To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:15

Ale kupiłam i próbowałam czytać "Córkę krwawych" tyle osób się tym zachwycało a ja mam poczucie, że utopiłam pieniądze... Bo nie mogę. Nie trafia do mnie ani odrobinkę.
Mistrz Tolkien tak, ale ja Go kocham i wielbię jego język, styl całe to koronkowo zrobione Śródziemie, dopieszczone jak deser z wisienką na czubku. Wizję dobra i zła. Miłosci i nienawiści.
Ja leżę w symbolice. Symbolizm jest moją słabą stronę. Ale Tolkien pisze tak, że do mnie to trafia. Po prostu.
Ale nie oleję dziś pracy, żeby zabrać się za Silimarion. O nie nie, moje kochanie...

milenaj - Pon 31 Sty, 2011 23:17

Cytat:
Kaśku, skoro Tolkien Cię wciągnął, to znaczy, że masz ten zmysł i już

Tylko nie trafiłaś na resztę, albo nie szukałaś. Ja po Tolkienie też miałam ze 4 lata przerwy zanim zaczęłam czytaś co innego z gatunku.

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:19

lady_kasiek napisał/a:
Ale kupiłam i próbowałam czytać "Córkę krwawych" tyle osób się tym zachwycało a ja mam poczucie, że utopiłam pieniądze... Bo nie mogę. Nie trafia do mnie ani odrobinkę.

A co to jest? Nie kojarzę, ale mam mgliste wrażenie, że może mi się nie spodobać :wink:
Kaśku, fantastyka to pojemny worek - komuś podpasuje tzw. wysokie fantasy jak Tolkien, ktoś inny woli opowieści o wampirach i wilkołakach, inny wyłącznie s-f, space operę, urban fantasy albo np. Sapkowskiego. Ludzie są różni i ich gusta też :)

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:23

http://www.empik.com/cork...00002,ksiazka-p

O ale Trudi Canavan mi się podobała, prawie skończyłam "Erę Pięciorga" został mi tom, oraz pierwszy tom jej pierwszej trylogii mi się pdobał.

Widziałam dziś Sapkowskiego i był pierwszy tom, ale wybrałam Mistrza :D
W planach mam tą Trylogię Arturiańską coś mi polecała. Jeśli nie umrę w najbliższym czasie...

Ale LOTR dobrze na mnie działa, te emocje, taka uspokojona jestem, jak po rozmowie z dawno niewidzianym przyjacielem...

Admete - Pon 31 Sty, 2011 23:25

Aragonte - niektórzy się obrażali, że nie mają tego czegoś i w takim razie pewnie są gorsi ;) Tak interpretowali moją teorię ;) Kasiek Tolkien jest jeden, ale fantastyka bardzo obszerna. Ja lubię większośc rzeczy - zarówno sf jaki i fantasy, stempunk, fantastykę socjologiczną. Kasiek tobie by się mogło B5 spodobac ;) Tam jest sporo z Tolkiena choć to o stacji kosmicznej i sf ;)
Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:26

Admete napisał/a:
niektórzy się obrażali, że nie mają tego czegoś i w takim razie pewnie są gorsi

Bo trzeba mieć dystans, ja wiem, że nie mam, że jestem uboższa. Ale nie każdy może mieć wszystko. Ja po prostu jestem super :mrgreen:

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:31

lady_kasiek napisał/a:
http://www.empik.com/corka-krwawych-trylogia-czarnych-kamienii-ksiega-1-bishop-anne,prod3400002,ksiazka-p
O ale Trudi Canavan mi się podobała, prawie skończyłam "Erę Pięciorga" został mi tom, oraz pierwszy tom jej pierwszej trylogii mi się pdobał.
W planach mam tą Trylogię Arturiańską coś mi polecała. Jeśli nie umrę w najbliższym czasie...

Kaśku, może ja Ci coś pożyczę ze swojej biblioteczki? Tylko grzecznie odeślij :bejsbol: :wink:
Nie ma sensu, żebyś kupowała, skoro może Ci się nie spodobać.
A Trudi Canavan może kiedyś się przyjrzę, ale chwilowo nie ma mowy...

Admete - Pon 31 Sty, 2011 23:32

Kasiek czy ty rozumiesz, co się do ciebie pisze? ;) Jak Tolkiena kochasz, to masz to coś ;)
I niech mi ktoś wykasuje ten podwójny post. Forum mi znów nie chce działać jak nalezy.

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:33

Aragonte jeśli nie chcesz mi pożyczyć zbioru ustaw samorządowych z międzywojnia, oraz w dalszej kolejnosci ustaw, oraz planów uregulowań terytorialnych PRL-u to podziękuję. Z całego serca, ale z powodu późnej pory rozsądek bierze górę. Z to jeśli masz ochotę Trudi mogę się podzielić.
Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:34

Ustaw chyba nie mam na półce :wink:
A Trudi mi nie pożyczaj - z powodu identycznego jak Twój :-P

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:36

I popatrz, człowiek chce się ukulturalnić a to nie może. A mówią, że studia ukulturalniają. A figa.

Widziałam w księgarni Mgły Avalonu, tosz to jak biblia grube(bo do mnie nieco brakuje).
Jak coś rzuć tytułem na PW to na gryzoniu poszukam. trylogię Arturiańską znalazłam :D )odezwał się Nie-Rozsądek).

Równo miesiąc temu robiłam maraton z LOTRem i znowu chcę. Niech ktoś przyjdzie i zabierze płyty. Błagam...

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:37

Admete napisał/a:
Aragonte - niektórzy się obrażali, że nie mają tego czegoś i w takim razie pewnie są gorsi ;) Tak interpretowali moją teorię ;) Kasiek Tolkien jest jeden, ale fantastyka bardzo obszerna. Ja lubię większośc rzeczy - zarówno sf jaki i fantasy, stempunk, fantastykę socjologiczną. Kasiek tobie by się mogło B5 spodobac ;) Tam jest sporo z Tolkiena choć to o stacji kosmicznej i sf ;)

O, popieram, popieram :mrgreen:
Ale czy Kasiek to łyknie, to nie wiem w sumie :wink:

Ale wiadomy zmysł ma, choć się wypiera :mrgreen:

I też lubię różne rzeczy z fantastyki :) Niby bliżej mi do fantasy, ale s-f zamierzam bliżej poznać (czaję się na Asimova).

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:37

Aragonte napisał/a:
Ustaw chyba nie mam na półce

Żałuj... :wink:

Admete - Pon 31 Sty, 2011 23:38

Cytat:
Ale wiadomy zmysł ma, choć się wypiera

Ona się tylu rzeczy wypiera, że już jej weszło w krew ;)

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:39

Ja nie św. Piotr, zeby się wypierać. Nie mam.
Nad Babilonem(czy jak mu tam) pomyślę. Poważnie. Bo dlaczego nie.. :mrgreen:
Ale powiem Wam szczerze, że niesamowicie chodzą za mną Gwiezdne Wojny.
Nieludzko.

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:39

lady_kasiek napisał/a:
Widziałam w księgarni Mgły Avalonu, tosz to jak biblia grube(bo do mnie nieco brakuje).
Jak coś rzuć tytułem na PW to na gryzoniu poszukam. trylogię Arturiańską znalazłam :D )odezwał się Nie-Rozsądek).

Równo miesiąc temu robiłam maraton z LOTRem i znowu chcę. Niech ktoś przyjdzie i zabierze płyty. Błagam...

Chętnie przyjadę, ale niczego nie zabiorę :-P
O której trylogii piszesz? Bo już zapomniałam, którą polecałam najbardziej :ops1:

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:40

lady_kasiek napisał/a:
Ja nie św. Piotr, zeby się wypierać. Nie mam.
Nad Babilonem(czy jak mu tam) pomyślę. Poważnie. Bo dlaczego nie.. :mrgreen:
Ale powiem Wam szczerze, że niesamowicie chodzą za mną Gwiezdne Wojny.
Nieludzko.

Ale znasz i oglądałaś?

Admete napisał/a:
Cytat:
Ale wiadomy zmysł ma, choć się wypiera

Ona się tylu rzeczy wypiera, że już jej weszło w krew ;)

Tiaaa, wystarczy Narzekalnię poczytać, żeby to wiedzieć :-P

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:41

Tej z "Zimowym monarchą" czytam też legendy Arturiańskie. o te

Aragonte zabierz mi Lotra.

Ale Mela ze mną poogląda. Dziś widziałam, ze była zaintrygowana koniem Nazgula :serce:

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:42

Aragonte napisał/a:
Ale znasz i oglądałaś?

Właśnie nie znam. Jestem troglodytą.

Hej, hej to nie jest wypieranie to samoświadomość. Kolosalna różnica.

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:43

lady_kasiek napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ale znasz i oglądałaś?

Właśnie nie znam. Jestem troglodytą.

Troglodytą nie jesteś, ale GW możesz nadrobić. Zaczynając od starych, ma się rozumieć :mrgreen:

lady_kasiek napisał/a:
Hej, hej to nie jest wypieranie to samoświadomość. Kolosalna różnica.

Samoświadomość :rotfl:
Kasiulcu, ja Cię normalnie uwielbiam za to, jak poprawiasz mi humor :wink:

Aragonte - Pon 31 Sty, 2011 23:45

lady_kasiek napisał/a:
Tej z "Zimowym monarchą" czytam też legendy Arturiańskie. o te

Cornwella polecała gorąco Caitri :wink: Ja go znam w 1/3, więc ciężko mi oceniać całość.

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:46

Jak wspominałam wcześniej z całą świadomością - jestem super :mrgreen:
Od jutra zacznę nabywać Gwiezdne wojny. Trzeba nawet Bones widziała jedną część a ja?
A właśnie ciekawe jaki pani dr ma do Tolkiena, jest kobieta wykształcona, musiała się zetknąć. Że filmu nie widziała, to jestem pewna :rotfl:

Anonymous - Pon 31 Sty, 2011 23:47

Aragonte napisał/a:
Cornwella polecała gorąco Caitri Ja go znam w 1/3, więc ciężko mi oceniać całość.

O widzisz... No ale ja Wam ufam. :przytul:

Admete - Nie 06 Lut, 2011 00:23

Własnie obejrzałam połowę Dwóch Wież...To chyba moja ulubiona część filmowej wersji WP. Rohan wyszedł twórcom rewelacyjnie. Uwielbiam jak Jeźdźcy otaczają kołem Aragorna, Legolasa i Gimlego. Przepadam za sceną rozmowy z Eomerem. Wzruszam się niemożebnie w trakcie rpzemiany króla Theodena i potem w trakcie pogrzebu Theodreda i pożegnalnej pieśni Eowiny. Zapomniałam już jakie cudne są gadki Pippina i Merry'ego ;) Spotkanie z Drzewcem...Te wszystkie dopracowane drobiazgi, ozdoby na zbrojach, na naramiennikach, proporce, jasna twarz Eowiny, biel jej sukni, złote włosy atrgane przez wiatr...
Anonymous - Nie 06 Lut, 2011 13:00

Drzewiec obok Czarnoksiężnika z Angmaru to moje ukochane postacie, poza tymi pierwszoplanowymi. Ja wczoraj przy pieczeniu skończyłam oglądać Trylogię, później czytałam dodatki do Władcy Pierścienia i próbowałam Mamę wzruszyć historią Aragorna i Arweny. Poczytałam fragmenty Eowiny i Faramira i fruwam...
Ten film naprawdę się nie nudzi.
Strasznie się wzruszam na fragmencie pod Czarną Bramą, chociaż Aragorn nie jest już taki pociągający(ostatnia jego miodowa scena to ta z Palantirem), ale cała ta przeprawa, jak atak kamikadze. I później scena szaleńczej radości zs powodu zniszczenia Pierścienia trwająca taką chwilunię i później gdy radość zastępuje rozpacz gdy zdaje się, że Frodo i Sam przepadli, że faktycznie musieli oddać życie za wszystko co dobre w Śródziemiu...