Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 19:37
Czytałam kiedyś jej biografię, ale nie pamiętam autora. Jak się okazuje, miała całkiem interesujące (co nie znaczy, że szczęśliwe) życie...
Dorfi - Czw 26 Kwi, 2007 22:17
| Maryann napisał/a: | | Czytałam kiedyś jej biografię, ale nie pamiętam autora. Jak się okazuje, miała całkiem interesujące (co nie znaczy, że szczęśliwe) życie... |
Wacław Gąsiorowski
Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 22:24
Tę znam tylko ze słyszenia. Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską" (?).
Pamiętam, że tak mi jej było żal. Takie krótkie miała życie i tak mało w nim szczęścia...
Ulka - Czw 26 Kwi, 2007 22:30
| Maryann napisał/a: | | Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską" |
Marian Brandys
Też znam, całkiem dobrze się czytało.
A ja się pochwalę, że jestem w trakcie "Przeminęło z wiatrem", zaczęłam właśnie trzeci tom..
Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 22:32
| Ulka napisał/a: | | Maryann napisał/a: | | Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską" |
Marian Brandys |
No jasne... To się chyba nazywa skleroza... ??:
Ulka - Czw 26 Kwi, 2007 22:52
A może "Kłopoty z panią pamięcią" ?
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:09
Kiedy jechałam do Warszawy ( własciwie wracałam ) wzięłam sobie do pociągu malutką książeczkę ( dostałam w prezencie od koleżanki z forum)
Co się wydarzyło w Madison County. Z taką książką podróż minęła szybko.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd
Coś mi swita , że była chyba ekranizacja tej książki
Alison - Pią 18 Maj, 2007 22:11
| Matylda napisał/a: | Kiedy jechałam do Warszawy ( własciwie wracałam ) wzięłam sobie do pociągu malutką książeczkę ( dostałam w prezencie od koleżanki z forum)
Co się wydarzyło w Madison County. Z taką książką podróż minęła szybko.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd
Coś mi swita , że była chyba ekranizacja tej książki |
Była z Meryl Streep i Clintem Eastwoodem. Piękna była...
trifle - Pią 18 Maj, 2007 22:16
To jest książka?
Nie miałam pojęcia. Film oglądałam. I racja, piękny był..
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:17
Ciekawe czy jest w wypożyczlniach??
Alison - Pią 18 Maj, 2007 22:20
| Matylda napisał/a: | | Ciekawe czy jest w wypożyczlniach?? |
Pewnie jest bo to cenna pozycja. Oskara chyba dostal, o ile sie nie mylę...
Aragonte - Pią 18 Maj, 2007 22:22
| Matylda napisał/a: | | Ciekawe czy jest w wypożyczlniach?? |
Na bank był, bo ja pożyczałam go właśnie...
A w temacie - kończę "Draculę" Brama Stokera i chyba jednak pierwsza połowa książki bardziej mi się podobała, końcówka ciut mnie irytuje
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:22
Pewnie sie nie mylisz
A moja wiedza jest jak zwykle w zaniku
Dzieki Wam troche nadrabiam
asiek - Pią 18 Maj, 2007 22:22
| Matylda napisał/a: | Kiedy jechałam do Warszawy ( własciwie wracałam ) wzięłam sobie do pociągu malutką książeczkę ( dostałam w prezencie od koleżanki z forum)
Co się wydarzyło w Madison County.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd |
Ale ta miłość jest nieszczęśliwa.
Na filmie, to serce mi pękało z żalu.
Wczoraj wpadła mi ręce powieść Elizabeth Buchan "Zemsta kobiety w średnim wieku" Jak się z nią bliżej zaprzyjaźnię i poznam plan zemsty, to dam znać.
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:26
Czy nieszczęsliwa???
A wcześniej byli szczęśliwi ???
Może warto życ tylko dla chwili- tak tylko pisze bo sama nie wiem
Nie doswiadczyłam czegoś takiego
trifle - Pią 18 Maj, 2007 22:34
Wcześniej to chyba po prostu nie byli nieszczęśliwi..
Alison - Pią 18 Maj, 2007 23:06
| trifle napisał/a: | | Wcześniej to chyba po prostu nie byli nieszczęśliwi.. |
Wcześniej wiedli żywot nijaki. Ni ciepły, ni gorący. Nawet jeśli miłość nie kończy się happy endem, to warto ją przeżyć, zamiast przed śmiercią powiedzieć sobie: moje życie to był ciepły kisiel...
Aragonte - Pią 18 Maj, 2007 23:24
...co mnie chyba kiedyś czeka
Idę spać w towarzystwie dorodnego Doła.
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 23:28
Po dzisiejszym święcie??
Masz Doła???
Niemozliwe
asiek - Sob 19 Maj, 2007 00:02
| Alison napisał/a: | | trifle napisał/a: | | Wcześniej to chyba po prostu nie byli nieszczęśliwi.. |
Wcześniej wiedli żywot nijaki. Ni ciepły, ni gorący. Nawet jeśli miłość nie kończy się happy endem, to warto ją przeżyć, zamiast przed śmiercią powiedzieć sobie: moje życie to był ciepły kisiel... |
Pytanie tylko, czy to była miłość ? Myślę, że nie. Zauroczenie, "chemia" ?... i owszem.
Alison - Sob 19 Maj, 2007 00:07
Od tego sie przecież każda miłość zaczyna. Potem wchodzi w różne stadia, nie każdemu jest dane przejść do tego najdojrzalszego gdzie miłość łączy się z przywiązaniem, szacunkiem, lojalnością i przyjaźnią. Czasem ona wypala się wczesniej, ale moim zdaniem to nie znaczy, że nie była miłością. Sama "chemia" to jest jak się ludzie ze sobą prześpią, a rano budzą się przy obcym człowieku i nie wiedzą jak do tego doszło, bo feromony zdążyły już wywietrzeć.
asiek - Sob 19 Maj, 2007 00:51
| Alison napisał/a: | | Od tego sie przecież każda miłość zaczyna. Potem wchodzi w różne stadia, |
Nasi bohaterowi skończyli swą znajomość na pierwszym etapie, stąd moje wątpliwości. Ich uczucie stanęło w miejscu i z czasem przeobraziło się w marzenie.
Historia ich spotkania jest przepiękna, wciąga nas i nęci swą urodą, ale tak na prawdę chyba żadna z nas nie chciałaby być na miejscu głównej bohaterki /jakiej dali na chrzcie - nie pamiętam /. Znalazła się przecież w sytuacji patowej. Za 3 dni szczęścia przyszło jej drogo zapłacić.
A co do "chemii", eksplozji namiętności :razz: To sądzę, że rodzą się z niej związki krótkoterminowe/jednonocne /, jak i nieco dłuższe. Chyba nie ma reguły czasowej, jedno natomiast jest pewne, zawsze głęboko poruszają, niekiedy spalają. :razz:
Rany, co ja tu wypisuję. Dobra już kończę i idę spać.
Gitka - Sob 19 Maj, 2007 01:08
Mati ja też czytałam "Co się wydarzyło w Madison County" i na pewno znajdziesz pozostałe pozycje tego autora w bibliotece, w mojej małej osiedlowej były.
On napisał dalszy ciąg tej historii, ale czyta się jakby osobne powieści.
"Tysiąc polnych dróg " tom drugi
"Tango na prerii" tom trzeci (tu już jest syn Kincaida)
Zajrzyj tu:
http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=1177
Admete - Sob 19 Maj, 2007 08:51
Nie wiedziałam o tych dwóch powieściach. Czytałam tego autora ( oprócz Mostów...) tylko Miłośc w Cedrowym zakątku.
Gitka - Sob 19 Maj, 2007 09:45
Ja czytałam jeszcze "Muzykę pogranicza" ale muszę przyznać, że ta trylogia bardziej mi się podobała.
|
|
|