To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

BeeMeR - Sob 24 Cze, 2017 23:21

Jumong:

Minęły trzy lata - prawie wszyscy panowie dochrapali się nowych peruk, niektórzy przyprószonych siwizną. Dzieci rosną, syn Jumonga Yuri i dwaj chłopcy kupcówny. Niebieski się zapija na zapupiu więc nie ma czasu robić dzieci, Zielony wciąż nie ma żony a więc i dzieci. Widzę w tym jasny plan, by Jumong nie musiał usuwać dzieci wraz z dorosłymi gdy będzie podbijał i jednoczył plemiona/państwa ;)

Kupcówna traci męża w akcji - intrydze, o której za dużo by opowiadać - efekt jest ważny.

Król jedzie na wycieczkę do świętej góry - do wieszczki pustelnicy, dowiaduje się od niej samych przykrych spraw - że dni Buyeo są policzone i niedługo nastaną nowe czasy i porządki - oraz władca. Króla zaś czekają same złe rzeczy - na początek coś mu się dzieje z twarzą.

BeeMeR - Sob 24 Cze, 2017 23:33

Jumong też wkrótce jedzie do świętej góry, zabiera łuk Damul - niech obecnie należy do armii Damul - spotyka tą samą wieszczkę, która nakazuje mu odnalezienie jeszcze dwóch artefaktów by stał się prawdziwym władcą państwa godnego dawnego Josun

Wkrótce trafia na mapę tegoż Josun - wszyscy dziwią się, jak było wielkie i zastanawiają jak tego dokonać ponownie.

Mamy nową postać - niezwyciężonego dotychczas wojownika, który pracuje dla Niebieskiego, ale zapowiedział już, że jeśli ten przejdzie na stronę Han (a jest to możliwe) to go opuści, bo to wróg, w dodatku w potyczce/zasadzce na Jumonga dostał od niego kopa w twarz - i się mocno zdziwił, bo najwyraźniej pierwszy raz oberwał ;)

Nie nudzę się w każdym razie ;)

Admete - Nie 25 Cze, 2017 05:24

Widzę, że w Jumongu wiele się dzieje. Trzykrotko miałam nadzieję, że ci się Lookout spodoba i Plaga też. Wypada niezwykle naturalnie - ma przynajmniej co zagrać. Właściwie nie ma w dramie osób słabych aktorsko. Nawet ten młody idol daje radę. I scenariusz bardzo wartki, ze zwrotami akcji, z ciekawymi postaciami.
W Secret Forest niepokoją mnie te uwagi na temat Hwang Shi Moka, że jest jak jak Jekyll and Hyde, no i te jego utraty przytomności. Mam jednak nadzieję, że mordercą nie jest, bo to by było pójście na łatwiznę w scenariuszu. Myślę jednak, że ta bomba co mu tyka w głowie, w końcu wybuchnie. Pojawił się zwiastun FMW - no nie ta ex wprowadza się teraz do Namil Villa. Wkurza mnie.

Trzykrotka - Nie 25 Cze, 2017 08:54

No nie, nawet mi nie mów, że ta lala nadal jest nieprzemakalna na rzeczywistość :zalamka: To przypadek dla psychiatry. No to jeszcze niejeden wkurz mnie czeka. FFMW.
Lookout jest bardzo dobrze zrobione i satysfakcjonujące. Zawsze człowiek tak ma, kiedy ZUy dosłownie okrywa po gębie. Zwłaszcza kiedy następuje to po scenach bezradności wobec prawnego bezprawia. Bohaterka mnie trochę irytuje, za bardzo jest 'zapalna' a za mało mysląca, jak kiedy zobaczyła porwane dziecko. Akcję przeprowadziła brawurowo, ale mogła wylądować za kratkami i guzik z zemsty. Bardzo podoba mi się chłodna i spokojna Duszka. Ale naprawdę Plaga wymiata z tą podwójną osobowością swojego bohatera.
W SP wreszcie coś się przełamało, nie tylko w kwestii sensu :mrgreen: Morderca mówi prawników w twarz, że jest mordercą, ale ze nic mu nie zrobią, bo nie mają na to dowodów. Byłoby fajnie, gdyby drama skupiła się na śledztwie, ale nie - szykują kolejne dramatozy :zalamka: Nie mogę z nimi.

BeeNer, na jakim etapie jesteś z Jumongiem? Który to odcinek?

BeeMeR - Nie 25 Cze, 2017 09:24

Trzykrotka napisał/a:
szykują kolejne dramatozy :zalamka:
Czyżby rozbudowali temat tatusia, którego pan widział na zdjęciu z panią? :lol:
W Jumongu jestem w 59 odc. - jeszcze trochę ;)
Byłoby lepiej, gdyby drama miała 50 odc, ale i tak ogląda się dobrze, wątki długofalowe są dobrze napisane i rozbudowane. Ogromną zaletą jest to, że główny pan to nie flower boy o słodkiej twarzy, uśmiechach, chmurnych minach - tak, to można 20 odc ;) - tj. tych ostatnich ma niemało, ale pasują ;) Aktorsko to nie orzeł, ale jest jak najbardziej ok, wysportowany aż miło :serce:

Admete - Nie 25 Cze, 2017 10:32

Cytat:
Lookout jest bardzo dobrze zrobione i satysfakcjonujące.

Zgadzam się, nie ma tam słabych punktów. takie dramy lubię, zrobione jak należy w określonym gatunku.
Trzykrotka napisał/a:
Bohaterka mnie trochę irytuje, za bardzo jest 'zapalna' a za mało mysląca

I niestety na razie jej tak zostało, co mnie wkurza z lekka. Natomiast załamuję ręce nad naiwnością prokuratora Kima. Ogólnie fajna postać, dobrze zagrana, ale mam nadzieję, ze w końcu dojdzie do rozumu. Nie każe mu oszukiwać jak Do Han, ale żeby przemyślał, czy może komuś ufać czy nie.

Trzykrotka - Nie 25 Cze, 2017 11:21

No właśnie, dobrzy ludzie często przedstawiani są jako naiwniacy. Do Han pływa w tej mętnej wodzie jak młody wegorz. Radzi sobie, cały czas z tym słodkim uśmiechem, doskonale. A praworządność wcielona - Kim - jest jak dziecko we mgle.
Intryguje mnie ksiądz i ewidentny punkt kontaktowy całej grupy w kościele.

Ostrzę sobie zęby na Cięcie i Secret Forest. Circle się kończy, można obejrzeć hurtem.

Podejrzewam, że w S P dodadzą wątek tatusia BH kontra tatusiowi JW. Tak jakby nie mogli randkować już radośnie i spokojnie. Na tumblrze jedna panna napisała: mieszkać z JI Wookiem i nie sytuacji z nim ilę tylko się da to marnotrawstwo. Niechby już zostawili ich wątek slodkiemu randkowaniu i zajęli się śledztwem.
Czy my tego Jumonga gdzieś jeszcze widzialysmy?

Aragonte - Nie 25 Cze, 2017 11:57

Admete napisał/a:
W Secret Forest niepokoją mnie te uwagi na temat Hwang Shi Moka, że jest jak jak Jekyll and Hyde, no i te jego utraty przytomności. Mam jednak nadzieję, że mordercą nie jest, bo to by było pójście na łatwiznę w scenariuszu. Myślę jednak, że ta bomba co mu tyka w głowie, w końcu wybuchnie.

Nie bardzo wierzę w to, że jest mordercą (tej panny nie miał zresztą możliwości zabic). W to, że coś mu tyka w głowie, wierzę, ale co? :mysle:

Admete - Nie 25 Cze, 2017 12:39

Dziś że dwa razy podczas oglądania miałam wrażenie, że jak na niego to Hwang Shi Mok był jakby zirytowany. Może mu odczuwanie wróci? Ksiądz w Lookout mnie nie denerwuje nawet. Ciekawa jestem co dalej. Na koniec Circle też czekam.
Aragonte - Nie 25 Cze, 2017 12:45

Tylko czy w jego przypadku odczuwanie emocji oznacza też powrót tej nadwrażliwości na bodźce, głównie dźwięki? Nie wiem nawet, czy w dramie to sobie wymyślili, czy jest taka jednostka chorobowa :mysle:
BTW zauważyłam golfistkę z AGD :wink: Dużo znanych twarzy jest w tej dramie.
Zuy prokurator (ulubieniec Admete z CH) wygląda tu jak spod igły i gra bardzo przekonująco tę szuję.

Admete - Nie 25 Cze, 2017 13:31

W pierwszym odcinku jest mowa o tym, że ma bardzo rozwinięty mózg i coś nie tak z miejscem odpowiadającym za uczucia. Musieli mu zrobić częściową lobotomię. I było coś o efektach ubocznych - brak uczuć albo zmiany nastroju. U niego to brak uczuć. Ale ma te bóle i utraty przytomności. Aktualnie nawet policjantka go podejrzewa.
A ten serial japoński okazał się całkiem niezły. Ma tytuł Crisis.

BeeMeR - Nie 25 Cze, 2017 16:12

Trzykrotka napisał/a:
Czy my tego Jumonga gdzieś jeszcze widzialysmy?
Nie wiem, ale ja mam w planie Kingdom of the Wind i być może Emperor of the Sea, bo słyszałam o tym pozytywne opinie
http://asianwiki.com/Song_Il-Kook

Admete - Nie 25 Cze, 2017 16:22

Ja go oglądałam w serialu kryminalnym sprzed paru lat, ale zapomniałam tytułu. Ależ się wciągnęłam w ten cały Crisis - zamiast oglądać Duel jestem już w 4 odcinku. Fajnie to zrobione. Bardzo mi się podoba, że akcja rozwija się szybko, ale też jest czas na pokazanie bohaterów. Rewelacyjne sceny walk wręcz, pokazane trochę inaczej niż w koreańskich serialach.
BeeMeR - Nie 25 Cze, 2017 16:29

Ja go jeszcze widziałam w Bodyguard z CSW ;)
Admete - Nie 25 Cze, 2017 18:55

Nie mogę się doczekać na 6 odcinek Forest, będę klikać i odświeżać stronę co 15 minut ;)
EDIT: chciałam tylko donieść, ze w 30 minucie odcinka 6 prokurator Hwang Shi Mok się uśmiechnął. Mówię wam, że on czuje. CSW tak gra, ze ostatnio jego bohater sprawia wrażenie nieco bardziej ożywionego, naprawdę wcześniej widziałam zalążki irytacji.

Aragonte - Nie 25 Cze, 2017 21:58

Żeby mu tylko nie powtórzyli operacji lobotomii w końcówce dramy...
Trzykrotka - Pon 26 Cze, 2017 00:01

Dziewczyny kochane, bardzo dziękuję za wrzutki na IntoTheWest. Wszystko dziś sobie pozabierałam. Pliki chyba potem pousuwam, co?

Lookout nie powinnam oglądać przed snem, bo potem dłużej zasypiam. Bardzo emocjonująca drama. A najbardziej emocjonuje mnie - w sensie negatywnym - bezradność policji i prokuratury wobec nawet pospolitych przestępców. Policja nie dorwała gwałciciela, zrobił to ojciec ofiary. Zamiast zatłuc gada własnymi rękami doprowadził go na policję, a tamci... wypuścili go z braku dowodów, Nie mają tam badań DNA, na miłość boską? Przecież mieli bieliznę ofiary :confused3: W SP to samo, nie mogą jednego gnojka przyszpilić, a on się im w twarz przyznaje i śmieje się z nich. W takiej sytuacji silna ekipa samozwańczych siewców sprawiedliwości miałaby co robić na 3 etaty, a nie na jeden.
Kościól - punkt kontaktowy, to już miejsce równie dla mnie znajome jak pałac królewski, który pokazują wszystkie seguki. Masę nocnych scen z The Devil tam kręcili, a z innych dram też go pamiętam.

A teraz parę (a jest tego mrowie) fotek Jun Ki z ostatnich sesji.

Oraz szorty, w tym złote

A tu, proszę. Widziałam na pintereście to pierwsze zdjęcie, ale pomyślałam, że to fake. Dziś Agn podrzuciła mi drugą. To fotki z filmu Battlefield Island, z czasów japońskiej okupacji. So Ji Sub, Wachlarz... Tylko tematyka zupełnie nie moja, bo od wojennych klimatów trzymam się na kilometry :cry2:

Admete - Pon 26 Cze, 2017 05:34

Aragonte napisał/a:
Żeby mu tylko nie powtórzyli operacji lobotomii w końcówce dramy...

To samo pomyślałam, że to się tak skończy, bo mu się ból wróci. Miał operację na insula cortex -
Cytat:
The insulae are believed to be involved in consciousness and play a role in diverse functions usually linked to emotion or the regulation of the body's homeostasis
.

Cytat:
The insular cortex also is where the sensation of pain is judged as to its degree

I oczywiście ma znaczenie przy emocjach -
Cytat:
In terms of function, the insula is believed to process convergent information to produce an emotionally relevant context for sensory experience.

To już wiemy, że choroba nie jest wymyślona. I jak tu się Shi Mokiem i jego sytuacją nie martwić. Pewnie mu się to wróci i na końcu znów zostanie robotem...

