To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 00:23

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Taek dzwoniący o północy w dniu, w którym spadł pierwszy śnieg.
A dowiem się później co się wtedy stało? Nic? Poszli?
Ja chcę wiedzieć, mnie się nie zostawia w niewiedzy

Dowiesz się :wink:

Trzykrotka napisał/a:
Mężowski hint z 2015 był absolutną zmyłą. Mąż jest sarkastyczny jak Jung Hwan i wie, że Duk Seon została odrzucowna w dni piewszego śniegu w 1988.
Idę poczzytać komentarze na db - to zabawne zajęcia z perspektywy własnej wiedzy.

Pewnie dlatego mnie te komentarze tak bawią czasami :lol:
I czy przypadkiem aktorzy z Answer sami nie są utrzymywani w niewiedzy co do ostatecznego rozstrzygnięcia wątku "polowania na męża", tj. najdłużej, jak się da? :mysle:

BeeMeR - Nie 12 Lis, 2017 00:23

"Użyj głowy i zastanów się głęboko nad tym, dlaczego dzisiaj przyszedłem." Bałwan jeden, jakby ją pocałował to nie musiałaby nadwyrężać komórek mózgowych :bejsbol:
BeeMeR - Nie 12 Lis, 2017 00:26

Aragonte napisał/a:
Dowiesz się
No to dobrze, nie lubię takich otwartych spraw :mrgreen:
Jak JH cudnie nie zauważył, że rodzice właśnie zaczynają się migdalić w salonie :rotfl:
Kocham tą dramę, jest fantastycznie napisana i zagrana :szacuneczek:

Trzykrotka - Nie 12 Lis, 2017 00:32

BeeMeR napisał/a:

Prawda, prawda i jeszcze raz prawda :love_shower:
Jutro ciąg dalszy :grobek:

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 00:45

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Prawda, prawda i jeszcze raz prawda :love_shower:

Potwierdzam :love_shower:

BeeMeR - o tym kinie dowiesz się dopiero w ósmym odcinku, właśnie sobie przypomniałam tę scenę :wink: To będzie już po tańcu kraba i łapaniu Taeka na lasso :lol:

BeeMeR - Nie 12 Lis, 2017 00:47

To już jutro albo pojutrze :grobek:
Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 11:36

Jeszcze a propos tej zmyłki z dobrze poinformowanym mężem o odrzuceniu Deok Sun - skąd o tym wiedział Taek? Tzn. wiedział o kartce do Starry Night, bo przeczytał później wyrwaną kartkę z pamiętnika Deok Sun (i się wyparł - Trzykrotka pamięta, co jednak zrobił później :lol: ), ale czy w tej kartce było coś o tym odrzuceniu przez Sun Woo? Bo nie pamiętam :mysle: Chyba że zwyczajnie połączył różne fakty - wyznanie SW, że od dwóch lat się w kimś durzy, zachęty DS, żeby się zdeklarował, kiedy będzie padał pierwszy śnieg, no i fakt, że Sun Woo randkował później z Bo Rą? Trzykrotko, coś mi umknęło czy mogło tak właśnie byc? :mysle:

Wrzucę jeszcze w spoiler długi post z zakątka shipperów, z Soompi (określenie Taektanic jest cudne :lol: ):
Spoiler:

I love you guys. The posts here are so funny, big-hearted, and cute. It's like we're the most open-minded underdogs ever. Here we're just like "LOL YOLO I REGRET NOTHING. STAYING ON THE TAEKTANIC." Because of you lovely girls, I am now emotionally prepared for the worst possible scenario; even if the writer decided to stick to the previous formulas and chilbong Taek, I know I'll be able to taek it because of our sweet forum.
So a lot of what I feared came to pass in the latest episodes (JH's noble idiocy, more JH/DS 'otp-ish' scenes) . But you know what? I don't give a rat's butt. These episodes have solidified my love for Taek as a character, and for the SunTaek pairing. I don't even care if they are or are not "end game". In my opinion, a brilliantly crafted character like Taek should be celebrated and loved, regardless of whether he is the "Designated Male Hero Whose Purpose is to Romance the Girl". I will shout out my Taek appreciation from roof tops. Even if Taektanic sinks, I'll be the string quartet on deck:

Has anyone noticed how Taek has fantastic chemistry with literally every character on the show? In this sense, he is the 'heart' of the story for me. I mean, look at all these connections (I'm leaving out his dad, DS, & JH because these are the more "obvious relationships):
Sunwoo. Their "bed talk" was so magical, haha. Love Taek's gleeful smile when he calls SW a "crazy bastard." Also, doesn't it seem like Taek is super happy to have discovered Sunwoo's little secret (will be talking about this in a separate post)?t3.jpg
Dongryung. If they were both gay, I'd seriously ship them together. Chemistry off the charts. It also cracks me up that little Taekie was excited to watch the smutty tape, and actually tried to wrestle DS from reporting their "illicit" activity. The look on his face when the tape turned out to be a concert was pure LOL.t5.jpg
Sunwoo's mom. Okay, it was a simple scene. But god, was I moved when he walked in, glowing like the bundle of goodness that he is, and Sunwoo's mom just realized that this wunderkind might become her son.t2.jpg
JH's mom. I'm just amazed that though Taek is supposed to be oblivious, like in the case with Papa Sung's mother's death, he's again the only neighborhood kid who worried after JH's mom during JB's surgery. t4.jpg
Papa Sung. Notice Papa Sung was the first to say that Taek's 'all grown up', he also defends Taek when the parents were saying Taek knows nothing of the real world. t6.jpg
Even scary noona Bora. Their odd-couple chemistry is pure comedy. t7.jpg
Also, it's cute when Jung Bong sent that post card to Starry Night radio wishing Taek good luck. And notice that Noeul is always up-to-date on Taek's baduk career.
Even though Taek is the most mild mannered and least talkative of the lot, if you put him in a room with any of the show's characters, the scene just kind of writes itself… I find that the hallmark of a layered, deeply interesting character. It's like he's so 3-dimensional and lively, the narrative can't even contain him.
---
And can we talk about Deoksun-Taek for a long moment? Now that our homegirl's chasing down JH with the same determination she had for Sunwoo, it's like Taek's the last frontier. Only in scenes with him (and Dongryung) is Deok Sun still our funny, capable, quirky Deok Sun. t8.jpg

It's so important that Deok Sun as a character shines at her brightest whenever she's with Taek. We all loved her capable side in China. But look at this latest episode. Taek was the one with her at a moment that was both a high and a low-- he witnessed her bravery and sass, comforted her when she broke down, and protected her in a moment she could have been truly scared & alone (notice she was too embarrassed to tell anyone else about her flasher encounter). I actually love that he didn't cover her eyes or punch the flasher like a typical kdrama alpha-male, because it is through this scene that I remembered why I love DS so much as an individual as well.
t9.jpg
And this is why I ship Deok Sun and Taek. A potential romance would not *define* who they are as individuals. Their interactions bring out interesting sides of their personalities, and they have such a natural unbreakable bond that is beyond misunderstandings, beyond secrets, and beyond petty conflict. Notice how Deok Sun never yelled at Taek for smoking, and how after China he doesn't even hide this habit from her (even though you can argue that he'd want to "show his best side" to the girl he likes). Notice how Deok Sun didn't carry her anger over to the next episode after Taek gave her that double nosebleed (LOL). Notice how she can cry in front of him, and how Taek readily tells her there's no shame in crying. Their connection runs so deep it's like a second skin, a second nature to them both.

THANK YOU
I am literally tearing up at your post, because it captures everything I have felt to now. people keep saying they need to protect Taek but they don't realize how much his presence comforts them back.
just i hope people realize the one person that never puts Ds down for being not the smartest has always been Taek and the stairway scene really highlight the positive parts he brings to their relationship.

I jeszcze - też w spoilerze - gif do 12. odcinka i komentarz - daję to teraz, bo pewnie później tego już nie znajdę;
Spoiler:

kontra

love your comparison and can we just talk about DS's expression here when Teak puts his head on her shoulder.
I'm sorry I'll just borrow your gif real quick here
P6WYg5.gif
She seemed confused here, and I wonder why. She knew he lost the game. She knew he needed some comfort. So isn't it normal for him to do such a thing to her, especially when they're so close and have hugged each other before?! Her expression confuses me. I'm pretty sure she did sense something from him. I wonder what that is. Could it be "What is this feeling that I never felt before?". Gosh the chemistry between them at that very moment is just so great. Teak had an intense game. He lost. Of course, he felt heavy and disappointed in himself, but DS's presence was enough to resolve everything. She didn't have to say anything; just her being there, letting him borrow her shoulder was good enough for him. My heart
melted when he smiled subtly hearing DS cheer him up.

Admete - Nie 12 Lis, 2017 16:28

Black nieźle mi się ogląda, choć ta scenarzystka ma tendencję do tego, że rządzi sama fabuła, jest tak trochę od zdarzenia do zdarzenia i nie wszytko da się jakoś połączyć czy wytłumaczyć logicznie, ale od tego ma fantastykę, żeby nieco łatać dziury ;) No i postacie jej ciekawe wychodzą, teraz Black, kiedyś Dong Chan. Dużo się dzieje, to nie narzekam.
Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 17:26

Czyli Blacka dalej polecasz?

Parę komentarzy dla Trzykrotek :wink: pod tym filmikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=rrOk84KN50M

Spoiler:
I'm amazed on how viewers can be so perceptive of how the drama concluded. And I have to agree with the positive side of it. Many of the viewers are just pissed with the creators on how it turned out but I have to agree with the choice of husband here. Though Junghwan seemed to have done more for Deoksun, he never really acted on his feelings. All his moves were safe and can always be interpreted as being friendly while Taek took every chance he got. He also was considerate of Jungwan when he found out he liked her too but come on, 6 years later and Junghwan never did anything. Well then, 6 years is way too long. Taek had to take action or else he'll let another 6 years pass again and they'd still all be single.

I started off rooting for Jung Hwan and was so devastated that it wasn't him in the end. But after watching it again, I realized that while Taek might've been the most innocent and child-like of the bunch, he sure goes after what he wants, no hesitations, no fear, just seized the day. He loved Duk Seon right from the start and he tried to let her know several times. I like a man who knows what he wants and takes action.

this drama also shows that if you don't go and reach for whatever you want, you wont be able to get it just by sitting, hesitating and veing a coward. im sorry junghwan.

Mój komentarz - nawet w tej jednej scence widac wyraźnie różnicę między tymi dwoma panami - Deok Sun narzeka, że ma niestrawnośc i wychodzi, Jung Hwan pyta ją, jak się czuje, ale nie robi nic, Taek nic nie mówiąc wychodzi z pokoju i podsuwa jej lekarstwa - nie waha się, nie kombinuje, tylko podejmuje konkretne działanie :serduszkate:

I co do scenki z miauczeniem - znalazłam ten komentarz, to na YT było:
Cytat:
for those who don't understand why deokson meowing,junghwan said that he had a cramp= "jwi" which sounds the same as mice/rat.so deokson meow to make the cramp(or mice) go away😂.it's kinda like a pun.

I w bonusie link do filmiku :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=lYpRac-o828

Admete - Nie 12 Lis, 2017 18:04

Cytat:

Zasadniczo tak, bo tam sporo tej fantastyki jest i lubię kilka postaci. Spodziewałam się takiego właśnie prowadzenia historii, bo pamiętam, że taki sam styl miało GG 14 Days. Trzeba wątpliwości odwiesić na kołek i oglądać ;)

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 18:11

Admete napisał/a:
Cytat:

Zasadniczo tak, bo tam sporo tej fantastyki jest i lubię kilka postaci. Spodziewałam się takiego właśnie prowadzenia historii, bo pamiętam, że taki sam styl miało GG 14 Days. Trzeba wątpliwości odwiesić na kołek i oglądać ;)

A, bo to ta sama scenarzystka, tak? GG ciągle przede mną :wink: Ale na pewno obejrzę. Oglądania Blacka nie wykluczam.

Trzykrotka - Nie 12 Lis, 2017 18:24

Pokazała się nowa drama z Jang Hyukiem i królową z Faith - oni już raz grali parę, w Beautiul Mind. Coś o chciwości i pieniądzach. Ja chyba nie będę oglądać, ale nuż ktoś spróbuje?

Komentarze są cudne. Taektanic :mrgreen: To się pięknie czyta w miarę, jak akcja meandruje i co rusz zmienia punkt ciężkości, podkreślając potencjalnie "mężowskie" cechy każdego z bohaterów. A jednocześnie dzieje się tyle wokół, że czlowiek nie skupia się li i jedynie na wyłapywaniu hintów, tylko wskakuje w środek opowieści o tych ludziach, dzieciakach i dorosłych, bez różnicy. Świetny scenariusz.
.... czego nie da się powiedzieć o Cantabile. Usiłowałam oglądać - ale to jest nieoglądalne. Może byłoby tylko ciężkostrawne, gdyby nie kazali bohaterce zachowywać się, jakby przeszła amputację mózgu. Wygląda jak postać wyjęta żywcem z anime i tego się nie da strawić. Bogusia jeszcze nie było i nie mam pojęcia kiedy się pojawi. Chyba przejrzę streszczenia na db i wyłapię tylko kawałki z nim. BeeMer, o ile to pociecha, to RevLove na tym tle wydaje się bardzo fajną dramą :confused3:
No dobrze, idą święta, odpalamy odcinek 7

Admete - Nie 12 Lis, 2017 18:26

Ta sama, więc spodziewam się nieszczęśliwego zakończenia. Zresztą jakie może być inne, gdy Black/444 zamieszkuje ciało innej osoby, a jest jeszcze inną ;) Ale na razie to domysły widzów, kim był za życia. I chciałam powiedzieć, że będę chyba oglądać weekendową dramę, ale na szczęście to nie żadna family drama, tylko serial o zemście i ma 24 odcinki nie 50. I nawet nie bardzo mnie obchodzi o czym będzie, bo jak raz postanowiłam być płytka jak kałuża. Jang Hyuk w garniaku i białej koszuli na szlaku zemsty - nie trzeba mi więcej ;) Na razie serial wygląda ciekawie, nie spodziewałam się, myślałam, że będzie dużo gorzej. Pooglądam, aż mi się znudzi. Na razie mam takie sceny ;) -

https://www.youtube.com/watch?v=zeJ1m9166XI

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 18:37

Trzykrotka napisał/a:
Bogusia jeszcze nie było i nie mam pojęcia kiedy się pojawi.

Zooshe mówiła, że w dziesiątym odcinku. Chyba że znowu coś pokręciłam :wink:
Dla Bogusia prędzej obejrzę Love in Moonlight, bo przynajmniej zabawne.

Admete napisał/a:
I nawet nie bardzo mnie obchodzi o czym będzie, bo jak raz postanowiłam być płytka jak kałuża. Jang Hyuk w garniaku i białej koszuli na szlaku zemsty - nie trzeba mi więcej

Bardzo dobry powód do oglądania, popieram - nawet jeśli nie całkiem wiem, kim jest Jang Hyuk - ale dowiem się :mrgreen:
Ja jestem płytka jak kałuża przez większośc czasu, kiedy się fazuję, więc zaręczam, że można z tym życ :-P

Otworzyłam plik z tłumaczeniem Arang 5, odpaliłam odcinek i poprawiam. Oj, drętwo mi to szło, wyraźnie zapomniałam detale akcji, po pierwsze dwie minuty wymagały zmian w kążdej niemal kwestii :frustracja: Teraz jest ciut lepiej, ale czuję, że wyszłam z (nikłej i tak) wprawy. No nic, i tak potłumaczę dziś trochę, zobaczę, jak mi pójdzie.

Edit: a, ten Jang Hyuk - to ja go znam, aczkolwiek nie jestem wielką fanką. Jednak bardzo dobrze tu wygląda, przyznaję :serce2:

Trzykrotka - Nie 12 Lis, 2017 18:49

Admete napisał/a:
I chciałam powiedzieć, że będę chyba oglądać weekendową dramę, ale na szczęście to nie żadna family drama, tylko serial o zemście

To ta, o ktorej pisałam. No no, Jang Hyuk świetnie wygląda, a scena robi wrażenie.

Poczytałam sobie komentarze na yt pod sceną z "zostaw sobie wolną sobotę." Myślę teraz, ilu osobom ta drama złamała serce. Mnie po trosze też, bo chciałam, żeby wszyscy dostali to, czego chcieli. I płakałam jak bóbr.

Admete - Nie 12 Lis, 2017 18:51

Ja go lubię, a tu ma rolę bezwzględnego i chłodnego gościa, więc w sam raz dla mnie :) Na dodatek będzie absolutnie nieszczęśliwa, niemożliwa i zakazana miłość, a na taką mam ochotę :-P I scenariusz nie kuleje, dzieje się dużo i szybko. Może cheabolskie rozgrywki to nie moja para kaloszy, ale jak są atrakcyjnie podane, to mogę parę docinków obejrzeć.

Trzykrotka napisał/a:
To ta, o której pisałam.

Pisałaś? Teraz dopiero zauważyłam.

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 19:01

Admete napisał/a:
Ja go lubię, a tu ma rolę bezwzględnego i chłodnego gościa, więc w sam raz dla mnie Na dodatek będzie absolutnie nieszczęśliwa, niemożliwa i zakazana miłość, a na taką mam ochotę

Ja takich też lubię oglądac - to zależy od nastroju.
A czemu zakazana i niemożliwa? Naświetlisz?

Trzykrotka napisał/a:
Poczytałam sobie komentarze na yt pod sceną z "zostaw sobie wolną sobotę." Myślę teraz, ilu osobom ta drama złamała serce. Mnie po trosze też, bo chciałam, żeby wszyscy dostali to, czego chcieli. I płakałam jak bóbr.

Masz na myśli tę scenę, kiedy Taek prosił, żeby DS zarezerwowała dla niego maksimum czasu, nawet jeśli ten wspólnie spędzony czas będzie wyglądał tak, że ona go spędzi nad książkami, zajadle się ucząc (tiaaa :wink: ), a on siedząc obok niej nad planszą do baduka? Już widzę, jak radośnie by się uśmiechał przez cały czas, wystarczyłoby mu (na tym etapie :wink: ), że ona siedziałaby w zasięgu jego wzroku :wink:
Zupełnie inaczej teraz te komentarze się czyta, kiedy zna się całą fabułę.
Widac, że ludzie bardzo wszystko przeżywali - może przez to, że to takie... zwyczajne momentami, a ludzie wydają się prawdziwi w swoich słabościach i tym, co w nich piękne.

Admete - Nie 12 Lis, 2017 19:22

Cytat:
A czemu zakazana i niemożliwa? Naświetlisz?

Główny bohater ma ukochaną z przeszłości i musi sprawić, żeby poślubiła człowieka, dla którego pracuje. Głupka z bogatej rodziny. Dziewczyna jest córką kongresmena i małżeństwo jest potrzebne, by zdobyć polityczne wpływy. Dziewczynę gra aktorka z Faith, grała też z Jang Hyukiem w Beautiful Mind.
Szpinak w czerni:

Blackowi w serialu też pomaga, że ciągle chodzi w czarnych garniakach i koszulach ;)

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 19:42

Admete napisał/a:
Główny bohater ma ukochaną z przeszłości i musi sprawić, żeby poślubiła człowieka, dla którego pracuje. Głupka z bogatej rodziny. Dziewczyna jest córką kongresmena i małżeństwo jest potrzebne, by zdobyć polityczne wpływy.

Przechlapane :-|

A Szpinak w czerni grzechu wart - yyyy, to on gra w Black? :excited:

Admete - Nie 12 Lis, 2017 19:47

Nie gra, ale fotka mi się spodobała. Gra w Witch's court. W Black gra aktor, którego nie znam, ale pasuje do roli. Tu masz Blacka:

https://www.youtube.com/watch?v=Sy_JUo3lrJ4

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 20:07

Nie wiem, czy go w czymś nie widziałam. Aktor jest ok. Obadam - trochę się tylko obawiam, że źle to się skończy, a tym straszyłaś.

No dobra, mam zrobione 16 minut tłumaczenia Arang nr 5, idę się przebrac i pocwiczyc trochę.

BeeMeR - Nie 12 Lis, 2017 20:18

Jang Hyuk dobrze tu wygląda. Żadnej głupiej fryzury i garnitur ok.

A tu kolorystycznie prawie yin - yang ;)

Hint z tańcem i ucieczką męża wskazywałby raczej jednak na Taeka ;)
Albo po tylu latach na każdego ;)

Admete - Nie 12 Lis, 2017 20:44

Przykre, że ten aktor już nie żyje.
Trzykrotka - Nie 12 Lis, 2017 20:46

Muszę rozkminić, skąd Mąż wiedział, że DS została odrzucona przez pierwszą miłość w dniu pierwszego śniegu :mysle:
Na razie mamy przygotowania do dawania prezentów, bój o czerwoną książęczkę z momentami i wściekłość Duk Seon na niedawną milość i niewinną siostrę. Ze sceny z książeczką boki zrywałam. I jak przyłapany na czytaniu Jung hwan chował ja pod kołderkęi jak walczyli o nią (uwielbiam męskie gdzie ty mnie dotykasz?! :lol: ) i jak siedział, pewnie czerwony jak burak, kiedy ona czytała. Ale telewizję oglądali już sobie w pełnej harmonii. Oni traktują pokój Taeka jak świetlicę osiedlową :-D
A teraz pan Choi przeżywa kryzys, bo uważa, że jest bezużytecznym ojcem. On! :evil:
Wolno mi idzie, bo poprawiam co bardziej rażące błędy.

W Cantabile Boguś pojawił się koło 6 odcinka. Zrobię skok i sprawdzę, co i jak.
Do źródełka wędruje film Piraci, o ekipie ścigającej pewnego wieloryba. BeeMaer nam o nim opowiadała.

Admete napisał/a:

Bardzo przykre. Wydawaloby się, że okaz zdrowia i pełnia sił.

Aragonte - Nie 12 Lis, 2017 21:01

BeeMeR napisał/a:
Albo po tylu latach na każdego

Stawiam na to drugie :-P

Admete napisał/a:

Bardzo przykre :(

Trzykrotka napisał/a:
Muszę rozkminić, skąd Mąż wiedział, że DS została odrzucona przez pierwszą miłość w dniu pierwszego śniegu

O swoich rozkminach już pisałam :wink: