Ekranizacje - Love & Friendship / Przyjaźń czy kochanie (2016)
Akaterine - Śro 09 Cze, 2021 18:17
Któraś z biografek uważa, że sama nie czytała, ale na pewno dużo o Niebezpiecznych związkach słyszała od kuzynki, Elizy de Feuillide.
Tamara - Czw 10 Cze, 2021 13:57
No właśnie, bo podobieństwo aż wali po oczach, przy czym nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - ze może to pokłosie jakiejś afery towarzyskiej z tamtego okresu, których na pewno nie brakowało .
W każdym razie czytam i jestem autentycznie zachwycona - to jest mistrzowsko napisane
Ira - Czw 10 Cze, 2021 15:46
Jako tako taki dramat, romans kostiumowy to byłby dobry materiał. Ale to po prostu nie styl Austen. To nie jej bohaterka. Gdyby to napisał ktoś inny nie miałabym z tym takiego problemu.
Tamara - Czw 10 Cze, 2021 15:50
| Ira napisał/a: |
O to chodzi,że to nie jest typowa bohaterka Austen. Tamte zazwyczaj są inteligentne i dowcipne. Lady Susan jest głupia i próżna. Wszędzie u wszystkich widzi problem tylko nie u siebie. Nawet córki nie kocha. Jest bo jest. Mogłoby jej nie być. |
Ależ jest typowa. Mało u Austen wrednych bab? Siostry Bingleya, lady Katarzyna, Elżbieta Elliot, Fanny Dashwood , siostry Steele, pani Norris , no i Mary Crawford , i wg mnie lady Susan to jest właśnie dojrzała Mary Crawford. Lady Susan nie jest głupia - jest inteligentna, bo bez tego nie zdołałaby tak ludźmi manipulować , natomiast jest pozbawiona zasad moralnych , które prawdopodobnie tak jak u Mary nieugruntowane , prysnęły pod wpływem warunków i okoliczności, w jakich przebywała . Doskonale umie lawirować i utrzymywać się na powierzchni , a to wymaga sprytu i inteligencji.
Tyle , że one wszystkie są na drugim planie zawsze, a tutaj jędza została heroiną .
Ira - Czw 10 Cze, 2021 16:13
A właśnie. Takie harpie zazwyczaj są w tle by denerwować główną bohaterkę. Ale zazwyczaj to te dobre i mądre były na pierwszym planie. W dodatku nie mamy się do kogo przywiązać z dalszego planu. Córka jest bezbarwna, a mężczyzna pomiędzy nimi jest ciapowaty. Jedynie ten pastor, którego lady Susan robi w jaki może bawić.
Tamara - Czw 10 Cze, 2021 17:17
Ale co w tym złego ? Historia z życia wzięta i podejrzewam , że bardzo powszechna w czasach, kiedy kobieta musiała sobie radzić sama owdowiawszy i nie mając majątku .
Poza tym jest szansa, że małżeństwo z sir Jamesem mogło się zakończyć jak małżeństwo Marii Bertram z panem Rushworthem , aczkolwiek Lady Susan jest nierównie sprytniejsza i bardziej obyta od Marii, więc nie pozwoliłaby sobie na taką nieostrożność jak ona.
Admete - Pią 06 Cze, 2025 16:01
Po latach ten film dostarczył mi dużo zabawy - co za żmijka sprytna i pozbawiona moralności - oczywiście nie kibicowałam jej, ale dobrze się bawiłam. Przyjemnie też popatrzeć na coś, co nie jest kostiumową bzdurą bez ładu i składu jak filmy i seriale kostiumowe dzisiaj.
Tamara - Pią 06 Cze, 2025 16:55
A ja ciągle go jeszcze nie obejrzałam
Admete - Pią 06 Cze, 2025 20:09
Na Max znalazłam.
|
|
|