To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Cykl o Ani i inne książki L.M. Montgomery

praedzio - Nie 11 Paź, 2015 20:45

Obejrzałam pierwszą serię, na kolejną jakoś chęć mnie odeszła... :wink: Ale Megan gra Superbitch wręcz koncertowo... :oklaski:
Harry_the_Cat - Nie 11 Paź, 2015 20:53

No nie wiem tez za bardzo co oni tu rozciagna na 3 sezony, ale na razie mi sie podoba. Fantazje nt mody szesnastowiecznej bardzo mi sie podobaja :mrgreen:
Trzykrotka - Pon 12 Paź, 2015 13:18

Ja z rozpędu obejrzałam kilka odcinków, ale stopień wariacji chyba mnie przerósł. W sumie pomysł na temat takiej historii alternatywnej bardzo mi się podoba, bo czemu nie - w sumie. Teraz oglądałyśmy w grupce koreańskiej dramę, w której pokazano, że dynastia założona w XIV wieku, z konkretnym i historycznym królem u steru, założona została i była rządzona przy pomocy wampira... czemu nie? W Reign - Nastoletnia Maria Stuart to chyba się u ans nazywało :mysle: nie tylko Megan była świetna, inni aktorzy też mi się podobali. Ja tylko mam wysypkę na zjawisko opisywane kiedyś przez Zwierza Popkulturalnego, , czyli branie historii i opisywanie jej bohaterów tak, jakby byli to współcześni Amerykanie. Tylko Gladiatorowi to wybaczyłam, choć też zgrzytałam zębami.
Harry_the_Cat - Pon 12 Paź, 2015 22:18

No wlasnie ja chyba jakos gladko to przelknelam, nie traktuje tego jako serialu historycznego :mrgreen: Fajne jest to, ze postaci sa takie nie jednowymiarowe. W sumie wszystkich da sie lubic momentami i wszyscy momentami wkurzaja. Jak w zyciu ;)
Harry_the_Cat - Pon 30 Lis, 2015 21:01

141 rocznica urodzin Lucy. www.Google.ca swietuje: https://www.google.ca/?gws_rd=ssl
Agn - Pon 30 Lis, 2015 21:06

Wyłapałam 3 loga. :D
Harry_the_Cat - Pon 30 Lis, 2015 21:08

Ja teraz tez! Przedtem dwa. Najbardziej mi sie to z mostkiem podoba :-D
Admete - Pon 30 Lis, 2015 21:12

fajne. Zasadniczo mogliby już nową Anie zrobić - serial najlepiej.
Agn - Pon 30 Lis, 2015 21:23

Ja chcę Błękitny zamek. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tego nikt jeszcze nie zrobił. Piękna historia o miłości + o wyzwoleniu młodej kobiety + cudnie okraszone poczuciem humoru, a do tego krzepiąca serce historia... I nie ma ekranizacji, wg mnie to skandal!
Harry_the_Cat - Pon 30 Lis, 2015 21:45

Agn napisał/a:
Ja chcę Błękitny zamek. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tego nikt jeszcze nie zrobił. Piękna historia o miłości + o wyzwoleniu młodej kobiety + cudnie okraszone poczuciem humoru, a do tego krzepiąca serce historia... I nie ma ekranizacji, wg mnie to skandal!

Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Bardzo mi sie marzy. Tylko sie boje, ze obsadzili by jakichs ludzi ktorzy by mi nie lezeli :lol:

Agn - Pon 30 Lis, 2015 21:57

Harry_the_Cat napisał/a:
Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Bardzo mi sie marzy. Tylko sie boje, ze obsadzili by jakichs ludzi ktorzy by mi nie lezeli

Zawsze jest takie ryzyko - jak w przypadku każdej adaptacji. Ale do licha, to się aż prosi o film. Ech...

Jotka - Wto 01 Gru, 2015 08:34

Fakt, ale najlepiej zrobiłoby to BBC.
Szafran - Wto 01 Gru, 2015 16:15

Kogo byście obsadziły:D?
Fibula - Wto 01 Gru, 2015 18:45

Niedobra kobieto, zamiast przełączyć się na inny temat, zaczęłam zastanawiać się nad kandydatem na Edwarda. :bejsbol: :wink: Z Joanną nie mam kłopotu, mogłaby ją zagrać Hattie Morahan, ale Edwarda? :mysle:
Agn - Wto 01 Gru, 2015 22:06

W sumie Hattie faktycznie pasuje na Valancy, ale na Barneya nie mam kandydatów. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Równie dobrze to mogą być aktorzy, których kompletnie nie znam, nie raz to się sprawdziło.
Szafran - Wto 01 Gru, 2015 23:24

Ja bym sobie musiała odświeżyć książkę, wieki nie czytałam. A lubiłam zawsze bardziej od Ani:).
Agn - Śro 02 Gru, 2015 17:53

Ja na pewno bardziej od Ani. :)
Harry_the_Cat - Śro 02 Gru, 2015 22:21

Ja mam chyba ze cztery rozne tlumaczenia ;)

I chyba tez bym chciala aktorow nieznanych.

I tak nawet w temacie - wlasnie zaczelam planowac tygodnowy wypad do wschodniej Kanady, i Wyspa Ksiecia Edwarda jest na liscie!! :love_shower:

Cathie - Śro 02 Gru, 2015 22:54

Harry_the_Cat napisał/a:

I tak nawet w temacie - wlasnie zaczelam planowac tygodnowy wypad do wschodniej Kanady, i Wyspa Ksiecia Edwarda jest na liscie!! :love_shower:

Zazdroszczę. :mrgreen:

Trzykrotka - Czw 03 Gru, 2015 13:15

Uwielbiałam swego czasu program Domowy Kucharz na kanale Kuchnia tv. Pan mieszkał właśnie na Wyspie księcia Edwarda - miodowo tam było, przepięknie.
Harry_the_Cat - Czw 03 Gru, 2015 21:10

Wczoraj kupilam bilet, takze lece! :mrgreen:
behemotka - Czw 03 Gru, 2015 22:19

jeśli można się wtrącić Ioan Gruffudd jest po mojemu bardzo Barney'owaty :)
Harry_the_Cat - Czw 03 Gru, 2015 22:27

Pewnie ze mozna :) Nie koniecznie sie jednak zgadzam z ta opinia. teraz sie chyba musze powaznie zastanowic sama i moze jakis research przeprowadzic :mysle:
Harry_the_Cat - Czw 03 Gru, 2015 22:40

opis Edwarda/ Barney'a:

"...tejemniczy i ujmujacy usmiech, filuterny blysk oczu, cienkie, subtelne, niemal ascetyczne usta, zuchwaly, nieustraszony wyraz twarzy".

Z tego poise to wywnioskowalam tylko ze ma waskie usta :rotfl:

I pamietam ze gdzies indziej bylo o tym ze ma jakies kasztanowe wlosy?

Fibula - Czw 03 Gru, 2015 22:59

Też o nim przez chwilę myślałam, ale nie widzę w nim Edwarda. Już szybciej aktor grający Dudleya w Paradise, ale on z kolei za młodo wygląda i chyba trochę zbyt gładki. :wink: