To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

Szafran - Śro 13 Wrz, 2017 17:57

Napoczęłam "Unabombera" - bardzo ciekawe. Lubię motyw profilerów, a tu profilowanie lingwistyczne:):):).
Admete - Śro 13 Wrz, 2017 18:07

Mnie się to też szalenie podoba.
Szafran - Śro 13 Wrz, 2017 21:50

Mogłam się dziś polenić, więc obejrzałam do końca.
Bardzo dobre to było. Paul Bettany - zawsze lubiłam tego aktora - rewelacyjny.
I ciekawa dynamika postaci jego i agenta. Niby ograny motyw z tym, że musi być w jakimś sensie podobny, by zrozumieć przeciwnika, ale jak dobrze poprowadzony.

Idę czytać teraz, jak było naprawdę:)

Admete - Śro 13 Wrz, 2017 21:51

Szafran napisał/a:
Paul Bettany - zawsze lubiłam tego aktora - rewelacyjny.

Też zwróciłam na niego uwagę, bardzo charyzmatyczny aktor.

milenaj - Śro 13 Wrz, 2017 22:00

Zaczęłam oglądać, namówiona przez forum, ale u nas dzisiaj taki wiatr, że ciągle mi internet ginął. A jak mam całość, to wolę obejrzeć w większej całości.
Nadrobię w weekend.

Trzykrotka - Pią 22 Wrz, 2017 00:03

Obejrzałam pierwszą serię Strike'a. Podtrzymuję pierwsze wrażenia. Obsada doskonała. Sceneria londyńskiego spleenu znakomita. Dobra adaptacja. A mimo wszystko serial mnie nie powalił. To, co jest dobre w powieści, nie przeniosło się IMHO na ekran: dużo chodzenia, duzo rozmów, mozolnego zbierania tropów - lekko nudnawo. Wole powieść. Ale Strike i Robin, co do których też wolę, żeby ich Rowling nie pakowała w romans już zwsze będą dla mnie tak wyglądać.
Na drugą serię czekam z ciekawościa, bo Jedwabnika - powieści nie lubię, więc adaptacja będzie miała większą szansę.

Admete - Pią 22 Wrz, 2017 07:25

No właśnie nie obejrzałam...Chyba nie obejrzę. Za to polecam Manhunt.
Akaterine - Pon 25 Wrz, 2017 18:00

Trzykrotka napisał/a:
Na drugą serię czekam z ciekawościa, bo Jedwabnika - powieści nie lubię, więc adaptacja będzie miała większą szansę.

Druga seria już jest - tylko dwa odcinki. Szczegóły z powieści zamordowanego pisarza ograniczono do niezbędnego minimum, ogólnie bardzo uproszczono, usuwając parę postaci i wątków. Czuję lekki niedosyt. Ale może rzeczywiście zbyt szczegółowa adaptacja na ekranie by nudziła.

Trzykrotka - Wto 26 Wrz, 2017 09:08

W pierwszej części skrócono do minimum wątek Rochelle. Chyba rzeczywiście serialowi wyszło to na dobre.
Drugą część spróbuję obejrzeć z sympatii dla aktorów.

Caitriona - Wto 26 Wrz, 2017 23:16

A trzecia seria dopiero w 2018... Mnie się to dobrze ogląda. I ta czołówka :serce2:
Akaterine - Śro 27 Wrz, 2017 20:00

Mi się w czołówce nie podoba muzyka. Od początku do Strike'a pasowało mi Private Investigations Dire Straits ;) .
Caitriona - Śro 27 Wrz, 2017 20:33

Mnie się właśnie podoba przede wszystkim muzyka :lol:
Agn - Śro 27 Wrz, 2017 22:16

E tam, mnie się dobrze oglądało i aż zachciało mi się odświeżyć powieści. ;) Choć nie dla spraw kryminalnych, bo w końcu już wiem, kto zabił. ;)
Czołówka jest dla mnie super. I muzyka też. Aktorzy wybrani naprawdę doskonale. :)
W sumie się cieszę, że to takie krótkie sezony, bo nie ma co tam przedłużać.
To mówicie, że drugi sezon już jest? Joaśka niech się lepiej spręża z tym czwartym tomem!

praedzio - Wto 10 Paź, 2017 17:53

Kolejny sezon Lucyfera zaczął się z niezłym przytupem. ;)

I wsiąkłam w nowy serial pt. Absentia. Trzy odcinki obejrzane niemal na jednym oddechu. To lubię! :excited:

milenaj - Wto 10 Paź, 2017 18:18

Oj, tak. Lucyfer świetnie. :)

I Absentia też zaczęłam. :)

Admete - Wto 10 Paź, 2017 20:01

O czym to?
praedzio - Wto 10 Paź, 2017 21:57

Uprowadzona i uznana za zmarłą agentka FBI powraca po sześciu latach i usiłuje odkryć, kto stał za jej porwaniem. Pomaga jej w tym były mąż, który tymczasem powtórnie się ożenił, co dodaje tragiczności sytuacji. Jest ciekawie, wartka akcja, poszerza się krąg podejrzanych... Lubię takie trzymające w napięciu produkcje. No, i miło znów zobaczyć Stanę Katic. ;)
Admete - Śro 11 Paź, 2017 04:39

To może się zainteresuję, jak znajdę w końcu trochę czasu, bo na razie krucho z tym.
Caitriona - Pią 13 Paź, 2017 10:43

Skończyłam "Mr. Mercedesa", naprawdę udany serial, bardzo dobrze się go ogląda. I bardzo dobrze dobrana obsada :-D
Caitriona - Nie 15 Paź, 2017 00:54

Mindhunter (Netfilx). Jestem po pierwszym odcinku, będę oglądac dalej. https://www.youtube.com/watch?v=7gZCfRD_zWE
Admete - Nie 15 Paź, 2017 06:31

Zainteresuje się.
Caitriona - Pon 16 Paź, 2017 21:06

No, skończyłam :mrgreen: Wciągnęłam się na amen. Będzie druga seria, co mnie ogromnie cieszy.
Admete - Wto 17 Paź, 2017 07:21

Widziałam trzy odcinki tylko.
Admete - Pią 20 Paź, 2017 18:47

Mindhunters strasznie wciąga, na początku niby nic, a potem człowiek leci od odcinka do odcinka ;) I nadal niby nic ;)
Caitriona - Pią 20 Paź, 2017 19:47

Mnie najbardziej podobały się odcinki w których były rozmowy z mordercami. Szczególnie z Edem Kemperem. I właśnie niby nic się nie dzieje, a nie mogłam przestać oglądać. :wink: