To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Mag - Nie 20 Maj, 2007 20:28

:shock: Też nie wiedziałam, że są dalsze części.
asiek napisał/a:
Znalazła się przecież w sytuacji patowej. Za 3 dni szczęścia przyszło jej drogo zapłacić.

Jak to drogo- przecież to była jej decyzja, że została z dziećmi i mężem.Mogła z nim jechać, nawet przez chwilę chciała wskoczyć w deszczu do jego samochodu...
Miała wybór i podjęła świadomą decyzję, a co przeżyła dzięki niemu.....

Aragonte - Nie 20 Maj, 2007 20:37

Przeczytałam "Drakulę" Brama Stokera. Hm! Pierwsza połowa - całkiem, całkiem, ma to swój staroświecki urok (choć wolę jednak film Coppoli z jego romantycznymi wyjaśnieniami przemiany księcia Drakuli, co tu kryć :wink: ), ale końcówka jakaś kiepściutka mi się wydała i bez ikry... Caitri, może napiszesz nową końcówkę jako dobrze zorientowana w wampirycznych klimatach? :razz:

Ja zabieram się teraz (ale to będzie chyba podczytywanie, jak w czasie lektury "Drakuli") za "Trzech panów Dumas" Maurois. Ach, ten Dumas ojciec :twisted:

migotka - Pon 21 Maj, 2007 15:02

czytam czadową książkę;)) gdyby nie malowanie nie mogłabym sie od niej oderwać

Książka opisuje funkcjonowanie i charakter monarchii brytyjskiej. Barwność opisów, a jednocześnie dbałość o prawdę historyczną, bogactwo szczegółów dotyczących zarówno dworskiej etykiety, jak i prywatnego życia członków rodziny królewskiej (obfitującego w dramatyczne, ale i zabawne momenty), sprawiają, iż książka ta jest wartościową i przyjemną lekturą.

http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=4129
ŻYCIE CODZIENNE W PAŁACU BUCKINGHAM
Bertrand Meyer

dane mało aktualne , bo mam wydanie z 1999 roku ale warto!

Annette - Wto 22 Maj, 2007 17:06

Zapowiada się ciekawie, tym bardziej że chyba nie jest to książka w stylu hm...plotkarskim, muszę poszukać w bibliotece :grin:
Admete - Wto 22 Maj, 2007 18:15

Niedawno przeczytałam Penelopiadę Margaret Atwood. Bardzo lubie ksiażki tej kanadyjskiej pisarki i tym razem też sie nie zawiodłam. książeczka niewielka, napisana świetnym stylem z dodatkiem takiego specyficznego humoru. Historia Penelopy opowiedziana przez nia samą.

"Penelopiada wywraca homerycki wizerunek Odysa. Atwood pokazuje świat mitycznych wydarzeń z perspektywy Penelopy, oszukiwanej przez lata żony bohatera. Ten okazuje się zakłamanym kobieciarzem, Helena zadufaną w sobie kokietką, dwór - zbiorowiskiem postaci o podejrzanych charakterach. Penelopa nie oszczędza także siebie - jej historia, legendarna wierność i posłuszeństwo, również mogą okazać się tylko mitem, półprawdą wykreowaną dla potrzeb szerszej publiczności.
Margaret Atwood swą powieścią celnie podważa ideę mitu. Błyskotliwym osądem i ciętym dowcipem obala schematy myślenia, proponuje nowe możliwości odczytania utrwalonej w tradycji wersji wydarzeń."
cytat za http://www.znak.com.pl/book.php?id=1601

To jedna z książek z cyklu Mity, musze poszukać innych.

http://www.znak.com.pl/mity_01.php

Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 18:20

Kurcze... Ty to zawsze na coś ciekawego trafisz ;) Ciekawy opis, zachęcający. A skąd miałaś? Z wypożyczalni czy od kogoś?
praedzio - Wto 22 Maj, 2007 18:22

Z tej samej serii polecałam "Angusa od snów". Jeśli chodzi o mity opowiedziane na nowo polecam szczerze C.S. Lewisa "Póki mamy twarze" - opowieść o Erosie i Psyche. Jedna z najmądrzejszych książek, jakie kiedykolwiek przeczytałam.
Admete - Wto 22 Maj, 2007 18:39

Praedzio dzięki za namiar na Lewisa, spróbuję gdzies zdobyc. Rielluś pożyczyłam z biblioteki, widziałam jeszcze jakieś inne z tej serii i teraz żałuję, że nie wzięłam od razu. Pójdę jutro sprawdzić. I nie pozyczę Ci ;-)
Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:01

Admete napisał/a:
Riellus pożyczyłam z biblioteki, widziałam jeszcze jakieś inne z tej serii i teraz żałuję, że nie wzięłam od razu. Pójde jutro sprawdzić. I nie pozyczeę Ci

