To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Światy pana G.G. Kaya :)

Aragonte - Pon 04 Kwi, 2011 15:29

asiek napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Aśku, czy Cię wciągnie aż tak jak mnie, to nie wiem, ale polecam - Kaya stawiam aktualnie najwyżej ze znanych mi współczesnych, żyjących twórców fantasy :)

Zaczęłam Letnie drzewo... Trudno się oprzeć nawiązaniom do WP. :mysle:

Nie ma co się opierać, bo są :)
Ja bym Ci polecała bardziej np. "Tiganę" niż świat Fionavaru, który jest ciekawy, poruszający, angstowy, ale może momentami wydawać się wtórny.

Caitriona - Pon 04 Kwi, 2011 16:27

Ja póki co przeczytalam tylko Ostatnie promienie słońca, ale tak mi sie podobała ta powieść, że już zakupiłam trzy kolejne i niedługo będę czytać :D
Fibula - Pon 04 Kwi, 2011 19:13

asiek napisał/a:
Zaczęłam Letnie drzewo... Trudno się oprzeć nawiązaniom do WP. :mysle:

Ja jestem gdzieś w środku drugiego tomu, więc pewnie szybko mnie dogonisz :) .

Deanariell - Śro 06 Kwi, 2011 20:25

Nawiązania do WP są, naturalnie, ale po początkowym skrzywieniu się, że facet tutaj oto "małpuje" z Mistrza :roll: , stwierdziłam, iż robi to z wdziękiem i w sympatyczny sposób, pozostając jednocześnie oryginalnym w tworzeniu własnego świata. :)
Aragonte napisał/a:
Ja bym Ci polecała bardziej np. "Tiganę" niż świat Fionavaru, który jest ciekawy, poruszający, angstowy, ale może momentami wydawać się wtórny.

A ja lubię Fionavar ;) - od czasu Śródziemia nie trafiłam na tak wciągający i autentycznie poruszający mnie losami swoich bohaterów świat. :) Później może jeszcze u Martina, ale ten ma u mnie minus, za przeciąganie z zakończeniem - wszak koniec wieńczy dzieło, azaliż nieprawdaż? :-P

praedzio - Pią 23 Lip, 2021 12:48

Przy okazji kupna nowego żelazka (stare po ośmiu latach użytkowania puściło dyma) wdepnęłam do księgarni, a tam łypnęła na mnie najnowsza książka Kaya pt. "Dzieci ziemi i nieba". Ktoś już się zapoznał?
Aragonte - Pią 23 Lip, 2021 13:07

Nie kojarzę kompletnie. Przekartkowałaś chociaż? O czym to?
Admete - Pią 23 Lip, 2021 13:29

Cytat:
W świecie Europy doby renesansu, przesyconym konfliktami i dramatami, na pograniczu, gdzie zderzają się ze sobą imperia i religie, ważą się losy świata…
Z Senjanu, cieszącego się złą sławą pirackiego miasteczka, wyrusza młoda kobieta, która szuka zemsty za utratę rodziny. Tej samej wiosny z bogatego państwa-miasta Seressy, słynącego ze swoich kanałów i laguny, wyprawiają się dwie bardzo różniące się od siebie osoby: młody malarz, który zmierza na niebezpieczny wschód, by na życzenie wielkiego kalifa namalować jego portret oraz obdarzona żywą inteligencją, powodowana gniewem kobieta udająca żonę lekarza, lecz wysłana przez Seressę w misji szpiegowskiej.
Statkiem handlowym, na którego pokładzie płyną, dowodzi posiadający wszelkie zalety młodszy syn z kupieckiej rodziny, targany wątpliwościami co do przeznaczonego mu życia. A jeszcze dalej na wschód pewien chłopiec szkoli się na żołnierza, by zdobyć chwałę w nieuchronnie zbliżającej się wojnie. Ich losy się splatają, a ich życie wisi na włosku, ponieważ kalif wysyła wielką armię, która ma zająć potężną fortecę, stanowiącą bramę do zachodniego świata…

Kay trzyma się sprawdzonych tematów.

praedzio - Pią 23 Lip, 2021 13:33

Nie umiem kartkować Kaya. ;)

Jednak opis powieści mnie na tyle zachęcił, że poważnie zastanawiam się nad kupnem (wypłaczo, przybywaj!).

https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2021/07/dzieci-ziemi-i-nieba-guy-gavriel-kay.html

Aragonte - Wto 09 Lis, 2021 18:12

I jak, podobała ci się ta powieść?
*ależ prędka reakcja, huehue*

I czy ktoś miał w rękach to wydanie "Fionavaru"?
https://bonito.pl/k-90195271-fionavarski-gobelin

Fibula - Czw 11 Lis, 2021 18:03

Aragonte, mam na półce, ale czytałam zanim pojawiło się to wydanie. Coś sprawdzić? Pożyczyć? :wink:
Aragonte - Pią 12 Lis, 2021 22:07

Fibula napisał/a:
Aragonte, mam na półce, ale czytałam zanim pojawiło się to wydanie. Coś sprawdzić? Pożyczyć? :wink:

Napisz, czy ładne, bo chomik vel smok mi się obudził na widok tej edycji :wink: