Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach
BeeMeR - Pią 26 Lip, 2019 07:40
Kuzyn niezmiernie mi się podoba tylko to straszny raptus.
Admete - Pią 26 Lip, 2019 08:09
Trzykrotko jak się skończyło WWW?
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 08:58
| BeeMeR napisał/a: | Panna zaś z Lotosowym wzajem się ratowali i opiekowali i - po części- rozbierali |
A Lotosowy mruczał to swoje "przepraszam, przepraszam'
Doceń, że panna nie opatrywała go przez koszulę, jak to w k-dramach bywało aczkolwiek wyrywanie strzały było standardowe
Też będę wdzięczna za ostatnie odcinki z Lotosowym, bo brakuje mi chyba ostatnich 11
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 09:36
Uzupełnię Lotosowego - niewiele już zostało Niestety u przyjaciółki, której mieszkaniem się teraz opiekuję mam bardzo wolny internet, stąd tak mozolnie to idzie
Search WWW skończyło się wielkim ppl nowego Maserati Co nam to przypomina Odjechały nim na wymarzoną wycieczkę - ucieczkę trzy główne bohaterki dramy. Auto piękne, nie powiem - a i demonstrowanie jego funkcji zostało zgrabnie wkomponowane w opowieść, brawo dla tego z asystentów scenarzysty/tki, który tym się zajmuje.
Drama zakończyła się bardzo dobrze w zasadniczym wątku fabularnym, czyli pracy, etyki zawodowej i tego, na ile można iść na kompromisy i układy z władzą, reprezentowaną przez prezydenta Korei, oraz pieniędzmi, reprezentowanymi przez głównego udziałowca jednej z firm, prezesową Gu Group. Rzecz dotyczy dwóch najważniejszych w kraju przeglądarek internetowych, Unicon - coś jak Google, mają nawet amerykańską centralę, która interweniuje w nagłych przypadkach, oraz równie zamerykanizowanego Barro - powiedzmy, że Yahoo. Firmy walczą o prymat na rynku. Jedną z głównych dyrektorów Uniconu, potem jego prezeską, jest Ga Gyung, synowa Grupy Gu. Podlega jej druga z bohaterek, Ta Mi, grana przez panią z Chicago Typewriter - ona jest również szefową, bystrą, przenikliwą, super inteligentną i potrafiącą na trzy kroki w przód wyczuwać trendy (w tym celu podróżuje często metrem i kontroluje to, co ludzie mają na ekranach smartfonów ). Trzecia bohaterka, Cha Hyun (aktorka znana nam z The Beauty Inside, grała tę okropnie ubraną sostrę Min Ki) jest dyrektorką w konkurencyjnym Barro, ale też przyjaciółką od serca synowej Gu Group.
Zaraz na początku dramy Ta Mi zostaje wyrzucona za niewinność z Uniconu i natychmiast zwerbowana przez Barro, więc wszystkie trzy panie łączy frenemy, nuta rywalizacji, ale też podziwu i - jak twierdziła duża część internautów - pociąg fizyczny.
Każda z pań ma swoją historię romansową. GG rozwodzi się z mężem, za którego wydano ją bez pytania o zgodę. Jednak mąż, mimo że żyją w luźnym związku, kocha ją i wspiera, nawet w rozwodzie. Ten wątek nie miał happy endu.
Ta Mi dla odprężenia po pracy chodzi grać na automatach; spotyka kiedyś gracza, któremu nie umie sprostać. Idą na soju, rozmowa pokazuje im, jak bardzo nawzajem są dla siebie atrakcyjni. Lądują w łożku. Kiedy się znów spotkają, zacznie się kilkuodcinkowa walka chłopaka (10 lat młodszego od partnerki) o to, żeby ona chciała z nim zostać, potem mamy krotki i intensywny romans, potem rozstanie i powrót. Końcówka niezbyt była przekonująca, moim zdaniem zrobiono ją pod fanów. Jednak po drodze wątek tej pary poprowadzono znakomicie. Z ich rozmów (więcej ich było niż przytulasków) wyłania się bardzo pełna i dojrzała wizja trudnego związku partnerów z dużą różnicą wieku na niekorzyść kobiety.
Najlepszy i najbarwniejszy, tak jak sama dziewczyna, jest związek Cha Hyn. Jest ona mistrzynią tae kwondo i namiętnie ogląda dramę Coś się stało z moją teściową. Pewnego dnia daje na ulicy fangę w nos facetowi, którego ściga policja; okazuje się, że to aktor z owej dramy i że kręcono z nim właśnie zdjęcia w tłumie. Cha Hyun natychmiast gna, żeby go pielęgnować w szpitalu i przekonuje się, że dramowy cham i brutal jest w życiu słodki, miły i nieśmiały. Ich związek przechodzi do etapu romansu przez etap "jestem twoją największą fanką" i jest miodowy po prostu. Kończy się wyjazdem aktora do wojska - wiemy jednak, że para czeka na siebie z wielkim utęsknieniem - bardzo udany wątek i bardzo udana bohaterka.
A więc zakończenie to Maserati, a panie odjeżdżają nim wspólnie, co oznacza, że etyka, czystość intencji i przyjaźń pokonały machinacje i matactwa złych tego świata. A ja już jestem gotowa na kolejne dramy aktorów, których oglądałam, czyli wszystkich trzech pań oraz młodego pana Chang Gi Yong
BeeMeR - Pią 26 Lip, 2019 10:25
Odc 15, No dobrze, kuzyn zaczął się diagnozować trzymając za serce
Lotosowy się zaś odgrażał, że że już więcej pannie nie pokaże, po czym się pokazał i chciał nawet odsłonić twarz - a to podobno kobiety są zmienne
Obaj panowie przynoszą fanty, lampion- królik i słodycze, mieli też zacną walkę w firankach
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 10:31
A żebyście wiedziały, jaka cudna jest drama w dramie, czyli Coś się stało z moją teściową! Aż musze to opowiedzieć.
Teściowa jest mocno straszą panią z wielkim pieprzem za uchem (UWAGA! cecha charakterystyczna!) wydającą córkę za dobrego i kochającego człowieka, który obiecuje żonę kochać i opiekować się nią. Jednak żona umiera wkrótce po ślubie. Teściowa przychodzi do zięcia; po rozmowie orientuje się, że to zimny drań, który - jak sam się przyznaje - zabił żonę i uważa, że nikt mu za to nic nie zrobić. Teściowa policzkuje go wodorostem na zupę (Cha Hyung twierdziła potem, że od tamtej chwili zakochała się w aktorze- podłym zięciu, owiniętym wstęgami morskiego zielska) i poprzysięga zemstę.
Po tym dramatycznym punkcie kulminacyjnym następuje jakaś świąteczna przerwa w dramie. Cha Hyun wrzeszczy ze złości na kanapie i wychodzi do miasta tak podminowana, że cud, że kogoś nie ubiła.
Następnie zięć zjawia się w rodzinnym domu eks - żony i przedstawia wszystkim swoją nową wybrankę (Cha Hyun na bieżni na siłowni o mało nie udusi się z emocji). Jest ta ładna i miła kobieta koło 30. Na koniec odcinka kamera najeżdża na jej ucho. Pieprz! Pieprz! Wielki pieprz! Cha Hyun jako bystra dramomaniaczka domyśla się od razu: teściowa zrobiła sobie operację plastyczną i teraz będzie mścić się na zięciu jako jego nowa żona Cha Hyun jest przeszczęśliwa.
Ale oto jej ulubiony aktor po pobycie w szpitalu, gdzie leczył rozkwaszony przez Cha Hyun nos, dowiaduje się, że nie wraca na plan. Jego podły bohater został szybko a skutecznie uśmiercony, żeby z powodu choroby aktora nie blokować kręcenia dramy. Biedak zwiesza głowę i mówi: szkoda, to była pierwsza drama, w której mnie zauważono.
Wojownicza Cha Hyun pędzi na plan. Przedstawia się jako menadżerka aktora (bo nie ma on takowej), robi karczemną awanturę i nakazuje natentychmiast przywrócić go do akcji. Ale jak, skoro umarł - pytają zalęknieni twórcy. Niech będzie bratem - bliźniakiem - wymyśla na poczekaniu stara wyjadaczka. I tak się też dzieje a aktor od tej pory zaczyna podbijać serca fanek - ajumm, bo "bliźniak" jest słodki i miły i w odmłodzonej teściowej zakochuje się bez zastrzeżeń.
Żebyście widziały, jak oglądają razem - Cha Hyun i jej aktor - ostatni odcinek! On się kręci i wierci i słabo protestuje, jej i buldożer nie odciągnąłby od ekranu. Na finał teściowa wyznaje bliżniakowi że jest teściową on rzuca tekstem możesz być nawet facetem albo kosmitką, znamy, znamy - i następuje kissuuuu!
Cha Hyun piszczy z podniecenia. Kissu! Całują się! Jak pięknie! Jak długo! Iiiii!
Aktor niemal włazi pod kanapę. Bo oto przychodzi chwila otrzeźwienia i Cha Hyun nagle orientuje się, że to oni się całują, tylko jej chłopak całuje jakąś obcą babę!
Nie wiem, czy brzmi to tak zabawnie, jak było zabawne; w każdym razie ta para podbiła serca widzów Search WWW, a mnie przywróciła wiarę w aktorkę, która do tej pory - a widziałam ją już w dobrych 4 dramach - wydawała się chodzącą ładną lalą. Tutaj pokazała, że ma pazur, vis comica i "jaja" - tylko musi dostać coś do grania.
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 10:33
| BeeMeR napisał/a: |
Obaj panowie przynoszą fanty, lampion- królik i słodycze, mieli też zacną walkę w firankach |
Aj tak, tak A lampion - królik był po prostu cudowny. Aż mi się pisnęło, że chciałabym taki
Wspominałyśmy też z Gosią takie lizaki - misie, jakiego kuzyn podarował Buqi. Były jeszcze koguciki i sprzedawali je na odpustach i jarmarkach - ach, moje dzieciństwo mi się przypomniało.
BeeMeR - Pią 26 Lip, 2019 10:44
Ta "teściowa" brzmi cudnie
Admete - Pią 26 Lip, 2019 11:20
Bardzo chętnie go w czymś jeszcze zobaczę Dzięki za streszczenie dramy w dramie Aktorkę Lee Da Hee widziałam w pierwszej Mrs Cop - fajna była. Nie żadna lala, policjantka z pazurem.
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 11:33
| BeeMeR napisał/a: | Odc 15, No dobrze, kuzyn zaczął się diagnozować trzymając za serce |
Mówiłam A ćwiczył już z mieczem?
Pewnie kaskader po części, ale nic to
| BeeMeR napisał/a: | mieli też zacną walkę w firankach |
A właśnie - ta walka mi się autentycznie podobała i nawet zastanawiałam się, jak ty ją odbierzesz.
Nie łapię do końca, o co chodzi z tą teściową W czym to jest? To jakiś wątek w dramie?
Admete - Pią 26 Lip, 2019 11:37
Serial, który ogląda bohaterka w dramie - drama w dramie
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 11:42
| Admete napisał/a: | Serial, który ogląda bohaterka w dramie - drama w dramie |
Aha, dzięki
BeeMeR - Pią 26 Lip, 2019 12:52
Uch-och, maska została zdjęta, "rodzeństwo" opłakuje/zapija smutki, pigułka natychmiastowej pseudo-śmierci w drodze , o innej pigulce konserwującej urodę nawet po śmierci wiemy, igła z akupunktury krąży księciu w żyłach - słowem: medycyna dramowa rulez
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 12:55
| BeeMeR napisał/a: | Uch-och, maska została zdjęta, "rodzeństwo" opłakuje/zapija smutki, pigułka natychmiastowej pseudo-śmierci w drodze , o innej pigulce konserwującej urodę nawet po śmierci wiemy, igła z akupunktury krąży księciu w żyłach - słowem: medycyna dramowa rulez |
Oj, działo się, działo, prawda
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 13:23
Moje ulubione mordercze igły rządzą A noże z wyrzutnią w damskim rękawie już były?
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 13:30
| Trzykrotka napisał/a: | Moje ulubione mordercze igły rządzą |
Złote i wędrujące wzdłuż żył aż do serca
BeeMeR - Pią 26 Lip, 2019 13:38
W ciągu trzech - czterech miesięcy- wolno ta krew księcia płynie
Wyrzutnie noży były, tak jak sprytne potwierdzenie tożsamości przez obnażenie znamienia/uderzenie w ranę (która Lotosowego boli wybiórczo, tj.gdy się dotknie ale ani trochę gdy musi tj. chce nosić pannę )
Pierwszy raz otruto kogoś innego niż pannę - dziedzica Mo
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 13:48
| BeeMeR napisał/a: | Wyrzutnie noży były, tak jak sprytne potwierdzenie tożsamości przez obnażenie znamienia/uderzenie w ranę (która Lotosowego boli wybiórczo, tj.gdy się dotknie ale ani trochę gdy musi tj. chce nosić pannę ) |
Oj tam, oj tam, miłość to znany anestetyk
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 15:39
| Trzykrotka napisał/a: | Search WWW skończyło się wielkim ppl nowego Maserati Co nam to przypomina |
W Hwayugi też było maserati czy inny samochód?
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 21:22
Inny, choć nie pamiętam już który - ale zasadniczo końcówka Search była właśnie hwayugowa.
Aragonte - Pią 26 Lip, 2019 22:19
W sensie ją spaprali?
Włączyłam 32. odcinek chińskiej bajki o Lotosowym i Buqi. Nadal nie wiem, czy lubię Drugiego, nie mogę go rozgryźć.
Trzykrotka - Pią 26 Lip, 2019 23:43
O tak, Drugi jest mocno niejednoznaczny. Na początku ja miałam ochotę albo go walnąć, albo zetrzeć mu z gęby ten cwany uśmieszek. Potem trochę żal mi go było, ale nie chcę spoilerować.
Byli już z Buqi na pustyni, wśród skorpionów, węży i zatruwaczy wody pitnej?
Lotosowy powoli wędruje w ostatniej parze na Wschód i za chwilę powinien być już cały
Końcówka Search była dobra, tylko rozumiesz- trochę przesadzili z PPL. Przez całą dramę reklamowali kolczyki - bohaterka o najkrótszych włosach filmowana była zawsze tak, żeby kamera dobrze je ujmowała. Kiedy Ta Mi chciała ukryć fakt, że spędziła noc z pięknym nieznajomym, dla zamaskowania tego samego stroju co poprzedniego dnia w drodze do pracy kupiła jakąś tam apaszkę i wyraźnie pokazane nowe kolczyki. Potem te koczyki wpleciono w akcję, pokazywano je i mówiono o nich. Maserati jeździli na pewno główni bohaterowie, a może i inni (nie rozróżniam samochodów) - samochody służyły jako symbol aktualnej sytuacji własnej jednej z bohaterek. Młody kochanek stroił się i dbał o siebie dla Ta Mi - jego kosmetyki wyraźnie pokazywano - i tak dalej. Końcówka była w porządku, nawet bardzo, bo bohaterka, której wybory były niejasne, a strona, jaką wybierze - niepewna - opowiedziała się jak trzeba, bo jasnej stronie mocy. Na koniec czekał na nią samochód, którym mogła odjechać i zniknąć (pytania o marzenie odpowiadala zawsze "chcę zniknąć). Kobieta uśmiechała się na widok samochodu, wsiadała do niego i myśleliśmy, że to mąż przyszedł jej w sukurs. Wtedy kamera zaczynała tańczyć wokół samochodu pokazując jego detale, spektakularnie podnosił się dach i mogliśmy zobaczyć, że w środku siedzą jej koleżanki i że to one pomogą jej spenić marzenie. Odjeżdżają razem w siną dal, pędząc wzdłuż oceanu, kurtyna. Piękna końcówka, tyko jednocześnie ppl pociśnięte do samego końca.
Aragonte - Sob 27 Lip, 2019 02:51
| Trzykrotka napisał/a: | O tak, Drugi jest mocno niejednoznaczny. Na początku ja miałam ochotę albo go walnąć, albo zetrzeć mu z gęby ten cwany uśmieszek. Potem trochę żal mi go było, ale nie chcę spoilerować.
Byli już z Buqi na pustyni, wśród skorpionów, węży i zatruwaczy wody pitnej? |
Nie, jeszcze nie, na razie Buqi szuka sposobów na wzbogacenie swojej rodziny i spłacenie długów - i kombinuje z otwarciem kasyna
Uznaję, że Drugi jest ciekawy, ale na razie też mam ochotę zetrzeć mu z twarzy ten jego cwany uśmieszek
BeeMeR - Sob 27 Lip, 2019 07:41
U mnie Buqi chwilowo "umarła"
BeeMeR - Sob 27 Lip, 2019 10:59
Jak cudownie niekompatybilny jest ziemny grób z ofiarami, który np. Książę zaczyna rozkopywać z "murowanym" grobowcem w którym trumnę złożono i przed którym książę rozmawia z przyjacielem
|
|
|