Seriale - Downton Abbey
asiek - Nie 22 Sty, 2012 19:10
Obejrzałam w końcu świąteczny odcinek. Parę scen mnie wzruszło, ale proces zadziwł. :o Wygląda na to, że Beats sam siebie obciążał i po kiego ?
BeeMeR - Pon 23 Sty, 2012 08:30
Ja myślę że Edith mogła być postrzegana przez pryzmat dwóch znacznie bardziej atrakcyjnych sióstr - teraz obie znikają pewnie co jakiś czas z horyzontu, więc szanse Edith by się wykazać tym, co posiada - rozumem czy inną zaletą - rosną.
nicol81 - Sob 28 Sty, 2012 14:10
No i niestety była tak postrzegana nie tylko przez otoczenie, ale i rodziców , głównie Corę. To zostawia rany na psychice dziecka
Czy ona naprawdę jest aż taka potworna, że żaden się nie napatoczy? To takie w sumie niefajne przesłanie, że brzydka dziewczyna nawet ślepego nie poderwie , mimo że umie traktor prowadzić...
Akaterine - Sob 28 Sty, 2012 15:26
| nicol81 napisał/a: | Czy ona naprawdę jest aż taka potworna, że żaden się nie napatoczy? |
Wydaje mi się, że duże znaczenie ma też jej charakter, i nie chodzi tylko o potyczki z Mary. Np. w 2. sezonie, gdy Matthew zaginął na froncie, Edith powiedziała o tym Mary, a później Mary w rozmowie z ojcem powiedziała coś w stylu, że "tym razem nie chciała sprawiać kłopotów" - czyli można wnioskować, że Edith była osobą, która jednak te kłopoty czasami sprawiała, o czym rodzina i znajomi wiedzieli, i że też była osobą, która miała swoje fanaberie, co wzbudzało wesołość rodziny i mogło być mało pociągające dla ewentualnych kandydatów (np. jak uparła się, że będzie pomagać na farmie - po reakcji rodziny widać wyraźnie, że nie uważali tego za zajęcie odpowiednie dla osoby o jej statusie). W jakimś stopniu wpływ na nią mogło mieć to, że była młodszą córką, ale nie można na nią patrzeć tylko przez pryzmat, że była taka biedna i niekochana. Tym bardziej, że jak parę osób tu zauważyło, aż taka brzydka nie była.
Akaterine - Pon 30 Sty, 2012 21:22
A tak zmieniając temat - do obsady 3. sezonu dołącza Shirley MacLaine! Łatwo zgadnąć, że zagra matkę Cory. Spodziewam się ciekawych interakcji z Violet .
Tu źródło, jeżeli ktoś nie wierzy, póki nie zobaczy
http://www.itv.com/downto...-maclaine-cast/
milenaj - Pon 30 Sty, 2012 21:37
Jak fajnie.
Ja wyczytałam w zapomnianym niestety przeze mnie źródle, że w trzecim sezonie czekają nas 2 śluby.
Yvain - Wto 31 Sty, 2012 10:24
Może być nieźle, bardzo ja lubię śluby też się przydadzą i to bardzo
nicol81 - Pią 03 Lut, 2012 23:01
Ja słyszałam, że ma byc wątek katolicki...
| Akaterine napisał/a: | | Mary w rozmowie z ojcem powiedziała coś w stylu, że "tym razem nie chciała sprawiać kłopotów" - czyli można wnioskować, że Edith była osobą, która jednak te kłopoty czasami sprawiała, o czym rodzina i znajomi wiedzieli, i że też była osobą, która miała swoje fanaberie, co wzbudzało wesołość rodziny i mogło być mało pociągające dla ewentualnych kandydatów (np. jak uparła się, że będzie pomagać na farmie - po reakcji rodziny widać wyraźnie, że nie uważali tego za zajęcie odpowiednie dla osoby o jej statusie). |
To, co mówi Mary nie jest wiarygodne, bo nienawidzi Edith. Nie wiem, czemy Sybil jest podziwiana za swoje osiągnięcia, a Edith mają być fanaberiami. To tylko pokazuje znów jej miejsce w rodzinie...
| Akaterine napisał/a: | | Tym bardziej, że jak parę osób tu zauważyło, aż taka brzydka nie była. |
Była, była - większość filmowych brzydul wygląda z reguły dość przeciętnie.
milenaj - Pią 03 Lut, 2012 23:05
| nicol81 napisał/a: | | Ja słyszałam, że ma byc wątek katolicki... |
Czyżby Edith?
| nicol81 napisał/a: | Akaterine napisał/a:
Mary w rozmowie z ojcem powiedziała coś w stylu, że "tym razem nie chciała sprawiać kłopotów" - czyli można wnioskować, że Edith była osobą, która jednak te kłopoty czasami sprawiała, o czym rodzina i znajomi wiedzieli, i że też była osobą, która miała swoje fanaberie, co wzbudzało wesołość rodziny i mogło być mało pociągające dla ewentualnych kandydatów (np. jak uparła się, że będzie pomagać na farmie - po reakcji rodziny widać wyraźnie, że nie uważali tego za zajęcie odpowiednie dla osoby o jej statusie).
To, co mówi Mary nie jest wiarygodne, bo nienawidzi Edith. Nie wiem, czemy Sybil jest podziwiana za swoje osiągnięcia, a Edith mają być fanaberiami. To tylko pokazuje znów jej miejsce w rodzinie... |
Ale Mary powiedziała to na komentarz Roberta, że Edith nie mogła się powstrzymać, żeby sprawić Mary przykrość.
Akaterine - Sob 04 Lut, 2012 09:17
| nicol81 napisał/a: | | To, co mówi Mary nie jest wiarygodne, bo nienawidzi Edith. |
Sybil też mówi Edith w drugim sezonie coś w sensie, że się zmieniła i że jest milsza. Czyli nawet Sybil zauważyła, że Edith była kiedyś wredna, mimo tego że kilka razy w pierwszym sezonie stawała w obronie Edith, gdy Mary jej docinała.
Poza tym nie można mówić, że Mary w drugim sezonie aż tak jej nienawidziła. Były wobec siebie zdecydowanie milsze, a to, co powiedziała Mary Robertowi świadczy, że nawet chciała stanąć w jej obronie. Zauważ też nicol, że to, że afera z Pamukiem w ogóle wyszła na jaw, było wyłącznie sprawką Edith, Mary o tym wiedziała, ale przecież nikomu nie powiedziała. Gdyby tak bardzo jej nienawidziła, Robert by się o tym dowiedział, i wtedy dopiero Edith byłoby ciężko. Bo Edith wydając to nie tylko zrujnowała reputację siostry, ale też naraziła na śmieszność całą rodzinę, krzywdziła rodziców. No chyba że uważasz, że to miała być zemsta za to rzekome "złe traktowanie", ale to znowu tylko świadczy źle o Edith.
| nicol81 napisał/a: | Nie wiem, czemy Sybil jest podziwiana za swoje osiągnięcia, a Edith mają być fanaberiami. To tylko pokazuje znów jej miejsce w rodzinie... |
Ponieważ, jak to powiedziała Violet, nawet księżne i księżniczki pomagały rannym żołnierzom. Bycie pielęgniarką było czymś, co w tamtej sytuacji nie kłóciło się aż tak bardzo z ich pozycją społeczną. Gdyby któraś księżniczka postanowiła jeździć traktorem, to rodzina chętniej by temu przyklasnęła.
| nicol81 napisał/a: | | Akaterine napisał/a: | | Tym bardziej, że jak parę osób tu zauważyło, aż taka brzydka nie była. |
Była, była - większość filmowych brzydul wygląda z reguły dość przeciętnie. |
Nie no, to jest genialny argument - ponieważ Edith nie wpasowuje się w Twoje kanony urody, stwierdzasz, że jest brzydka, dzięki czemu później się wkurzać, że czemu brzydule nie dostają w filmach męża.
BeeMeR - Śro 08 Lut, 2012 17:31
| nicol81 napisał/a: | | To, co mówi Mary nie jest wiarygodne, bo nienawidzi Edith. | Oj, nie upierałabym się przy tej nienawiści, to było w pierwszym sezonie, owszem, ale to dawno za nami, sporo czasu już też minęło, siostry trochę dorosły. Ja mam wrażenie że jak Edith przestała się czepiać Mary, ta po prostu przestała ją zauważać. Jak reszta rodziny
nicol81 - Sob 11 Lut, 2012 19:47
| milenaj napisał/a: | | nicol81 napisał/a: | | Ja słyszałam, że ma byc wątek katolicki... |
Czyżby Edith?
|
Tu źródło, ale nic nie zdradzają:
http://www.indcatholicnew...viewStory=19523
Ale jak Fellowes został tym wiceprezesem, to chyba pozytywnie pokażą.
Interesujące jest też, co mówi o trwaniu serialu
nicol81 - Sob 11 Lut, 2012 22:36
| Akaterine napisał/a: | | Nie no, to jest genialny argument - ponieważ Edith nie wpasowuje się w Twoje kanony urody, |
Nie chodzi o moje kanony urody, tylko o o to jak w serialu jest to pokazane- że Edith jest najbrdzydszą z sióstr a Mary pięknością (choć mi sie osobiście bardziej Sybil podoba)/
| Akaterine napisał/a: | | czemu brzydule nie dostają w filmach męża. |
No ale przecież nie dostają?
| Akaterine napisał/a: | | Gdyby któraś księżniczka postanowiła jeździć traktorem, to rodzina chętniej by temu przyklasnęła. |
No ale czemy mozna robić tylko to, co księżniczki? Traktory zresztą są nowością w tym czasie. Czy Edith nie zasługuje na wyróżnienie, że sama coś wymyśliła, a nie szła za przykładem czy naciskiem?
| Akaterine napisał/a: | | No chyba że uważasz, że to miała być zemsta za to rzekome "złe traktowanie" |
Dlaczego rzekome Jest wiele przykładów, jak Edith jest pomijana lub wyśmiewana.
| Akaterine napisał/a: | | o, że afera z Pamukiem w ogóle wyszła na jaw, było wyłącznie sprawką Edith, Mary o tym wiedziała, ale przecież nikomu nie powiedziała. Gdyby tak bardzo jej nienawidziła, Robert by się o tym dowiedział, i wtedy dopiero Edith byłoby ciężko. |
Plotki o Mary i Pamuku krązyły już, zanim Edith się dowiedziała i napisała do ambasady.
Dlaczego Robert miałby się wściekać na tą córkę, która ujawniła skandal, a nie, która go wywołała? Przecież to czysta dulszczyzna... Czy jak ogół miałby przyjąć, że reputacja mary jest dobrem najważniejszym?
Akaterine - Sob 11 Lut, 2012 23:56
| nicol81 napisał/a: | | Nie chodzi o moje kanony urody, tylko o o to jak w serialu jest to pokazane- że Edith jest najbrdzydszą z sióstr a Mary pięknością |
Czytałam gdzieś wypowiedzi osób od kostiumów i tam się pojawiało stwierdzenie, że nie chcieli, żeby Edith była taką stereotypową brzydszą siostrą, dlatego też jej sukienki są tak samo ładne jak pozostałych sióstr, fryzurę też ma starannie ułożoną itp. I dla mnie, obiektywnie patrząc, Edith nie jest brzydka, ładnie się prezentuje. To właśnie jej zachowanie sprawia, że wydaje się nieatrakcyjna.
A w ogóle wiesz, że sama aktorka uważa, że Edith jest niezbyt przyjemną postacią? W dokumencie "Downon Abbey: behind the drama" mówi:
I told my family. I said this part, this sister, she's not very nice. She's a bit of a bitch, and after the first three episodes or so, my mum said to me, 'I don't know what you're talking about, she's lovely, she's misunderstood.' And by the end she was like, 'No, yeah, you're right, she's awful, she's a bitch.'
| nicol81 napisał/a: | | No ale przecież nie dostają? |
Zdaje się, że uroda Lavinii w nikim nie wzbudziła szczególnego entuzjazmu, a jednak była narzeczoną Matthew, który ją wybrał z jakiego powodu? Bo była miła i słodka. Edith taka nie była, tu leżał problem, nie w wyglądzie.
| Cytat: | | No ale czemy mozna robić tylko to, co księżniczki? Traktory zresztą są nowością w tym czasie. Czy Edith nie zasługuje na wyróżnienie, że sama coś wymyśliła, a nie szła za przykładem czy naciskiem? |
Tu jestem w szoku, myślałam, że orientujesz się na tyle, by nie zadawać takich pytań. Edith była reprezentantką pewnej klasy społecznej, wysokiej klasy, a to niosło nie tylko przywileje, ale też zobowiązania, ograniczenia, pewnych rzeczy po prostu nie wypadało robić. Edith albo celowo się buntowała, albo nie miała wyczucia. Albo jedno i drugie.
| nicol81 napisał/a: | | Dlaczego rzekome Jest wiele przykładów, jak Edith jest pomijana lub wyśmiewana. |
Czyli uważasz, że można krzywdzić rodzinę, bo ma się kompleksy? Nie tylko Mary, nie tylko rodziców, ale też np. najmłodszą siostrę, która niczego złego nie zrobiła? (bo reputacja rodziny miałaby wpływ też na Sybil, a wtedy jeszcze nie było wiadomo, że sama ucieknie z szoferem).
| nicol81 napisał/a: | | Dlaczego Robert miałby się wściekać na tą córkę, która ujawniła skandal, a nie, która go wywołała? |
Bo to jest po prostu złe postępowanie. Są rzeczy, które powinny pozostać w rodzinie, których nie należy wyjawiać, szczególnie z tak niskich pobudek.
Joy - Nie 12 Lut, 2012 17:36
Edith naprawdę zrobiła strasznie głupio, pisząc ten donos. Czy ona nie znała ,,DiU"? Nie wiedziała, że hańba jednej siostry pociągnie na dno pozostałe?(tak dużo się przez te 100 lat nie zmieniło) Że Starlan nie zechce koneksji z bohaterką skandalu obyczajowego? Tak strasznie była zazdrosna, że zachowała się irracjonalnie.
Owszem, w Londynie krążyły plotki, ale to było TYLKO plotki, które zawsze towarzyszą takim sytuacjom jak nagła śmierć młodego mężczyzny w domu hrabiego. Edith dysponowała pewnymi dowodami ( słowami Daisy) i mogła wyrządzić dużo większą szkodę całej rodzinie niż języki plotkarzy.
BeeMeR - Czw 16 Lut, 2012 10:29
| nicol81 napisał/a: | | Akaterine napisał/a: | | czemu brzydule nie dostają w filmach męża. |
No ale przecież nie dostają? | Oczywiście, że czasem dostają - i w filmach i w życiu - na ogół jednak wymaga to przemiany wewnętrznej, a za tym idzie postrzeganie zewnętrznej i chlup - mamy ślub
A że Edith zaczęła się zmieniać - jest nadzieja
nicol81 - Nie 26 Lut, 2012 16:55
Ale np. rekonwalescenci z Downton Abbey cenili Edith, ale żaden nie patrzył na nią w ten sposób mimo sprzyjających okoliczności.
| Joy napisał/a: | | Że Starlan nie zechce koneksji z bohaterką skandalu obyczajowego? |
Chyba właśnie list Edith był przed pojawieniem się Stralana. Kiedy Edith się nim zajęła, przestała przejmować się Mary. Ech, taki piękny związek to był A że głupio zrobiła, to nie przeczę - ale na moje ten cały wątek z Pamukiem to jest nieźle przeciągnięty- zwłaszcza w porównaniu z wojną.
| Akaterine napisał/a: | | Czytałam gdzieś wypowiedzi osób od kostiumów i tam się pojawiało stwierdzenie, że nie chcieli, żeby Edith była taką stereotypową brzydszą siostrą, dlatego też jej sukienki są tak samo ładne jak pozostałych sióstr, fryzurę też ma starannie ułożoną itp. I dla mnie, obiektywnie patrząc, Edith nie jest brzydka, ładnie się prezentuje. |
Hm, prawdę mówiąc tak się szczegółowo nie wpatrywałam w stroje, ale jednak wydaje mi się, że Mary jest lepiej ubrana i uczesana.
Zresztą jej wygląd już podkreślna jej odmienność w rodzinie - matka i siostry to ciemnowłose piękności. A Edith do kogo jest podobna?
| Akaterine napisał/a: | | który ją wybrał z jakiego powodu? Bo była miła i słodka. |
A to nie wybrał jej, bo nie mógł mieć Mary?
Cały ten trójkąt to zresztą kompletna porażka Matthew mózg wyprali, by go urealnić Sybil zresztą też, jak ją zakochali w Bransonie.
Może się to widać dziwne, ale dla mnie najlepiej napisany romans drugiego sezonu - to William i Daisy.
| Akaterine napisał/a: | | Edith była reprezentantką pewnej klasy społecznej, wysokiej klasy, a to niosło nie tylko przywileje, ale też zobowiązania, ograniczenia, pewnych rzeczy po prostu nie wypadało robić. |
Jednym z obowiązków szlachty było dbanie o farmerów. Jakby pola nie zaorali, co by ludzie jedli?
Księżniczka Lilibet prowadziła ciężarówkę podczas drugiej wojny, więc może przykład Edith się rozprzestrzenił?
| Akaterine napisał/a: | | Nie tylko Mary, nie tylko rodziców, ale też np. najmłodszą siostrę, która niczego złego nie zrobiła? |
A Mary swoim kłamstwem, o tym, że Edith oszukuje sir Anthoniego, skrzywdziła też jego, który nic jej nie zrobił. I rodziców, ktorzy mają teraz Edith na karku do końca życia Przedstawienie siostry jako flirciary zabawiającej się kosztem sir Anthoniego, też nie świadczyło dobrze o rodzinie...
Akaterine - Nie 26 Lut, 2012 18:57
| nicol81 napisał/a: | | Ale np. rekonwalescenci z Downton Abbey cenili Edith, ale żaden nie patrzył na nią w ten sposób mimo sprzyjających okoliczności. |
Bo "za wysokie progi"? .
| nicol81 napisał/a: | | Jednym z obowiązków szlachty było dbanie o farmerów. Jakby pola nie zaorali, co by ludzie jedli? |
To szlachta orała pola? Samodzielnie? I to tak wysoko postawiona jak Granthamowie? Już widzę tych brytyjskich arystokratów rezygnujących z polowań i wsiadających na traktory .
| nicol81 napisał/a: | | Hm, prawdę mówiąc tak się szczegółowo nie wpatrywałam w stroje, ale jednak wydaje mi się, że Mary jest lepiej ubrana i uczesana. |
A ja nie odniosłam takiego wrażenia. Można dyskutować, czy akurat taka fryzura jest twarzowa, ale stroje miała równie zachwycające co siostry. Jedyna różnica jest może taka, że Edith miała trochę bardziej dziewczęcy styl - ale to wiadomo, była młodsza. Ta sukienka jest piękna:
http://i55.tinypic.com/2ztc6yt.jpg
Ta też jest ładna, bardziej mi się podoba niż sukienka Sybil:
http://1.bp.blogspot.com/...on+Abbey+12.jpg
Ta też mi się bardzo podoba:
http://24.media.tumblr.co...agvbeo1_500.jpg
I jeżeli już mówić o atrakcyjności sióstr, to Edith ma zdecydowanie ładniejszą sylwetkę niż Sybil .
| nicol81 napisał/a: | | Zresztą jej wygląd już podkreślna jej odmienność w rodzinie - matka i siostry to ciemnowłose piękności. A Edith do kogo jest podobna? |
Zapewne do rodziny ojca. Można by chociaż spojrzeć na siostrę lady Rosamund.
| nicol81 napisał/a: | A to nie wybrał jej, bo nie mógł mieć Mary? |
A to jest takie "albo, albo"? To było złożone - raz, że chciał zapomnieć o Mary, dwa, że była wojna, a wiele przypadków wskazuje, że ludzie wtedy mieli tendencje do szybkiego zakochiwania się, trzy, że była miła, słodka itd.
W zasadzie gdyby chciał się tylko odegrać na Mary, to wziąłby się za Edith . A ta by go chętnie przyjęła, również z niejednego powodu.
| nicol81 napisał/a: | | A Mary swoim kłamstwem, o tym, że Edith oszukuje sir Anthoniego, skrzywdziła też jego, który nic jej nie zrobił. |
Skrzywdziła, to fakt, ale tego nie można porównywać. Co innego sąsiad, za którym się nie przepada, a co innego najbliższa rodzina. Tym bardziej że to nie była jakaś wielka miłość, ona się zainteresowała, bo była zdesperowana, on się zainteresował ze względu na jej zainteresowanie.
A tak poza tym - to, że Mary też postąpiła źle, nie usprawiedliwia Edith. Edith w 1 sezonie tak czy siak jest niezbyt przyjemną postacią.
| nicol81 napisał/a: | I rodziców, ktorzy mają teraz Edith na karku do końca życia |
Rodzice staropanieństwem Edith raczej się nie przejmowali, w końcu sami rozmawiali, że przynajmniej ktoś by nimi na stare lata się zajmował .
| nicol81 napisał/a: | | Przedstawienie siostry jako flirciary zabawiającej się kosztem sir Anthoniego, też nie świadczyło dobrze o rodzinie... |
Ale nie doprowadziłoby do skandalu opisywanego w gazetach. Najwyżej wywołałoby plotki, że Edith jest wredna albo ma wysokie mniemanie o sobie.
nicol81 - Nie 04 Mar, 2012 21:40
| Akaterine napisał/a: | | Ale nie doprowadziłoby do skandalu opisywanego w gazetach. |
Ten skandal to coś naciągany się wydaje? Naprawdę publika angielska jest taka płytka, by ekscytować się starą historią wianka hrabianki, podczas gdy jest wojna, epidemia, rewolucja w Rosji i objawienia fatimskie?
| Akaterine napisał/a: | | Rodzice staropanieństwem Edith raczej się nie przejmowali, w końcu sami rozmawiali, że przynajmniej ktoś by nimi na stare lata się zajmował |
Tiaa- i uznali, że to straszna perspektywa Naprawdę ...
| Akaterine napisał/a: | | W zasadzie gdyby chciał się tylko odegrać na Mary, to wziąłby się za Edith |
Absolutnie nie widać, bv się chciał odegrać na Mary. On się na początku cieszył, że zapanowały między nimi pozytywne stosunki, takie kuzynkowsko-braterskie. Nie widać, by tęsknił za czymś więcej i miał o czym zapominać. Z drugiej strony mało nam pokazują związku Lavinii i Matthew, więc poza tym, że ona jest mu bezgranicznie oddana, mało wiemy o ich związku.
Jest jeszcze taki myk, że Lavinia wydaje się był całkowitym przeciwieństwem Mary. To chyba celowe i bardzo zastanawiające.
| Akaterine napisał/a: | | Zapewne do rodziny ojca. |
Zapewne- ale to, że ona się wyróżnia wśród kobiet w rodzinie, co musiało być zauważalne podczas castingu, już ją jakoś ustawia w rodzinnym łańcuchu pokarmowym.
| Akaterine napisał/a: | | on się zainteresował ze względu na jej zainteresowanie. |
A to na moje częsty motyw i nawet realistyczny... Ale polubił też jej osobowość (co z kolei wpłynęło na jej zainteresowanie )
Akaterine - Pon 05 Mar, 2012 12:54
| nicol81 napisał/a: | | Ten skandal to coś naciągany się wydaje? Naprawdę publika angielska jest taka płytka, by ekscytować się starą historią wianka hrabianki, podczas gdy jest wojna, epidemia, rewolucja w Rosji i objawienia fatimskie? |
Oj, nicol, zapomniałaś chyba, od czego w ogóle wyszłyśmy. Nie chodzi o to, jak ludzie odebraliby skandal w 1919 roku, ale o Edith, o to, jaka była przed wojną, a wiele wskazuje na to, że zbyt miła to ona nie była - zarówno aluzje rodziny, które pojawiają się w drugim sezonie (czyli to "Jesteś milsza niż kiedyś" Sybil, czy rozmowa Mary z ojcem, po której można wywnioskować, że Edith była trouble maker), jak i samo zachowanie Edith w pierwszym - czyli choćby jej bezmyślna chęć zemsty na Mary, która mogła uderzyć w całą rodzinę, w tym i w nią samą. Na jej brak atrakcyjności dla potencjalnych kandydatów do ręki składał się nie tylko wygląd, ale też właśnie jej charakter. Zgodzę się, że wielką pięknością nie była, ale nie wszystkie przeciętnie ładne dziewczyny zostawały starymi pannami. Tym bardziej że była dobrą partią - córka lorda, z zapewne niemałym posagiem, czy to nie dziwne, że nie zainteresował się nią nawet ktoś niższy urodzeniem, kto chętnie by wszedł do takiej rodziny? Albo Edith była po prostu tym typem, który nie wzbudzał zbyt wielkiego zainteresowania w mężczyznach, i nawet nie wiedziała, jak wzbudzić, i tak się zdarza.
Poza tym pomyślałam, że na początku serialu ona mogła mieć z 20-22 lata (skoro pod koniec 2 sezonu Mary była, według słów aktorki, in her late twenties, to na początku miała pewnie jakoś 22-23, a Edith nie wydaje się dużo młodsza), więc może nawet nie myślała tak desperacko o zamążpójściu. Może sądziła, że w ciągu roku czy dwóch Mary wyjdzie za mąż, i później, naturalną koleją rzeczy, przyjdzie kolej na nią. No ale najpierw pokrzyżował to Titanic, a później wojna.
milenaj - Pon 05 Mar, 2012 16:26
Ciężkie jest życie fana Downton Abbey:
http://www.popcorner.pl/b...gs_downton?bo=1
Admete - Pon 05 Mar, 2012 16:29
Co jeszcze może robić fan? Czekać aż mu przecenią trochę dvd...
milenaj - Pon 05 Mar, 2012 16:48
| Admete napisał/a: | | Co jeszcze może robić fan? Czekać aż mu przecenią trochę dvd... |
To też. Nabyłam właśnie "Jane Eyre", "Downton Abbey" mam w planach.
Ostatnia strona o ponownym wykorzystaniu kostiumów jest ciekawa.
milenaj - Wto 06 Mar, 2012 20:01
Zwierz o służbie w serialach:
http://www.popcorner.pl/b...anien_sluzacych
milenaj - Wto 06 Mar, 2012 20:05
I jeszcze coś takiego:
http://www.graspingforobj...y-Explained.jpg
|
|
|