To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10

Aragonte - Pią 09 Wrz, 2016 22:33

BeeMeR napisał/a:
Obejrzałam filmiki - ten pierwszy - nadzwyczaj piękny :serce2: :serce2:
aż szkoda, że nie umiem sobie zachować.

Niestety ja też nie umiem :-|
Tak sądziłam, że ten filmik ci się spodoba :wink:

A tu macie filmik z Junkim w stroju Wang So, mówiącym o kręceniu dramy, to chyba były pierwsze kręcone sceny:
http://www.vlive.tv/video...%B9%98%ED%82%A8
Kurczak z Goryeo musiał być smaczny, jedli z wyraźnym apetytem :mrgreen:

A tu dość ciekawe zestawienie Wang So ze słońcem w zaćmieniu - całkiem niezła metafora wyszła :wink: :

Wang So's entry side by side Sun portrays his resemblance to Sun.

And after reading it I thought the resemblance of his Mask causing eclipse as in his life as below:

His mask is not just covering his face but his confidence to face people, his emotions that he cant show it to others, his power of hiding his vulnerability just like during eclipse Moon covers the Sun and hides its Shine. But Sun can only be covered for some time and not forever. Same way HS has been brought to WSs life to remove that mask from his face so that eclipse formed in his personality by covering his confidence, emotions, power will be removed soon to make him Shine again. Just like Sun shines back brighter than before after eclipse.

Edit: there can be many more such traits which are under-toned due to that Mask and once its removed he will get his confidence back all of his qualities will become his power to get the throne.

Edit: chyba nie widziałam tej wersji trailera szóstego odcinka :mysle:
https://www.youtube.com/watch?v=ilNUjDFWyWY
Są angielskie napisy i sporo można wywnioskować, co nas czeka :wink:
Jest np. scena z Wang So trzymającym za gardło astronoma i domagającym się podania sposobu na uniknięcie pewnego małżeństwa (Hae Soo zapewne :wink: ).

Już w poniedziałek nowy odcinek, super :excited: :cheerleader2:

BeeMeR - Pią 09 Wrz, 2016 23:35

Aragonte napisał/a:
chyba nie widziałam tej wersji trailera szóstego odcinka :mysle:
https://www.youtube.com/watch?v=ilNUjDFWyWY

A to już wiem, skąd te sceny były użyte w jakiejś piosence ;)

Aragonte napisał/a:
Jest np. scena z Wang So trzymającym za gardło astronoma i domagającym się podania sposobu na uniknięcie pewnego małżeństwa (Hae Soo zapewne :wink: ).
A jakie to ładne ujęcie :serduszkate:

Preview Moonlight też sobie zobaczyłam przy okazji, hehe ;) Dwukrotnie, jeden i drugi ;)

Ale tak w ogóle, to jestem po 12. Signal
Co za syfna sprawa z tym zbiorowym gwałtem i szeroko zakrojoną mistyfikacją policyjną :thud: Nic tylko się wziąć i załamać, bo walka z tak silnymi przeciwnikami jest praktycznie niemożliwa - chyba, że się znajdzie jakiś Dawid z procą ;)

Aragonte - Pią 09 Wrz, 2016 23:50

Strasznie przygnębiający był ten wątek :-| Ogółem cały wątek brata głównego bohatera.
I próba odwrócenia wszystkiego... Dobra, nie spoileruję.

BeeMeR - Sob 10 Wrz, 2016 00:09

Wytrzymaj jeszcze 3,5 odcinka ;) - jestem w połowie bardzo melancholijnej 13. Zguba się znalazła i wszystkim smutno. :(
Zabawa w boga chyba nigdy nie kończy się dobrze - no i cena jest zazwyczaj wysoka.

Właściwie to ponieważ skończyłam też Tree dziś i ten aktor
Spoiler:
dwukrotnie umarł

Agn - Sob 10 Wrz, 2016 00:11

Powtórny seans nr 5 odfajkowany - no przecież musiałam sprawdzić, czy aby na pewno wszystko zrozumiałam, ekhm, wiadomo. :serduszkate:
Trzykrotka - pierwszorzędna robota. I pragnę powiedzieć, że ślicznie przełożyłaś wiersz!
Trzykrotka napisał/a:
To chińskie, które wysłałam Aragonte? :kwiatek: Tylko pamiętaj, to jest naprawdę potężny spoiler, więc na wysyłam pw, a ty przemyśl, czy chcesz.

Jeśli to coś nowego, a nie to, co kiedyś wysłałaś do Aragonte, to ja też chcę!!!
Trzykrotka napisał/a:
Obydwie dramy dają piękny materiał do twórczości własnej. Powiem po raz tysiąc pięćsetny - uroda Jun Ki po prostu zapiera dech :serduszkate:

Mów mi tak jeszcze, to nigdy nie przestanę faflunić. :serduszkate:
Któregoś pięknego dnia pogonicie mi kota, ja wiem...
Aragonte napisał/a:
Już w poniedziałek nowy odcinek, super :excited: :cheerleader2:

Poniedziałki stały się naprawdę bardzo atrakcyjne dzięki pewnemu segukowi. :serduszkate:
Nowa zapowiedź wygląda cudnie. I widzę, że pójdzie z 13tką na kielicha i się wreszcie dogadają. :mrgreen:

Rany, jaka ja jestem monotematyczna. Nie wiem, czemu wy mnie jeszcze znosicie... :kwiatek:

Aragonte - Sob 10 Wrz, 2016 00:39

Agn napisał/a:
Poniedziałki stały się naprawdę bardzo atrakcyjne dzięki pewnemu segukowi. :serduszkate:

Jak w czasach Smoków :wink:

Agn napisał/a:
Rany, jaka ja jestem monotematyczna. Nie wiem, czemu wy mnie jeszcze znosicie... :kwiatek:

Bo jesteśmy (niektóre, jak ja...) równie monotematyczne? :mrgreen:

Admete - Sob 10 Wrz, 2016 06:53

Cytat:
Właściwie to ponieważ skończyłam też Tree dziś i ten aktor

gra też w Roaring Currents - dopiero teraz zauważyłam. Gra generała japońskiego.

BeeMeR - Sob 10 Wrz, 2016 08:15

Ja pamiętam tylko RSR jako nadrzędnego Japończyka - chyba tez powtórzę seans :mrgreen:
Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2016 12:28

BeeMeR napisał/a:

Ale tak w ogóle, to jestem po 12. Signal
Co za syfna sprawa z tym zbiorowym gwałtem i szeroko zakrojoną mistyfikacją policyjną :thud: Nic tylko się wziąć i załamać, bo walka z tak silnymi przeciwnikami jest praktycznie niemożliwa - chyba, że się znajdzie jakiś Dawid z procą ;)

Okropna sprawa, chyba najbardziej przykra z wszystkich. Doszły do tego sceny lamentów profilera nad bratem i tym policjantem z przeszłości, potem dołączyła do nich pani oficer, która odkryła znaczenie krótkofalówki... Bardzo trudno jest mi zabrac się do ostatniego odcinka, bo już w przedostatnim sporo przewijałam - nie scen istotnych dla kryminału, tylko całej tej rodzinnej masakry - nie mogłam tego unieść po prostu.

Bardzo ciekawy trailer ML. Mam wrażenie, że po 6 odcinku wszystko będzie inaczej. I w sercu So będzie inaczej i w życiu Su, bo ślub, czy nie ślub, status będzie musiała zmienić, a może i miejsce zamieszkania.

Admete - Sob 10 Wrz, 2016 13:29

Trzykrotka napisał/a:
nie scen istotnych dla kryminału, tylko całej tej rodzinnej masakry - nie mogłam tego unieść po prostu.

Kiedyś z Aragonte stwierdziłyśmy, że ty tego nie dasz rady obejrzeć. A ja się lubię czasem podręczyć, jeśli wiem, że jest po co. Lubię kibicować bohaterom, nawet z nimi płakać.
Skończyłam Roaring Currents. W małej rólce wystąpił też w tym filmie Park Bo Gum. Teraz dopiero rozpoznaję aktorów.
Mam jakiś chiński wojenny film osadzony w odległej przeszłości - Red Cliff. Mam ochotę na coś kostiumowego i wojennego. Może obejrzę.
Ciekawa tez jestem, co dalej w Second to last love, bo główny bohater już wie, kim był zmarły narzeczony bohaterki i jak bardzo ich losy są związane. A on tak ładnie na nią patrzy i ma świetny pokój pełen płyt i filmów. Mój typ ;)

Aragonte - Sob 10 Wrz, 2016 14:13

Admete napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
nie scen istotnych dla kryminału, tylko całej tej rodzinnej masakry - nie mogłam tego unieść po prostu.

Kiedyś z Aragonte stwierdziłyśmy, że ty tego nie dasz rady obejrzeć. A ja się lubię czasem podręczyć, jeśli wiem, że jest po co. Lubię kibicować bohaterom, nawet z nimi płakać.

Ja takoż :wink: Podręczę się, popłaczę, a potem jakoś mi lżej.
Ale wolę takie historie jak w Signal, a nie typowe melodramaty, bo te mnie nudzą.

Admete napisał/a:
Ciekawa tez jestem, co dalej w Second to last love, bo główny bohater już wie, kim był zmarły narzeczony bohaterki i jak bardzo ich losy są związane. A on tak ładnie na nią patrzy i ma świetny pokój pełen płyt i filmów. Mój typ ;)

To mój chyba też :mrgreen: Może kiedyś to obejrzę.

Admete - Sob 10 Wrz, 2016 14:32

I jeszcze bardzo oddany rodzinie, same zalety :) I w odpowiednim wieku ;)
Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2016 16:55

Mnie potwornie boli współczesna dyskryminacja ludzi uboższych, nie wpływowych, nie ustosunkowanych. W życiu jest tego pełno, przykłady mnożą się na każdym kroku. To, co nie ujdzie synowi robotnika, syn prezydenta załatwi bez większych problemów, nie przejmując się opinią publiczną, prawem, ani zwykłą przyzwoitością. Małego przedsiębiorcę skarbówka i ZUS zmiażdżą i wyślą w niebyt za drobna pomyłkę w deklaracji, wielki kradnie, oszukuje i ma pół magistratu i policji w kieszeni. Nienawidzę tego, a ostatnio w dramach aż się od tego motywu przelewało: 38 Team Squad caly był o tym, a teraz doszedł Signali ta ohydna ostatnia sprawa. Nie mogę psychicznie tego zdzierżyć. Poza tym naprawdę obiektywnie napięcie w ostatnich odcinkach siedzi, a akcja hamuje. Dokończę oczywiście dla tej jednej jedynej informacji - czy udało się uratować detektywa z przeszłości, ale ciężko mi idzie.
Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2016 20:02

Odcinek 6 MDBC był może mniej rozrywkowy, ale napięcia i angstu było aż nadto. I rzeczywiście odcinek był przełomowy, bo zamykał pewien etap przyjaźni księcia i eunucha. Sposób na pokaranie obleśnego posła Qing był przedni. Nie mieczem, nie królewskim autorytetem, ale - kontrolą skarbową :mrgreen: Byłam zbudowana wzorcową wręcz akcją ratowania "eunucha" przez zjednoczone siły męskie. Dziewczyna miała niewiele do zagrania, głównie zranione spojrzenia i uchylone usteczka, za to panowie - niach, niach! I bili się na miecze i fruwali i strzelali z broni palnej i konno jak jeździli! Zachwyconam,
Łebski Drugi

Piękny, ach piękny Ochroniarz

Ochroniarz i następca tronu

I sam bohater główny

Joseoński kapelutek na ryby

Admete - Sob 10 Wrz, 2016 21:18

Trzykrotka napisał/a:
Poza tym naprawdę obiektywnie napięcie w ostatnich odcinkach siedzi, a akcja hamuje.

Dla mnie nie :kwiatek: Ale ja mam inaczej niż ty ;) Jak zawsze. Dla mnie Signal jest jednym z najlepszych seriali jakie obejrzałam kiedykolwiek w jakiejkolwiek tv :)

Po Admirale to sobie muszę jeszcze jakiegoś starszego seguka poszukać, bo teraz nie bardzo robią jakieś konkretne rzeczy - robią przygodowo-romansowe, a historycznych brakuje. A jak nie znajdę, to zrobię powtórkę Smoków.
K2 - ciekawa jestem czy to się będzie dało oglądać, bo to scenarzysta od Yong Pal robi. Tam był dobry pomysł, tylko potem poszło wszystko w dziwną ( jak dla mnie ) stronę i było nieoglądalne.

BeeMeR - Sob 10 Wrz, 2016 21:20

Dla mnie ta sprawa w Signal jest najbardziej parszywa i przykra - właśnie przez to krycie się wzajem policji i możnych. :(
Trzy odcinki mi zostały, dokończę wkrótce.

Trzykrotka napisał/a:
Odcinek 6 MDBC był może mniej rozrywkowy, ale napięcia i angstu było aż nadto. I rzeczywiście odcinek był przełomowy, bo zamykał pewien etap przyjaźni księcia i eunucha. Sposób na pokaranie obleśnego posła Qing był przedni. Nie mieczem, nie królewskim autorytetem, ale - kontrolą skarbową :mrgreen: Byłam zbudowana wzorcową wręcz akcją ratowania "eunucha" przez zjednoczone siły męskie. Dziewczyna miała niewiele do zagrania, głównie zranione spojrzenia i uchylone usteczka, za to panowie - niach, niach! I bili się na miecze i fruwali i strzelali z broni palnej i konno jak jeździli! Zachwyconam,

Też mi się odcinek ratunkowy podobał :mrgreen:
No i współdziałanie panów - oby tak dalej, przecież muszą się pogodzić ;)

Jak tak patrzę na pannę związana pod drzewem - kto normalny mógłby ją wziąć za faceta, hm? ;)

Agn - Sob 10 Wrz, 2016 21:42

Aragonte napisał/a:
Jak w czasach Smoków

Nie ma jak dobry seguk na poniedziałek i wtorek... :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Bardzo ciekawy trailer ML. Mam wrażenie, że po 6 odcinku wszystko będzie inaczej. I w sercu So będzie inaczej i w życiu Su, bo ślub, czy nie ślub, status będzie musiała zmienić, a może i miejsce zamieszkania.

Musowo! Inaczej będą się mijać. A tak oboje w pałacu i tylko czekam na wszelkie zetknięcia a to na korytarzu, a to w ogródku. :serce:

Nadal się nie zdobyłam, by zabrać się za Signal. Muszę zgarnąć całą odwagę. Przesunie się w czasie, bo jak mi Junki jesień osładza, to nie wiem, czy znajdę chęci na dramę, gdzie tyle paskudnych spraw się dzieje. Na razie zostanę przy tym, co mnie najbardziej raduje. Potem pokończę zaczęte dramy (które chcę). A potem się zobaczy. :-P

Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2016 22:04

Ja na razie nie planuję, tylko pławię się w radościach - każdej innej - oglądania tego co mam. A zbieram sobie jeszcze tyle, że ho ho.
Agn :kwiatek: tobie Signal na pewno będzie się podobał. To bardzo sprawnie napisana drama, z inteligentnym scenariuszem. Niedobrze, że ja zabrałam się za nią na tyle późno, że nie wyrobiłam się przez ML - teraz płacę frycowe, bo mi zachwyt środka dramy już minął. Ale nic to nie odbiera samemu dziełu. Muszę sobie to brać pod uwagę, kiedy będę oglądała Last, czy My Beautiful Bride.
K2 kiedy wchodzi? Opublikowali ostatnio foty Chang Wooka bez koszuli - ale chłopak napakował! nie wiem, czy mi się to podoba.
http://www.dramabeans.com...hriller-the-k2/

O proszę, nasza piękna Prosecutor Princess randkuje! :oklaski:
http://www.dramabeans.com...tember-10-2016/
Pamiętam tego pana z jakiegoś średniaka - czy nie High Society? :mysle:

Kopciuszek w czymś ciekawym - Admete, to dla ciebie :kwiatek:
http://www.dramabeans.com...r-fifth-column/

W kolejnym po junkowym odcinku Running Man wystąpił nasz Seksowny Ajussi
:excited:
http://www.dramabeans.com...an-episode-315/

Dwie super-kobiety razem! Angry mom/doktórka z Faith oraz nasza Kim Sam Soon w jednej dramie
http://www.dramabeans.com...man-of-dignity/

C4K nr 9 podsumuję jednym: a to się na koniec narobiło! :omg:

Ale po drodze było milusio, łacznie z ulubionym motywem: pan myje włosy swojej damie, która jest lekko uszkodzona na ciele (ale nie musi, vide Personal Taste)

BeeMeR - Sob 10 Wrz, 2016 22:27

Admete napisał/a:
Po Admirale to sobie muszę jeszcze jakiegoś starszego seguka poszukać
A Jumong? Mam go w planie (jakby co mogę się podzielić też ;) ) tylko czasu nie staje na wszystkie moje plany ;) No i 81 odcinków ;)
https://www.youtube.com/watch?v=vkIT1kkUf94

Obejrzałam sobie fotki z Roaring Currents - faktycznie Moo Huyl w cudnym kostiumie i Park Bo gum rozczochrany :mrgreen: (omal nie napisałam "Boguś" ;) )
PBG najwyraźniej widziałam jeszcze w "Hard Day" ale najwyraźniej tam mi nie zapadł w pamięć :P

Trzykrotka - Sob 10 Wrz, 2016 22:55

[quote="BeeMeR]

Obejrzałam sobie fotki z Roaring Currents - faktycznie Moo Huyl w cudnym kostiumie i Park Bo gum rozczochrany :mrgreen: (omal nie napisałam "Boguś" ;) [/quote]
Skoro mamy Jaśka, to i Boguś może być. Ja mam teraz większą motywację do przesunięcia w kolejce AM1988. Ale on tam całował te Hye Ri!

Aragonte - Nie 11 Wrz, 2016 00:19

Aż sobie może podejrzę dzisiaj do poduszki fragmenty końcowych odcinków Signal (przy kręceniu kosmetycznych mazideł podglądałam z przyjemnością jedynkę Moon Lovers - niezmiennie tylko przewróciłam oczami przy finale i psującej kompletnie nastrój piosence). Jeśli dobrze pamiętam, to nic tam nie siadało, ani napięcie, ani akcja - ale ja oglądałam dramę ciurkiem (to ułatwiało orientację w przeplatance dwóch planów czasowych), wkręcona na maksa, czasem sobie chlipiąc w kącie, to prawda. Emocjonowałam się, bo byłam szalenie przywiązana do bohaterów, kibicowałam im, trzymałam kciuki, żeby co poniektórzy przeżyli... To były emocje :excited: :love_shower: :cry2: Ciężkie momentami, ale i tak uważam, że warto było. Świetnie nakręcona drama, piękna muzyka, dobra gra aktorska.
Nie mówię, że to drama dla każdego, ale warto dać jej szansę.

Agn napisał/a:
Nadal się nie zdobyłam, by zabrać się za Signal. Muszę zgarnąć całą odwagę. Przesunie się w czasie, bo jak mi Junki jesień osładza, to nie wiem, czy znajdę chęci na dramę, gdzie tyle paskudnych spraw się dzieje. Na razie zostanę przy tym, co mnie najbardziej raduje. Potem pokończę zaczęte dramy (które chcę). A potem się zobaczy. :-P

Agn, paskudne sprawy się dzieją, ale pozostaje nadzieja - choćby na to, że zawsze znajdzie się garstka takich uczciwych, chcących się dobijać o sprawiedliwość ludzi jak trójka głównych bohaterów, zwłaszcza jak dwóch detektywów - Lee Jae-Han i Park Je-Hoon.
I tak jak miałam obawy, czy dla Trzykrotki Signal nie okaże się zbyt przygnębiające, tak w twoim przypadku mam wrażenie, że powinnaś je łyknąć bez problemów (chociaż wcale nie twierdzę, że nie popłaczesz sobie od czasu do czasu). Tak samo jak w przypadku Miseang (które miało lekkie wątki, ale jako całość wcale wesołe nie było) jestem zdania, że warto to obejrzeć, pocierpieć trochę i uzyskać małe katharsis.

BTW włączyłam sobie właśnie 15. odcinek Signal, obejrzałam kawałek i coś mnie ściska w gardle :cry2: I nawet nie mogę zaspoilerować, z jakiego powodu :wink:
To najlepsza rola aktora od Mo Hyula, którą widziałam.

Na dobranoc jakiś gifek albo dwa.

Admete - Nie 11 Wrz, 2016 06:23

K2 już niedługo, chyba 23 września. Nie napakowali go wcale, normalnie wygląda. Czekam na Saimdang - rok już ten serial robią, ciekawe czy warto będzie czekać, czy nudy będą.
Jumong? Nie słyszałam, ale możesz się podzielić. Myślałam o Jewel in the palace, ale nie umiem znaleźć na tej nowej stronie ( OMMofans - nie mają literki J :shock: ), a boję się, że ze źródełka to będzie słaba jakość. Poznajdywałam parę innych - za jakiś czas zrobię test dwóch, trzech odcinków i coś wybiorę.

BeeMeR napisał/a:
Obejrzałam sobie fotki z Roaring Currents - faktycznie Moo Huyl w cudnym kostiumie i Park Bo gum rozczochrany

Teraz to człowiek już rozpoznaje bez pudła ;)

Aragonte napisał/a:
Agn, paskudne sprawy się dzieją, ale pozostaje nadzieja - choćby na to, że zawsze znajdzie się garstka takich uczciwych, chcących się dobijać o sprawiedliwość ludzi jak trójka głównych bohaterów, zwłaszcza jak dwóch detektywów - Lee Jae-Han i Park Je-Hoon.

I to jest najważniejsze - ta nadzieja. Jak w WP, jak w B5 - masz wroga i straszne rzeczy,a le masz też niezłomnych bohaterów i nadzieję.

Agn - Nie 11 Wrz, 2016 07:58

Trzykrotka napisał/a:
K2 kiedy wchodzi? Opublikowali ostatnio foty Chang Wooka bez koszuli - ale chłopak napakował! nie wiem, czy mi się to podoba.
http://www.dramabeans.com...hriller-the-k2/

23. września będzie premiera.
Spod tej koszuli nie wygląda to wszystko źle. Poza tym Ji Chang Wooka sobie na pewno nie odmówię. :)
Trzykrotka napisał/a:
W kolejnym po junkowym odcinku Running Man wystąpił nasz Seksowny Ajussi

http://www.dramabeans.com...an-episode-315/

O jacie! Noż muszę to obejrzeć!!!
Trzykrotka napisał/a:
Dwie super-kobiety razem! Angry mom/doktórka z Faith oraz nasza Kim Sam Soon w jednej dramie
http://www.dramabeans.com...man-of-dignity/

Mogę powiedzieć tylko jedno: OMG! Nie no, nie daruję sobie tego, na pewno będę chciała obejrzeć. :)
A przynajmniej sprawdzić, bo może być i tak, że drama nieoglądalna. Mam jednak nadzieję, że będzie się super oglądało. :)
Aragonte napisał/a:
Na dobranoc jakiś gifek albo dwa.

:serce:

Ja na pewno Signal obejrzę (pamiętaj, że pierwszy odcinek obejrzałam, jak nadawano dramę i mi się podobał). Tylko jednak teraz wolę się popławić w lekkości, a popłakać przy dramie z Junkim (że mnie do łez doprowadzi, to nie mam złudzeń).

Admete - Nie 11 Wrz, 2016 08:15

A w Jewel in the palace gra pan przystojny z Second to last love w wersji sprzed 13 lat ( chętnie popatrzę ). Scenariusz napisała połowa zespołu scenariuszowego od Smoków ( pani ). To była jej pierwsza praca. Zerknę choćby z ciekawości.
Trzykrotka - Nie 11 Wrz, 2016 09:11

Nie mam teraz jak wrzucić zdjęć, bo wychodzę, ale w moim tumblrze mowilka.tumblr.com na samym wierzchu jest Jcw bez koszuli. Ładnie wygląda, ale te buły....