Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Loana - Pon 28 Cze, 2021 10:30
| Trzykrotka napisał/a: | | Obejrzałam półtora odcinka Monthly Magazine i co rusz się chichrałam - już dawno tak nie miałam. |
A gdzie oglądasz? Bo w sumie może bym sobie też włączyła, opis brzmi zabawnie
Na razie ciągle jeszcze wracam do Hwayugi, ale muszę sobie coś lżejszego puścić.
Trzykrotka - Pon 28 Cze, 2021 10:50
Poczekaj az się drama skończy, bo na razie nie wiadomo, czy do końca utrzyma poziom Na razie są 4 odcinki. Gra w niej bardzo dobra aktorka, na dodatek śliczna i zdolna. Jej przyjaciółkę gra piękna Druga z Coffee Prince, teraz już starsza, ale nadal piękna.
Zapomniałam napisać, że tam bardzo podoba mi się motyw "okazywania zainteresowania przez pieniądze," przy czym nie chodzi o jakieś tam otaczanie luksusem, broń Boże CEO pilnuje bohaterki, żeby nie wydawała własnych pieniędzy na tego typu głupstwa jak zafundowanie całemu zespołowi obiadu, czy kawy (bo usiłują to na niej wymóc) oraz żeby nie zwracała kosztów naprawy drogiego fotela uszkodzonego podczas sesji zdjęciowej - to by ją zrujnowało, a ona oszczędza na kupno własnego domu Fotograf zaś robi małe oszustwa w sklepie: przekleja plakietki z promocją pod co atrakcyjniejsze gotowe zestawy w spożywczym. I sam idzie za nie płacić, żeby się nie wydało i żeby mogli zjeść razem coś w miarę smacznego.
Admete - Pon 28 Cze, 2021 11:37
Podejrzałam pierwszy odcinek Hotelu Del Luna. Gdyby to była drama kostiumowa, to pewnie bym spróbowała. A tak to się znudzę szybko. Loano tobie by się pewnie podobała. Yeo Jin Goo bardzo przystojny, UI ma piękne stroje i nosi je doskonale. Obejrzę jeszcze ostatni odcinek i będzie w sam raz.
Trzykrotka - Pon 28 Cze, 2021 12:10
Ja miałabym ochotę wrócić do Hotelu, ale nie dla głównych, tylko dla joseońskiego ukochanego UI - ten chłopak zaczyna robić ładną karierę, ale nie w karierze rzecz, tylko w tym, że jest naprawdę interesujacy. Gra teraz główną rolę w melo z wiosną w tytule.
Loana - Pon 28 Cze, 2021 12:48
| Admete napisał/a: | | Loano tobie by się pewnie podobała. Yeo Jin Goo bardzo przystojny, UI ma piękne stroje i nosi je doskonale. |
Ten główny w Hotelu to mi akurat niezbyt wizualnie podchodzi, muszę się do niego przyzwyczaić Bo aktorka śliczna i ma fajną postać biczy Ale ofkors to akurat drama ze skopanym zakończeniem, na razie nie jestem gotowa na następny emocjonalny dół Chociaż mam tą dramę na liście, bo zgadza się, że pasuje mi opisem do tego, co zwykle mi się podoba
Myślałam nad "I'm robot", bo jak czytałam wasze oglądanie na bieżąco Hwayugi to się tam ta drama akurat przewijała i przy okazji doczytywałam też jej opisy. Tylko ona gdzieś tam robi się strasznie melo z tego co widziałam, zastanawiam się, czy dam radę to obejrzeć czy tylko na opisie przestanę
Admete - Pon 28 Cze, 2021 13:17
Trzykrotko Lee Do Hyun, tak? On grał w Beyond Evil młodsza wersję bohatera SHK. A ten serial to Youth od may. Melodramat ze smutnym zakończeniem.
Trzykrotka - Pon 28 Cze, 2021 13:41
| Admete napisał/a: | | Trzykrotko Lee Do Hyun, tak? On g ale w Beyond Evil młodsza wersję bohatera SHK. A ten serial to Youth od may. Melodramat ze smutnym zakończeniem. |
Tak! Lee Do Hyun. I grał w Beyond Evil, dokładnie. Wydaje mi się, że ma szansę na dobre role i karierę. Nie jest przesadnie ładniusi, ale za to męski - i przykuwa uwagę.
Admete - Pon 28 Cze, 2021 15:31
Też mi się spodobał w Beyond Evil. Zwróciłam na niego uwagę. Podobno jest dobry w Youth od may.
Trzykrotka - Pon 28 Cze, 2021 23:18
Nie zasadzam się na smutne zakończenia w tej chwili i nie planuję Youth of May, choć na pewno warto byłoby. I epoka ciekawa i moment w historii Korei i bohaterowie - ale nie.
| Loana napisał/a: |
Myślałam nad "I'm robot", bo jak czytałam wasze oglądanie na bieżąco Hwayugi to się tam ta drama akurat przewijała i przy okazji doczytywałam też jej opisy. Tylko ona gdzieś tam robi się strasznie melo z tego co widziałam, zastanawiam się, czy dam radę to obejrzeć czy tylko na opisie przestanę |
Możesz spokojnie oglądać, bo melo tam jest co kot napłakał, a drama bardzo romansowa i zabawna i urocza. Bardzo fajna jest grająca tam pani. Warto ją zobaczyć. Pan przystojny. Dobrze razem wypadają
Edit: tutaj zdjęcia tego blokowego kempingu z Monhly Magazine
Dziś obejrzałam 4 odcinek Monthly Magazine. Podoba mi się nadal. Szef na koniec zagapiony
wiózł ją do Seulu jakby była ze szkła, albo nawet kryształu. Ale wcześniej się nie popisał i kara w postaci skłutego tyłka mu się należała
Te aktor, choć przecież wygląda jak rasowy amant, ma dziwny talent do grywania różnych palantów....
Podoba mi się w tej dramie bardzo ten główny motyw, jakim jest dom lub brak domu i tęsknota za nim. Koledzy z pracy naszej bohaterki nie mają lekko. Jeden czeka w ruderze na przebudowę, drugi nie może się żenić, póki na mieszkanie nie uskłada, trzecia zarabia na swoje piękne mieszkanie w dobrym punkcie w sposób.... hm.... wątpliwy. I ta biedna, wiecznie bezdomna bohaterka zaciskająca pasa w złudnej nadziei, że ze swojej pensji odłoży za życia na kupno mieszkania. Aż się zrobiłam ciekawa historiii szefa, Skąd on wziął swój pierwszy milion? Bo nie wierzę, że z ciężkiej pracy.
Admete - Pon 28 Cze, 2021 23:43
Z inwestycji. Tak zrozumiałam. Może pomógł mu ojciec fotografa?
Trzykrotka - Wto 29 Cze, 2021 23:45
No właśnie, tylko musiał mieć co inwestować. A widać że zaczynał równie skromnie jak bohaterka. Ciekawe, czy to pokażą, czy nie będzie to ważne.
Edit:
Dziś wróciłam sobie do Secret Life Of My Secretary. Zebranie udziałowców, DoMinIk świetnie sobie radzi z dyrektorami, ktorzy chcą go pogrążyć.
Przyjemnie się ogląda tę dramę, choć mam takie zastrzeżenie, że za dużo w niej gadają. Zbyt wiele pustych dialogów, jak ten, kiedy to Dominik daje swojej sekretarce nagrodę w postaci koperty z umową o pracę. Idą i idą przez plażę i ona ciągle się zastanawia, co jest w środku tej jeszcze zaklejonej koperty i że nie może się doczekać otwarcia i w ogóle... Gdyby te scenki poskracać, to drama zyskałaby na spójności, ale straciła na dlugości, więc już trudno.
Ładne nadmorskie ujęcia
Pochwalę się - w ramach wakacyjnego ćwiczenia umysłu ściągnęłam sobie aplikację do nauki języka i zaczęłam uczyć się alfabetu koreańskiego i zapisu. Nie liczę na to, że nauczę się języka, ale kiedy odczytałam słówko na dramowym szyldzie, o mało nie pękłam z dumy
Admete - Śro 30 Cze, 2021 07:46
Jaka to aplikacja?
Trzykrotka - Śro 30 Cze, 2021 08:33
Drops. Jest wersja dla różnych języków, a nauka przypomina zabawę. I uczysz się tylko przez 5 minut dziennie. Ściągnęłam sobie hangul i hebrajski, którego kiedyś się uczyłam, dla przypomnienia. Może i hindi mają?
Admete - Śro 30 Cze, 2021 11:41
Dzięki, może skorzystam.
Trzykrotka - Śro 30 Cze, 2021 12:02
Zachęcam Jest wymowa, ćwiczenie pisania (palcem po ekranie), słówka. I tylko 5 minut!
Loana - Śro 30 Cze, 2021 13:20
| Trzykrotka napisał/a: | Zachęcam Jest wymowa, ćwiczenie pisania (palcem po ekranie), słówka. I tylko 5 minut! |
Ooo! To ja sobie też ściągnę.
Bo ja mam trochę dosyć translatora w Instagramie, więc zapisałam się na całe wakacje na kurs dla początkujących. Zajęcia raz w tygodniu w środę, godzina, 30 zł za godzinę, zaczynam w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że na wszystkie dojadę Plan mam taki, że chcę się nauczyć ich alfabetu, żeby móc przepisywać te ich znaczki do translatora Więc nie jest to jakiś ambitny plan, ale liczę, że coś mi tam do tej mojej zakutej głowy wpadnie. Bo ja językowo to słabeusz jestem
O tutaj się zapisałam: https://www.facebook.com/koreawroc
ogólnie jest bardzo dużo zajęć online, ale ja chciałam stacjonarne na początek, zwłaszcza, że już jestem zaczipowana
Wczoraj obejrzałam trzy odcinki "I'm not a robot" - macie rację, całkiem zabawna jest ta drama W sumie lekka. Żarty "gówniane" nie do końca mi podeszły, ale dało się obejrzeć Główny ładny, główna słodka i naprawdę fajna - będzie mi się raczej dobrze ich oglądało razem Trójkąt mi trochę nie pasi, tudzież czworokąt, ale liczę, że te boczne postacie zostaną jednak odsunięte potem
Aragonte - Śro 30 Cze, 2021 22:04
Żarty kibelkowe to żadnej z nas nie bawią, ale Robocik był naprawdę sympatyczny, a główna para dobrze dobrana.
| Trzykrotka napisał/a: | Drops. Jest wersja dla różnych języków, a nauka przypomina zabawę. I uczysz się tylko przez 5 minut dziennie. Ściągnęłam sobie hangul i hebrajski, którego kiedyś się uczyłam, dla przypomnienia. Może i hindi mają? |
O, muszę zerknąć. Hangulu się trochę uczyłam, ale jako leń poprzestałam na niektórych znaczkach i odpuściłam. Czasem coś zdołam przeczytać, ale to wsio.
Mocno spóźniona odpowiedź dla BeeMeR - oglądam dalej Nokdu Flower, tylko powoli i z przerwami, teraz jestem przy trzynastym odcinku Teraz jest próba reformowania kraju, ale najeźdźcy z prawa i z lewa już działają, ech.
Trzykrotka - Czw 01 Lip, 2021 09:30
Zerknęłam wczoraj na Netflix żeby sprawdzić co słychać w nowościach. Jest już Law School, którą dopisuję do Navillery na po-wakacjach. A dla sprawdzenia zerknęłam na co innego, bez większej nadziei. I proszę, niespodzianka.
Mad For Each Other, w rolach głównych Oh Yeon Seo, czyli nasza Sam Jang, oraz Jung Woo, Trash
On i ona mijają się w poczekalni kliniki psychiatrycznej. Oboje są pacjentami jednej lekarki. Można powiedzieć - oboje zakręceni jak świnski ogon. Oo nie kontroluje gniewu, wybucha krzykiem przy każdej okazji. Ona odgradza się od ludzi ciemnymi okularami i kwiatkiem za uchem ("pomyślą, że jestem wariatką i się odczepią") i przed wyjściem z domu robi zdjęcia zaworu gazu i zamka w drzwiach, żeby być pewną, że je zakręciła i zamknęła. Łączy ich splot niefortunnych zdarzeń, po których ona ma go za zboczeńca i gwałciciela, on ją za kopniętą agresorkę. Początkowo nie moga na siebie patrzeć, choć mieszkają w sąsiednich mieszkaniach. Ale stopniowo, powoli to się zmienia.
https://asianwiki.com/Mad_For_Each_Other
Gdyby nie to, że czytałam dobre opinie o tej dramie, nie byłabym w stanie przejść przez pierwszy odcinek. Krzyk, wrzask i sraczka - tyle wam powiem. Pierwszy odcinek był okropny, ale i na tyle krótki, że ani się obejrzałam, zaczął się drugi. Warto przeczekać, bo drama jak cebula okazuje się mieć wiele warstw, a im głębiej wejdziesz, tym jest ciekawiej i bardziej wzruszająco. Niezwykłe dla mnie było to, że nasi bohaterowie nie są "inni" od urodzenia. Kiedyś wiedli dobre, udane, spełnione życia. On był komendantem posterunku w Gangnam, ona pracowała w biurze i miała wielką milość. Nagle klik - i wylądowali zepchnięci na margines, z etykietką wariata, z własnymi obsesjami, lękami i niemożnością powrotu do normalności. Są w tym wszystkim bardzo ludzcy, bardzo bezbronni, choć uzbrojeni w bojowe klapki i parasolki W drugim odcinku wszystko mi kliknęło, wzruszyłam się i chcę oglądać dalej
Admete - Czw 01 Lip, 2021 09:58
Też oglądam, miałam właśnie o tym pisać. Pierwszy odcinek przewijałam trochę, ale dalej już poszło i zostały mi raptem dwa odcinki ( nie mogłam ostatnio spać ). Panie z zarządu osiedla rządzą
Trzykrotka - Czw 01 Lip, 2021 10:19
Dobrze się ogląda, prawda? Odcinki mają po pół godziny, a jest ich 13, wiec dla zajętych to dodatkowa zachęta
| Admete napisał/a: | Panie z zarządu osiedla rządzą |
Na razie u mnie zagnały bohatera do służby w patrolu straży obywatelskiej celem złapania grasującego zboczeńca (czyli jego samego ). Dobre są!
Loana - Czw 01 Lip, 2021 10:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Zerknęłam wczoraj na Netflix żeby sprawdzić co słychać w nowościach. (...)Mad For Each Other, |
Poczekam aż obejrzysz i dasz znać, czy się dobrze kończy Może bym w końcu ugryzła jakąś dramę z tej serii o niekoniecznie całkiem normalnych ludziach
Mylą mnie te podziały na odcinki w dramach trochę. Robocik na Netflixie jest w 16 odcinkach, a na Dramaqueen w 32. Trochę na Netflixie oglądałam, ale tam jest tylko wersja angielska, więc powtórzyłam sobie te odcinki po polsku, bo przyznaję, że nie do końca wyłapałam biznesowe gierki. Po polsku to chociaż rozumiem, o czym rozmawiają. Naprawdę sympatyczna drama, chociaż wymaga lekkiego wyłączenia wiary w ludzi, bo żeby uwierzyć, że stworzono robota, który imituje ludzką mimikę, oddech i ruchy ciała, to trzeba być naprawdę naiwnym
A co tam u Beemerka, że nie wrzuca zdjęć z dramy o księżniczce-wdowie? Nie ma dalszych odcinków czy Beemerka wyjechana?
Admete - Czw 01 Lip, 2021 10:46
BeeMer zdaje się na urlopie z rodziną.
Trzykrotka - Czw 01 Lip, 2021 11:03
Bohaterka wypomni to potem bohaterowi - że trzeba nie mieć klepek w porządku, żeby dać się złapać na taki trik
| Loana napisał/a: |
Mylą mnie te podziały na odcinki w dramach trochę. Robocik na Netflixie jest w 16 odcinkach, a na Dramaqueen w 32. |
To wina Koreanczyków. W niektórych stacjach zaczęli robić jak w bolly, intermission w połowie odcinka. Stąd ten podział, bo niektórzy liczą jeden odcinek za jeden, a inni za 1+2
BeeMeR - Czw 01 Lip, 2021 11:08
Urlopuję się, wrzucam zdjęcia w wątku podróżniczym i rowerowym, mało oglądam, właściwie tylko Hospital playlist, drugi odcinek. Tym razem śpiewał ginekolog.
Księżniczkę -Wdowę obejrzę online wieczorem (są nowe dwa odcinki) albo po weekendzie w domu, będą już wszystkie do finału.
BeeMeR - Czw 01 Lip, 2021 11:54
| Trzykrotka napisał/a: | | Mad For Each Other | Zerknę, na Miesięcznik też, bo brzmi jak coś co mi się spodoba.
| Cytat: | | - oglądam dalej Nokdu Flower, | to trzymam kciuki za ciąg dalszy
|
|
|