Fantastyka - Świat według Marvela
Agn - Śro 18 Maj, 2022 05:09
Boje sie, ze z Adamczykiem to tak bedzie jak z Musialem w "Wiedzminie" - mozna go bylo nie zauwazyc.
Na reklamach D+ smigaja marvelowi bohaterowie. Moze wiec tam beda te wszystkie seriale?
annmichelle - Śro 18 Maj, 2022 11:53
| Agn napisał/a: | | Boje sie, ze z Adamczykiem to tak bedzie jak z Musialem w "Wiedzminie" - mozna go bylo nie zauwazyc. |
Oj, był, był widoczny, chyba w każdym odcinku i miał swoje kwestie.
Padłam, gdy nucił "Chwała na Wysokości" przygotowując się do skoku (tuż przed świętami).
No i jeszcze to:
"You are kidnapped, rozumiesz? You are our hostage, rozumiesz to?!"
Zagrał dresa jak się patrzy!
Generalnie "Hawkeye" najlżejszy z tych wszystkich czterech seriali.
Nic wielkiego, do obejrzenia na jeden raz.
A ostatni odcinek to parodia Bondów, "Szklanej pułapki" i "Kevina w Nowym Jorku".
A z Jeleny taka Czarna Wdowa, że śmiechu warte.
Co mnie jednak irytuje w tych serialach (chyba w każdym z tych czterech była przynajmniej jedna taka sytuacja, a w "Hawkeye" jest ich kilka(naście)? Ze gdy jest pojedynek pani vs pan to facet dostaje oklep.
Nieważne, że może to być np. wyszkolony bandzior, który na oko waży 2, a nawet 3 razy tyle co pani. I nie chodzi mi o panie z jakimiś mocami, ale o zwykłe "człowieki".
Taaaa.....
Wystarczy wyobrazić sobie walkę dwóch facetów, gdzie jeden waży 60 kg, a drugi 90. I mowa o dwóch mężczyznach.
Wiem, marvel, ale jednak razi mnie to, gdy szczupła babka rzuca 120 kg killerem, a jej cios go powala, tymczasem gdy on ją tlucze, to tylko otrząśnie włosy i jest gotowa walczyć dalej.
| Agn napisał/a: | Na reklamach D+ smigaja marvelowi bohaterowie. Moze wiec tam beda te wszystkie seriale? |
No ja właśnie oglądałam je na DisneyPlus, więc dlaczego miałoby ich nie być, jak platforma wejdzie do Polski? U mnie w jakiejś połowie są nawet dostępne polskie wersje językowe.
annmichelle - Sob 21 Maj, 2022 22:45
| Agn napisał/a: | Eternals
(...)Kurcze, serio nie wiem, co opowiedziec o filmie. |
Od siebie powiem tak - do pewnego momentu oglądało mi się nawet w porządku, ale końcówka jest beznadziejna - bez sensu, bez logiki, zrobiona "na chybcika".
Cały film nie pasuje mi do dotychczasowego świata marvelowskiego, bo ociera się o boskość i siły twórcze wszechświata.
A jednocześnie jest prosty, żeby nie powiedzieć prostacki i popcornowy.
To już dla mnie za dużo....
Mam nadzieję, że jeśli powstanie kontynuacja to nie będzie zahaczać o świat avengerski, bo kompletnie do niego nie pasuje.
annmichelle - Pią 24 Cze, 2022 23:53
Obejrzałam:
| Agn napisał/a: | Doktor Strange w multiwersum obledu
(...)pierwsza sprawa - nie mam dostepu do WandaVision, wiec tego nie widzialam, kolezanka z ktora bylam w kinie ow serial widziala. Dlatego ona zapewniala mnie, ze postepowanie Wandy ma sens. Bo dla mnie jej motywacja jest z d. wzieta, sorry, ja tego nie czulam. |
Agn, nie wiem, czy już widziałaś (od w/w posta) "WandaVision"?
Bo jeśli tak, to wiesz, że Dlatego chce to odzyskać.
Jej motywacja w tym filmie jest logiczna, choć kto oglądał "Endgame" i teraz "Multiversum", bez serialu po drodze, to rzeczywiście może to być naciągane.
Co do filmu to było ok, efekty specjalne super.
Podobały mi się smaczki jak w jednej z rzeczywistości zamiast kapitana Ameryki mamy kapitan Carter, a kapitan Marvel jest koleżanka pilotka kapitan Marvel z "naszej" rzeczywistości. Wiem, brzmi skomplikowanie , ale kto widział ten wie.
Co do fabuły to zobaczymy, jak to się wszystko będzie dalej toczyć i czy marvelowski świat znów zbuduje jakiś wspólny cel, czy będą to raczej filmy niepowiązane ze sobą.
Caitriona - Pon 27 Cze, 2022 18:23
Obejrzałam Morbiusa, słabe to niesamowicie. Jared Leto, ja mam z nim problem, bo nie widzę jego talentu, jest drętwy, scenariusz leży, nic ciekawego. Efekty ładne. Wsio.
Agn - Wto 28 Cze, 2022 07:26
Tez nie przepadam za Leto. Nic nie poradze. "Morbiusa" wciaz nie widzialam.
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 09:40
Obejrzeliśmy z Adamem Doktora Strange - całkiem sympatyczne łubudu
Adam zachwycony magicznym płaszczem i wizualną stroną.
Mnie osobiście modyfikacja miasta kojarzyła mi się z Mrocznym Miastem, które lubię
annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 09:46
BeeMeR, a planujecie obejrzeć też "Dr Strange i multiversum obłędu"?
Nie wiem, w jakim dokładnie wieku jest Twój syn, ale film jest dosyć brutalny jak na produkcje Marvela i trochę obrzydliwy (np. zombie).
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 09:58
11 lat, dzięki za ostrzeżenie.
Na pewno nie planuję obejrzeć z nim wszystkiego ale nie bardzo się znam na marvelach - pamiętam, ze podobal mi się Iron Man i Avengersi, wynudziłam się zaś na Thorze.
Chętnie przyjmę podpowiedzi co na początek - właściciel to był jego pierwszy Marvel i to tak dość przypadkowo wybrany
annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 11:02
Nie będę polecać, "które są najlepsze", bo mnie np. pierwsze dwa Thory nie odrzuciły, jak np. trzeci.
Kwestia gustu.
Poza tym np. film "Avengers" opiera się na "Thorze", więc oglądanie go bez znajomości Lokiego, Asgardu, pierwszych dwóch kamieni - no słabo, żeby to ogarnąć i także późniejsze wydarzenia.
Najlepiej zacznij z nim oglądać od początku (czyli jak chronologicznie się ukazywały) - raz, że to się wtedy ogląda jak serial i wszystko ma "ręce i nogi", nie jest chaotyczne, widzi się, że od pierwszego kapitana Ameryki to będzie dłuższa i głębsza historia, a nie tylko kolorowe nawalanki , dwa - Twój syn ma pewnie inne oczekiwania, co innego mu się podoba niż mamie czy tacie i np. marvele, które Tobie nie podeszły mogą być jego ulubionymi.
Poza tym fajnie, jak Twój syn pozna najpierw wszystkich głównych bohaterów i ich historie. To buduje przywiązanie do postaci i rozumienie ich postępowania.
Taki tam walor wychowawczy.
Miłego oglądania!
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 11:36
Mnie pierwszy Thor (nie oglądałam następnych) nie odrzucił, tylko znudził, ale to samo powiedziałam wzoraj Adaśkowi, gdy po napisach pojawił się Thor na kuflu piwa u Doktora Strange'a - że Thora jak Thora, ale Lokiego trzeba poznać
| annmichelle napisał/a: | | Twój syn ma pewnie inne oczekiwania, co innego mu się podoba niż mamie czy tacie i np. marvele, które Tobie nie podeszły mogą być jego ulubionymi. | Ależ ja to wiem od dawna
On już jest filmowo dość ogarnięty, śmierć filmową znosi ok, fantastykę łyka z lubością, zabili go i uciekł kocha jak jego mama ale nie chciałabym jeszcze żeby wchłaniał za dużo brutalności czy obrzydliwości, bo to jednak jeszcze duże dziecko - więc to są najcenniejsze uwagi, co na razie odpuścić.
Generalnie taki jest plan - chronologicznie
Admete - Śro 29 Cze, 2022 11:55
Może Kapitan Ameryka? Nie to, żebym się znała na Marvelach i widziała ich dużo ( całe dwa ), ale pierwszą część o tym bohaterze obejrzałam, bo rozgrywa się w czasie II wojny światowej i ma przez to trochę inny klimat. Musisz tylko sprawdzić, jakie ma oznaczenie wiekowe. Wydaje mi się jednak, że nic tam aż takiego nie było.
praedzio - Śro 29 Cze, 2022 12:03
Rysiek połykający cyjanek i nieco się przy tym pieniący to chyba najbrutalniejszy moment w tym filmie.
annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 12:55
Nie, nie - polecam oglądanie chronlogicznie tak jak się filmy ukazywały, a nie wg lat, w których dzieje się akcja. Bo tak drugim filmem musiałaby być "Kapitan Marvel" (akcja w latach 90-tych), a to wprowadzi lekki chaos poznawczy.
BeeMer:
"Iron Man" (2008)
"Incredible Hulk" (2008) jedyny, którego nie oglądałam i nic nie straciłam
"Iron Man 2" (2010)
"Thor" (2011)
"Kapitan Ameryka: Pierwsze starcie" (2011)
"Avengers (2012)
"Iron Man 3 (2013)
"Thor: Mroczny świat (2013)
"Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz" (2014)
"Strażnicy galaktyki" (2014)
"Avengers: Czas Ultrona" (2015)
"Ant-Man" (2015)
"Kapitan Ameryka: Wojna Bohaterów" (2016)
"Doktor Strange" (2016)
"Strażnicy Galaktyki 2" (2017)
"Spider-Man: Homecoming" (2017)
"Thor: Ragnarok" (2017)
"Czarna Pantera" (2018)
"Avengers: Infinity War" (2018)
"Ant-Man i Osa" (2018)
"Kapitan Marvel" (2019)
"Avengers: Koniec gry" (2019)
"Spider-Man: Daleko od domu" (2019)
"Czarna Wdowa" (2021)
"Shang-Chi: legenda dziesięciu pierścieni" (2021)
"Eternals" (2021)
"Spider-Man: No Way Home" (2021)
no i najnowszy "Dr Strange w multiwersum obłędu"
| BeeMeR napisał/a: | ale nie chciałabym jeszcze żeby wchłaniał za dużo brutalności czy obrzydliwości, bo to jednak jeszcze duże dziecko - więc to są najcenniejsze uwagi, co na razie odpuścić. |
Eternals, Czarna Wdowa - możecie spokojnie odpuścić.
Dla dzieci - Spider-Many, Ant-Many - ale one też mają mroczniejsze momenty.
Cięższy był np. drugi Thor, Czas Ultrona, Infinity War, Endgame - bo wojna, bo mroczność. Trzeci Kapitan Ameryka porusza tematy relatywizmu moralnego.
W sumie nie wiem na ile 11-stolatek połapie się w czasoprzestrzeni, światach równoległych. Wielu dorosłych ma z tym problemy. Obejrzeć-obejrzą, ale do końca "nie wiedzą o co chodziło" i później żale, że film głupi.
Admete - Śro 29 Cze, 2022 13:43
Nie obejrzą przecież wszystkich, bo to dziecko jest i może sobie obejrzeć który bądź odcinek, jeśli mama pozwoli, a jemu się spodoba 😉 To nie tak, że to jakieś skomplikowane i bardzo istotne historie, że aż trzeba je oglądać chronologicznie i w całości 😉 Żeby akcja była, kolorowo, trochę zabawy, niezbyt brutalnie.
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 14:07
Na razie zresztą Adama bardziej kręcą kreskówki i Lego Gwiezdne Wojny
Ale myślę, że w trakcie wakacji obejrzymy pierwsze kilka filmów, pewnie do Avengersów, niekoniecznie wszystkie - w każdym razie dzięki za podpowiedzi
On się łapie w tematach fantastycznych wcale nieźle, a w komputerowych już niedługo lepiej niż ja
BeeMeR - Śro 29 Cze, 2022 20:11
Życie szybko zweryfikowało moje plany
Puściliśmy Iron Mana - Adaś odpadł w ciągu kilku pierwszych minut, afgańskie perypetie zupełnie go nie zainteresowały, poszedł się bawić do innego pokoju
Niby mówił, żeby go zawołać, jak już Iron Man będzie latał, ale może po prostu jest jeszcze za mały - nic na siłę zatem, jeszcze przyjdzie jego pora na Marvele (albo i nie )
annmichelle - Śro 29 Cze, 2022 20:24
| BeeMeR napisał/a: | ale może po prostu jest jeszcze za mały - nic na siłę zatem, jeszcze przyjdzie jego pora na Marvele (albo i nie ) |
Może tak być.
Wiesz, ja "dojrzałam" do nich dopiero po 40-tce, wcześniej w ogóle mnie nie interesowały.
BeeMeR - Sob 02 Lip, 2022 09:00
Dokończyłam wczoraj Iron Mana a Adam w dużej mierze ze mną - tj. bardzo mu się podobały podniebne akrobacje herosa , ale całkowicie go nudziły wszelkie rozmowy naziemne
annmichelle - Pią 08 Lip, 2022 18:46
Dziś premiera w Polsce: https://www.plotek.pl/plo...l#s=BoxMMtCzol2
Agn, planujesz obejrzeć w kinie w najbliższym czasie?
W Niemczech premiera była kilka dni temu i recenzje raczej średnie i na minus. A światowe wręcz negatywne.
Co dziwne - fani "Ragnaroka" też wypowiadają się o 4. części raczej krytycznie i dominuje słowo "rozczarowanie".
"Ragnarok" to był dla mnie jeden ze słabyszych marveli, a tutaj ten sam reżyser i znowu niskich lotów gagi, więc poczekam jak będzie na Disney Plus.
Agn - Pon 11 Lip, 2022 21:27
Thor: Love and Thunder a.k.a. The Best of Guns'n'Roses
Rozrywka przednia. Zwłaszcza jeśli ktoś lubi poczucie humoru Taiki Waititi (ja kocham). Do tego świetny soundtrack. I Chris H. w (niemal) pełnej krasie (jeeeeest na co patrzeć ).
Choć film w sumie o niczym, to jednak fajnie się ogląda. Jest tak absurdalny, że nic tylko się cieszyć.
Agn - Sob 16 Lip, 2022 11:18
Odpalilam pierwszy (dla mnie pierwszy) serial MCU. Zaczelam do Lokiego. Dopiero pierwszy odcinek, ale ogladalo mi sie super. Tesknilam za Lokim i jego mieszaniem. Ciekawa jestem jak sobie poradzi.
annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 11:22
Serial "Loki" mi się podobał , bez jakiegoś wielkiego "wow" (ale tak nie mam z żadnym serialem Marvela lub Star Wars), ale przyjemnie się oglądało.
BeeMeR - Nie 21 Sie, 2022 13:28
Nie byłam pewna czy oglądałam Kapitana Amerykę, więc sobie przypomniałam, ten pierwszy (owszem, widziałam kiedyś ). Adaś dołączył i całkiem mu się podobało również, tylko facepalmował się przy występach kabaretowych, że jakże tak można postępować z hirołem, wysyłać na scenę w trykotach Ale późniejsze łubudu przypadło mu do gustu
annmichelle - Nie 21 Sie, 2022 14:10
Baaardzo lubię filmy ze Stevem Rogersem.
Podoba mi się jak aktor podszedł do tej plastikowej, jednowymiarowej, patetycznej postaci, żeby dać jej trochę życia.
No i scenarusze trzech "kapitanowych" filmów są bardzo dobre w porównaniu z innymi marvelami.
|
|
|