Seriale - Wspaniałe stulecie
Dorfi - Pon 15 Cze, 2015 16:02
| Agn napisał/a: | | Anaru napisał/a: | (Agn, posiadasz czy online? ) |
Oczywiście, że coco jumbo.
Dorfiku, wspomóc cię jakoś?
|
Bardzo chętnie, ale od odcinka 160
Agn - Pon 15 Cze, 2015 21:10
Oj, to jeszcze nie namierzyłam.
(To ma więcej niż 160 odcinków?! Nie wiem, czy ja to zniesę. )
Dorfi - Pon 15 Cze, 2015 21:51
Nie wiem ile ma, ale ostatni odcinek przed "telewizyjnymi wakacjami" (160) skończył się w taki sposób, że ciężko będzie czekać do września, żeby się przekonać co dalej
Agn - Pon 15 Cze, 2015 22:36
Gryzoń posiada te wszystkie, które widziałaś. :/
Tymczasem brnę przez trzeci odcinek. Bawi mnie, jak sułtanka-matka prawi do sułtanki-żony:
- Dziś czwartek. Tak chcesz powitać sułtana? Ogarnij się!
akne - Pon 15 Cze, 2015 22:48
Ibrahim to wredna postać. Aktor nieźle gra, ale nie lubię tego bohatera. Nazwałam go w myślach męską Hurrem . Był tak samo zazdrosny o sułtana jak ona.
Agn - Pon 15 Cze, 2015 22:52
Która to Hurrem?
Mnie się Ibrahim póki co podoba chyba najbardziej. Wydaje mi się, że to taka tykająca bomba zegarowa.
akne - Pon 15 Cze, 2015 22:53
Hurrem to Aleksandra To jej nowe muzułmańskie imię.
Anaru - Pon 15 Cze, 2015 22:53
| Agn napisał/a: | | Która to Hurrem? |
Ta duża blondyna
Agn - Pon 15 Cze, 2015 22:54
Serio? Myślałam, że ona się będzie nazywała jakaś Rokosana czy coś w ten deseń.
akne - Pon 15 Cze, 2015 23:07
| Anaru napisał/a: | | Agn napisał/a: | | Która to Hurrem? |
Ta duża blondyna |
Jaka blondyna??? Ona jest ruda.
Pośród licznych niedomówień i legend należy podjąć próbę doszukania się prawdy o ulubienicy sułtana Sulejmana. Rozpocząć należy od kwestii wywołującej najczęstsze spory, czyli imienia naszej bohaterki. Powszechnie używane określenie Roksolana, mylnie przyjmowane za imię, oznaczało w rzeczywistości jedynie ruskie pochodzenie. Ruś – Roxanis pojawia się w polskich źródłach, kronice Bernarda Wapowskiego czy pismach Orzechowskiego.
http://historia.org.pl/20...na-wspanialego/
Anaru - Pon 15 Cze, 2015 23:18
| akne napisał/a: | | Jaka blondyna??? Ona jest ruda |
Zapamiętała mi się jako blondyna, ale nie będę polemizować.
akne - Pon 15 Cze, 2015 23:27
Jako aktorka występowała w różnych kolorach włosów . Jako Hurrem jest ruda:
http://www.fanpop.com/clu...li-hurrem-photo
Dorfi - Wto 16 Cze, 2015 00:00
Zależy od ustawienia monitora i odcinka. Serial kręcono długo i widać, że kolor włosów jej się zmieniał (pewnie zmieniała farby do włosów).
Ale jej biżuterię uwielbiam (to znaczy z późniejszych odcinków, jak już została sułtanką)
Harry_the_Cat - Nie 21 Cze, 2015 13:24
No i przez Was zaczelam ogladac
Na YT, jestem na odcinku 7 bodajze, bardzo przyjemnie jak tak w tle leci, faktycznie fajne to, ze akcja ma takie swoje tempo Choc czasami zupelnie nie mam zrozumienia dla ich wyborow, mysla ze rzeczy sie nie wydadza I te niektore dialogi
CIekawe postacie w sumie bo Hurrem nie lubie za bardzo, a mimo to jej kibicuje. Lubie Suleimana i zgadzam sie, ze Ibrahim to ciekawa postac, na razie nie rozkminilam, do czego zmierza.
o! Suleiman wlasnie przyszedl do haremu a ona pobita! :o
PS. I jeszcze chcialam dodac ze jestem pod wrazeniem chlopca, ktory gra Mustafe - ma strasznie duzo linijek!!
Anaru - Wto 30 Cze, 2015 19:39
Seriale zaczęły wczoraj puszczać ten serial, obejrzałam sobie odcinek 1 , dziś idzie 2. Oczywiście obejrzę, choćby miało konkurować z Rekinami z plaży, kometą nad Los Angeles, Megaczymś kontra Megacoś czy innymi cudami.
akne - Wto 30 Cze, 2015 20:10
| Anaru napisał/a: | Seriale zaczęły wczoraj puszczać ten serial, obejrzałam sobie odcinek 1 , dziś idzie 2. Oczywiście obejrzę, choćby miało konkurować z Rekinami z plaży, kometą nad Los Angeles, Megaczymś kontra Megacoś czy innymi cudami. |
Harry_the_Cat - Wto 30 Cze, 2015 20:19
Haha! ja sie zatrzymalam na odcinku okolo 20, musze wrocic
Anaru - Wto 30 Cze, 2015 22:28
Obejrzałam drugi, z przyjemnością większa niż pierwszy, bo się Aleksandra (?) tzn główna bohaterka już tak nie wydzierała jak wczoraj. Bardzo mi się podoba, choć niezmiernie niepochopny
Szafran - Wto 30 Cze, 2015 22:57
Ja na jakiś czas zawiesiłam oglądanie - i nie bardzo pamiętam na którym odcinku. 80+ w każdym razie, więc mam za sobą sporo:).
No i doszłam do momentu, kiedy jednak serial zaczął mnie irytować. Głównie za sprawą Hurrem, która z czasem coraz bardziej kojarzy mi się z zołzowatą chirliderką z filmu o amerykańskim liceum. A chciałabym tę postać zobaczyć skonstruowaną inaczej. Nie kapryśny ozdobnik, a godną intelektualnie partnerkę wodza, która może z nim toczyć dysputy o sytuacji politycznej. Czy choć poezji:).
I mojemu ulubieńcowi Ibrahimowi zaczęli nadawać rysy charakterologiczne, które wcale mi się nie podobają.
Za to pojawiło się wsparcie estetyczne w osobie nowego bohatera:
I poniewczasie zdałam sobie sprawę, że tłumaczka serialu to również tłumaczka literatury i czytałam jej przekłady Pamuka i Safak - acz one innym nazwiskiem były podpisane:D
Anaru - Wto 30 Cze, 2015 23:11
| Szafran napisał/a: | | Za to pojawiło się wsparcie estetyczne w osobie nowego bohatera: |
O mrau...
Ibrahim wizualnie kompletnie mi się nie podoba, zresztą Sulejman też nie, ale rozumiem, że władza jest czasem największym wabikiem.
Admete - Śro 01 Lip, 2015 07:15
O to zdjęcie sprawia, że chyba odwołam teorię, ze w tym serialu nie ma na kim oka zawiesić ( drażniłam się tak z Akne ). A widziałam razem jakieś 15 minut z różnych odcinków Dla mnie jednak ten serial jest zbyt niepochopny.
BeeMeR - Śro 01 Lip, 2015 07:16
Czyli trzeba 80 odcinków żeby się pojawiło wsparcie estetyczne? To ja wolę 4 inne dramy obejrzeć w tym czasie
Anaru - Śro 01 Lip, 2015 09:54
A mnie się bardzo podoba na razie - te stroje, klejnoty, szczegóły, scenografia, która się ma nijak do serwowanej przez amerykańskie filmy , na razie oczarowanam , a jak bedzie dalej to się zobaczy. Idzie o idealnej porze, czyli około 20, konkurencję ma rzadko, a jakby co to zawsze sobie mogę konkurencję stentegować i przynajmniej będę miała bez reklam
Jotka - Śro 01 Lip, 2015 10:16
Ja niestety oglądam po raz drugi ok godziny 16 na TVP 1 (mama ogląda i twierdzi, że tego jeszcze nie widziała, cóż z chorobą nie wygram ), pora przygotowywania i podawania obiadu
Anaru - Śro 01 Lip, 2015 10:25
A masz już całość obejrzaną? To dobrze, że mama nie wyczaiła na serialach po 20, mogłabyś być zmuszona do utrwalenia sobie odcinków
|
|
|