja na brata zupełnie normalna. Większość widzów miała go ochotę zatłuc :wink: Ale na końcu się przydał i zmądrzał trochę. Nie poznałam tej aktorki, zupełnie inna.
Trzykrotka - Czw 19 Mar, 2020 12:14

Admete napisał/a:
Nie poznałam tej aktorki, zupełnie inna.

Ja ją jakoś pamiętam, bo dawno temu grała w dramie z młodym Siwonem :lol:

Trzykrotka - Czw 19 Mar, 2020 23:03

Posłałam w podróż Przystojnych Doktorów odcinek 2. Nie mam już dziś siły oglądać, poza ładną sceną w której JJS zajmuje się synkiem. Zmęczonam.
Na szczęście tupnęłam nóżką i idę na urlop. Tak to nie będzie, żeby dwie osoby i to obie z grupy podwyższonego ryzyka harowały, a młode laski "opiekowały się rodzicami" w domach. Sorki za prywatę wirusową, ale mam już dość wyzysku. Oczywiście muszę przeszkolić zastępcę, ale jest on (nowy kolega) tak przystojny i uroczy, że chyba się poświęcę :twisted:

BeeMeR - Czw 19 Mar, 2020 23:43

Trzykrotka napisał/a:
Tak to nie będzie, żeby dwie osoby i to obie z grupy podwyższonego ryzyka harowały, a młode laski "opiekowały się rodzicami" w domach. Sorki za prywatę wirusową, ale mam już dość wyzysku. Oczywiście muszę przeszkolić zastępcę, ale jest on (nowy kolega) tak przystojny i uroczy, że chyba się poświęcę
Słusznie :oklaski:
Aragonte - Pią 20 Mar, 2020 00:13

Trzykrotko, brawo, jestem z ciebie dumna :oklaski: Dbaj o siebie, proszę.
A co do kolegi - poświęć się, czemu nie :mrgreen:

Admete - Pią 20 Mar, 2020 00:21

Dobrze, że zostaniesz w domu.
Admete - Pią 20 Mar, 2020 13:56

Obejrzałam dwa pierwsze odcinki nowej dramy - Find me in your memory. Na razie mogę ostrożnie powiedzieć, że mi się podoba. Co prawda pomysł z hiper pamięcią i dziurami w pamięci jest ograny, ale scenarzystka to pani od Duel, więc myślę, że postacie będą dobrze napisane, dialogi też. Poza tym gra tam pan z The Guest, a bardzo go lubię. Potrafi zagrać każdą rolę. Pani nie znam, ale jest w porządku.

http://asianwiki.com/Find_Me_in_Your_Memory

Admete - Pią 20 Mar, 2020 17:38

Hospital Playlist też już obejrzałam - tym razem wszystko mi się podobało ;)
Trzykrotka - Pią 20 Mar, 2020 18:34

Pani grała w The Mirror of The Witch i córkę dwóch matek w Jealousy Incarnate. Teraz mam ją w 2 sezonie Waikiki. Jest parą Dołeczka.
Admete - Pią 20 Mar, 2020 18:36

I jakie na tobie robi wrażenie? Tutaj pasuje, gra aktorkę.
Aragonte - Pią 20 Mar, 2020 21:38

Kończę wreszcie pierwszy odcinek Hospital Playlist. No dobra, najzabawniejszy był dramatyzm Andrei zestawiony ze stoickim spokojem jego brata :lol:
Ja tego Andreę w sumie rozumiem :wink:

BeeMeR - Pią 20 Mar, 2020 22:05

Ja sobie powolutku oglądam swoje:

Trzykrotka - Pią 20 Mar, 2020 23:20

Admete napisał/a:
I jakie na tobie robi wrażenie? Tutaj pasuje, gra aktorkę.

Nigdy nie zawiodła, nawet w okropnym The Great Seducer. Nie jest może wybitna, ale miło się na nią patrzy.
Drugi odcinek Hospital Playlist był już bardziej medyczny, a mniej przyjacielsko-komiczny, choc dynamika tej piątki nadal jest niezwykła. Tak jak w 1 odcinku głównym bohaterem był Andrea - Samuraj, tak tutaj doktorka była na pierwszym planie. Padają jakieś aluzje do niespelnionych romansów między nimi, to znaczy wiemy, że Misaeng kochał się w Doktorce, ale Doktorka lubiła innego i jestem pewna, że "innym" był któryś z kolegów, kto wie, czy nie Min Ki z którym tak zajadle się kłóci. Mnie znów ubawił JJS i jego kiełbaski na stołówce, oraz pląsy "wybierz mnie" :lol:
Wyobrażacie sobie - prowadzić w skupieniu operację mózgu przez 13 godzin? To jakiś horror.
Dziewczynka - bliźniaczka, studentka medycyny, to była siostra Hwi z My Country, prawda Admete? Długo główkowałam, skąd ją znam.

Admete - Pią 20 Mar, 2020 23:55

To chyba rzeczywiście ona. Też mi się wydawała znajoma. Zabawny jest ten chłopczyk, który gra synka. Jaką miał minę, gdy ojciec zabrał mu zupę, bo za ostra.
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 11:28

Trzykrotka napisał/a:
Dziewczynka - bliźniaczka, studentka medycyny, to była siostra Hwi z My Country, prawda Admete? Długo główkowałam, skąd ją znam.

Pojawił się też prokurator z Chiefa Kima :-)