To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Pon 06 Lut, 2023 12:53

Trzykrotka napisał/a:
Dałam sie skusić i oglądam Crash Course in Romance. Jakie to fajne :mrgreen: Potencjalny romans wreszcie ma szansę zaistnieć między dojrzałymi ludźmi. Pani i pan są totalnie z różnych światów, ale razem mają duży potencjał komediowy.

Też się skusiłam i włączyłam sobie wczoraj te dwa odcinki na Netflixie, aj waj, miałam nie dotykać, dopóki się nie skończy całość :( Teraz będę cierpiała, że trzeba czekać, bo drama naprawdę fajna i ładnie poprowadzona. Dwa odcinki, a główni dopiero się poznają - ładnie się to rozwija i mam nadzieję, że dalsze części nie będą bardzo smutne. Bo to niby komedia, ale z mocnym traumatycznym tłem. Za to ciekawym :) I podobają mi się postacie, zwłaszcza główni :) Szkoda, że dopiero połowa tej dramy jest dostępna, chciałabym już wiedzieć, czy całość będzie pozytywna :)

Trzykrotka napisał/a:
"Do You Like Brahms?" Może tobie kliknie inaczej i bardziej wczujesz się w ten romans. Mnie on nie do końca rozgrzał serce, ale to rzecz osobistych preferencji.(...) można oglądać z założeniem, że to bardziej romans w stronę melo niż jakiś zabawny i śmiechowy.

W sumie takie też oglądałam i lubię :) Dziękuję za opis, jak mnie najdzie to sobie włączę :)

Trzykrotka napisał/a:
Eun Bin śliczna; nie rozumiem samej siebie, czemu przy pierwszym podejściu niezbyt mi się podobala. Aktorsko bardzo dobra, najlepsza z młodej obsady.

Też nie rozumiem, bo ona jest BOSKA!!! ;) Ale na serio to ona jest naprawdę świetna, mam mocnego crusha na nią już od ponad roku i nie przechodzi, to nadal moja ukochana najlepsza aktorka i żałuję, że grała w tak małej ilości dram w "moim" stylu. Uwielbiam jak się śmieje i podziwiam, że jest w stanie zagrać tak dużo różnych postaci.

Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 13:12

Loana napisał/a:

Też się skusiłam i włączyłam sobie wczoraj te dwa odcinki na Netflixie, aj waj, miałam nie dotykać, dopóki się nie skończy całość :( Teraz będę cierpiała, że trzeba czekać

Ja właśnie po tych dwóch odcinkach nie chciałam czekać i poszłam w angielski :lol: dość długie są te odcinki. Jestem póki co zaopatrzona w pięć, a wyemitowali osiem.
Na pewno będzie dramatycznie, już widać potencjalne źródła konfliktów. I jakaś ta mroczna tajemnica z przeszłości nauczyciela i te jakieś pretensje, które mają do niego znajomi, a najbardziej szkolny matematyk młodzieży i drama z młodą, która wpadła mu do mieszkania i potencjalny konflikt interesów na linii nauczyciel - matka uczennicy jeśli jakiś romans się nawiąże i - zapewne - dyskryminacja dziewczyny na korzyść jej prominentnego kolegi.
Autystyczny wujek jest jak żywcem wzięty z It's Ok To Not Be OK.

Obejrzałam sobie jeszcze odcinek Law School - po co ja to sobie robię :frustracja: Nie mam czasu na wciskanie jeszcze jednej dramy, a ta mi się strasznie spodobała. No i chyba jakoś jednak wcisnę.

Loana - Pon 06 Lut, 2023 13:24

Za to ja miałam weekend dramowy i jak siadłam to oglądałam duuuużo.
Po pierwsze skończyłam "From Now On It's Showtime" czy "Showtime begins": https://mydramalist.com/699445-showtime-from-now-on
I muszę przyznać, że podobała mi się ta drama. Była dość nierówna, miała odcinki, które mogły lekko zanudzić, miała takie naprawdę wciągające. Historia też się rozkładała różnie, ale muszę przyznać, że mnie kilka razy zaskoczyli - może za mało widziałam, ale niektóre rozwiązania nie były dla mnie jakoś bardzo oczywiste. Podobało mi się powolne odkrywanie postaci, powiązań i historii. Plus bardzo podobał mi się główny bohater - i wizualnie i to, jak grał. Ładnie pokazali jego zmianę. Polubiłam też postacie poboczne, bo były zabawne, ale i z charakterem i motywacją. Najgorszy problem miałam z główną, bo co prawda to ładna i miła dziewczyna, ale jakoś przez większą część czasu mi trochę zgrzytała w interakcjach. Na szczęście na koncówce się to potrafiło, może to wpływ aktora, że ich wspólna gra zaczęła dobrze wyglądać :P Tak czy siak historia główna była całkiem zajmująca, historie poboczne też dawały radę - innymi słowy to fajna historia o duchach i całkiem przyjemny romans (z jednym kretyńskim noble idiocy, na szczęście trwał tylko 10 minut w filmie, a na żywo może kilka dni, więc powiedzmy, że im wybaczam :P ). Polecam jak ktoś ma humor na takie historie i lubi :)

Ale ponieważ jakoś mnie naszło a propo oglądania tej historii o duchach, że bym sobie jednak w końcu zobaczyła tę dramę "Hotel del Luna", to ją sobie tez włączyłam. I przez moment oglądałam naprzemienne - odcinek Showtime i odcinek Hotelu. Nawet zabawne to było, bo historie przez chwilę były trochę podobne :P Oczywiście wydźwięk Hotelu jest zupełnie inny niż Showtime, plus są zupełnie inne postacie, no ale obydwie historie mają duchy :P
Tak czy siak oglądam sobie teraz dalej Hotel del Luna, już jestem na 10 odcinku i muszę przyznać, że siostry Hong potrafią napisać ciekawych bohaterów i stworzyć ciekawe światy. I wizualnie to są naprawdę fajne filmy. Trochę widać, że mieli tam sporo PPL, ale też wystroje wnętrz i ubrania - zwłaszcza głównej bohaterki - bardzo przyciągają wzrok. Muzyka też jest świetna. Mam trochę tylko uwagę do "prędkości" dramy, bo większość odcinków oglądałam z przyspieszeniem 1,25 i nie zauważałam tego dopóki w tle nie leciała muzyka, którą już znałam i była trochę szybsza :P To jest drama z ogromną ilością najazdów na postaci, powłóczystych spojrzeń i długich (chociaż zwykle ciekawych) kadrów :P Za to historia jest całkiem wciągająca, główna bohaterka intrygująca i coraz bardziej czuję, że to zakończenie, które znam jakie będzie, bo już dawno temu doczytałam o nim - to zakończenie po prostu będzie tu pasowało. No ale zobaczymy :) Na pewno jeszcze trochę ciekawych scen mnie czeka :) Odcinek 9 trochę mi przypomniał postaciami anime ze studia Ghibli "Sen to Chichiro" - ciekawe, czy będą jeszcze jakieś ciekawe nawiązania :)

Loana - Pon 06 Lut, 2023 13:30

Trzykrotka napisał/a:
potencjalny konflikt interesów na linii nauczyciel - matka uczennicy jeśli jakiś romans się nawiąże

Jak to jakiś się zawiąże? Toż przecież ja to oglądam tylko dla tego romansu! :P To może ja jednak poczekam na więcej, bo już się zaangażowałam w tę parę i wolałabym się nie rozczarować za mocno co do nich :P
Trzykrotka napisał/a:
dyskryminacja dziewczyny na korzyść jej prominentnego kolegi.

To było chyba w takim razie w trzecim odcinku, bo nie pamiętam, żebym to widziała gdzieś w tych dwóch, które obejrzałam.

Trzykrotka napisał/a:
Autystyczny wujek jest jak żywcem wzięty z It's Ok To Not Be OK.

Aaa, to dlatego miałam wrażenie, że taką postać już widziałam. Bo co prawda tego It's OK nie widziałam, ale widziałam tyle klipów z tej dramy, że kojarzę główne postacie, w tym brata głównego bohatera. I racja, jest bardzo podobny, nawet wizualnie.

Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 13:30

Ja właśnie miałam problem tego powolnego toczenia się akcji w Hotelu Del Luna; chyba ze trzy odcinki zobaczyłam i więcej nie dałam rady. Ale wiem, że drama się podobała. Może kiedyś wrócę, bo mam słabość do sióstr Hong (wybiórczo).
BeeMeR - Pon 06 Lut, 2023 13:37

Ja nie odebrałam końcówki Heirs tak źle, to była drama o nastolatkach dla nastolatków, sen małolata nie musiał być realistyczny ani mądry, mnie wystarczyło, że ona się wreszcie nie krzywi przy pocałunku :-P
Zresztą ja tam chyba bardziej lubiłam parę trzecioplanową, byli sympatyczni i oboje zainteresowani sobą.

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 13:54

No więc ja chyba mam podobnie z tą końcówką. trzecioplanowa to która? Tego jej przyjaciela?
Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 14:28

Tak, przyjaciela i tej jego temperamentnej dziewczyny. To była chyba jedyna nie pokręcona para w tej dramie. Ja lubiłam jeszcze tego chłopaka bez pary, który robił zdjęcia. On też był normalny. I właśnie - będzie teraz grał w czymś, co zapowiada się na romansowy seguk. Chyba dziś ma być premiera.
Our Blooming Youth
https://asianwiki.com/Our_Blooming_Youth
Myślę, że spróbuję. Bardzo lubię Park Hyung Shika.

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 14:35

Też podobała mi się bardzo ta para, z przyjemnością oglądałam absurdalne wybuchy jej zazdrości :mrgreen: Dziewczyna dała się lubić.

Co by tu teraz... Może Moonlight Drawn by Clouds? :mrgreen:

Problem ze mną jest taki, że lubię trzymać się aktorów, których już znam. Ale może spróbuję czegoś nowego... a może zaległe filmy z Kang Ha Neulem, o których pisała kiedyś Beemer :mrgreen:

Loana - Pon 06 Lut, 2023 14:48

Trzykrotka napisał/a:
Ja właśnie miałam problem tego powolnego toczenia się akcji w Hotelu Del Luna; chyba ze trzy odcinki zobaczyłam i więcej nie dałam rady. Ale wiem, że drama się podobała. Może kiedyś wrócę, bo mam słabość do sióstr Hong (wybiórczo).

No to polecam Netflix, bo tam można włączyć z prędkością 1,25 albo nawet 1,5 i przewijanie o 10 sekund do przodu tez jest bardzo proste :)
U mnie lista dram sióstr Hong, które lubię, robi się coraz dłuższa. Ale to chyba dlatego, że mają sporo historii z wątkami fantastycznymi, a takie lubię. Jaką dramę sióstr Hong lubisz oprócz "Korean Odyssei"?

Admete - Pon 06 Lut, 2023 14:49

Cytat:
Trochę przypomina Sky Castle.

Tak, motywy szurniętych matek, które chcą, żeby ich dzieci miały najlepsze wyniki...
Loano romans między mamą - właścicielką sklepu z przystawkami będzie, spokojnie. Tyle, że powoli się rozwinie - i dobrze. W 9 odcinku pan sobie uświadomi swoje uczucia - widać w zwiastunie. Na razie znajduje różne wytłumaczenia ;) Tam też pojawia się wątek kryminalny - ktoś najwyraźniej zabija osoby, które zagrażają nauczycielowi. Tajemnica z przeszłości nauczyciela tez zostanie dość szybko pokazana widzom. A sceny komediowe są boskie.

Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 19:03

Loana napisał/a:
Jaką dramę sióstr Hong lubisz oprócz "Korean Odyssei"?

The Greatest Love - na zawsze. Na rozmasowanie przepony śmiechem - jedyna. Do wzruszeń też jedyna, komiczna i romantyczna i z naj-naj-bardziej cudacznym i ujmującym jednocześnie bohaterem, Dokko Jinem. Hwayugi troszkę niżej, ale tylko przez głupie zakończenie :serce2:
Lubię też My Girlfriend Is Gumiho i Master's Sun, no i Alchemy of Souls rzecz jasna.

BeeMeR - Pon 06 Lut, 2023 19:14

Ja najbardziej lubię też TGL oraz Master's Sun, też nieźle oceniam Hwayugi, natomiast gumiho mnie osobiście na dalszą metę znudziło.
Loana - Pon 06 Lut, 2023 19:45

Trzykrotka napisał/a:
The Greatest Love - na zawsze. Na rozmasowanie przepony śmiechem - jedyna.

O, to ta mi jeszcze zostanie do zobaczenia :)
Bo "Korean Odyssei" widziałam i uwielbiam (minus zakończenie :P ), "Alchemy of Souls" też, "Master's Sun" - zaskakująco mi podeszła w pewnej części i do niej wracałam, "My girlfriend is Gumiho" było chyba najmniej wciągające i do powtarzania, chociaż nie przez Małpę, bo był tam fajny już :P

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 20:30

A ja chyba znalazłam coś dla siebie w obecnym stanie umysłu - Hometown Cha Cha :-D Gra tam Dołeczek (!). Panią też skądś kojarzę. Klimaty sielsko małomiasteczkowe też chętnie. Nastawiam się na dobrą zabawę.
BeeMeR - Pon 06 Lut, 2023 20:41

RaczejRozwazna napisał/a:
Hometown Cha Cha
To przyjemna, ciepła drama, baw się dobrze. Pani jest (jest chyba wciąż?) w związku z Drugim z Heirs, tak nawiasem ;)
Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 20:53

BeeMeR napisał/a:
Pani jest (jest chyba wciąż?) w związku z Drugim z Heirs, tak nawiasem ;)

Tak, nawet jest mowa o ślubie
https://indianexpress.com/article/entertainment/entertainment-others/how-shin-min-ah-supported-kim-woo-bin-after-cancer-diagnosis-and-treatment-their-love-story-7853266/
Bardzo ładną są parą.

A Kim Woo Bin (Drugi z Heirs) zagrał jeszcze po Heirs a przed diagnozą w dramie Uncontrollably Fond z ówczesną partnerką życiową Lee Min Ho, Bae Suzy :-P

No, w CC Romance pan profesor dojrzał do prywatnych lekcji :flirtuje1: Na razie matmy i dla córki, ale pewnie potem i dla mamy coś się znajdzie :twisted:
Ta drama to najlepsza ilustracja powiedzenia "przez żołądek do serca" :mrgreen:

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 20:58

Już wiem skąd ją znam, przecież to Arang! I dobrała się w życiu z drugim z Heirs? Super, sami znajomi, czuję że to strzał w 10tkę. :-D
Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 22:34

Tak, Arang :mrgreen: zapomniałam, że oglądałaś :rotfl:

Matko z córką i jej nauczycielem :rotfl: Mama i 'sem" urżnęli się wspólnie w spożywczaku - nie mogę się uspokoić, tak się śmieję ze skutków (niewinnych) tego wieczoru i gatek w jakie elegancika ustroili do snu :rotfl:
Cudna jest ta drama, choć na bank czarne chmury się zbiorą. Uczeń zginął... I na nauczyciela ktoś zbiera materiały kompromitujące, a nasza kucharka miała niesamowicie dobrze zagraną scenę na policji, w której wyjaśniała, na czym polega syndrom Aspergera. Serce się kroiło kiedy płakała.

Admete - Pon 06 Lut, 2023 23:16

Dotarłaś już do tego momentu z paskiem 😂 Rozważna z romansowych dram lubię też bardzo Still 17. Tylko trzeba przetrwać pierwszy odcinek. Możesz też spróbować kiedyś All about my romance i Another Miss Oh.
RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 23:25

Dzięki! :kwiatek:

Moje upodobania zmieniają się szybciej niż pomyślę. Do niedawna tylko seguki a teraz mnie współczesne bardziej ciągną...

Loana - Wto 07 Lut, 2023 11:26

Trzykrotka napisał/a:
Matko z córką i jej nauczycielem :rotfl: Mama i 'sem" urżnęli się wspólnie w spożywczaku - nie mogę się uspokoić, tak się śmieję ze skutków (niewinnych) tego wieczoru i gatek w jakie elegancika ustroili do snu :rotfl:
Cudna jest ta drama, choć na bank czarne chmury się zbiorą. Uczeń zginął... I na nauczyciela ktoś zbiera materiały kompromitujące, a nasza kucharka miała niesamowicie dobrze zagraną scenę na policji, w której wyjaśniała, na czym polega syndrom Aspergera. Serce się kroiło kiedy płakała.

Trochę się boję tych czarnych chmur, bo mogą być mocne. Już w tych dwóch odcinkach było widać, że łatwo nie było i łatwo nie będzie :( Mam tylko nadzieję, że tak to rozegrają, że nie będzie braku zaufania i noble idiocy przy głównej parze. Jestem jeszcze przed całym tym poznawaniem się, bo na koniec drugiego odcinka oni się dopiero w sumie poznali, ale już się mocno zaangażowałam w tą parę.
Swoją drogą Trzykrotko, gdzie oglądałaś 3 i 4 odcinek? Bo naszło mnie wczoraj, żeby jednak zobaczyć chociaż trzeci, skoro już dwa na Netflixie widziałam, ale na dramacool akurat jest jakaś wyrwa i nie ma 3 i 4 odcinka. Jakiś inny serwis gdzie te odcinki są każe mi apkę na telefon nagrywać, a ja z założenia nie nagrywam :P I w końcu nie obejrzałam - może w sumie uda mi się przeczekać do weekendu :P
EDIT: Dziękuję Admete za link :) Działa!!!

Został mi ostatni odcinek w "Hotel del Luna" do obejrzenia - ale jakoś mi się już wczoraj go nie chciało kończyć :P może dzisiaj przysiądę i dokończę. Ładna ta drama, ale rozwlekła niemożebnie, oglądałam na tym przyspieszeniu, a i tak co chwilę przewijałam do przodu te wszystkie ładne w sumie ujęcia :P

Trzykrotka - Wto 07 Lut, 2023 13:35

Dokończ, dokończ, na koniec jest ładne cameo :serce2:
Nie martwię się jakoś że w CC R gwałtownie zmieni się klimat. Tam wszystko jakoś obraca się na dobre, może z wyjątkiem tego gnojka, który wypadł z balkonu.

Loana - Śro 08 Lut, 2023 14:27

Właśnie mi wrzuciło informację, że ParkMinYoung chyba zagra w nowej dramie. Z jednej strony fajnie, ale z drugiej - raju, dlaczego w takiej dziwnej... Tzn fajnie, że nie gra tylko w komediach romantycznych, ale mam wrażenie, że od jakiegoś czasu motyw "zemsty" to bardzo popularny motyw w dramach :P
https://www.facebook.com/...745676418849625 - tutaj to ogłoszenie, przeleję treść:
"#ParkMinYoung reportedly cast to lead webtoon-based drama #MarryMyHusband
About a terminally ill woman who witnessed her best friend and her husband having an affair, is killed by her husband, and returns to her 10 years ago to seek her revenge."

Tu na mydramalist ten serial: https://mydramalist.com/747733-marry-my-husband

Tytuł ciekawy, ale treściowo to nie dla mnie :(

EDIT: a to już na pewno nie drama dla mnie, bo wrzucili, jaki ma być główny :P
"Park Min Young and Lee Yi-kyung are reportedly to lead new drama, 'Marry My Husband'.
Omooooo! Uri Gwenchana boy is becoming a lead actor!
'Marry My Husband' is the story of Ji-won, a terminally ill woman who returns to 10 years ago and dreams of revenge after being killed by her husband with whom she had an affair with her best friend. It is based on the webtoon of the same name by author Seong So-jak."
https://www.facebook.com/...129373182825784

Trzykrotka - Śro 08 Lut, 2023 15:00

Uo matko... :roll: dla mnie też chyba nie. No trudno, nie wszystko trzeba koniecznie obejrzeć.

W CC in Romance dotarłam do chwili objawienia. Pan już wie, skąd zna panią, a zwłaszcza jej jedzenie. Poza tym już się zakochał, co go tak ciężko przeraża, że aż idzie na terapię :mrgreen:
Uśmiałam się z małego sparringu, jakie panie i panowie urządzili sobie w parku. Wątły profesorek i dwie byłe zawodniczki kadry :rotfl: Ale fakt - waleczności panu nie brakowało.
Został mi jeden odcinek i teraz będę musiała czekać na nowe premiery co tydzień :?