Jak z biblioteki, to sama mogę pożyczyć :twisted: Już nie jestem na czarnej liście za przetrzymywanie :razz:

Ps. Trudno nie zauważyć Twojej nowej sukienki i bannerka :slina:

Admete - Wto 22 Maj, 2007 19:05

Pożyczyć...sama...jasne ;-) I dzięki komu nie jesteś już na czarnej liście? Wiesz co - mimo tego, że jestem starsza ;-) to robię chyba w naszym siostrzanym związku za Sama ;-) Głos rozsądku. Prawda, ze mam piekny bannerek?
Polecem też inne książki Atwood - zwłaszcza Kobietę do zjedzenia i Opowieść podręcznej.

praedzio - Wto 22 Maj, 2007 19:12

O Opowieści podręcznej słyszałam dużo dobrego. Zacznę się za nią rozglądać. :grin:
Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:15

"Opowieść podręcznej" mam właśnie pożyczoną od znajomej (chciałabym w końcu porównać, bo film widziałam już dawno...) - leży i czeka na tegoroczne wakacje :P Myślę, że w tym roku wreszcie będę miała więcej czasu na czytanie... tak mi tego brakuje, a jakoś ciężko mi się za cokolwiek zabrać :( Mam tyle zaległości w czytaniu, że chyba mi życia nie starczy :shock:
Admete - Wto 22 Maj, 2007 19:17

Ja tej powieści nie posiadam w swoich zbiorach, ale stwierdziłam własnie, że to straszne niedopatrzenie i kupię sobie. Zrobiono film na jej podstawie, ale nie ejst tak dobry jak sama książka.

"Orwellowskie piekło kobiet. Witamy w alternatywnej rzeczywistości rodem z najgorszego koszmaru, jaki może przyśnić się kobiecie. Oto inna wersja historii świata, w której reżim i ortodoksja są jedynym prawem, prawem stanowionym przez mężczyzn i dla mężczyzn, gdzie kobieta została sprowadzona do roli niemej reproduktorki. Oby tylko ten świat mógł okazać się ponurym snem... Opowieść Podręcznej to wstrząsająca antyutopia, jedna z najlepszych powieści słynnej kanadyjskiej pisarki Margaret Atwood."

Czytac można przy śniadaniu, na przystanku, w autobusie ( jeśli ktos może czytać w trakcie jazdy ), na tzw. okienku w pracy ;-) Jest wiele mozliwości...;-)

Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:24

Admete napisał/a:
I dzięki komu nie jesteś już na czarnej liście?

Jesteś moim Aniołem Stróżem :) A ja w istocie jestem trochę taka jak Dean - narwana :P najpierw strzelam/klikam, a później dopiero przychodzi refleksja... :wink:
No a do książek, to już w ogóle mam smocze podejście - lubię je posiadać :twisted:

A tak przy okazji nabrałam ochoty na "Mroczne materie" - ciekawe czy na tym forum ktoś by się zainteresował takim klimatem? Tu podaję link dla ciekawych o czym to jest (nie wiem czy ktoś już to tutaj polecał?):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mroczne_Materie

Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:28

Admete napisał/a:
Czytac można przy śniadaniu, na przystanku, w autobusie ( jeśli ktos może czytać w trakcie jazdy ), na tzw. okienku w pracy ;-) Jest wiele mozliwości...;-)

Problem w tym, że ja tak nie lubię czytać... próbowałam w autobusie, ale mnie to wkurza. W szkole odpada (zresztą do tej pory nie miałam okienek :P )... na przystanku? Żartujesz?! Długo bym nie pożyła, gdybym zaczęła czytać w trakcie chodzenia po ulicy - normalnie już bym wiele razy weszła pod jakieś koła, a nie dopiero z książką (no i autobusy bym pewnie nagminnie przegapiała :wink: )... Ja muszę mieć nastrój i warunki do czytania, inaczej nie mogę się skupić i nie czytam ze zrozumieniem :twisted:

asiek - Wto 22 Maj, 2007 19:30

Mag napisał/a:
:shock: Też nie wiedziałam, że są dalsze części.
asiek napisał/a:
Znalazła się przecież w sytuacji patowej. Za 3 dni szczęścia przyszło jej drogo zapłacić.

Jak to drogo- przecież to była jej decyzja, że została z dziećmi i mężem.Mogła z nim jechać, nawet przez chwilę chciała wskoczyć w deszczu do jego samochodu...
Miała wybór i podjęła świadomą decyzję, a co przeżyła dzięki niemu.....

Sądzę, że romans uświadomił Fran, że nie jest szczęśliwa z mężem i poza urodzeniem dzieci niewiele w życiu osiągnęła, zwłaszcza w sferze zawodowej. Związek z Robertem otwierał nowe możliwości, perspektywy, jednak cena "za nowe życie" była ogromna. Trzeba było porzucic dzieci / przynajmniej na jakiś czas/, zburzyć ich ich spokojny, bezpieczny, poukładany świat. Miłość do dzieci wzięła górę i Fran zdecydowała, iż pozostanie u boku niekochanego męża. Tak, wybór Fran był świadomy, ale okupiony dużym cierpieniem. Trzy dni szczęścia, zaledwie trzy dni...contra reszta życia, dzień po dniu, noc po nocy. W mojej ocenie ten "rachunek" jest przygnębiającyi dlatego napisałam wcześniejszy post.

Admete - Wto 22 Maj, 2007 19:30

Ja polecałam i na razie u mnie nadal jesteś na czarnej liście ;-D Pożyczę Ci jak mi oddasz Listy Tolkiena ;-) Mroczne materie są przedziwne - pozornie to literatura dla dzieci, ale tylko pozornie. One sa niemal heretyckie i niezwykle wpływają na emocje.
Co do książek - wyszłam dziś po południu do fryzjera i właśnie przyjechali z przesyłką - muszę iśc po odbiór Middlemarch na pocztę :-(

Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:35

Admete napisał/a:
Ja polecałam i na razie u mnie nadal jesteś na czarnej liście ;-D Pożyczę Ci jak mi oddasz Listy Tolkiena

Nic nie mówię ;) Oddam, oddam - jak przeczytam, może nawet już w czerwcu? :) Póki co utknęłam w "Nowych przygodach Mikołajka" Sempe i Goscinnego :P mam taki sentyment z dawien dawna i chciałam przeczytać - a pożyczyłam od kogoś w szkole i pasuje oddać przed końcem roku szkolnego... :cool:

Ps. A drogie są w necie "Listy Tolkiena" (jeśli w ogóle można to jeszcze kupić)? Bo może ja sobie na jakieś urodziny zażyczę? :D Tak czy inaczej muszę to mieć...
Ps.ps. Sprawdziłam... 45 zł. - to chyba sama sobie kupię jednak... tylko niestety nie ma gdzie, bo nakład wyczerpany póki co... :(

praedzio - Wto 22 Maj, 2007 19:43

Dziewczyny! Ja przez was zbankrutuję!! :cry2: Właśnie dopisałam Mroczne Materie na swojej liście do koniecznego przeczytania.
Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:44

praedzio napisał/a:
Dziewczyny! Ja przez was zbankrutuję!!

Nawet mi nie mów o bankrutowaniu... ja mam listę długą jak stąd do Honolulu :P

Admete - Wto 22 Maj, 2007 19:46

Praedzio nasza Zagubiona i Odnaleziona Siostro ;-) nie zbankrutujesz - na vivid.pl dwa pierwsze tomy sa po 13.50, tylko III jest droższy:

http://www.vivid.pl/szuka...Mroczne+materie

A zimą będzie film nakręcony na podstawie I tomu. Zapowiada się ciekawie.

Riella sprawdzałaś na Allegro?

Deanariell - Wto 22 Maj, 2007 19:50

Admete napisał/a:
Riella sprawdzałas na Allegro?

Nie ma :( Jak babcię kocham wydałabym ostatnie pieniądze i miała swój egzemplarz (Twojego nie mogę przecież wiecznie trzymać :P ), no ale NIE MA :cry2:

Mag - Śro 23 Maj, 2007 10:47

Po raz kolejny przeczytałam "Tajemniczy opiekun" Jean Webster :grin:

Kocham tę książkę,za humor i oryginalny styl, jedynym mankamentem jest, ze szybko się kończy.
Ktoś kiedyś podawał dalszy ciąg- mogę prosic o powtórzenie?

Książkę kupiłam w kiosku za 19.90 z serii -perły literatury kobiecej

Gitka - Śro 23 Maj, 2007 18:16

Pisałam już kiedyś o tej drugiej części "Tajemniczego opiekuna"
Jest to

"Kochany wrogu" tym razem poznajemy historię przyjaciółki Agaty, czyli Sally.

Agata Abbot, po niespodziewanej odmianie losu, postanawia z Domu Wychowawczego im. Johna Griera stworzyć wzorowo prowadzoną placówkę. Namawia swą przyjaciółkę z college'u, Sally McBride, do objęcia stanowiska zarządzającej sierocińcem. Z listów pisanych przez Sally do Agaty i innych osób dowiadujemy się, co czuje młoda dama, zostając matką ponad setki dzieciaków.
http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=8765

asiek - Śro 23 Maj, 2007 18:23

Mag napisał/a:
Po raz kolejny przeczytałam "Tajemniczy opiekun" Jean Webster

Ostatnio widziałam tę książkę w Kolborterze, warta grzechu ??? :grin: