Literatura - Proza i poezja - Cykl o Ani i inne książki L.M. Montgomery
Gunia - Czw 12 Lip, 2007 20:20
A ja właśnie zdobyłam fundusze i zaraz zaczynam polowanie na komplet Ań.
Harry_the_Cat - Czw 12 Lip, 2007 21:45
" L.M.Montgomery: Anne of Green Cables "
https://ssl.allegro.pl/item214678158_okazja_duzo_audio_books_s_king_mongomery_.html
Gunia - Czw 12 Lip, 2007 22:50
Wyobrażam sobie Anię siedzącą na zielonych przewodach i machającą nogami...
Balbina - Pon 16 Lip, 2007 13:10
Ja kupiłam pierwszą część Ani z Przyjaciółką ale drugiej to już niestety nie dorwałam i moje dziecko jest załamane
Gunia - Pon 16 Lip, 2007 13:19
A to są książki, czy filmy?
Ja mam już na półce pełną kolekcję Ań.
Admete - Pon 16 Lip, 2007 17:23
Filmy - mnie sie też nie udało. Wydaje mi się, że oni tej drugiej części dali dużo mniej niż pierwszej - specjalnie.
Dorfi - Śro 01 Sie, 2007 10:21
U nas w kiosku był tylko jeden egzemplarz "Przyjaciółki" z tym filmem. Na drugą część musiałam się wcześniej zapisać i babka specjalnie dla mnie go sprowadziła. Może u Was było podobnie?
Admete - Śro 01 Sie, 2007 10:53
Chyba też tak było - koleżanka wyszukała dla mnie w takim dużym kiosku w domu towarowym.
Lizzy - Śro 01 Sie, 2007 12:31
http://www.4shared.com/ne...Maud+Montgomery
tutaj są e-booki
Anetam - Sob 06 Paź, 2007 13:20
Prawdopodobnie w 2009 lub 2008 powstanie czwarta część o przygodach Ani z Zielonego Wzgórza
pt:"Anne of Green Gables:A New Beginning",ale tym razem już chyba bez Jonathana Crombie- jako Gilberta Blythe i Megan Follows- jako Ani Shirley,a to jest bardzo niedobra nowina
Czwarta część ma opowiadać o dalszym losie Aniu,ale już jako mężatki i matki.
Ta część również wydaje się ciekawa, tylko martwi mnie to kto zagra główne role,gdyby tak ci starzy aktorzy...
Harry_the_Cat - Sob 06 Paź, 2007 13:38
No wiesz, ja im się trochę nie dziwię, że już nie chcą w tym grać.... Po tej koszmarnej trzeciej części...
Chyba lepiej by już Rillę nakręcili albo Błękitny Zamek... Bo tak to obawiam się znowu jakiejś wariacji na temat...
trifle - Sob 06 Paź, 2007 13:44
Noo... ja nie rozumiem, czemu aż tak szaleli przy tej trzeciej części. Mnie to się marzy taka porządna, wierna ekranizacja od początku do końca, przecież to jest świetny materiał na film. Ciekawe, co wymyślą..
Gunia - Sob 06 Paź, 2007 17:19
Zgadzam się z Tobą, Trifle.
Anonymous - Sob 06 Paź, 2007 18:56
Z ciekawością czekam, na "Anię" ale to już nie będzie to samo przyzwyczaiłam sie do aktorów grających główne role
MiMi - Sob 06 Paź, 2007 19:46
Ja się zgadzam z Trifle i Gunią. 3 byłą okropna. Mogliby nakręcić jeszcze raz to, a potem kręcić dalej. Ale może akurat to nas zadziwi...
nicol81 - Sob 06 Paź, 2007 22:09
Mnie tak naprawdę przeszkadzała już część druga. Zlepić trzy książki w jedną i zmiksować bohaterów? Lubię Follows, a zwłaszcza Crombiego, ale naprawdę przydałby się remake.
Ta czwarta część ma się dziać po pierwszej wojnie?
migotka - Nie 07 Paź, 2007 08:06
A NAJLEPIEJ TAKI SERIAL, JAK dROGA DO aVONLEA;)) PAMIETACIE? KIEDYŚ OD TV NIE MOGŁAM SIĘ ODERWAĆ, NIESTETY NIGDZIE TEGO NIE MA....I NIE POWTARZAJĄ W NORMALNEJ TV, A SZKODA
Anetam - Nie 07 Paź, 2007 09:11
Nicol81 chyba tak.W ostatniej 3 części Ania powiedziała Dianie,że wraz z Gilbertem jadą obejrzeć nowy dom w Glen St.Mary i tam chcą rozpocząć nowe wspólne życie, czyli książkowo by to się zgadzało,bo w 5 części czyli "Wymarzony dom Ani" właśnie tam zamieszkali.
Pytanie tylko czy będą dalej kręcić ten film właśnie od tego momentu?
A co do 3 części filmu to może sam motyw wojny nie był dobry i zachwycający (bo trudno żeby był ),ale podobało mi się to,że pokazali w niej ile Ania z miłości do Gilla potrafiła zrobić.Rzuciła wszystko,przyjaciół,pracę,mieszkanie i ruszyła sama na front.
Podobają mi się te spojrzenia, gesty,pocałunki,uśmiechy to wszystko pokazuje jak są w sobie zakochani,dlatego nie krytykuję trzeciej części.
Kevin wypowiadał się,że nakręcił 3 część po to by pokazać,że świat w którym żyła kiedyś Ani przestał istnieć,że nic już nie jest takie bajkowe.
Myślałam,że mu zęby wybiję ,bo przecież o to chodzi.Mamy się odprężyć i powspominać miłe chwile i zabawne sytuacje w Ani,a nie przytłaczać się (tego mamy już w nadmiarze)
Anonymous - Nie 07 Paź, 2007 18:25
Ja tam lubię wojenną część, a to spotkanie na końcu Ani i Gilberta zawsze mnie wzrusza, może nie do łez, ale wzrusza
nicol81 - Nie 07 Paź, 2007 22:19
Ja się przyznam, że tak naprawdę trzeciej częśćci nie dałam szansy- jak tylko zobaczyłam, że jest wojenna. A podczas wojny powinni mieć powyżej pięćdziesiątki
Chociaż podobno Montgomery chciała umieścić początkowe tomy Ani w czasie późniejszym, dopiero później zmieniła to na tamte lata, dopasowując do wojny.
Alison - Nie 07 Paź, 2007 22:33
Oni w tej ostatniej scenie na Zielonym Wzgórzu z małym Dominikiem wygladają tak staro, że kiedy Gil mówi, że stworzą dom i będą wychowywać dzieci, to mój umysł zawsze wtedy dopowiada "chyba wnuki". Jakos za długo im w filmie wychodziło to schodzenie się, a co najgorsze Jack mi się zawsze bardziej podobał niż Gilbert
Anonymous - Nie 07 Paź, 2007 23:55
Bo on się uczy, ona pracuje, on jest na stażu ona stawia pierwsze kroki w wielkim swiecie, a o ile się nie mylę żyją po drodze na kocią łapkę. I nie będzie ejszcze wnuków, na dobry poczatek jedno dziecię już mają i mnie mogliby zaadoptowac wiekowo pasuję
nicol81 - Pon 08 Paź, 2007 09:16
Ta prawdopodobna kocia łapka też mnie w tym filmie dobiła...To nie serial "Beverly Hills"...
Karenina - Pon 08 Paź, 2007 13:34
Byłam bardzo rozczarowana III częścią... nie wiem dlaczego, ale odnoszę wrażenie, że Ania nie jest tam tą samą Anią. Niby minęło tylko 5 lat, a ona tak bardzo się zmieniła, zarówno pod względem wyglądu, jak i gry. Tak, wiem, że w rzeczywistości minęło więcej lat, ale mimo wszystko....
Jeśli chodzi o II część, to Kevin wypowiadał się kiedyś, że musiał zlepić trzy książki, bo w przeciwnym razie akcja byłaby za nudna... Ciekawe, dla kogo, chyba dla niego samego!!! I w ogóle pominięcie wątków z Tadziem i Tolą uważam za świętokradztwo, przecież dzięki nim tyle się działo!!!
Mnie tez się marzy taka wierna ekranizacja, choćby chwile studiów, ze Stellą w wynajętym domku z Gogiem i Magogiem przy kominku - ech, tak wiele razy to sobie wyobrażałam Niestety, nie mogę sobie jednak wyobrazić innej Megan, a ta prawdziwa jest już po prostu na te odcinki za stara.... Kevin zmarnował taką szansę!!!
Anetam - Pon 08 Paź, 2007 13:55
Ja też nie widzę to tych ról innych aktorów...jakoś nie mogę.
Boję się że do 4 części umieszczą jakąś pustą aktoreczkę i aktora,którzy będą się cały czas głupkowato śmiali
A co do wieku Megan to ona miała wtedy 36 lat,no i jeszcze nieprzyjemny rozwód z mężem,praca,stres,dzieci.To robi swoje,ale i tak mimo wszystko nie zamienię jej na żadną inną,kocham jej uśmiech w tym filmie jej radosne spojrzenia,naturalność.Właśnie tak wyobrażałam sobie Anię Shirley i Gilberta.Pod jego spojrzeniem to już się rozpływam jak gorąca czekolada...ahhhh
|
|
|