To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Szafran - Pon 28 Gru, 2015 22:16

A teraz mów szczerze, jak na najświętszej spowiedzi. Którego droida wolisz. R2d2 czy BB-8 :D :D:D:D
praedzio - Pon 28 Gru, 2015 22:27

Dla mnie one jak bliźniaki są. :lol: Nie umiem wybrać. :mysle: ;) Aczkolwiek R2D2 nie potrafi mruczeć jak kot - to fakt. :mrgreen:
Szafran - Wto 29 Gru, 2015 01:08

A ja chyba tu jeszcze nie pisałam, bo czekałam, aż więcej osób obejrzy:).
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale w filmie jest jeden przefajny występ gościnny bardzo rozpoznawalnego aktora. Z tym że w scenie, w której wystąpił, rozpoznać go można jeno po głosie;).

Otóż w jednego ze StormTrooperów wcielił się... Daniel Craig. Tego z kluczowej sceny z Rey:).
Akurat kręcił Bonda w tym samym studio i tak wyszło, że byłby to świetny fun wystąpić;).

Harry_the_Cat - Wto 29 Gru, 2015 01:30

Przestałam czytać ten wątek po tym jak Szafran wkleiła tekścik pod spoilerem - nie zajrzałam, ale uznałam ze nie będę sie wodzić na pokuszenie dopóki nie pójdę do kina ;)

No i stało sie. Dziś. Było super... SPOILERS AHEAD.

Wiele podobieństw, ale zgadzam sie z Szafran - dobrze opakowane i pomaga stworzyć ciągłość której brakowało w filamach I-III. Film ani przez chwile nie jest nudny ale nie ma przeładowania efektów i scen walki - bardzo dobrze wyważony.

Podobał mi sie wątek Hana i Lei - dobrze poprowadzony, nie łzawy i bardzo przy tym realny. Nie zgadzam sie w kwestii losu Hana. Moim zdaniem zdarzyło sie do w dobrym momencie i dobrze zamyka jego historie. Decyzja, która podjął była świadoma i bez żalu. I myśle ze ta scena bedzie miała duże znaczenie w historii Bena i koniec końców zaważy na jego losie.

Nowi bohaterowie - uwielbiam Rey. Trochę dla mnie jak lepsza wersja Keiry Knightley śle ja lubię Kiere wiec to ma być komplement. Dobrze zagrana, nie jest naiwna, łatwo jej kibicować.
Finn - dla mnie fajne było to, ze właśnie inny jest w tym świecie. Zbuntowany trooper.
W odróżnieniu do większości Poe jest mi dosyć obojętny, aczkolwiek biorąc pod uwagę jego umiejętności to oczywiście cieszę sie ze jednak nie zginał :-P

A jesli chodzi o Supreme Leader (albo Master?), to zgaduje ze jest on rozmiarów Yody w rzeczywistości ;)

Ps. BB-8 :serduszkate:

Szafran - Wto 29 Gru, 2015 09:58

Harry_the_Cat napisał/a:
Nie zgadzam sie w kwestii losu Hana. Moim zdaniem zdarzyło sie do w dobrym momencie i dobrze zamyka jego historie. Decyzja, która podjął była świadoma i bez żalu. I myśle ze ta scena bedzie miała duże znaczenie w historii Bena i koniec końców zaważy na jego losie.

Wiesz, chłodno rzecz biorąc i analizując pod kątem struktury narracyjnej i rysunku postaci to oczywiście masz rację. Ale, jak pisałam, w kwestii mojej niewiary w wydarzenia stery przejmuje dziesięcioletnie serce;).

Harry_the_Cat - Wto 29 Gru, 2015 10:44

Może mi zatkany nos przytłumił uczucia ;)
Harry_the_Cat - Wto 29 Gru, 2015 11:53

A, czy komus jeszcze Ben przypominał Snape'a? 😉
Szafran - Wto 29 Gru, 2015 11:58

Harry_the_Cat napisał/a:
A, czy komus jeszcze Ben przypominał Snape'a? 😉

Mojemu szefowi i koleżance z pracy:).

Szafran - Śro 30 Gru, 2015 00:18

Kupiłam bilet na seans numer trzy:D
Idę trzeciego stycznia. Do Ajmaksa:D:D:D

Na 22. Tylko na taką godzinę były sensowne miejsca:P
Ale z kumpelą wymyśliłyśmy sobie, że zrzucamy się potem na tanią taksę i śpimy u niej albo u mnie, by jak najmniej nieprzytomnym być w pracy;).
Choć bardziej nieprzytomna niż po seansie o północy nie będę:D:D:D

Harry_the_Cat - Śro 30 Gru, 2015 17:45

Pytanie. Skoro Republika wygrała to czemu mamy teraz "Resistance"? Bo sie zastanawiam i nie mogę rozkminić :co_stracilam:
asiek - Śro 30 Gru, 2015 18:46

Moja Siostra też się nad tym zastanawia. :wink:
Admete - Śro 30 Gru, 2015 20:08

Jakbyście oglądały Babylon 5, to byście wiedziały, że nie ma czegoś takiego jak zwycięstwo raz i na zawsze ;) Zawsze gdzieś coś zostanie, podniesie głowę i dawaj ;)
Harry_the_Cat - Śro 30 Gru, 2015 20:28

No to tłumaczy First Order. Ale jesli Resistance ma wsparcie Republiki, praworządnej władzy, to nazwa Resistance jest dla mnie zagadka.
Szafran - Śro 30 Gru, 2015 22:05

Ale Resistance (jak oni po polsku się nazywają? nie bardzo czytałam napisy;)) nie jest przeciwko Nowej Republice. Działa z jej wsparciem - i są to działania skierowane są przeciwko Najwyższemu Porządkowi, który wyrósł na gruzach dawnego Imperium.
Harry_the_Cat - Śro 30 Gru, 2015 23:29

No wlasnie wiem. Dlatego nie rozumiem nazwy Resistance.
praedzio - Śro 30 Gru, 2015 23:32

Ruch oporu to ruch oporu. ;) Dajcie mi jakis las, to zaraz znajde partyzantow. ;)
Szafran - Śro 30 Gru, 2015 23:43

A, Harry, tylko jeszcze taka kwestia, że Republika wspiera Rebeliantów po cichu - kumpel do Zimnej Wojny to trochę przyrównał. Oficjalnie, co jest powiedziane, jest w tym konflikcie stroną neutralną. Ale po tym, jak Układ Hosnian został zniszczony, ta neutralność długo pewno nie potrwa.
Szafran - Śro 30 Gru, 2015 23:47

Plus oczywiście mamy w tym uniwersum olbrzymią Galaktykę - tworzenie Republiki nie objęło widać wszystkich istniejących układów i systemów. I tam się plenią imperialne mendy;).
A Ruch Oporu - możemy założyć - stawia sobie za cel zapewnienie wolności i demokracji;) wszędy.

Tamara - Czw 31 Gru, 2015 13:18

Harry_the_Cat napisał/a:
No wlasnie wiem. Dlatego nie rozumiem nazwy Resistance.

Rrrhesistance ? A gdzie Rene i i Michelle :mrgreen: ?

Harry_the_Cat - Nie 03 Sty, 2016 01:08

Ogladam jakis program o najlepszych scenach w GW (pierwszych 6 filmow).

Top 3:

3. "I love you." "I know"
2. Vader's Redemption.
1. "I am your father."

Raczej bez wielkich niespodzianek ;)

PS: aaa kaki fajny kubek:

http://www.amazon.co.uk/S...-7&keywords=bb8

Szafran - Nie 03 Sty, 2016 20:01

Idę dziś do IMAX-u. Seans numer trzy. Ponoć dziś ma być deszcz meteorów, akurat widoczność, jak wyjdę z kina (seans o 22). :D
praedzio - Nie 03 Sty, 2016 20:05

O, rany. Ubierz się ciepło.
Szafran - Nie 03 Sty, 2016 20:12

Spoko, będziemy wracać z kumpelą taksówką do niej, żeby się nie tłuc po nocy. Teraz jeszcze nie jest tak źle. Okutam się gigantycznym wełnianym szalem. :)
Szafran - Pon 04 Sty, 2016 03:03

Z zimna zapomnialam o gwiazdach;). Z kronikarskiego obowiazku, chce isc czwarty raz. I znow do iIMAX. 3D imaksowe wbilo mnie w fotel:).
Agn - Pon 04 Sty, 2016 11:01

Harry_the_Cat napisał/a:
PS: aaa kaki fajny kubek:

http://www.amazon.co.uk/S...-7&keywords=bb8

Fajny, ale mycie go robi się trochę bardziej problematyczne niż zwyczajowo (ja np. szczotki nie mam).

Idę w czwartek drugi raz.
I muszę się dogadać z Anaru, to pójdę trzeci. :mrgreen: