To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Cykl o Ani i inne książki L.M. Montgomery

Trzykrotka - Pią 19 Wrz, 2014 11:18

Anaru napisał/a:

Ale do tej pory pamiętam jak to Michorowskiemu zmysły wypełzły na usta, oczy mrużyły się satyrycznie, ale nozdrza wachlowały prędkim tempem. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:rotfl: :rotfl: :rotfl: I miał na koniu ruchy wężowe :rotfl: Nic mi tak nie robi na dobry humor jak Trędowata. Choć ciurkiem tego czytać się nie da, oj nie.
Macie już książkę Akne? :excited:

Agn - Pią 19 Wrz, 2014 11:24

Ja mam - nabyłam w poniedziałek. Pierwsza ją będzie czytać Anaru, bo ja i tak zajmuję się właśnie swoim czytelniczym zakładem. :mrgreen:
Jotka - Pią 19 Wrz, 2014 19:32

Ja też mam (nawet dwie) tylko czasu nie mam teraz :(
Agn - Pią 19 Wrz, 2014 22:43

Ja mam, nie chwaląc się, wszystkie książki Akne. :)
I wspieram ją bez bólu - książki mi się uczciwie bardzo podobają. :)

Dobra, ale ja miałam na temat moich postępów czytelniczych.
Czytam i niby coś się dzieje, a mam wrażenie, że nic. Najbardziej wnerwia mnie Pat, która chyba jest straszliwą smarkulą na razie, bo właśnie poszła do szkoły (7 lat?). Ciężko mi się wbić w jej podejście do życia. Raz, że inne czasy, dwa, że spora różnica wieku (nie jestem już dzieckiem i nie odczuwam niczego jak dziecko), trzy - nie mam takich problemów ze zmianami jak ona. I wnerwia mnie - dziecko ma się "znaleźć w pietruszce" (really...) - źle, a potem jest i jest super. Teraz przeżywa tak ślub - źle. Idę o zakład, że zaraz będzie dobrze. Tak będzie przez całą książkę? Bo mam ochotę smarkulę przełożyć przez kolano, wlać jej dla zasady, żeby przestała jojczeć. A przy tym jest grzeczną dziewczynką.
Ania mnie tak nie denerwowała.
No ale to dopiero początek - pierwsze śliwki-robaczywki. Zobaczymy, co będzie dalej.
Naiwność dziecięcia jest do pewnego stopnia urocza - wierzy w takie brednie, że mnie, dorosłej, łeb pęka na czworo. Ale to dziecko, każdy kit łyknie.

Eeva - Pią 19 Wrz, 2014 22:45

Agn napisał/a:
Tak będzie przez całą książkę? Bo mam ochotę smarkulę przełożyć przez kolano, wlać jej dla zasady, żeby przestała jojczeć

Tak.

Anaru - Pią 19 Wrz, 2014 23:58

Agn napisał/a:
I wnerwia mnie - dziecko ma się "znaleźć w pietruszce" (really...)

Znaczy bobasa? Wypisz wymaluj współczesna chińska edukacja seksualna. :roll:
Więc takie rzeczy się dzieją nawet współcześnie, czytałaś w ciekawostkach?

Nie wiem czy nie poprzestanę na czytaniu refleksji na temat zamiast samej książki. :-P

Agn - Sob 20 Wrz, 2014 00:54

Ty się bierz za książkę Akne! A ja będę donosić o sukcesach i porażkach z linii frontu. :mrgreen:
Agn - Nie 21 Wrz, 2014 20:00

*zgrzytu-zgrzyt*
W zasadzie Pat to pikuś. Przeszłam nad nią do porządku dziennego - to dziecko, naiwne, można jej wiele wybaczyć.
Ja wiem, kto mnie nieziemsko wnerwia - ta cała Judyta. Wiecznie jakieś banialuki wszystkim wciska tonem wszechwiedzącej matrony. :roll: I nic tylko leśne ludki, duchy, boskie interwencje i cała reszta tych bredni. Ja tego chyba nie strzymię...
Eeva, nie wiem, czy dam radę skończyć tę książkę. Tak czy siak - kiedy przybywasz do Wrocławia? Wiszę ci 3 kulki w Romie. :mrgreen:

Anaru - Nie 21 Wrz, 2014 20:32

Agn napisał/a:
Ty się bierz za książkę Akne! A ja będę donosić o sukcesach i porażkach z linii frontu.

Alez oczywiście, że się dobrałam i czytam, z przyjemnością zresztą. :mrgreen: Bardzo lubię jak się książki zahaczają bohaterami, tak jak tutaj. :-D

Agn napisał/a:
Tak czy siak - kiedy przybywasz do Wrocławia? Wiszę ci 3 kulki w Romie. :mrgreen:

Już? Tak szybko się poddajesz? :lol:

Agn - Nie 21 Wrz, 2014 23:18

Anaru napisał/a:
Już? Tak szybko się poddajesz? :lol:

Nudzi mnie, co mam zrobić. I irytuje. No i zmuszam się do czytania, a nie o to chodzi. Myślałam, że będzie przyjemnie, bo Montgomerry czytało się zawsze lekko i sympatycznie. A tu rzyć blada wyszła.
A wynik zakładu, jaki by nie był, zmusza Eevę do ponownych odwiedzin, a to największa radość. :mrgreen:

Anaru - Nie 21 Wrz, 2014 23:21

Byle jakoś na weekend to się piszę z wami. :cheerleader2:
Agn - Nie 21 Wrz, 2014 23:24

Coś czuję, że tradycją będzie już magiczna data 15-ty sierpnia. :mrgreen:
Ale to się jeszcze musi Eeva wypowiedzieć.

Trzykrotka - Pon 22 Wrz, 2014 10:20

Nie chciałam krakać, ale podejrzewałam, że nie zmożesz jednak tej Pat.
Eeva - Pon 22 Wrz, 2014 10:34

Wiedziałam. Od dziś mówicie mi Wróżbita Maciej.
Agn - Pon 22 Wrz, 2014 10:43

Acz pamiętaj, że sama sobie tego życzyłaś, Wróżko Macieju. :twisted:
Eeva - Pon 22 Wrz, 2014 10:43

Nie wiedzialam, że tak się mnie słuchasz :P
Agn - Pon 22 Wrz, 2014 10:45

Ależ oczywiście, Wróżko Macieju. :P
Eeva - Pon 22 Wrz, 2014 11:03

Pięknie, pięknie.
Zajrzyj na najgłupsze książki :D

Agn - Pon 22 Wrz, 2014 11:07

Zajrzawszy. Wierzaj mi, rzuciłam się na nowego posta jak wygłodniały hipogryf na fretkę. :mrgreen:
I idę robotać. Papa!

Eeva - Pon 22 Wrz, 2014 11:10

Agn napisał/a:
Wierzaj mi, rzuciłam się na nowego posta jak wygłodniały hipogryf na fretkę.

Wrzuciłabym wczesniej, ale dopiero przyszlam do pracy. To uwaga, leci w Twoją stronę następna fretka!

Ania Aga - Śro 27 Maj, 2015 22:54

W zasobach internetu można znaleźć wszystko - nawet moje ukochane słuchowisko z dzieciństwa
https://www.youtube.com/watch?v=PdINWk3WBt4

Szafran - Śro 27 Maj, 2015 22:58

O rany, dostałam ten komplet kaset jako smarkula na imieniny. Uwielbiałam je, słuchałam w kółko:). Choć za książkową Ania nie przepadałam, wolałam Emilkę:).
Aragonte - Śro 27 Maj, 2015 23:11

Oj, chyba słuchałam tylko niektórych odcinków - jakoś najlepiej pamiętam jakieś fragmenty kontynuacji, tj. Ani na uniwersytecie, i pierwsze, pechowe oświadczyny Gilberta :)
Chętnie sobie przypomnę to słuchowisko, muszę tylko sobie przygotować jakiś haft :D

Anaru - Czw 28 Maj, 2015 10:23

Ale ładne słuchowisko :) , chyba poszukam do zgarnięcia i odsłuchania na mp3 ;)
Harry_the_Cat - Nie 11 Paź, 2015 20:43

Luzno zwiazane z Ania.... znalazlam nowa guilty pleasure - Reign, gdzie Megan Follows gra Katarzyne Medycejska i to w moim mniemaniu bardzo dobrze :mrgreen: