To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Co ludzie powiedzą

Aragonte - Sob 12 Kwi, 2025 18:06

Tamara napisał/a:
Po latach od emisji, ale wreszcie zaczęłam oglądać Hiacyntę i jestem absolutnie powalona na łopatki. ten serial to mistrzostwo :serce: :serce2: :serduszkate: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

No nie mów, serio nie oglądałaś ani odcinka? :shock: Hiacynta jest zabójcza :mrgreen:
Pamiętam, jak ratowałam się tym serialem podczas pisania magisterki, żeby odreagować :-D

Aragonte - Sob 12 Kwi, 2025 18:07

Tamara napisał/a:
W pierwszej serii stłukła trzy filiżanki ręczne malowane :lol:

I to, że wszyscy z Bouquet robią Bucket :twisted: :rotfl:

Bo to jest Hiacynta Bucket :twisted:
I czy masz już na działkę dwie pary rękawic, jedną do pracy, a drugą do machania? :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 14 Kwi, 2025 22:58

Dziś trafiłam w tv na odcinek, w którym odstawiona na wysoki połysk Hiacynta zakrada się przez płoty i ogródki do Stokroty i Powolniaka, żeby Elżbieta nie ujrzała, w jakim domu oni mieszkają :rotfl: Aktorka jest absolutnie bezbłędna.
Jeszcze odnośnie wersji tłumaczenia: lubię tę najstarszą, gdzie była Róża, Stokrotka i Powolniak, a nie Rose, Daisy i Onslow. I gdzie było Hiacynta Żakiet (paniczny okrzyk wikarego: Żakietowa! :rotfl: ) - Bukiet, bo to zgrabnie tłumaczyło, że Hiacynta woli nazwisko ładne od śmiesznego - w oryginale nazywa się wszak Wiadro, Kubeł czyli coś jak Stare Pudło. Żakiet/Bukiet zgrabnie to wyjaśniał. I w starym tłumaczono też subtelniej takie zdania, jak Richard, don't be silly. Ryszard był "niemądry," a nie "głupi," ci lepiej grało z udawaną wytwornością Hiacynty. W starej wersji były też "rozgrywki akwaidalne," już wręcz kultowe wśród wielbicieli serialu, w nowej wersji przekładu "nadwodne" nie brzmiały już tak zabawnie.

Loana - Wto 15 Kwi, 2025 15:40

Nie widziałam ani jednego odcinka pani Bukietowej, ale po Waszych opisach zaczynam być ciekawa serialu :P
BeeMeR - Wto 15 Kwi, 2025 19:52

Loana, to dokładnie tak samo jak ja ;)
Trzykrotka - Śro 16 Kwi, 2025 09:16

No co wy, dziewczyny, nie znacie Bukietowej? Koniecznie nadrabiajcie, bo serial to komediowa perła.
Proszę, mała próbka z YT
https://www.youtube.com/watch?v=Ol71txnsBGw

A tu, kawałek z przekradaniem się do Stokroty :rotfl:
https://www.youtube.com/w...oaXNt1T&index=2

Tamara - Śro 16 Kwi, 2025 09:22

Aragonte napisał/a:
serio nie oglądałaś ani odcinka?

Serio :zawstydzona2:

Aragonte napisał/a:
I czy masz już na działkę dwie pary rękawic, jedną do pracy, a drugą do machania?

na szczęście nie jestem Hiacyntą, więc nie muszę :twisted: no i nie mam tam komu machać, więc bez sensu :-P

praedzio - Śro 16 Kwi, 2025 09:49

Też nie oglądałam.
annmichelle - Śro 16 Kwi, 2025 10:13

praedzio napisał/a:
Też nie oglądałam.

Ja też. :wink:

Admete - Śro 16 Kwi, 2025 12:12

Zachęcam, oglądałam.kiesys w naszej telewizji. Dawno temu.
Trzykrotka - Śro 16 Kwi, 2025 12:53

Bo serial jest sprzed lat, chyba z 90. Większość obsady już nie żyje.
Tamara - Śro 16 Kwi, 2025 13:01

Chyba jakoś w drugiej połowie 90 był nadawany.
annmichelle - Śro 16 Kwi, 2025 13:35

Z tamtych lat pamiętam brytyjskie sit-comy "Allo, allo" (genialny! :mrgreen: ), "Pan wzywał, Milordzie", "Hotel Zacisze". Może jeszcze coś? :mysle:
Ale tego "Co ludzie powiedzą?" zupełnie nie kojarzę. :(

Aragonte - Śro 16 Kwi, 2025 13:42

annmichelle napisał/a:
Z tamtych lat pamiętam brytyjskie sit-comy "Allo, allo" (genialny! :mrgreen: ), "Pan wzywał, Milordzie", "Hotel Zacisze". Może jeszcze coś? :mysle:

A "Keeping Up Appearances"? Może angielski tytuł coś Ci przypomina?

annmichelle - Śro 16 Kwi, 2025 14:36

Nie. :mysle:
Na którym kanale to leciało w Polsce w latach 90-tych?

Fibula - Nie 04 Maj, 2025 19:47

annmichelle napisał/a:

Ja kojarzę, ale nie oglądałam; chyba myślałam, że to głupie jest. ;) Z powodu Atkinsona zignorowałam "Czarną żmiję" (Jaś Fasola, ale też Benny Hill, brr, chyba nigdy się nie przemogę).
Wszystkie powyższe seriale natomiast co najmniej raz i wiadomo, są wspaniałe. :cool: Kojarzę jeszcze "Tak, panie ministrze" i "Tak, panie premierze", ale musiałabym zobaczyć jakiś fragment, by je sobie przypomnieć.

Ania Aga - Nie 04 Maj, 2025 20:49

Był jeszcze Monty Python. Co ludzie powiedzą? nie pamiętam, gdzie był nadawany, w Dwójce? Ja mam wydanie gazetowe na DVD, a teraz wyświetlają mi się fragmenty na tiktoku. Uwielbiam Powolniaka :mrgreen:
Trzykrotka - Pon 05 Maj, 2025 00:02

I Pan wzywał, milordzie? - uwielbiałam ten serial, do dziś z przyjaciółką mamy z niego zawołanie: mniej słów, mniej szkód.
Hiacyntę znów gdzieś powtarzają, wczoraj natknęłam się na odcinek, w którym prześladowała listonosza (jaki ona siała postrach w okolicy wśród tzw. "dostawców usług," nawet policjant i proboszcz musieli przed wejściem ściągać buty) w sprawie zaproszenia na garden party do Buckingham Palace, wszak jej mąż, Ryszard, przeszedł na emeryturę, zaproszenie mu się należy!

Tamara - Wto 26 Sie, 2025 10:54

Nie miałam pojęcia, że Hiacynta jest wykształconą śpiewaczką :shock: :lol: :serce: :oklaski:
https://www.youtube.com/watch?v=cMFyqq6ES6Q

Loana - Śro 27 Sie, 2025 14:48

O, ale ładnie śpiewa! :) Szkoda, że w serialu nie śpiewała :P
Aragonte - Śro 27 Sie, 2025 17:48

Loana napisał/a:

Śpiewała, ku przestrachowi innych :-P
Ona nawet włoskiego się uczyła, żeby śpiewać włoskie arie w oryginale, i to już w zaawansowanym wieku. Jestem jej fanką.

Ania Aga - Śro 27 Sie, 2025 19:32

Aragonte napisał/a:
Śpiewała, ku przestrachowi innych :-P
Emmet "ona znowu będzie śpiewać do mnie", (czy na mnie?)
Hiacynta byłaby w tym dobra
https://www.youtube.com/watch?v=QNyR6rsGDyg

Aragonte - Śro 27 Sie, 2025 21:01

Loana napisał/a:

Oto dowód, że śpiewała :lol: tj. zwykle fałszowała niemiłosiernie.
https://www.youtube.com/watch?v=XhVfDiUJhV4

Trzykrotka - Czw 28 Sie, 2025 12:05

Na Emmeta śpiewała, a ten wiał przed nią aż się kurzyło :rotfl:

Aragonte napisał/a:
Loana napisał/a:

Oto dowód, że śpiewała :lol: tj. zwykle fałszowała niemiłosiernie.
https://www.youtube.com/watch?v=XhVfDiUJhV4

Cudowna była. Kultowa Hiacynta. I na dodatek bardzo mądra, rozsądna kobieta w realu. Widziałam kiedyś ją razem z aktorem grającym Richarda w jakimś talk show. To on głównie mówił, ona wyglądała na nieśmiałą. Kto by powiedział...