Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II
RaczejRozwazna - Śro 14 Kwi, 2021 17:16
Szkoda.
RaczejRozwazna - Sob 17 Kwi, 2021 23:47
A czy istnieje jakiś serial w podobnym, baśniowym klimacie? Chętnie bym jeszcze rzuciła okiem na coś podobnego.
Czuję, że już wkrótce OUAT mi się definitywnie przeje - za długi i poplątany, a ileż można wzdychać do Hooka
praedzio - Nie 18 Kwi, 2021 00:00
Równolegle do OUAT wychodził Grimm, ale ten jest w mroczniejszym klimacie. Może ci się jednak spodobać.
Admete - Nie 18 Kwi, 2021 09:21
Grimm był całkiem fajny, miło wspominam ten serial.
RaczejRozwazna - Nie 18 Kwi, 2021 11:26
Dzięki
Fibula - Sob 26 Cze, 2021 00:22
Tak, Grimm był fajny. I żeby nie było: OUAT też obejrzałam do końca, choć już niewiele pamiętam z końcówki.
praedzio - Sob 26 Cze, 2021 08:39
Oooo, Fibula!
Fibula - Sob 26 Cze, 2021 20:57
Praedziu.
Z lekkich i przyjemnych (i w pewnym sensie też bajkowych) seriali to oczywiście jeszcze Eureka i Warehouse 13.
praedzio - Czw 26 Sie, 2021 17:22
Oglądam na Netfliksie "Otwórz oczy" na podstawie powieści KB Miszczuk i cieszę się, że w końcu słyszę i rozumiem, co mówią aktorzy.
Agn - Czw 26 Sie, 2021 18:43
O, odwieczny problem polskiego kina nie tym razem?
A jak serial? Bo nie wiem, czy chce sama sprawdzac. Opowiedz.
praedzio - Czw 26 Sie, 2021 19:02
Konfrontuję serial z przeczytaną wcześniej książką. Są zmiany, które chyba niespecjalnie mi się podobają - ale ogląda się dobrze. Przynajmniej, jak się przymknie oko na nienaturalną czasem dykcję czy intonację głosu bohaterów. Nie wiem czy to jakaś rekomendacja - zresztą za wcześnie na to - ale oglądanie przeze mnie polskiej produkcji to już ewenement, bo jak wiadomo - unikam naszych rodzimych wytworów filmowo-serialowych.
praedzio - Czw 16 Wrz, 2021 22:12
Tymczasem wsiąkłam w Nine Perfect Stranger z Nicole Kidman. Rzadko oglądam tego typu produkcje, bo prędzej czy później mnie męczą, ale tu jest taka świetna obsada, że nie mogę się oderwać. I nareszcie rola Luke'a Evansa, w której go lubię. Choć i tak moją faworytką jest Melissa McCarthy.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QvqujH6boEI
Admete - Czw 16 Wrz, 2021 22:41
Nie dałam rady obejrzeć. Znudziłam się.
Aragonte - Pią 17 Wrz, 2021 02:46
| Admete napisał/a: | | Grimm był całkiem fajny, miło wspominam ten serial. |
Ja też, ale ciągle mam do nadrobienia ostatni sezon
OUAT rzuciłam jeszcze w pierwszym sezonie, jakoś mnie nie wciągnęło.
Admete - Nie 10 Paź, 2021 09:36
Zaczęłam oglądać na Netfixie serial Maid. To historia młodej kobiety, która ucieka od męża stosującego przemoc psychiczną. Dziewczyna ma małą córeczkę, którą bardzo kocha i talent do pisania. Nie ma studiów i zatrudnia się jako sprzątaczka w domach innych ludzi. Mamy więc jej historię - radzenia sobie z trauma małżeństwa i wcześniejszą przemocą w domu rodzinnym oraz historie osób, które spotyka np. w schronisku czy w pracy. Bardzo mi się podoba młoda aktorka w roli Alex ( Margaret Qualley ), Andie MacDowell jest rewelacyjna jako matka głównej bohaterki. W serialu jest zresztą mnóstwo ciekawych kobiecych postaci. Polecam. Tuaj recenzja serialu:
https://www.serialowa.pl/...serial-netflix/
Obejrzałam na razie połowę, rzeczywiście chce się od razu obejrzeć całość.
Admete - Czw 20 Sty, 2022 17:14
Oglądam teraz na Netflixie serial dokumentalny Midnight Asia. Bardzo ciekawy. Pokazuje największe miasta Azji nocą. Tokio, Seul, Mumbaj i teraz oglądam Bankok.
Agn - Pią 21 Sty, 2022 09:42
Ja obejrzalam te 2 dokumentalne, co mowilas na skype - "Zaginiecie w hotelu Cecil" i "Zabojca z Times Square". Troche przeciagane w niektorych momentach, mysle ze spokojnie mogliby zrobic kazda z tych spraw w wersji 2-odcinkowej a nie 3, ale ogolnie to ciekawe sprawy.
W ogole sam hotel Cecil nadaje sie do opisania, bo tam sie niejedno nieszczescie wydarzylo.
Admete - Pią 21 Sty, 2022 13:31
Ja akurat lubię tło obyczajowe, więc mi się nie dłużyło. W Midnight Asia nudne były dwa ostatnie odcinki o Tajpei i Manilii.
Agn - Pią 21 Sty, 2022 21:16
Tlo obyczajowe bylo super, bardzo mi sie podobalo, ze o nim tez mowili, ale bylo sporo takich powtarzanych rzeczy i kilkuminutowe rozwazania typu: "tu macha rekami" chwila ciszy "to dziwne" chwila ciszy "Co ona tam widziala?" - to bylo przeciaganie.
Akaterine - Nie 23 Sty, 2022 11:22
W pracy mam kurs niemieckiego, więc żeby się osłuchać z językiem wzięłam się za netfliksowy serial Kitz - nie wiem, czy to kwestia języka, scenerii, czy po prostu serial ma coś w sobie, bo bardzo dobrze się ogląda.
Tak przy okazji - polecicie inne niemieckojęzyczne seriale na Netflixie?
annmichelle - Nie 23 Sty, 2022 12:06
| Akaterine napisał/a: | | Tak przy okazji - polecicie inne niemieckojęzyczne seriale na Netflixie? |
Seriali raczej nie oglądam (nie tylko niemieckich ), jeśli chodzi o film niemiecki, który mi się ostatnio spodobał to "Ich bin dein Mensch" - wspominałam o nim w temacie o filmach i w temacie Dana Stevensa, bo gra tam główną rolę.
RaczejRozważna polecała swojego czasu jakiś serial niemiecki.
A jak chcesz się osłuchać z językiem to niekoniecznie musi to być produkcja niemiecka, chyba każdy film/serial na Netflixie jest z dubbingami wszelakimi (niemieckie, hiszpańskie, włoskie, francuskie, itd) - tylko chyba Polska wrzuca lektora.
Ustaw sobie na dubbing niemiecki.
Osobiście nigdy nie oglądam dubbingowanych filmów lub z lektorem (masakra podwójna!), wolę oryginał (jakikolwiek, może być nawet po chińsku czy turecku), wrzucam napisy.
Pod względem językowym nie mogę się przekonać do norweskiego, szwedzkiego, duńskiego, fińskiego, węgierskiego - dla mnie brzmią one
RaczejRozwazna - Nie 23 Sty, 2022 16:10
Ktoś mnie wzywał?
Nie wiem czy Akaterine lubisz konwencję historyczną, ale rzeczywiście miałam fazę na niemieckojęzyczne seriale typu Maximilian: Das Spiel von Macht und Liebe
https://www.filmweb.pl/se...%85-2017-760321
czy Sisi
https://www.filmweb.pl/serial/Sisi-2009-526799
Jest jeszcze kilka w tym guście. Nie wiem jednakże czy są na Netfliksie.
annmichelle - Nie 23 Sty, 2022 17:56
RaczejRozważna, a oglądałaś "Babylon Berlin"? Bo zbierał dobre noty.
Akaterine - Nie 23 Sty, 2022 18:33
| annmichelle napisał/a: | Ustaw sobie na dubbing niemiecki. |
To nie dla mnie, będzie mnie wkurzał brak synchronizacji między dźwiękiem a ruchem ust . Wolę też seriale niż filmy, bo są jednak prostsze i nie muszę się skupiać na fabule, a mogę na wyłapywaniu znajomych słówek i zwrotów.
RaczejRozwazna - Nie 23 Sty, 2022 18:58
| annmichelle napisał/a: | | RaczejRozważna, a oglądałaś "Babylon Berlin"? Bo zbierał dobre noty. |
Nie. W ogóle mało serialowa jestem, ale tu akurat to były raczej miniseriale, a ogólnie jestem zainteresowana akurat kinem kostiumowym. O czym to?
|
|
|