To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

RaczejRozwazna - Pią 03 Lut, 2023 19:23

Wspólny czas obu kuzynów - prawdziwego i fałszywego - to są chyba moje ulubione sceny. Świetny pokaż aktorstwa i sporo humoru :lol: Lubilam też sceny między prawdziwym a drugim bratem.

Romansu może i nie ma ale za to Ha Neul cudownie gra zadurzenie :serce: A sceny retrospekcji wystarczyły mi za romans. Natomiast zakończenie jest zaproszeniem do drugiego sezonu, bardziej tradycyjnego :mrgreen:

Chyba sobie wrócę do niektórych scen.

BeeMeR - Pią 03 Lut, 2023 19:27

RaczejRozwazna napisał/a:
A sceny retrospekcji wystarczyły mi za romans
Tak, to było bardzo ładnie wygrane :serce: . I mini scena małżeńska najstarszego brata na koniec :serce:
Romans w typowej formie jest zupełnie niepotrzebny tutaj, a drugi sezon mi niepotrzebny :P .
Muzyka bardzo dobrze dobrana :oklaski:

RaczejRozwazna - Pią 03 Lut, 2023 19:39

Scena małżeńska też świetna. Dobrze było zobaczyć jego szczery uśmiech. :-)
Trzykrotka - Pią 03 Lut, 2023 23:33

Loana napisał/a:

Ło raju! DZIĘKUJĘ za ostrzeżenie. To w takim razie ja przy tych odcinkach też się podeprę streszczeniem, ja tego dla takich dramatoz oglądać nie mam zamiaru!

Może tobie kliknie inaczej i bardziej wczujesz się w ten romans. Mnie on nie do końca rozgrzał serce, ale to rzecz osobistych preferencji.
W kazdym razie - mimo jednej śmierci i kilku rezygnacji z marzeń wszystko dobrze się skończyło. Loana, spokojnie można oglądać z założeniem, że to bardziej romans w stronę melo niż jakiś zabawny i śmiechowy. Spokojny i z szacunkiem, bohaterowie do końca zachowują mowę formalną i zwracają się do siebie z zachowaniem wszystkich yo :-D Eun Bin śliczna; nie rozumiem samej siebie, czemu przy pierwszym podejściu niezbyt mi się podobala. Aktorsko bardzo dobra, najlepsza z młodej obsady.

Admete - Sob 04 Lut, 2023 08:12

Tak, to jest melo. Dlatego mi się podobało. Całkiem lubię melodramaty.
RaczejRozwazna - Nie 05 Lut, 2023 19:23

Ni z tego ni z owego naszła mnie ochota na młodego Lee Min Ho i po rozpatrzeniu opcji włączyłam sobie The Heirs, zwłaszcza że w obsadzie także mój Kang Ha Neul. Pierwsze odcinki nawet zaskakująco miłe, niewinne i urocze, ale czułam intuicyjnie, że jeśli bohater wyznaje uczucia w drugim odcinku to przy 20-tu może być tylko coraz gorzej. Rzeczywiście około 10-tego miałam już dość mdłej głównej pary, najazdów na Spojrzenia i Oczy We Łzach (i okropne pocałunki!) i zaczęłam kibicować psychopatycznemu Drugiemu - przynajmniej wnosił trochę życia. Bardzo ciekawy aktor o charakterystycznej urodzie - kto zacz i czy grał w czymś godnym uwagi?
Ponieważ jechałam na szybkim podglądzie i nie chciało mi się wchodzić w rozliczne wątki poboczne nie wiem ostatecznie jaka był wydźwięk roli KHN. Specyficznie wyglądał w tej niesymetrycznej grzywce (jak zresztą oni wszyscy) ale był na pewno wyrazisty, bo inni aktorzy równo mi się mylili.
Po kilku dramach z rolami LMH dochodzę do wniosku, że on chyba nigdy nie był dobrym aktorem :mysle: Jest uroczy ale ma zestaw rozpoznawalnych do bólu chwytów aktorskich. Jednak zapamiętam go najlepiej z Faith.

BeeMeR - Nie 05 Lut, 2023 19:57

miałam już dość mdłej głównej pary, najazdów na Spojrzenia i Oczy We Łzach (i okropne pocałunki!) i zaczęłam kibicować psychopatycznemu Drugiemu - przynajmniej wnosił trochę życia
To całkiem tak jak my :mrgreen:
Tylko my oglądałyśmy ongoing i ciągle miałyśmy nadzieję, że jeszcze się jakoś rozwinie ;)

Drugi to Kim Wo Bin, ciekawy aktor, miał kilkuletnią przerwę w graniu ze względu na nowotwór, ale już wrócił do gry.
https://asianwiki.com/Kim_Woo-Bin

LMH był przeuroczy (moim zdaniem) w Boys over Flowers, ale heroina jest dramatycznie zła a drama mangowo-głupotkowa. Miło ją wspominam, bo się sporo nachichrałam, ale arcydzieło to to nie jest ;)
Almooost paaaaradise zryło nam swego czasu mózgi ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1CL9_GCiuPw

RaczejRozwazna - Nie 05 Lut, 2023 20:09

BeeMeR napisał/a:

Almooost paaaaradise zryło nam swego czasu mózgi ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1CL9_GCiuPw

Rzeczywiście, ma potencjał :wink:

Co LMH ma na głowie w tej dramie? :lol:

BeeMeR - Nie 05 Lut, 2023 20:13

To było na podstawie mangi, musiał mieć loczki :lol:
prostowały się za czasem, a potem nagle był nowy baranek
Gu Jun Pyo jednakowoż był jedyny w swoim rodzaju :lol:
a drama tj. manga ma wiele ekranizacji, bodaj w każdym azjatyckim języku ;)
Ja na pewno widziałam tajwańską, chińską i ostrożnie liznęłam japońską, ale japońskie dramy to najczęściej nie moja bajka. Tajską miałam obadać ale mi umknęło.

RaczejRozwazna - Nie 05 Lut, 2023 20:22

Niewykluczone, że zerknę zatem :mrgreen:
BeeMeR - Nie 05 Lut, 2023 21:06

Wyłącz myślenie i baw się na tyle dobrze na ile umiesz, nie daj się też piosence, bombardowano nią widzów po naście razy na odcinek :rotfl:
Ale GJP i F4 mają swoje zalety :mrgreen:

RaczejRozwazna - Nie 05 Lut, 2023 21:19

BeeMeR napisał/a:
Wyłącz myślenie

Chętnie :mrgreen:

Ach jeszcze zapomniałam dodać, że w Heirs widziałam kissu bohatera KHN i tej wrednej narzeczonej głównego - obustronny wall-kiss, nie wiedziałam, że tak się da :wink:
Swoją ścieżką Ha Neul nie ma szczęścia do pocałunków w dramach - albo to jego całują (w sumie rozumiem :-P ) albo jakieś niewinne buzi buzi z tego wychodzi :lol:

Aragonte - Nie 05 Lut, 2023 22:17

BeeMeR napisał/a:
Wyłącz myślenie i baw się na tyle dobrze na ile umiesz, nie daj się też piosence, bombardowano nią widzów po naście razy na odcinek :rotfl:
Ale GJP i F4 mają swoje zalety :mrgreen:

O tak, można zaliczyć głupawkę nad głupawkami :rotfl:

Ten kawałek z BBF całkiem lubię:
https://www.youtube.com/w...AVsHBk&index=23

BeeMeR - Nie 05 Lut, 2023 22:38

w Heirs widziałam kissu bohatera KHN i tej wrednej narzeczonej głównego - obustronny wall-kiss, nie wiedziałam, że tak się da
Oj, da. Ech. Heirs ogólnie miało wyjątkowo okropne pocałunki, zwłaszcza głównej pary. :zalamka: PSH była wtedy królową wallkissów z wytrzeszczem :confused3:

Zestawienie całuśnych scen KHN widziałaś zapewne ;)
https://www.youtube.com/watch?v=BftfCS_dxM8

RaczejRozwazna - Nie 05 Lut, 2023 22:58

O tak, zapamiętałam ten rozdzierający podkład z Pearl Harbor :wink: No ala właśnie o tym mówię. Normalny pocałunek chyba z jeden, natomiast na pewno KHN wygrywa w kategorii męskich wall kissów :lol:

Swoją drogą gdzieś mi się napatoczyl klip z jakiegos przedstawienia teatralnego (?) w którym Ha Neul całkiem na poważnie całuje się z Ji Chang Wookiem :lol:

Co do Heirs jeszcze - główna w scenach pocałunków czuła się widocznie niezręcznie jakby ją to przerastało. Ale fakt, dziwne były z jego strony też.

Trzykrotka - Nie 05 Lut, 2023 23:22

Heirs... Traumatyczne przeżycie. Przede wszystkim LMH grał tam patentowego dupka od pierwszej do ostatniej sceny, a para PSH-LMH miała w sobie tyle życia co śnięta ryba. Drugi był fantastycznym potencjałem na nawróconego grzesznika, czego scenarzystka nie wykorzystała, a czego jej fandom nie podarował - i w rezultacie Kim Tam wyszedł na wielbiciela brzydkich sweterków i wymuszonych kissów. Poza tym LMH był za stary do grana 18-latka. Kang Ha Neul miał ciekawą rolę - pierwszy raz go tam widziałam. Zdecydowanie powinnaś obejrzeć go w Misaeng, tam by ci się naprawdę podobał.

Dałam sie skusić i oglądam Crash Course in Romance. Jakie to fajne :mrgreen: Potencjalny romans wreszcie ma szansę zaistnieć między dojrzałymi ludźmi. Pani i pan są totalnie z różnych światów, ale razem mają duży potencjał komediowy. Przy czym pani to naprawdę duże nazwisko, to ta, która ma na koncie Złotą Palmę z Cannes. Grała w koreańskiej Good Wife. Cudna jest. Wszystkie matki są zresztą świetne, nawet ta była Szamanka z Arang, królowa overactingu. Mroczna prawniczka mi się podoba - i o co chodzi z tym innym chłopakiem wychodzącym z pokoju Sae Jina nocą, w bluzie z kapturem? :mysle:
Matematyka zawsze była dla mnie czarną magią i ta drama utwierdza mnie w przekonaniu, że to jakaś wiedza tajemna, dostępna tylko nielicznym wybrańcom :paddotylu: Pan Jung Kyun Ho jest doskonały jako zadufany w sobie elitarny belfer od matmy. Swietnie się bawię, jestem po 3 odcinkach. Nie doczekam nie na Netfixa, bo dodają po 2 odcinki tygodniowo i są dopiero przy 2, a wyemitowano już 8 odcinków.

Z ploteczek: Wachlarz się nam ożenił po raz drugi - nie tylko został mężem, ale i tatusiem in spe, bo razem ze ślubnymi wieściami przyszły te o ciąży. Pani to angielska aktorka Katy Saunders. Gratulacje i życzenia, niech im dobrze razem będzie :kwiatki_wyciaga: :bocian: :tort: :rozoweokulary:

Admete - Pon 06 Lut, 2023 09:51

Trzykrotka napisał/a:
Mroczna prawniczka mi się podoba - i o co chodzi z tym innym chłopakiem wychodzącym z pokoju Sae Jina nocą, w bluzie z kapturem?

To starszy syn prawniczki - przeżył najwyraźniej załamanie nerwowe, bo matka za bardzo go naciskała w nauce.

Trzykrotka napisał/a:
Cudna jest

O tak - razem z panem tworzą rewelacyjny duet. Mam dziś w planach obejrzeć odcinek 8, ale już widzę, że w 9 będzie dramatycznie.

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 10:45

Trzykrotka napisał/a:
Drugi był fantastycznym potencjałem na nawróconego grzesznika, czego scenarzystka nie wykorzystała, a czego jej fandom nie podarował

A on się nic a nic nie nawrócił? Nie wiem bo oglądałam po łebkach, ale wydawało mi się, że się trochę zmienia.
Ja nie odbierałam bohatera LMH jako dupka lecz rozpieszczonego bogatego chłopca, trochę egoistę, ale w sumie dobrego tylko trochę ciapowatego :-P

Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 10:57

A on się nic a nic nie nawrócił? Nie wiem bo oglądałam po łebkach, ale wydawało mi się, że się trochę zmienia.

Nawrócił się, oczywiście, ale rzecz nie była w tym, czy się chłopak poprawi, tylko komu dostanie się panna. Fani dramy, a były ich legiony, uważali, że to on powinien wygrać w tej rywalizacji. A tymczasem doczekał się tylko słów "szkoda, że wcześniej nie widziałam, że choć jesteś zły, to jesteś też dobry" (robiłam napisy, pamiętam takie rzeczy :-D )

Ja nie odbierałam bohatera LMH jako dupka lecz rozpieszczonego bogatego chłopca, trochę egoistę, ale w sumie dobrego tylko trochę ciapowatego :-P

Może i w innych aspektach był ciapowaty, ale w stosunku do panny był dupkiem do kwadratu :roll: Najbardziej i symbolicznie było to widać pod koniec dramy w scenie "snu Tana," jego wizji przyszłości. Klasyka :roll:

Admete napisał/a:
To starszy syn prawniczki - przeżył najwyraźniej załamanie nerwowe, bo matka za bardzo go naciskała w nauce.

Ach! Rozumiem. Nie wyłapałam tego. Już myślałam, że to jakiś mr Jekyl, w którego przemienia się sympatyczny doktor Hyde wieczorami. Model edukacyjny tej matki jest rzeczywiście straszny. Trochę przypomina Sky Castle.

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 11:32

A ok. Gdyby dostał pannę to by było dość mocno niestandardowe jak na dramy chyba.

Sen Tana muszę zatem zobaczyć, bo nie dotrwałam do końca :-P

Mam teraz ochotę na jakiś porządny romans, melo, trójkąt z porządnym drugim też może być. Muszę pogrzebać w waszych polecankach. :wink:

EDIT. Widziałam ten sen: chodzi o to, że bohaterowie nadal zachowują się jak nastolatkowie i nic się nie zmieniło w kwestii chociażby statusu związku? :mysle: Mnie tu tylko zazgrzytało, że matka głównej nadal zdaje się być służącą...
Natomiast bohater KHN ładnie przewidział swoją prawdziwą przyszłość. Chyba sobie jeszcze wyłowię jego sceny z tej dramy :-D

BeeMeR - Pon 06 Lut, 2023 12:10

Oj, Kim Tan był koncertowym dupkiem, on się od początku do końca nie liczył że zdaniem panny, tylko jego było ważne - to jeszcze był relikt dawniejszych pomysłów na hiroła. Kiedy też to odzwierciedlają, siłowe, bez patrzenia czy panna chce, a mina aktorki jasno dowodziła, że nie bardzo. Na "real kiss" w schowku na miotły też wyraźnie nie była gotowa, tylko ten ostatni walkiss na koniec był jako tako obustronny i bez wytrzeszczu albo paniki w oczach dziewczyny.
Drugi skradł serca fanów, szkoda, że tam nie było wpisanej panny dla niego, ale w drugiej części miał całkiem fajne frenemity z głównym.

BeeMeR - Pon 06 Lut, 2023 12:11

Cytat:
Mam teraz ochotę na jakiś porządny romans, melo, trójkąt z porządnym drugim też może być. Muszę pogrzebać w waszych polecankach.
zerknij na Oski, tam zawsze najciekawsze dramy, w tym romanse były punktowane :kwiatek:
RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 12:18

To, że się nie liczył to zgoda, z tym że łyknęłam jako standard w dramach z tego czasu te wszystkie "ja wiem lepiej", ciągania za nadgarstki, jednostronne kissy etc. więc choć mi się to nie podoba to przeszłam do porządku dziennego nad konwencją. Natomiast pocałunki były rzeczywiście fatalne, konwencja tego nie usprawiedliwia. :confused3:
Trzykrotka - Pon 06 Lut, 2023 12:26

b
EDIT. Widziałam ten sen: chodzi o to, że bohaterowie nadal zachowują się jak nastolatkowie i nic się nie zmieniło w kwestii chociażby statusu związku? :mysle: Mnie tu tylko zazgrzytało, że matka głównej nadal zdaje się być służącą...
b

Raczej chodzi o to, że Kim Tan dla wszystkich przewidział jakąś karierę, jakiś zawód, choćby przejęcie firm po ojcach, to jedna -jak jej tam było - PSH nie spędza czasu z nimi, siedzi zamknięta, pięknie odstrojona, ewidentnie do wyłącznego użytku swojego pana i władcy. Nie musi się uczyć, rozwijać, zdobywać zawodu. Będzie kolejną zdobywczynią markowych torebek rządzącą jakąś kolejną "ajummą." To strasznie podkurzyło internautki.

RaczejRozwazna - Pon 06 Lut, 2023 12:38

Ok, to ma sens, z tym, że ja zrozumiałam, ze on po nią po prostu poszedł, żeby ją sprowadzić na dół. :-) A myśl o wykształceniu i zawodzie nawet nie skalała mojej wyobraźni :lol: