To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze

RaczejRozwazna - Sob 05 Lip, 2025 13:14

Daj znać jak wrażenia :kwiatek:
Tamara - Śro 09 Lip, 2025 14:20

Mam wrażenie, że wszystkie te nieudane skutki relaksu przy pomocy cudów wellnesowych biorą się stąd, że prawdziwy relaks daje robienie czegoś, co się lubi, a nie czegoś, co jest akurat modne i polecane.
Ania Aga - Czw 24 Lip, 2025 12:12

Jesienią wyjdzie kolejny tom profesorowej Szczupaczyńskiej.
Aragonte - Śro 29 Paź, 2025 21:57

To nie jest nowość z ostatnich dni, ale pierwszy raz rzuciło mi się w oczy - "Szekspir i psychologia":
https://ksiegarnia.pwn.pl/Szekspir-i-psychologia,1101646906,p.html?gad_source=1&gad_campaignid=22622758476&gclid=Cj0KCQjw9obIBhCAARIsAGHm1mR3DFYEgyly1kF7EAnnF4tf-R4RJlDze10bH0H_ALdSkIvzipCrRDsaAlYEEALw_wcB
Ktoś może miał to w łapkach, przeglądał?

annmichelle - Śro 29 Paź, 2025 22:08

A mi wczoraj wpadło w oko, że 25.11 ukaże się nowy Cormoran Strike po polsku pod tytułem "Naznaczony" (znów cegła :-P - 944 strony).
Trzykrotka - Czw 30 Paź, 2025 09:36

Tak myślałam, że czas na nowego Cormorana. Będzie jak znalazł na prezent świąteczny. Lubię te jej cegły :-D
Admete - Czw 30 Paź, 2025 16:20

Będzie co czytać. A profesorowa to chyba w góry pojedzie?

"Szaleństwo i śmierć spłyną z gór" - to tytuł 6 tomu.

Tamara - Czw 30 Paź, 2025 16:27

Tak, ma być w Zakopanem. Ciekawa jestem, czy spotka Witkacego, to byłoby co najmniej interesujące :excited:
Trzykrotka - Czw 30 Paź, 2025 21:19

Na pewno spotka! :excited: I objedzie z góry na dół, jak Przybyszewskiego kiedyś :mrgreen:
Tamara - Pią 31 Paź, 2025 14:10

A kiedy wyjdzie, wiadomo jaka data ?
Admete - Pią 31 Paź, 2025 15:54

Chyba pod koniec listopada.
Tamara - Pią 31 Paź, 2025 16:48

Trzeba pilnować :mrgreen:
praedzio - Pią 31 Paź, 2025 19:45

17 listopada.
Ja dopiero czytam pierwszy tom. Parsknęłam przy obchodach 1 listopada, gdzie biedna Franciszka okutana w milion chust musiała przez całą noc pilnować grobu przed złodziejami cmentarnych ozdób. :rotfl:

Caroline - Czw 26 Lut, 2026 05:22

Anna Śliwińska, "Austen, Brontë, Woolf. Filmowe biografie"
https://www.terytoria.com...-biografie.html
Książka w tej chwili w przedsprzedaży na stronie wydawnictwa.

Z opisu:
"Czy przed napisaniem Dumy i uprzedzenia Jane Austen przeżyła płomienny romans? Co wywołało kryzysy psychiczne, których echa znalazły się w powieściach Charlotte, Emily i Anne Brontë? Kogo naprawdę kochała Virginia Woolf?
Chętnie snujemy domysły na temat naszych ulubionych pisarek. Podsycają je filmowcy, którzy proponują własne opowieści o najważniejszych twórczyniach literatury światowej. Ale czy można im zaufać? Ile jest w nich „prawdy”? Anna Śliwińska wnikliwie studiuje losy Jane Austen, sióstr Brontë oraz Virginii Woolf, wertuje ich bogate korespondencje, sięga do wiarygodnych i solidnie udokumentowanych biografii. Konfrontuje z nimi filmowe i serialowe kreacje – weryfikuje fakty, wskazuje przekłamania, mierzy się z narosłymi wokół pisarek mitami. Jednocześnie rekonstruuje tkankę dawnej codzienności i ożywia odległy, a zarazem fascynujący nas świat."

Tamara - Czw 26 Lut, 2026 12:46

Gdyby to było tylko o JA, to bym kupiła, ale ponieważ nie lubię sióstr Bronte, a Wirginii Woolf jakoś dotąd nie czytałam :zawstydzona2: , to chyba nie nabędę.