BeeMeR - Pon 26 Cze, 2017 07:09

Trzykrotka napisał/a:
Pliki chyba potem pousuwam, co?
Ja nie mam nic przeciwko - końcówkę warzywniaka wrzucę w czwartek, jak wrócę z urlopu :kwiatek:

Jestem w 5 odc prawników od rozwodów - zdecydowanie bardziej przypomina już rom-kom, jaki chciałabym oglądać - czasem szarżuje przesadnie, ale generalnie ogląda się sympatycznie.

Admete - Pon 26 Cze, 2017 12:22

Gorąco okropnie. Nic mi się za bardzo nie chce. Pewnie coś poczytam i włączę dramę jakąś.
Trzykrotka - Pon 26 Cze, 2017 13:19

A ja siedzę w sklepie, gotuję się i na dodatek wypisuję kilometrowe instrukcje dla dziewczyny, która ma tu ze mną pracować latem. Załamka, nic tylko raport taki, raport śmaki.... Ta firma jest chora. A jutro mam szkolić następną z tego, co robiłam dotychczas w BOK. Tam na szczęście jest klima.
Mam ogromna ochotę na Siedmiodniową Królową i na Best Hit. Oba mam gotowe do odpalenia, ale przed urlopem chyba tego nie zrobię, wystarczy, że Lookout podciągnę.

Tym Best Hit, a nade wszystko YSY strasznie się wszyscy zachwycają. Piszą, że to jest dopiero właściwa jego drama na powrót z wojska. Tak mi się podobały różne gify, że się zaopatrzyłam.

Admete - Pon 26 Cze, 2017 17:16

W FMW wyrobili 120 % normy na całowanie w dramach ;)
Trzykrotka - Pon 26 Cze, 2017 18:44

Uooo, całuśny Morderca? :excited:
Admete - Pon 26 Cze, 2017 19:11

Nie są to może jakieś bardzo odważne pocałunki, ale ciężko pracowali ;) I zdaje się, ze zaproponował jej wspólną noc na końcu odcinka ;) pewnie znów podpucha będzie.

Aragonte w tym 5-minutowym zwiastunie Secret Forest jest kilka scen, których jeszcze w serialu:

https://www.youtube.com/watch?v=_v7THWWccxw

Nie wiem, dlaczego, ale jak jest w tym zwiastunie ostatnia scena, gdy Han Yeo-Jin tak desperacko biegnie w stronę kogoś na lotnisku, to mam wrażenie, że to Shi Mok. Bo myślę, że jak wrócą mu uczucia, to wróci też nadwrażliwość na wszytko dookoła.

Agn - Pon 26 Cze, 2017 21:08

Aragonte napisał/a:
Właśnie, gawiedź czeka :mrgreen:

No, skoro pierwsza kapłanka junkizmu oświeconego każe, to mus was tymi fotkami doświadczyć. ;) O, widzę, że Trzykrotka już was doświadczyła. ;)
BeeMeR napisał/a:
Króla zaś czekają same złe rzeczy - na początek coś mu się dzieje z twarzą.

Ktoś mu przylał i tak mu zostało czy jak? :mysle:
BeeMeR napisał/a:
Wkrótce trafia na mapę tegoż Josun - wszyscy dziwią się, jak było wielkie i zastanawiają jak tego dokonać ponownie.

Mus poprosić Sambonga o pomoc, on by zaradził. ;)
Trzykrotka napisał/a:
bardzo dziękuję za wrzutki na IntoTheWest. Wszystko dziś sobie pozabierałam. Pliki chyba potem pousuwam, co?

A nie lepiej zostawić w razie Niemca? Zawsze to jakaś gotowa kopia zapasowa, jak znowu komuś coś padnie. :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
W SP to samo, nie mogą jednego gnojka przyszpilić, a on się im w twarz przyznaje i śmieje się z nich.

Co mnie mocno dziwi, bo przyznanie się do winy to święty Graal dowodów. :mysle:
Będę się brała niedługo za nadrabianie wszystkiego, w czym się zapuściłam. Czyli wszystkiego, co oglądałam. :P
Trzykrotka napisał/a:
fotki z filmu Battlefield Island, z czasów japońskiej okupacji. So Ji Sub, Wachlarz... Tylko tematyka zupełnie nie moja, bo od wojennych klimatów trzymam się na kilometry :cry2:

Smerferere! A Kropki kto oglądał i cudnie tłumaczył? :P
Ja pewnie obejrzę. Klimaty moje, Wachlarz mój, So Ji Suba postaram się nie zauważać. :P