To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Far from the Madding Crowd (Z dala od zgiełku)

Harry_the_Cat - Pon 18 Kwi, 2016 10:25

1998 to moja ulubiona wersja :-D

Musze sobie chyba odswiezyc!

annmichelle - Śro 02 Maj, 2018 20:19

Właśnie skończyłam oglądać obie wersje - najpierw z 2015 roku i zaraz po niej tę z 1998.
Obie, bo kiedyś koleżanka poleciła mi filmowe "Z dala od zgiełku", tylko nie dodała , którą wersję. :mysle:
Najpierw obejrzałam nowszą, ale pomyślałam "nie, to pewnie nie ta, bo jest taka sobie" :lol: , więc od razu sięgnęłam po 1998.
Swoją drogą muszę ją wkrótce dopytać, którą ekranizację mi polecała. :wink:

Aktorsko starsza jest na pewno lepsza - cała czwórka głównych bohaterów po prostu świetnie zagrana (Troy i Gabriel bez porównania - w nowej wersji zupełnie mnie nie przekonali). Właściwie tylko Michael Sheen ratuje nowszą wersję (bdb rola), a tutaj nawet postacie drugoplanowe są dobrze odegrane. :-)
Oczywiście, ten film trwa prawie 4 godziny, czyli 2 razy tyle co ten z 2015 roku, ale to nie jedyny powód, że losy bohaterów bardziej wciągają.

BeeMeR - Śro 02 Maj, 2018 21:22

W dobrej kolejności oglądałaś ;) Tj. zostawiając lepsze na koniec - ja przynajmniej też wolę wersję z 1998, nowsza się nie umywa do poprzedniej.
Jeszcze jest wersja z 1967 roku ;)
https://www.youtube.com/watch?v=yHkjskCqWI4

annmichelle - Czw 03 Maj, 2018 16:18

Do wersji z lat 60-tych, 70-tych i 80-tych podchodzę trochę z rezerwą, bo swego czasu wynudziło mnie kilka brytyjskich adaptacji kostiumowych z tego okresu. :roll:
Pomijam produkcje z tamtych lat np. amerykańskie, francuskie spod znaku "płaszcza i szpady" :wink: albo "Potop", "Noce i dnie", "Lalka" itp. - bo te zawsze oglądało mi się świetnie. :-)

Oglądałaś tę wersję z 1967 roku? Warto? Czy "trąci myszką"? :-)

BeeMeR - Czw 03 Maj, 2018 21:04

annmichelle napisał/a:
Oglądałaś tę wersję z 1967 roku?
Tak, ale dawno. Pamiętam, że był widowiskowy, że pożar mi się podobał, ale Baszeba nie bardzo - miałam nieoparte wrażenie, że nadaje się do saloonu ;)
Jest bardzo prawdopodobne, że film trąci myszką ;) Zdecydowanie najbardziej podobała mi się wersja z 1998r.

ita - Czw 03 Maj, 2018 21:34

BeeMeR napisał/a:
Zdecydowanie najbardziej podobała mi się wersja z 1998r.

O dobrze wiedzieć :kwiatek: Ja widziałam tą najnowszą wersję i mnie nie zachwyciła. A nawet trochę - wymęczyła. Może powinnam dać szansę filmowi, ale w starszej wersji.

BeeMeR - Czw 03 Maj, 2018 22:33

ita napisał/a:
Może powinnam dać szansę filmowi, ale w starszej wersji.
Daj mu szansę - nie tylko ja najbardziej lubię wersję z 1998, warto spróbować :)
ita - Czw 03 Maj, 2018 22:59

BeeMeR napisał/a:
ita napisał/a:
Może powinnam dać szansę filmowi, ale w starszej wersji.
Daj mu szansę - nie tylko ja najbardziej lubię wersję z 1998, warto spróbować :)

Obstawiam w ciemno, że będzie to samo, co z Perswazjami :-D
W tej najnowszej wersji, pamiętam, nie podobały mi się nawet kostiumy. Co rzadko mi się zdarza.

BeeMeR - Czw 03 Maj, 2018 23:13

Mnie się w tej nowej wersji podobały głównie pejzaże :P aktorzy nie bardzo a drugie pół to już raczej domęczyłam.
annmichelle - Wto 08 Maj, 2018 12:52

Dopytałam koleżankę - jednak miała na myśli wersję z 2015 roku. :lol: No to się rozminęłyśmy z wrażeniami, aczkolwiek nie widziała chyba wersji z 1998 roku. :wink: