To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Mam, szukam, oddam w dobre ręce :)

Caitriona - Śro 30 Wrz, 2009 15:46

trifle napisał/a:
Potrzebuję rad i przykładów telefonów, które wam się dobrze używają

Ja mam SE K770i. I jest jak dla mnie rewelacyjny. Dobra bateria, świetne menu, dobrze leży w ręku, bardzo dobry wyświetlacz. Mój tata tez ten ma i również jest bardzo zadowolony.

Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 15:52

Ja w ogole chwale wszystkie swoje soniaki - dobre baterie, czytelne menu. Obecny mi sie wprawdzie nie podoba (W300i), ale nie o wyglad mi w nim chodzilo, a o funkcje, ktore ma dla mnie stworzone.
trifle - Śro 30 Wrz, 2009 15:55

AineNiRigani napisał/a:
Jak ja kupowalam, to ktoras z dziewczyn mi doradzila orange:
http://www.orange.pl/klienci_ind/telefony?redir=0
Mozna sobie odfajkowac to, na czym Ci zalezy i system wyszuka Ci modele. W zasadzie kazdy operator ma takowy, mozna sie rozgladnac...

A już zaglądałam tam. Ale to mi nic nie daje. Wolę takie konkretne opinie wasze. Ten SE to chyba dla mnie za drogi :mysle: Ale dzięki, dzięki, nawet nie wiedziałam w jakiej nieświadomości żyję, że teraz taki wybór jest.

Admete - Śro 30 Wrz, 2009 15:58

Ja mam dość stary telefon i ma on mało funkcji, ale go strasznie lubię :) Samsunga mam.
Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 16:17

Ja mam z Pleja... w sumie większość znajomych na pleja przechodzi teraz... a model ujdzie... samsung... nawet dobry jak na samsung S7330 bodajże.
Admete - Śro 30 Wrz, 2009 17:05

Ja mam telefon na kartę, no nie mogę znieść myśli, że mnie jakis tam abonament obowiązuje ;)
Admete - Śro 30 Wrz, 2009 18:14

Gosia napisał/a:
No dobrze, a ile Cię kosztuje komórka miesięcznie? ;)

25 zł - czasami mi coś zostaje na następny miesiąc, poza tym od czasu do czasu nie kupuję od razu karty. Ostatecznie mogę miesiąc nie uzupełniać. Przez pół dnia ( w pracy ) komórka jest wyłączona i zdarza mi się o niej potem zapomnieć. Jak po pracy wychodzę z domu, to bywa że jej nie zabieram, bo nie zawsze chcę być osiągalna. Mam komórkę w celach praktycznych - ale nie musiałabym jej mieć. W zasadzie tylko esemesuję i czasem krótko zadzwonię w pilnej sprawie.

Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 18:19

w sumie jako byla posiadaczka telefonu na karte i obecna posiadaczka abonamentu stwierdzam, ze poza darmowymi wieczorami, abonament sie nie oplaca...
Admete - Śro 30 Wrz, 2009 18:40

W moim przypadku zupełnie się nie opłaca. A nowych telefonów nie potrzebuję zbyt często. Pierwszy był używaną Nokią i miałam go chyba ze 4 lata, a teraz mam od dwóch lat Samsunga i będę go mieć pewnie jeszcze długo.
Caitriona - Śro 30 Wrz, 2009 18:53

Ja nie gadam przez telefon, po to żeby gadać. Dzwonię, gdy muszę kogoś o czymś powiadomić, coś przełożyć itp sprawach. Zazwyczaj też pisze sms-y. W karcie przeraża mnie myśl, że mogę potrzebować zadzwonić natychmiast, a skończy mi się karta i nie będę miała gdzie kupić następnej. Abonament ten co mam mi w zupełności wystarcza, ale w razie potrzeby mogę go po prostu przekroczyć (choć mi się to nie zdarza).
Admete - Śro 30 Wrz, 2009 19:07

Mnie nie przeraża myśl, że mi się karta skończy. Dawniej żyło się bez komórki i tez było dobrze. Akurat do komórek jestem dość sceptycznie nastawiona.
Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 19:19

jak mialam karte bardzo czesto chodzilam z "golym" kontem, ale zawsze mialam w portfelu oladowanie 5-zlotowe "na czarna godzine".
Biorac pod uwage moje obecne rachunki telefoniczne - to byl naprawde dobry system :P

praedzio - Śro 30 Wrz, 2009 19:23

Mnie komórka parę razy życie uratowała. ;) Tymczasem mam ją na kartę i też sobie chwalę.

Nie wiem, Trifle, jak Ci doradzić. Zastanów się do czego ma Ci ta komórka służyć, jakie ma mieć funkcje (wiadomo - im bardziej zaawansowane, tym droższy model), czy stawiasz na ładny wygląd, czy na lepszą baterię, do jakiego menu jesteś przyzwyczajona i czy np. zależy Ci na łączności Bluetooth... Z reguły jest tak, że jeśli ktoś jest przyzwyczajony do danego producenta, to po prostu wybiera nowszy model tegoż.

aneby - Śro 30 Wrz, 2009 19:53

Ja też mam na kartę w Orange. Generalnie nie dzwonię dużo i 50 zł/3 mies mi wystarcza.
Jak dużo dzwonisz, to chyba lepiej wybrać Play, bo mają tańsze połączenia. Co prawda inni do playa mają drożej, ale to ich zmartwienie :wink:
A co do telefonów, mam już drugiego SE - teraz k550i, i jestem zadowolona. Dobra bateria, proste menu, radio i mp3, aparat średni, ale telefon służy do rozmawiania, a nie do zdjęć :wink:

Przy karcie jest większa kontrola wydatków na rozmowy. Po każdym wykonanym połączeniu dostaję sms ile trwało i jaki był koszt. Jak nie mam kasy, nie doładowuję i nie martwię się,
że muszę zapłacić abonament. A rozmowy przychodzące mam jeszcze przez jakiś czas.

Fibula - Śro 30 Wrz, 2009 21:57

Podepnę się tutaj z moim pytaniem: Może znacie jakieś fajne sklepy internetowe z dużym wyborem ładnej porcelany (szukam filiżanek do kawy)? Biała odpada.
Caitriona - Śro 30 Wrz, 2009 22:46

Admete napisał/a:
Mnie nie przeraża myśl, że mi się karta skończy. Dawniej żyło się bez komórki i tez było dobrze. Akurat do komórek jestem dość sceptycznie nastawiona.

U nas w rodzinie był bardzo nieprzyjemny i w sumie tragiczny w skutkach wypadek, trzeba było wezwać pogotowie i nie było z czego. Dawne to były czasy, 'przedkomórkowe', ale jednak coś we mnie zostało. Dlatego też moja mama ma zawsze przy sobie telefon, zawsze dbam żeby był naładowany i sprawny. I jednak wolę abonament.

Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 22:49

Dlatego tez ja kupilam tacie abonament. Nie gada prawie wcale, ale mozna do niego zadzwonic i w razie czego on dzwoni do nas...

A ja zupelnie z innej beczki - czy ktoras z Was ma jakas zaprzyjazniona lub w miare zaufana firme remontowo-budowlana, ktora wystawia faktury VAT?

Trzykrotka - Czw 01 Paź, 2009 08:37

Ja nigdy nie miałam innej komórki niż SE - teraz ten sam model, co Gosia :wink: . Bardzo lubię ich układ klawiatury i sposób ułożenia menu. Moja poprzednia działała chyba ze 4-5 lat, az ją w końcu wyprałam (niechcący) i padł jej wyświetlacz. Obecna robi bardzo dobre zdjęcia :wink:
miłosz - Czw 01 Paź, 2009 09:36

a mua miała SE i nie chce nigdy więcej mieć - w końcu wróciłam do Nokii

Caitriona - Czw 01 Paź, 2009 10:01

Trzykrotka napisał/a:
Ja nigdy nie miałam innej komórki niż SE

Pierwszego miałam Samsunga, ale nie do końca mi odpowiadał, zmieniłam więc go na SE i teraz nie wybieram innych :D :D

Anonymous - Czw 01 Paź, 2009 12:15

Ja wczesnie zaczynalam przygode z komorka (bedzie juz ponad 11 lat), wiec troche modeli przeroibilam. Zaczelam od Sagema, potem kilka lat mialam Erickssona (ktory ostatecznie nie wytrzymal srodziemnomorskiego klimatu :P ), potem to nawet Samsung byl, Motorolki 2 (jedna mam do tej pory jako "zastepcza") - ale krotko. Nie odpowiadaly mi - slabe baterie, wyswietlacz i glosniki do dupy, ale przede wszystkim - trudno mi sie bylo z nimi dogadac, bo one sa bardziej Nokiowe, a ja i Nokia gadamy innymi jezykami.
Potem jakos tak pod rzad mi sie trafily SE - w zasadzie bylam otwarta na inne modele,ale jak bralam SE to od razu wiedzialam co gdzie jest, robilam wszystko instynktownie - z wszystkich bylam i jestem szalenie zadowolona. No wiec kupilam tez SE dla mamy - bo bala sie komorki jak diabel swieconej wody. Miala do czynienia z Nokiami i one ten lek jej poglebily, wprowadzaly w kompleksy - ale pewnie obie reprezentujemy slynny typ SE :)
Ty sie trifle zastanow, jak to u Ciebie jest. Nokiowcy nie dogadaja sie z zadnym innym typem niz Nokia (ostatecznie Motorola i niektore Samsungi). SEwcy, przeniesli sie najczesciej z Sagemow i Siemensow i za cholere nie dogadaja sie z Nokiami. Wiecznie anuluja sobie komendy :P

Gunia - Czw 01 Paź, 2009 12:28

AineNiRigani napisał/a:
SEwcy, przeniesli sie najczesciej z Sagemow i Siemensow i za cholere nie dogadaja sie z Nokiami. Wiecznie anuluja sobie komendy :P

Amen. :lol: To o mnie.

Admete - Czw 01 Paź, 2009 12:36

Caitriona napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Ja nigdy nie miałam innej komórki niż SE

Pierwszego miałam Samsunga, ale nie do końca mi odpowiadał, zmieniłam więc go na SE i teraz nie wybieram innych :D :D

Moja mama ma SE i szczerze go nie znoszę. Już bardziej pokręconego nie mogli zrobić :roll: Chciała mi go dać, ale wolę mój prosty w obsłudze Samsung. Właściwie to ja nie lubię komórek. To takie smycze.

Anonymous - Czw 01 Paź, 2009 12:40

Miałam raz SE. Dla mnie jedyny plus to była świetna bateria co po moim pierwszym telefonie- Samsungu było błogosławieństwem.... Później była Motorola teraz jest Samsung, czyli wróciliśmy do korzeni.... Tata jako pierwszy tel. mial nokię pamiętną 3310 z SE też nie mógł się dogadać, później wziął moją Motorolę a teraz ma takiego samego Samsunga jak ja
Anonymous - Czw 01 Paź, 2009 13:04

No wiec wlasnie - wszystko sie zgadza.
Nokie, Motorole i wiekszosc Samsungow ma klawiature przeciwlegla do SE i anuluje sie sobie wszystkie komendy. Gdy sie napisze dlugiego SMSa i go anuluje bez zapisania - szlag moze rafic. A to sie zdarza nagminnie i we wszystkim :P