To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

Aragonte - Śro 30 Gru, 2009 11:43

praedzio napisał/a:
O, kurczaki! Faktycznie zapowiada się nieźle! :shock: Buuu, żebym to ja jeszcze wtedy szkoły nie miała... :cry2:

Byłam kiedyś na Comhlanowym ceili - fajnie było.
Szkoda, że tym razem raczej się nie wygrzebię (a do idei warszawskich ceili ciężko byłoby mi wrócić bez zaplecza).

RaczejRozwazna - Śro 30 Gru, 2009 14:34

Jakby co - zapraszam, można przenocować u mnie :mrgreen:
RaczejRozwazna - Czw 14 Sty, 2010 20:45

Byłam miód i wino piłam i tańce szkockie tańczyłam :mrgreen:
uwielbiam to, ta muzyka i ten taniec jest normalnie jak katharsis. Czyste umiłowanie ruchu.
a teraz coś do posłuchania: mix klasyki z motywiką irlandzką: Gustav Holst, ang. kompozytor przełomu XIX i XX w.

http://www.youtube.com/watch?v=32ugABEXzbc

http://www.youtube.com/wa...feature=related

praedzio - Czw 14 Sty, 2010 20:54

Ożesztywmordękopany!!!! :thud: :thud: :thud: To jest genialne!!! :thud: :thud: :thud:
Masz tego więcej??? :slina:

RaczejRozwazna - Czw 14 Sty, 2010 21:07

Tak sądziłam, że ci się spodoba :mrgreen:

natknęłam się na tego kompozytora całkiem niedawno i przypadkiem i nie obczaiłam czy coś jeszcze napisał w tym stylu.

praedzio - Czw 14 Sty, 2010 21:08

Ten pierwszy kawałek zapiłuję na śmierć chyba. :lol: Wciąż i wciąż od nowa go słucham. Aaaach! :serduszkate:
Anonymous - Czw 14 Sty, 2010 21:56

W chwili rozpoczecia plasow przysypialam na zajeciach z mediow...
Ciagle zapominam o tej imprezie - musze sie chyba zapisac do subskrypcji...

RaczejRozwazna - Pią 15 Sty, 2010 20:58

Wygrzebałam jeszcze coś takiego - To "Irlandzka rapsodia" niejakiego Sir Charlesa Stanforda - nauczyciela Holsta. Tu ta motywika irlandzkka jest mniej uchwytna - ale się da wysłyszeć.

http://www.youtube.com/wa...rom=PL&index=12

praedzio - Pią 15 Sty, 2010 21:31

Dzięki! :kwiatek: 5:16 - jakiś znany mi motyw się przewija. :mysle: Skąd ja go znam?
Anonymous - Pią 15 Sty, 2010 22:02

Danny Boy :)
praedzio - Pią 15 Sty, 2010 22:19

No, przecież! :zalamka: Ot, skleroza...
praedzio - Sob 16 Sty, 2010 18:20

I znowu się pochwalę. :D
Spoglądam sobie z dumą na moje dwa najnowsze nabytki: płyty Moyi Brennan "An Irish Christmas" i "Heart Strings" podpisane własnoręcznie przez Moyę z dedykacją dla mnie. :banan: :banan: :banan: :banan: :banan:

Niestety, nie mam aparatu, żeby zwizualizować Wam te płyty.

Admete - Sob 16 Sty, 2010 18:25

Gratulacje. Można gdzies posłuchac utworów z tej drugiej płyty? Chyba nie znam.
praedzio - Sob 16 Sty, 2010 18:29

Właśnie sobie słucham. Tutaj masz podgląd: http://ie.7digital.com/ar.../heart-strings/

To zapis koncertowy znanych już kawałków. W niedługim czasie się podzielę. ;)

Aragonte - Sob 16 Sty, 2010 18:52

A, to koncertówka! To chyba sobie daruję, świąteczną mam.
Praedzio, gratuluję autografu :D

praedzio - Sob 16 Sty, 2010 19:16

A dziękuję! Chodzę dumna jak paw i generalnie jest mi ciepło na serduchu. Kolega, który mi te cudności przywiózł - został należycie obcałowany. ;)

Stwierdziłam, że aparatu nie mam, ale przecież mam w laptopie kamerkę! :lol: Tak więc Panie i... Panie! Oto autografy:

*toczy wokół dumnym wzrokiem... i w obawie przed nadlatującymi pomidorami szybciutko zapodaje jeden z kawałków z Heart Strings, po czym umyka w popłochu*

Tunes Medley

W "Tunes Medley" słyszymy takie kawałki jak: "Eleanor Plunkett", "Hobknobs", "Father Francis Cameron".

Aragonte - Sob 16 Sty, 2010 19:49

Wyrazy zazdrości :D
Pomidorów nie będzie :-P

Admete - Sob 16 Sty, 2010 20:05

Ten kolega z Irlandii się postarał, tak? :)
praedzio - Sob 16 Sty, 2010 20:27

I owszem. ;)
praedzio - Pon 25 Sty, 2010 05:36

Posobotnio: http://www.youtube.com/watch?v=S5uFx4pkABU

:serce:

Aragonte - Pon 25 Sty, 2010 12:19

Szkoda, że nie mogłam dotrzeć :(
praedzio - Pon 25 Sty, 2010 12:29

Załuj... ;)
Postaram się wieczorem jakąś recenzję wysmarować, żebyś choć przez szybkę mogła polizać. :mrgreen:

Dość mi w tej chwili powiedzieć, że już dawno tak szczerze i głośno się nie śmiałam. :rotfl: Zresztą na załaczonym filmiku widać, że chichoty i śmiechy cały czas wybuchały z różnych zakątków sali. :rotfl:

RaczejRozwazna - Pon 25 Sty, 2010 14:27

Ja też żałuję. a kiedy będą znowu w okolicach Krakowa?
praedzio - Pon 25 Sty, 2010 14:50

Byli całkiem niedawno w krakowskim Ptaśku - 16 stycznia. A co dalej - nie wiem. Trza ich pomolestować, żeby zaktualizowali dział Koncerty na stronie.

P.S. W maju wydają trzecią płytę!!

Aragonte - Pon 25 Sty, 2010 17:05

praedzio napisał/a:
Załuj... ;)
Postaram się wieczorem jakąś recenzję wysmarować, żebyś choć przez szybkę mogła polizać. :mrgreen:

Dość mi w tej chwili powiedzieć, że już dawno tak szczerze i głośno się nie śmiałam. :rotfl: Zresztą na załaczonym filmiku widać, że chichoty i śmiechy cały czas wybuchały z różnych zakątków sali. :rotfl:

Żaluje, ale z drugiej strony na odzyskaniu komputera też mi zależało :wink:
No nic - może innym razem.