To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

Eeva - Czw 21 Sty, 2016 15:48

Dam Ci znać późno wieczorem jak wrócę do domu :-)
Szafran - Czw 21 Sty, 2016 15:50

Super:). Ja tyż późno dziś docieram. Idę dalej męczyć mój abonament w Cinema City. Plan na dziś - Big Short:).
Eeva - Czw 21 Sty, 2016 15:55

Daj znać co sądzisz, bo też chciałam obejrzeć
Akaterine - Czw 21 Sty, 2016 18:30

Admete napisał/a:
Ekscentryków warto obejrzeć dla starej gwardii i sporej dawki absurdu. Pszoniak :lol:

Najbardziej się chichrałam w scenach, gdy przedstawiał dowody na homoseksualizm polskich pisarzy. Tak mówił Boy-Żeleński, też oczywiście kryptopederasta :lol:
Obejrzałabym to jeszcze raz.

Admete - Czw 21 Sty, 2016 18:54

Chyba Leśmian był najlepszy. Ludzie w kinie śmiali się jak szaleni.
Szafran - Czw 21 Sty, 2016 20:31

O rany, "Big short" jest super.

W życiu by mi nie przyszło do głowy iść na film o takiej tematyce - chyba że obsada by mnie jednak skusiła. Ale kumpela z pracy bardzo zachwalała, więc... skoro mam już ten abonament...

Pierwsze 15 minut było trudne, oswajałam się z tematem, formą, narracją, a potem jak mnie zassało... To się ogląda jak niezły thriller tudzież heist movie:). Najbardziej odjechany biopic, jaki widziałam. I kto by pomyślał, że o krachu rynku 2007-2008 można opowiedzieć.. z humorem. Jak ja lubię takie nieoczekiwane odkrycia.

I hihihihih, pierwszy anglojęzyczny film od dawna, do którego naprawdę potrzebowałam napisów:D:D:D I ilu nowych wyrażeń się nauczyłam. Na przykład swapy hipoteczne *dumna* (co nie znaczy, ze wiem, co znaczą;)).

Ciekawa jestem, Harry, czy Ty widziałaś, i jak to branżowym okiem wygląda:D

Harry_the_Cat - Czw 21 Sty, 2016 21:11

Szafran napisał/a:
Ciekawa jestem, Harry, czy Ty widziałaś, i jak to branżowym okiem wygląda:D

Nie, nie widzialam, ale mnie zaintrygowalas. Z tym, ze...

Szafran napisał/a:
pierwszy anglojęzyczny film od dawna, do którego naprawdę potrzebowałam napisów:D:D:D

Ja gesto mialam problemy z Tarantino, ktorego Ty widzialas we wtorek i nic nie mowilas o jezyku wiec.... Moze powinnam poczekac na wersje z napisami?? :o

Szafran - Czw 21 Sty, 2016 21:42

Tu nie rozumiałam żargonu branżowego - podejrzewam, że dla Ciebie angielski bankowo-finansowy nie jest problemem:D

Bo wiesz, gdy zerkałam w tekst polski rozumiałam niewiele więcej:P

I choć raz mi się obecna sytuacja polityczna do czegoś przydała. Jak była mowa o agencji ratingowej Standard and Poor, to nie byłam ciemna jak cielę:D:D:D

W ogóle cały czas są mrugnięcia do widza i twórcy mają przepiękny patent na łopatologiczne wyjaśnienie takim barankom w temacie jak ja paru złożonych kwestii z użyciem celebrytów różnej maści;).

Kurczę, kupiłam sobie ten abonament w CC raptem w poniedziałek i już zdążyłam być w kinie trzy razy. :D

Harry_the_Cat - Czw 21 Sty, 2016 21:51

Szafran napisał/a:
Tu nie rozumiałam żargonu branżowego - podejrzewam, że dla Ciebie angielski bankowo-finansowy nie jest problemem:D

Bo wiesz, gdy zerkałam w tekst polski rozumiałam niewiele więcej:P

Hahaha. Ok. Ale nowa praca nie przelewki, zaczelam od poniedzialku i juz pelna para a kolejne 3 weekendy mam zajete.

Eeva - Pią 22 Sty, 2016 08:29

Szafran napisał/a:
O rany, "Big short" jest super.

To pójdę na pewno!
Poszłam Ci sprawdzić te filmy wczoraj, ale nie było :(

Admete - Pią 22 Sty, 2016 08:34

Na Big Short też już nie pójdę. U nas takie filmy grają raptem przez tydzień, a teraz były trzy w jednym czasie i obejrzałam tylko Ekscentryków.
Szafran - Pią 22 Sty, 2016 10:08

Dzięki, Ewa, za sprawdzenie:).

A dziś mam dylemat. Co wybrać, "Dziewczynę z portretu", "Syna Szawła" czy "Moje córki krowy". Iść i tak zamierzam na wszystkie, ale na co akurat teraz:D:D:D Lubię mieć takie problemy w życiu;).

Eeva - Pią 22 Sty, 2016 10:59

Dziewczynę z Portretu, oczywiście!
Szafran, tak mnie natchnęłas z tą kartą, że może sama sobie zrobię. A powiedz ile jest dopłaty do IMAXa?

Szafran - Pią 22 Sty, 2016 11:09

Ewa, za Imax dopłata to marne 4 zyle (i jeśli nie masz okularów, to jednorazowo za nie tyż) :D Dla Ciebie to w ogóle bajka, bo masz CC pod nosem:D

W końcu dziś idę na "Zupełnie Nowy Testament" - bo już to spada z repertuarów, a godzina seansu taka, że po pracy akurat pójdę. A w niedzielę najpierw kolejny raz "Przebudzenie Mocy" - w Imax, bo do seansów o 16 weekendowych dają czadowe plakaty, a potem zarżnę się "Synem Szawła".

"Dziewczyna z portretu" ma dużo seansów, więc ją jednak zostawiam na po pracy na początek przyszłego tygodnia. A w czwartek "Niebezpieczne związki" w ramach National Theatre Live:D Szkoda, że CC nie mają w ofercie tych transmisji teatralnych, już by była totalna rozpusta:).

A w następny piątek już będzie "The Revenant":D Tyyyyyyle oglądania. A jeszcze w domu stosy DVD:).

Eeva - Pią 22 Sty, 2016 11:13

Szafran napisał/a:
Ewa, za Imax dopłata to marne 4 zyle (i jeśli nie masz okularów, to jednorazowo za nie tyż) Dla Ciebie to w ogóle bajka, bo masz CC pod nosem:D

Okulary akurat mam :D
Dzięki za info, to chyba sie skuszę, bo ja to bym chętnie częsciej chodziła do kina, ale zawsze mi kasy szkoda, bo to droga impreza..

Ej doprecyzujesz mi, bo nie wiem czy dobrze rozumiem regulamin, kóry teraz właśnie czytam... czy bilty mozna kupowac tylko osobiscie i tylko w dniu seansu?

Szafran - Pią 22 Sty, 2016 11:29

Eeva napisał/a:

Dzięki za info, to chyba sie skuszę, bo ja to bym chętnie częsciej chodziła do kina, ale zawsze mi kasy szkoda, bo to droga impreza..

Ej doprecyzujesz mi, bo nie wiem czy dobrze rozumiem regulamin, kóry teraz właśnie czytam... czy bilty mozna kupowac tylko osobiscie i tylko w dniu seansu?

Ja zdecydowałam się na tę kartę, bo dużo zapowiadanych premier i rzeczy w produkcji mnie interesuje. I nie muszę w końcu wybierać. I jak coś mi się spodoba, mogę powtarzać:D

Ja też nie mogłam zaczaić tego regulaminu - w praktyce wygląda to tak, że kupujesz bilet w dowolnym dniu i albo osobiście, albo przez net. Za kupowanie przez net nie ma tej opłaty 1 zł co normalnie. Korzystasz z oferty od razu, nim wyrobią ci kartę, posługujesz się wydrukiem mejla z potwierdzeniem.

Eeva - Pią 22 Sty, 2016 11:30

A długo wyrabiają kartę?

Jest też punkt w regulaminie
Cytat:
Możliwość zakupu online dla posiadaczy Kart Unlimited może być dostępna od czasu do czasu w ramach oddzielnej oferty

To brzmi jakby nie zawsze byla mozliwa w sumie

Szafran - Pią 22 Sty, 2016 11:48

Eeva napisał/a:
A długo wyrabiają kartę?

Jest też punkt w regulaminie
Cytat:
Możliwość zakupu online dla posiadaczy Kart Unlimited może być dostępna od czasu do czasu w ramach oddzielnej oferty

To brzmi jakby nie zawsze byla mozliwa w sumie

Ja swojej jeszcze nie dostałam, a wykupiłam w poniedziałek. Napisane jest, że do 10 dni wyrobienie trwa. A przez 14 możesz korzystać z wydruku mejla.

3 z 4 dotychczasowych biletów kupiłam online, a jeden zarezerwowałam online (jeszcze bez karty) i odebrałam osobiście (już w ramach karty).

Myślę, że ten punkt programu oznacza możliwość jakiś ofert specjalnych dla posiadaczy kart.

Eeva - Pią 22 Sty, 2016 11:53

Ok, a zamawiałaś wcześniej czy tego samego dnia?
Dzięki za odpowiedzi, muszę jeszcze sobie przekalkulować, ale jestem bliska zdecydowania się.

Szafran - Pią 22 Sty, 2016 11:59

I tak, i tak.

Dziś na przykład kupiłam bilet na dziś, i niedzielę:).

Szafran - Pią 22 Sty, 2016 21:12

Z tego, co teraz widzę, belgijsko-francuski "Zupełnie Nowy Testament" zbiera bardzo mieszane recenzje.

Ja jestem po stronie na nie. Mocno zirytowane nie. Takaż to zabawna komedia, że uśmiechnęłam się raptem trzy razy. I nie powiem, by reszta publiki miała inaczej.

Nie mam pojęcia, co chciał reżyser pokazać. Satyrę? Zakpić z czegoś? Pobawić się formą? Miał fazę na groteskę akurat? Zapatrzył się w Wesa Andersona? Nie wiem, jakie były jego zamiary, ale wyszedł z tego nudnawy zlepek nieśmiesznych gagów i mimo usilnych prób oryginalności, wyświechtanych klisz, zaprawiony jeszcze filozofią rodem z Coelho.

Polecić mogę tylko zatwardziałym fanom Catherine Denevue. Która tutaj romansuje z gorylem. Dosłownie. Taką wiecie, wielką małpą.

Agn - Pią 22 Sty, 2016 21:40

Ja właśnie po trailerze jestem bardzo zachęcona do Zupełnie nowego testamentu. Ciekawe, jak się będę bawić. :)
Szafran - Pią 22 Sty, 2016 21:45

No mnie trailer właśnie skusił. Miałam na to iść i bez mojego magicznego abonamentu. Twórcy trailera zasługują na nagrodę:D:D:D
Anaru - Nie 24 Sty, 2016 11:27

Ja po trailerze stwierdziłam, że albo będzie obrazoburcze i śmieszne, albo obrazoburcze i nieśmieszne czy raczej haha-śmieszne i przeszarżowane jak to nieraz francuskie komedie. Widzę, że raczej w kierunku tego drugiego :mysle:
Agn - Nie 24 Sty, 2016 12:16

Mnie się akurat francuskie komedie podobają, z przedobrzeniem kojarzą mi się raczej amerykańskie. I tak obejrzę i ocenię sama. :)