Seriale - Dramy koreańskie, filmy skośne i przypadkowi aktorzy - cz.5
Agn - Sob 03 Sty, 2015 08:53
BeeMeRku, sliczniutki i zgrabnie ubrany. A gdyby mial jeszcze czarne wlosy, to bym zeszla na zawal, wiec moze to i dobrze?
Jestem w pracy i jeszcze nie otwieram, wiec slucham z calej pary muzyki do Arang and the Magistrate - cudowna jest ta muzyka!!!
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 10:06
| Agn napisał/a: | A gdyby mial jeszcze czarne wlosy, to bym zeszla na zawal, wiec moze to i dobrze? | Nigdy nie zrozumiem tego rozumowania - na taki zawał to ja mogę codziennie (i conocnie ) schodzić
Niestety - jestem płytka jak kałuża, przystojny wygląd (+zgrabne ciuchy, odpowiednia fryzura itd.) to połowa sukcesu, resztę zostawiam na grę aktorską i fabułę
Aloe też jak ktoś/coś (stylizacja, fryzura) mi się nie podoba, to mi bardzo ciężko to przeskoczyć - bo to połowa radości odpada i nie ma mowy o zachwycie tylko o marudzeniu - vide: Jekyll & Hyde.
Kolejne pominięte Oski 2014 (już chyba ostatnie ):
W kategorii muzycznej - najładniej śpiewający aktor:
Myślałam o tej kategorii, ale nikt zachwycający nie przychodził mi do głowy tym razem, większość tegorocznych piosnek mnei nie zachwyca: ani Kim Soo Hyun w Koszmicie x2, ani JunKi w Arang ani tym bardziej SungJoon w INRI3,
już najprędzej Choi JIn Hyuk w Emergency, ale to może być najwyżej wyróżnienie za ładną kołysankę:
https://www.youtube.com/watch?v=_cS1n9OZw-s
a dziś amnezja puściła i mam dwóch laureatów:
Oska za najładniej zaśpiewaną dziecku piosenkę: Magic Castle (JSW z GG14D):
https://www.youtube.com/watch?v=vUQ6zCsa7H0
Oraz Oska za mój największy zachwyt: Shin Sung-Rok - I will be there The Count of Monte Christo
(piosenki nie ma już na tubisiach )
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 10:28
Oczywiście nie chcę Was zanudzać, ale fajne tematyczne filmiki z Hero znalazłam:
Grupa reporterów pod wezwaniem tygodniowo-codziennej gazety: Przegląd strojów i wariactw:
https://www.youtube.com/watch?v=J4cm61jpUE8
I reporter Jin Hyuk z rodziną - czyli głównie siostrzeńcami i siostrą:
https://www.youtube.com/watch?v=FcyXoqFSslk
I jeszcze jeden ładny filmik z Hero z dedykacją dla Aragonte (nie tyle piosenka co ładnie wybrane sceny reportera z policjantką (poprzedni skupiał się wyłącznie na reporterze )
https://www.youtube.com/watch?v=SVl-GmsQHyE
Admete - Sob 03 Sty, 2015 10:33
Ja ją mam w MP3 - piosenkę z Hrabiego. Uwielbiam ją. Magic Castle tez lubię.
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 10:34
| Admete napisał/a: | | Ja ją mam w MP3 - piosenkę z Hrabiego. Uwielbiam ją | ja też
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 13:29
BeeMeR, dziękuję za filmik Ja Jin Hyuka i policjantkę naprawdę polubiłam (mimo noble idiocy, zgadzam się ).
Zrewanżuję się filmikiem z My Girl, żebyś miała przedsmak tego, co nam zadaje gwałt przez uszy (mnie i Agn) podczas oglądania MG. Junki szczypiorowaty, przeważnie w fatalnej stylizacji, ale uroczy
https://www.youtube.com/watch?v=MdwFfTNXjbE
A tu mniejszy gwałt przez uszy, mniej umc-umc, za to są najfajniejsze chyba sceny z Junkim i jego podchodami do panny (okularki, bałwanek, nauszniki warte milion dolarów itd.):
https://www.youtube.com/watch?v=z1cJWIroaJ0
I zaraz wracam sobie do Strzelca Zgadzam się z Admete, że w paru odcinkach było pewne spowolnienie akcji, ale teraz już ruszyła z kopyta i ciężko się od tego oderwać.
Trzykrotka - Sob 03 Sty, 2015 13:35
| Aragonte napisał/a: |
Zrewanżuję się filmikiem z My Girl, żebyś miała przedsmak tego, co nam zadaje gwałt przez uszy (mnie i Agn) podczas oglądania MG. |
I mnie! Wybierz i mnie! Chińskie tortury - trzy piosenki puszczane w kółka przy każdej okazji. Piosenki koszmarne jak rzadko.
W naszym źródełku pokazała się parodia Misaeng, gdyby kto chciał. Ja nie chcę
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 13:41
A racja, Trzykrotko, prawda, Ty już przemęczyłaś My Girl do końca, należy Ci się medal albo chociaż bukiet Muzyka jest okropniasta
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 14:03
Świetne
A ja, jako że bywam płytka jak kałuża wcale często zachwycam się właśnie Jun Ki w smokingu podczas odbierania nagród za Iljimae
https://www.youtube.com/watch?v=-RgJ8Ay8Fy4
Ale był obładowany bukietami, prawie go nie było zza nich widać
Trzykrotka - Sob 03 Sty, 2015 14:16
| Aragonte napisał/a: | | zachwycam się właśnie Jun Ki w smokingu podczas odbierania nagród za Iljimae : |
Uwielbiam panów w takiej gali, a Jun Ki jest po prostu zawałogenny
OK - Osek Trzykrotki część 1. Części będą 2 i co najwyżej suplement, jak sobie coś przypomnę.
Mała uwaga: Arang, KoD i TGL, za które chciałabym powręczać najwięcej nagród oglądałam w 2013, więc odpadają. Nie oceniam też filmów, bo widziałam ich za mało.
Oski 2014 w rankingu subiektywnym Trzykrotki
OSKI DLA DRAM ZA 2014 ROK
Najlepsza z najlepszych - nie miałam w tym roku. Nie przyznaję tej kategorii.
Najlepsza baśń współczesna: My Girlfriend is Gumiho
Najlpesza baśn w kostiumach: Iljimae
Najlepsza sensacja: Two Weeks
Najlepsza komedia: King of The High School
Najlepszy rom-kom: Marriage Not Dating
Najlepszy obyczaj: Valid Love
Najlepszy seguk: Joseon Gunman
Największe oczarowanie: Valid Love
Największe zaangażowanie emocjonalne: Time Between Dog and Wolf
Najbardziej całuśna: I Need Romance 3
Najbardziej wzruszająca: Pinocchio
Największa guilty pleasure: You Are Beautiful
Najlepsze kostiumy, dekoracje i stroje współczese: My Secret Hotel
Najlepsze kostiumy, dekoracje i stroje historyczne: The Night Watchman
Najlepsze dialogi: Valid Love
Oska zbiorowa dla dram dających w tym roku jednoosobowej komisji przyznającej najwięcej uciechy: noona romances (I Need Romance 3, I Hear Youtr Voice, Witch's Love, King Of High School, Secret Love Affair itd)
Garść subiektywnych nagród za detale:
Największy wybuch śmiechu powtarzający się przy każdej powtórce: jak to szło w reklamie? w góry na prawo? dla You Are Beautiful
Największy i niekontrolowany płacz: scena ojcowsko - synowska Pinochcio
Najbardziej chwytająca za serce scena: piosenka dla dziewczynki: God's Gift 14 Days
Najlepszy pocałunek: It's Ok It's Love (pocałunek pod wodospadem)/ City Hall (pocałunek szafirowy)
Najlepszy zestaw pocałunków: I Need Romance 3
Najlepsza romantyczna scena bez pocałunku: wspólne jedzenie tosta w Pinocchio
Najgorętsza scena bez pocałunku: tango (Scent od the Woman i City Hall)
Najlepszy zjazd na kominek: Time Between Dog and Wolf
Anty-Oski
Najbardziej zapomniana z glośnych dram tego roku: My Love From Another Star
Najbardziej zmarnowany potencjał: New Leaf
Najbardziej spaprany scenariusz: Trot Lovers/My Secret Hotel
Najmniejszy pomysł na scenariusz rozdęty w 16 odcinków: My Girl
Największa nuda: Empress Ki
Najokropniejsza scena kibelkowa: Marriage Not Dating
I już poza nagrodami: największe ostrzeżenie na przyszłość:
a/nie oglądać tasiemców,
b/ trzymać się z dala od czystego melodramatu w wydaniu koreańskim.
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 14:35
| Aragonte napisał/a: | | Ja Jin Hyuka i policjantkę naprawdę polubiłam | Ależ wiem i nie miałabym nic przeciwko, gdybyś ich wybrała na parę roku
Oni bardzo sympatyczni są. Najcięższą postacią do przejścia był dla mnie ex-mafiozo - istna mumia aktorska, bo to nawet underactingiem nazwać nie można
| Aragonte napisał/a: | | Zrewanżuję się filmikiem z My Girl | Uprzejmie dziękuję za gwałt na moich uszach W pierwszym umck-umck, w drugim fałszywe zawodzenie (albo jakość techniczna takie wrażenie na mnie robi )
Nie dotrwałam do końca, wybaczcie, zwłaszcza, ze jak zobaczę wszystkie najfajniejsze sceny z Junkim, co będę w dramie oglądała?
Zachowałam obie do obejrzenia po seansie dramy
Ja omal nie chwyciłam za nią w Sylwestra, ale potrzebowałam lekarstwa na samotność, a nie frustracji
| Aragonte napisał/a: | wracam sobie do Strzelca Zgadzam się z Admete, że w paru odcinkach było pewne spowolnienie akcji, | Ja też się z tym zgadzam, tam około 12 odcinka ze dwa-trzy można by przystrzyc, ale później tempo akcji jest bez zastrzeżeń.
Nawiasem - bardzo udany podpis
| Trzykrotka napisał/a: | | I mnie! Wybierz i mnie! | Dla Ciebie to ja wybieram filmik z Hero - jeden z w/w, resztę odpuść - tu śliczny młody Ji Chang Wook i rzut oka na estetykę dramy tudzież najczęstsza piosenkę
https://www.youtube.com/watch?v=J4cm61jpUE8
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 14:55
| Trzykrotka napisał/a: | parodia Misaeng, gdyby kto chciał. Ja nie chcę
| Do mnie parodie (i kabarety) nie trafiają z reguły
| Aragonte napisał/a: | Ale był obładowany bukietami, prawie go nie było zza nich widać | A obładowany, ale też język fajnie wystawił
Trzykrotko ładne zestawienie
Jedno pytanie - co to jest | Cytat: | | City Hall (pocałunek szafirowy) |
Znaczy który?
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 14:56
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Ja Jin Hyuka i policjantkę naprawdę polubiłam | Ależ wiem i nie miałabym nic przeciwko, gdybyś ich wybrała na parę roku |
Są sympatyczni i bardzo ich razem lubię, ale parą roku dla mnie nie są
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | Ale był obładowany bukietami, prawie go nie było zza nich widać | A obładowany, ale też język fajnie wystawił |
Też to zauważyłam
I podczepiam się bezczelnie pod pytanie o pocałunek szafirowy z TCH - myślałam, że tylko ja tego nie kojarzę
A w Gunmanie szpiegowanie, przeciąganie liny i walka o rynek i wpływy u pana Yamamoto
Edit: uzupełniłam swój podpis
A, zapomniałam dopisać, że bardzo mi się podobają reminiscencje z pobytu Yoon Kanga w Japonii - krótkie, oszczędne, ale przykuwające uwagę i znaczące, no i w wyraźnie odmiennej kolorystyce A przeważnie reminiscencje mnie lekko nużą i mam ochotę je przewijać.
Trzykrotka - Sob 03 Sty, 2015 15:12
| Aragonte napisał/a: |
I podczepiam się bezczelnie pod pytanie o pocałunek szafirowy z TCH - myślałam, że tylko ja tego nie kojarzę
|
Ten
https://www.youtube.com/watch?v=EZ53imxSDd8
Co widzicie, kiedy włączacie filmik? Do tego stroje bohaterów dobrane jak u Karana Johara
Uwielbiam niesamowitą intymność tego pocałunku i ciarki, jakie mam wzdłuż kręgosłupa, kiedy po oglądam
| BeeMeR napisał/a: | [
[ Dla Ciebie to ja wybieram w/w filmik z Hero - jeden, resztę odpuść - tu śliczny młody Ji Chang Wook i rzut oka na estety dramy tudzież najczęstsza piosenkę
https://www.youtube.com/watch?v=J4cm61jpUE8 |
Aj...
Hero niedługo pójdzie na warsztat - że się tak wyrażę
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 15:19
Aaaa, ten pocałunek z TCH! Bardzo mi się podobał
A z scen bez pocałunku to świetne były w TCH kolejne odsłony sceny w namiocie zakończone groźbą Jo Guka "jeśli nie przestaniesz, to się na ciebie rzucę"
Trzykrotka - Sob 03 Sty, 2015 15:27
OSKI 2014 DLA AKTORÓW
Olśnienie roku:
Lee Jun Ki za talent, wdzięk, charyzmę, rozciągnięcie, uśmiech, całuśność i piękne oczy oraz - bo tak i już (Joseon Gunman, Two Weeks, Iljimae, Time Between Dog And Wolf, My Girl i filmy)
Kim Sun Ah - jak zawsze niepokonana: za talent dramatyczny i komediowy, urodę, figurę i nogi (Scent of the Woman, City Hall i filmy)
Ulubiona rola męska: Lee Jun Ki za rolę Soo Hyuna/ Kaya w Time Between Dog and Wolf
Ulubiona rola żeńska: Gu Ara za rolę policjantki - nowicjuszki w You Are All Surrounded
Najlepsza para mieszana: nie umiem wybrać....
Najlepsza nie-para: nauri i jego asystentka z Joseon X Files
Najlepsza para żeńsko-żeńska: In Ha i Yoo Rae z Pinocchio. Rywalki z konkurencyjnych stacji telewizyjnych i do serca mężczyzny, które się szanują, lubią i razem czasami upijają.
Najlepsza para męsko-męska: pan Oh i Geu Rae z Misaeng - te pełne uwielbienia oczy Sierotka utkwione w jego szefie...
Najgorsza para damsko-męska: Secret. Syndrom sztokholmski jako wabik?
Najbardziej całuśny aktor roku: Sung Joon z I Need Romance 3 i Discovery of Love
Najbardziej całuśna aktorka roku: Han Groo z Marriage Not Dating
Obie nagrody przyznane są nie tylko za ilość, ale estetyczność i zapał, z jakim nagrodzeni angażowali się w swoją pracę
Najdziwaczniejszy bohater: Pisarz z It's Ok It's Love - atrakcyjny schizofrenik zasypiający wyłącznie w wychodku.
Najdziwaczniejsza bohaterka: Popcorn Noona z King of High School - dziewczyna ubrana jak własna babcia i zachowująca się jak niespełna rozumu ścinająca męskie serca garściami.
Największy second lead syndrom: dyrektor Yoo z King Of High School, uroczy podrywacz z My Girl
Najlepszy złoczyńca: Lee Joon z Gap Dong
Najlepszy aktor komediowy: Oh Jung Se z New Leaf, I Miss You
Najlepsza aktorka dziecięca: Lee Chae Mi za Two Weeks, Plus Nine Boys
Najlepszy aktor dziecięcy: Yeo In Ku (wiem, że to już stary koń, ale w tym roku oglądałam go jeszcze w dziecięcym wydaniu i był znakomity) za I Miss You, Iljimae
Ulubiony ajusshi: Lee Moon Shik, szczerbaty bezużyteczny ojciec z Iljimae
Ulubiona ajumma: Kim Mi Kyung za niezlicznone przekonujące role - od sprzątaczki, przez czebolkę do zatroskanej matki z I Miss You, Master's Sun, Plus Nine Boys. Teraz jest hakerką, ale jeszcze nie mogę jej nagrodzić.
Najpiękniejszy zestaw damski: The Night Watchman
Najpiękniejsza drużyna męska: Three Musketeers, SKK Scandal
Ulubiona drużyna (konkurencja była ostra): nowicjusze z You Are All Surrounded
Specjalne wyróżnienie dla ulubionego dziadka: Byun Hee Bong za My Girlfriend is Gumiho, My Girl, Pinocchio
Specjalne wyróżnienie dla Shin Sung Roka za wszechstronny i olśniewający talent
Specjalne wyróżnienie dla Park Shin Hye za odrodzenie aktorskie w Pinocchio
Oska specjalna dla Cha Seung Wona za to, że w City Hall nadał polityce rys niespodziewanej i nieodpartej atrakcyjności.
Najmilsze niespodzianki roku:
a/ udział gwiazd filmowych w dramach, z wielkim pożytkiem dla tychże: Jeon Ji Hyeon w My Love From Another Star, Jang Hyuk w Fated to Love You, Cho Seung Woo w God's Gift 14 Days i inni
b/ wysyp noona killers oraz przyjaciół głównych bohaterów, czyli świetnie zapowiadających się młodych aktorów, na których role miło będzie czekać. Lista jest długaśna - na życzenie przedstawię.
Wiem, że miałam jeszcze bromance i frenemy, ale nie pamiętam, kogo wybrałam
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 15:43
| Aragonte napisał/a: | A, zapomniałam dopisać, że bardzo mi się podobają reminiscencje z pobytu Yoon Kanga w Japonii - krótkie, oszczędne, ale przykuwające uwagę i znaczące, no i w wyraźnie odmiennej kolorystyce A przeważnie reminiscencje mnie lekko nużą i mam ochotę je przewijać. | Ładne są - zgadzam się w pełni
| Trzykrotka napisał/a: | Uwielbiam niesamowitą intymność tego pocałunku i ciarki, jakie mam wzdłuż kręgosłupa, kiedy po oglądam | Tak myślałam, że samochodowy, ale wolałam się upewnić - piękna nazwa (i pocałunek też niebrzydki )
| Trzykrotka napisał/a: | | Wiem, że miałam jeszcze bromance i frenemy, ale nie pamiętam, kogo wybrałam | Nie omieszkaj dopisać.
Bromance to nie z Wiedźmy? Chłopaki urocze były
| Trzykrotka napisał/a: | | wysyp noona killers oraz przyjaciół głównych bohaterów, czyli świetnie zapowiadających się młodych aktorów, na których role miło będzie czekać. Lista jest długaśna - na życzenie przedstawię. | Uprzejmie się domagam
Bardzo mi się podobają nagrody - zwłaszcza specjalna
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 15:52
Jak miło czytać o kolejnych Oskach - nie tylko tych z kategorii "Olśnienie roku" itd.
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 18:14
| Aragonte napisał/a: | | ak miło czytać o kolejnych Oskach | Co mi przypomniało, że jeszcze zapałętała się Oska dla najlepszej pary alternatywnej: Iljimae i Bong Soo:
Niekoniecznie w romantycznym rozumieniu, ale jako przyjaciele i aktorzy o ładnej chemii
My Girlfriend is a Gumiho
Wstrzymałam się z pisaniem o tej dramie po pierwszym odcinku, bo jest on poświęcony niemal w całości temu, że Shin Min Ah jest prześliczna a Lee Seuung Gi (Żabul) uroczy - i nie przesadzam ani trochę . Drugi odcinek w gruncie rzeczy traktuje o tym samym, więc nie zwlekając dłużej skrobnę kilka słów o wrażeniach:
Oczywiście jest nieco fabuły, ale nie przesadnie dużo
Ale przedstawmy bohaterów i wybiórczo wydarzenia:
Gumiho (Gu Mi-Ho), która od 500 lat zamknięta była w klimatycznej świątyni, bo urodą swą doprowadzała mężczyzn do ślinotoku a kobiety do szału
a ona po prostu chciała męża - tylko która kobieta dałaby jej syna, brata, kochanka, jeśli chodzą plotki, że ona szczególnie lubuje się w wątrobach ludzkich?
Żabul - student marzący o karierze aktorskiej (bohater akcji mu się marzy szczególnie), uwalnia gumiho i staje się jej niewolnikiem (oficjalnie: chłopakiem ), dostawcą jedzenia (ona kocha jeść, zwłaszcza mięso) i rozrywki. Chłopak jest leniem, obibokiem itp. pociesznym wielce.
Dziewczyna literalnie zwaliła go z nóg tudzież na nogi postawiła - łzami gumiho (kandydat do wyróżnienia w kategorii prawie-pocałunków w przyszłym roku )
Z innych bohaterów:
Dziadunio - przefajny, bogaty, potrafi i zapłacić czynsz za wnuka i zablokować mu karty gdy gumiho nieopatrznie chlapnie przez telefon, że rzeczony wnuk nie może rozmawiać bo aktualnie jest nad nią Co oczywiście literalnie jest prawdą, bo chłopak uciekając przed nią zawisł jej nad głową - ale zupełnie co innego zrozumiał Dziadek
Ciotunia - niezamężna ale już spotkała Tajemniczego Nieznajomego - zmilczę jak przebiegło pierwsze spotkanie, ale przy drugim odstawiali Tarzana Wietrzę tu wątek komediowo-romansowy, bo chiński odpowiednik "hej-nanana" już zabrzmiał , znam tą piosenkę tylko za choinkę nie wiem skąd
Łowca Gumiho - bardzo mangowy, znany mi jako Truskaweczka z GG14D
Dwoje przyjaciół bohatera - na razie nic znaczącego nie zdziałali
Jednak nie w fabule rzecz, bo drama nie jest może przesadnie ambitna, ale jest zabawna, ładna wizualnie, sympatyczna bardzo Aktorzy mają fajną chemię -a do tego oboje młodzi, śliczni, zgrabni, zdolni. Sama przyjemność na nich patrzeć. Generalnie - cudna odskocznia
ppl całe mnóstwo, bo gumiho dziwi się współczesnemu światu
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 18:22
Bardzo lubię Shin Min Ah, więc pewnie kiedyś sięgnę po Gumiho
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 18:44
Oglądam końcówkę 18. odcinka Strzelca i właśnie...
Kanemaru!!
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 18:46
Też go opłakałam sowicie
Aragonte - Sob 03 Sty, 2015 19:11
Bo bardzo fajny był
Yoon Kang i Soo In się ukrywają, a Won Shin i jego ludzie depczą im po piętach.
Polityka to paskudna sprawa, zdecydowanie
Mam wrażenie, że Ho Kyung, "oraboni" Soo In, kiepsko skończy, jego szpiegowanie na pewno w końcu wyjdzie na jaw. W dodatku występuje przeciwko własnemu ojcu, a to też nie jest dla niego obojętne
Admete - Sob 03 Sty, 2015 19:14
Trzykrotko piękne Oski Za Gumiho próbowałam się kiedyś wziąć, ale znacie mnie - wszystko w porządku, ale tam się nic nie dzieje ( z mojego punktu widzenia ).
Aragonte - Kanameru strasznie to przykre.
BeeMeR - Sob 03 Sty, 2015 19:19
| Admete napisał/a: | wszystko w porządku, ale tam się nic nie dzieje ( z mojego punktu widzenia ). | Bo to absolutnie nie jest drama dla Ciebie
Tak jak i PP Kolorowa wata cukrowa
Monikę naszą też pokonały obie te dramy, ale Natalka obejrzała z przyjemnością
Rooftop też nie - współczesny bez wątpienia, kiedyś mi się wydawało, że historyczna część kryminalna mogłaby Cię zainteresować, ale coraz mniej jestem o tym przekonana
|
|
|