To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Lorna Doone (2000)

Agn - Wto 03 Lip, 2018 13:24

Jeśli masz te wersje, to, tego... nie wyrzucaj ich tak od razu, ok? :kwiatek:
BeeMeR - Wto 03 Lip, 2018 19:04

O wersji 1990:
Clive Owen i Sean Bean to doskonała zachęta i mocny punkt filmu :serce: - tu mała scenka z ich udziałem:
https://www.youtube.com/watch?v=7WOl4cZ7xmQ
niestety nie mogę tego samego powiedzieć o scenariuszu: jest on mocno okrojony względem tego, co znałam z wersji z 2001r, sceny są dość schematyczne, dialogi sprowadzone do 2-3 zdań przez co ważniejsze emocjonalnie przekazy wyszły egzaltowane i chwilami połączone ni przypiął ni przyłatał. Dolinę Dunów - możnych lordów rozbójników - gra kilka kamiennych domków (prawie pustych wewnątrz :shock: ), za to mamy sporo pięknych scen jak ktoś jedzie konno po mglistych, błotnistych wrzosowiskach ;) Niemniej było warto się z tym zapoznać - choćby ze względu na kilka ciekawych pomysłów, których brakło w 2001r. - np. syn Carvera. Za to gdybym nie wiedziała wcześniej o co chodzi w królem i baronem to za choinkę bym się nie połapała z tej wersji ;)
Tak więc doceniłam wersję z 2001, przynajmniej scenariuszowo, bo dalej mnie tam uwiera m.in. charakteryzacja niektórych postaci - np. młodego Johna czy Carvera.

BeeMeR - Pią 06 Lip, 2018 00:07

Lorna Doone 1851

Obawiałam się, że trzecia Lorna pod rząd mnie znudzi - niepotrzebnie - zachwyconam :mrgreen:
Oczywiście można zrzucić to na moją słabość do ramotek ale to bardzo zgrabnie sprokurowana ramotka, klimatem przypominająca filmy płaszcza i szpady - nieszczególnie wierna jest książce (jak sądzę) bo np. Dunowie zamiast w dolinie mieszkają w zamku na wyżynach a główny bohater nie całkiem jest taki jak w późniejszych ekranizacjach, ale pal sześć - oglądało mi się cudnie :)

Anaru - Pią 06 Lip, 2018 23:56

BeeMeR napisał/a:
Lorna Doone 1851

Łooo paaanie, jakiż wczesny film wykopałaś :opad_szczeny: :lol:
(ładne kadry :oklaski: )

Masz film z 2001 i z Seanem Beanem czy oglądałaś online? :flirtuje1:
(i te poprzednie dla Agn?)

Agn - Sob 07 Lip, 2018 17:26

Anaru napisał/a:
Łooo paaanie, jakiż wczesny film wykopałaś

To samo chciałam skomentować. :lol:

Anaru - Nie 08 Lip, 2018 00:05

Agn napisał/a:
Anaru napisał/a:
Łooo paaanie, jakiż wczesny film wykopałaś

To samo chciałam skomentować. :lol:

Tym bardziej cenne, że sprzed wynalezienia filmu :mrgreen:

Coś miałam faktycznie :mysle: , poszperam ;)

BeeMeR - Nie 08 Lip, 2018 16:34

Nie zauważyłam cyfrówki :rotfl:
Agn - Nie 08 Lip, 2018 16:59

Nie martw się - my zauważyłyśmy. Nigdy nie omieszkamy. :twisted: