To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Admete - Sob 02 Sty, 2016 14:26

Teraz się zastanawiam, kiedy oglądałam Wojownika. Teraz czy wcześniej? Nie pamiętam. Tak czy inaczej juz mi się nie chce dopisywać.
BeeMeR - Sob 02 Sty, 2016 15:26

Admete napisał/a:
Teraz się zastanawiam, kiedy oglądałam Wojownika. Teraz czy wcześniej?
wcześniej, bo w zeszłym roku miałaś kategorię "najlepsze pojedynki" i to z Wojownika właśnie :kwiatek:

Cytat:
powiedzmy, że spoilerowe dla BeeMeR
Powiedzmy, że już te zdjęcia widziałam ;)
Nie miałabym nic przeciwko gdyby twórcy zrezygnowali z pierwotnego zamysłu linii miłosnej między YH a Sambongiem i po prostu kontynuowali gorzko-słodki wątek YH-JBJ.

Admete - Sob 02 Sty, 2016 15:54

Jak dla mnie to oni to już dawno odpuścili. Jak już to tam będzie linia Mistrz - uczennica. Wróciłam do Królowej. Zdecydowanie najważniejszą postacią jest dla mnie Kim Yusin Rang. Deokman jak przewidywałam zaczyna mnie irytować ;)
BeeMeR - Sob 02 Sty, 2016 16:02

Admete napisał/a:
ak dla mnie to oni to już dawno odpuścili. Jak już to tam będzie linia Mistrz - uczennica.
No właśnie takie mam wrażenie (i nadzieję, że się to nie zmieni).

Deokman to królowa?
To najwyżej w pewnym momencie odpuścisz.

BeeMeR - Sob 02 Sty, 2016 16:35

Oski filmowe - to już ostatnia odsłona moich nagród.

największe widowisko: War of arrows
największe widowisko marinistyczne: Roaring Currents
najlepszy dramat obyczajowy: Late Autumn
najlepszy dramat: The Silenced
najlepszy snuj: Lovers Vanished
najlepsza komedia romantyczna: Finding mr Destiny
najlepsza komedia sensacyjna: She's on Duty
najseksowniejsza komedia romantyczna: My Ps Partner
najlepszy film o pierwszej miłości: Virgin Snow
najlepsze "zabili go i uciekł" The Suspect & Helios
najbardziej malarski, wizualnie piękny film: Portrait Of A Beauty & The Royal Tailor
Największy gniot: Scent :P

i Oska za scenę miłosną zaparawanową dla Naked Kitchen

BeeMeR - Sob 02 Sty, 2016 17:13

Splash Splash Love

Bardzo udana mini-drama, zabawna, sympatyczna, emocje ma na miejscu. Polecam - to mniej niż 3 godziny. Mnie się w sumie bardziej podobał finał 9 niż 10 odcinka, ale ja tak mam czasami (vide Nine times travel ;) )
Bardzo dobra rola Kim Seul Gi (Duszka) :oklaski:
https://www.youtube.com/watch?v=H_B-ngFnsf4

Zajrzałam do Attack on Pin-up Boys ale oglądać to toto się nie da :P
Jaki Siwonek młodziuni. :serce:

Admete - Sob 02 Sty, 2016 18:31

Na razie nie mam zamiaru porzucać. Tak, Deokman to przyszła królowa.
Aragonte - Sob 02 Sty, 2016 21:17

Co do tego:
BeeMeR napisał/a:
Nie miałabym nic przeciwko gdyby twórcy zrezygnowali z pierwotnego zamysłu linii miłosnej między YH a Sambongiem i po prostu kontynuowali gorzko-słodki wątek YH-JBJ.

I tego:
Admete napisał/a:
Jak dla mnie to oni to już dawno odpuścili. Jak już to tam będzie linia Mistrz - uczennica.

Myślę, że twórcy scenariusza mają niejaki problem :wink: i chyba sami (same) nie do końca przewidzieli, że wątek YBJ-YH okaże się tak nośny i tak poruszający dla widzów :wink: Jednak jeśli Six Flying Dragons ma być dalej prequelem dla Tree with Deep Roots, to musi być trójkąt. A zgodnie z TWDR Yi Bang Ji nie dostanie Yeon Hee :( za także zostanie obciążony poczuciem winy na resztę całkiem długiego życia i przeświadczeniem, że zawiódł, bo nie wyzbył się marzeń o kobiecie należącej do innego :cry2: :cry2:
Jednak przychylam się do tego, że raczej nie będzie typowego związku miłosnego między Sambongiem a Yeon Hee, stawiałabym raczej na małżeństwo z rozsądku, typowe dla epoki (jeśli w ogóle dojdzie do jakiegoś małżeństwa, bo może nie), bo Sambong będzie mógł jej zapewnić wysoki status i bezpieczeństwo (pozornie :roll: ), a YBJ niekoniecznie, jeśli np. będą się uganiać przedstawiciele tej tajnej organizacji plus połowa wojowników chętnych do zdobycia tytułu Najlepszego Szermierza Trzech Królestw. Jasne, jest najlepszy itd., ale nie jestem przekonana, czy będzie uważał się za najlepszego kandydata na męża kogokolwiek :roll:

Jakie piękne uśmiechy na tych fotach :D
https://www.instagram.com...-by=qusdygkssla

Aragonte - Sob 02 Sty, 2016 21:56

Aaaa! Znalazłam wreszcie nagranie na YT (z czasów Misaeng), gdzie BYH śpiewa! :mrgreen: O ile pamiętam, wygrał w tej konkurencji z Kang Sorą i aktorem grającym Baek Ki:
https://www.youtube.com/watch?v=Wuui1cKrXdQ

BeeMeR - Sob 02 Sty, 2016 23:30

Trzykrotka napisał/a:
Kochane Panie, witam Was w nowym roku chlebem, solą i Healerem

Dobrze wiedzieć, że jesteś :kwiatek:

Trzykrotka - Nie 03 Sty, 2016 00:02

Agn napisał/a:

To mogę zarzucić nieśmiało, że wprawdzie Junki jeszcze rozważa rolę w Moon Lovers ale Kang Ha Neul już podpisał papier. I jeśli Junki podpisze, to ich zobaczę obu na raz w jednej dramie. :banan:

\o tym projekcie już teraz piszą, że zaciągną się do niego wszyscy k-flower boys... Tam jest podobno 14 (!!) książąt - każdy piękniejszy od drugiego - i wszyscy kręcą się wokół bohaterki. Haremówka do potęgi i nie wiem, czy chcę, żeby Jun Ki tam sie pokazywał.

BeeMeR napisał/a:
wielu nie widziałam (może powinnam nadrobić co najmniej Punch i I remember you) za to widziałam inne pozycje.

I Remember You to świetna drama, i łapiąca za serce i bardzo mroczna. Oska za najmniej docenioną drame roku w notowaniach Trzykrotki. Punch dziewczyny też się entuzjazmowały - na pewno w obie warto wbić zęby.

BeeMeR napisał/a:
Wenus 14
Uznałam, że najlepsze co można zrobić, to udawać, że odcinek 13 nigdy nie powstał

To ja sobie odpuszczam. Idę od razu do 14.

Jakie fajne OSki! :excited: Aż mi wszystkie wzruszenia wróciły z całego roku. Dzięki dziewczyny!
Jestem w strasznym niedoczasie, ale postaram się swoje też sklecić - na razie muszę odtworzyć w pamięci to, co oglądałam (ja też prowadziłam notatki, ale tylko do pewnego momentu)

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Kochane Panie, witam Was w nowym roku chlebem, solą i Healerem

Dobrze wiedzieć, że jesteś :kwiatek:

:przytul: Wróciłam koło 13 i od razu Kraków zaszkodził mi klimatem :zalamka: Choć urodą nie - pięknie wyglądał świat w szronie, zwłaszcza z góry.

Aragonte - Nie 03 Sty, 2016 02:41

Humor mi zaczął siadać, chyba nie przyznam żadnych Osek w tym roku :-|
I tak wiadomo, że Smoki dostałyby ich więcej, niż ustawa przewiduje.

Admete - Nie 03 Sty, 2016 07:38

Przyznaj takie na jakie masz ochotę, przecież one sa absolutnie subiektywne. Witaj Trzykrotko. Z nowych dram to liczę na Sąsiada i Signal. Może potem jeszcze coś kryminalnego się objawi.
BeeMeR - Nie 03 Sty, 2016 08:06

Trzykrotka napisał/a:
I Remember You to świetna drama, i łapiąca za serce i bardzo mroczna.
Jang Nara mnie zniechęca. :roll:
Może jednak się przełamię.

Trzykrotka - Nie 03 Sty, 2016 09:57

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
I Remember You to świetna drama, i łapiąca za serce i bardzo mroczna.
Jang Nara mnie zniechęca. :roll:
Może jednak się przełamię.

No co ty... Masz tak swietną brygadę męską, a dziewczyna cię odstrasza? Jeśli to jedyny powód, to nie rób sobie tego.
Aragonte :kwiatek: przecież jeśli tak czujesz, to rozdaj wszystkie Oski Smokom. To twoje wlasne i subiektywne nagrody.

Admete - Nie 03 Sty, 2016 10:01

Obsada męska jest jedyna w swoim rodzaju :) Potwierdzam. Bardzo dobrze mi sie ten serial oglądało.
Agn - Nie 03 Sty, 2016 11:29

Witam o poranku!
TRZYKROTKO!!! WITAJ!!!!!!!!!!!! :love_shower:

OSKI

BeeMeR napisał/a:
W Oskach będzie jeszcze część skinshipowo-romansowa, miszmasz i kącik filmowy, wszystko w swoim czasie ;)
rozpiskę filmową chyba mi szlag trafił, nie odtworzę całej na pewno.

Czekam niecierpliwie. :mrgreen:
Mojemu spisowi oglądanych dram nic się o dziwo nie stało. I już zaczęłam nową, na 2016 rok. Jak by nie patrzeć oglądam Misaeng (i tym razem zacisnę zęby i skończę, choć wczoraj połknęłam 9tkę i krew mnie zalewała na widok szefa Seok Yula :evil: ), no i z radością kontynuuję Smoki, i pewnie drama się znów na jakieś Oski załapie (proszęproszęproszę tylko nie na kategorię typu "najbardziej spieprzona drama" :trzyma_kciuki: ).
Zooshe napisał/a:

Wrzucę, wrzucę ale pewnie dopiero jutro, muszę sobie trochę poprzypominać co właściwie ostatnio oglądałam. O ile jeszcze w pierwszej połowie roku robiłam jako takie notatki tak potem sobie odpuściłam.

Ja robię wyłącznie listę tytułową. No chyba że wpadnę na pomysł na jakąś wyjątkową kategorię względem tej dramy, to sobie zapisuję, ale ogólnie zrobiłam na takiej zasadzie:
1. Angry mom (skończone)
2. Hwajung (nieskończone)
3. Six Flying Dragons
4. Hidden identity (nieskończone)
itd.
BeeMeR napisał/a:
najlepszy romans 2 osobowy - Healer
najlepszy romans 3 osobowy - Duszka
najlepszy romans wampiryczny - Scholar
najlepszy romans genderowy ;) - Coffee Prince
najlepszy romans trenerski - Venus
Jedno jest pewne, klasyfikacja jest mało ważna, ważne jest to, że wszystkie te dramy bardzo mi się podobały poprowadzeniem romansu, chemią aktorską, skinshipem, całusami itp..

Oh yeah! A jakie śliczne kategorie powymyślałaś! :mrgreen:
BeeMeR napisał/a:
najlepsze pierwsze wrażenie (odkrycie płci dziewczyny)- Scholar, scena parawanowa

Wczoraj, przed Misaeng nr 9, właśnie tę scenę sobie włączyłam, bo tak zmarzłam, że potrzebowałam czegoś ciepłego na rozgrzanie. :rumieniec:
A potem balię... :rumieniec:
BeeMeR napisał/a:
Najgorszy pocałunek - Hyde & Jekyll - Sztywny i nieanatomiczny

Tzn.? Frapuje mnie "nieanatomiczność". :mysle:
BeeMeR napisał/a:
najlepszy prysznic - Maska (tam, gdzie się potykali i coponiektórzy tracili przytomność, a inni odzienie ;)
najlepszy prysznic segukowy (i konar ;) ) - Chuno

Szlag, zapomniałam o najlepszej scenie prysznicowej! A, trudno...

SMOKI

Aragonte napisał/a:

Podrzucam gify z 25. odcinka Smoków - powiedzmy, że spoilerowe dla BeeMeR, więc je chowam (usunę znaczniki, kiedy BeeMeR obejrzy 25 odcinek - no dobra, usnęłam tak czy siak, bo podobno i tak już widziała te ujęcia):

“Its okay, everythings over now...”

Fantastyczna scena. Początkowy paraliż Yeon Hee, który pokonała i z całej siły wbiła gnojowi szpilę - niesamowicie oczyszczająca chwila. A w scenie ginie tylko bydlę, więc nie ma co się moralnie katować. :)
I świetnie to wymyślili twórcy, że YBJ i YH zrobili to razem.
BeeMeR napisał/a:

To tam była taka linia? Dla mnie to bez ustanku było lider i ktoś, kto wierzy w to, co on robi i za nim podąża. Strzelałabym raczej w stronę mistrza i ucznia. :mysle:
Admete napisał/a:
Jak już to tam będzie linia Mistrz - uczennica.

O, to to!
Aragonte napisał/a:
zgodnie z TWDR Yi Bang Ji nie dostanie Yeon Hee :( za także zostanie obciążony poczuciem winy na resztę całkiem długiego życia i przeświadczeniem, że zawiódł, bo nie wyzbył się marzeń o kobiecie należącej do innego :cry2: :cry2:

Beczeć mi się chce na samą myśl. :(
Jak podziwiałam oski BeeMeRka, to włączałam też filmiki i przy BYH był filmik właśnie z YH. Zwróciłam uwagę na scenę z dzieciństwa, kiedy Ddang Sae ma już zrobić czerwoną kropkę (albo cokolwiek na czole YH) i nigdy do tego nie doszło, a było tak bardzo, bardzo bliziutko. Mam wrażenie, że to taki symbol, że ona zawsze będzie poza jego zasięgiem.
Aragonte napisał/a:
Jakie piękne uśmiechy na tych fotach :D

Piękne! Aż się sama wyszczerzyłam do ekranu. :mrgreen:
Aragonte napisał/a:
Aaaa! Znalazłam wreszcie nagranie na YT (z czasów Misaeng), gdzie BYH śpiewa! :mrgreen: O ile pamiętam, wygrał w tej konkurencji z Kang Sorą i aktorem grającym Baek Ki:
https://www.youtube.com/watch?v=Wuui1cKrXdQ

Ej! Raz, że nieźle śpiewa (a jak głos wyciąga!), dwa, że nieszczególnie widać tę tremę, którą rzekomo ma przed publiką - to czemu zamiast niego śpiewał Mo Hyul w wiadomym utworze - nie mam pojęcia. :?
No, no, marynareczka sfrunęła. :mrgreen:
Kang So Ra ślicznie wygląda. No ale ona ogólnie jest śliczna, to co się dziwić.
Szkoda, że nic nie rozumiem, bo tam mieli sporo uciechy.
Aragonte napisał/a:
I tak wiadomo, że Smoki dostałyby ich więcej, niż ustawa przewiduje.

Wczorajszym nocnym posiedzeniem zniosłam ustawę o ograniczeniach w przyznawaniu Osek Smokom, więc jeśli humor ci nieco się podniesie, to szalej.
A poza tym :przytul:

INNE

Trzykrotka napisał/a:
105 nieczytanych postów :omg:

Naprawdę tylko tyle? Coś się opuszczamy... ;)
Trzykrotka napisał/a:
\o tym projekcie już teraz piszą, że zaciągną się do niego wszyscy k-flower boys... Tam jest podobno 14 (!!) książąt - każdy piękniejszy od drugiego - i wszyscy kręcą się wokół bohaterki. Haremówka do potęgi i nie wiem, czy chcę, żeby Jun Ki tam sie pokazywał.

Ostatnio DF pokazało listę dram na 2016 rok (oczywiście nie wszystkich, ale tych, o których już wiadomo, że będą) i m.in. Moon Lovers byli wymienieni, ale o Junkim przy tym ani słowa, więc może dał sobie siana.
Trzykrotka napisał/a:
Punch dziewczyny też się entuzjazmowały - na pewno w obie warto wbić zęby.

Mhmmm... tam jest takie mane of glory w garniturze, że joj... :serduszkate:

BeeMeR - Nie 03 Sty, 2016 12:13

Trzykrotka napisał/a:
No co ty... Masz tak swietną brygadę męską, a dziewczyna cię odstrasza? Jeśli to jedyny powód, to nie rób sobie tego.
Oczywiście że nie jedyna, podstawowy jest brak czasu - tj. świadomość, że nie dramy są w życiu ważniejsze i czasem trzeba robić coś innego (tj. najczęściej jednak ;) ), nie wiem, czy choć jedną/dwie dramy dłuższe zaczną w styczniu i obawiam się, że nie będzie to akurat ta, tylko pewien 62 odcinkowy seguk, który interesuje mnie bardziej ;) . Ale najpierw wypada skończyć Misaeng i inne pozaczynane.
Jang Nara podobała mi się z początku Fated, ale im dalej tym gorzej, z dramą i moim odbiorem jej, jak zerknęłam na jakieś mv to wygląda ona 10 lat starzej niż SIG - mam z tym problem jak wiecie. Więc może kiedyś. I to samo dotyczy wielu innych dram.

Trzykrotka napisał/a:
od razu Kraków zaszkodził mi klimatem :zalamka:
Mnie szkodzi (tj. odchorowuję) każdy wyjazd - głowa mi potem pęka.

Agn napisał/a:
Oh yeah! A jakie śliczne kategorie powymyślałaś! :mrgreen:
Nie da się ukryć, że ta cała sekcja jest fangirlowska w każdym aspekcie :mrgreen:
I że tam w każdej linijce powinny być liczne serduszka, o takie :serce2: :serce2: :serce2:
Moja lista filmowa się po prostu nadpisała i zniknęła pod oskami dla dram, ale nic to, najładniejsze filmy wymieniłam i tak (i tylko mi szkoda, że po niektóre zupełnie nikt nie sięgnął, ale podejrzewam, że powód jest ten sam co u mnie wyżej).

Agn napisał/a:
Tzn.? Frapuje mnie "nieanatomiczność". :mysle:
No Hyun Bin tak ją (Han Ji Min) dziwnie przegiął i tak zastygli na długie sekundy wraz z trzymanymi pacynkami - że tak się mało elokwentnie wyrażę.
Ot, znalazłam: najwyraźniej zapamiętałam niedoskonale, w każdym razie dominowało u mnie uczucie dyskomfortu na samo wspomnienie, a to nie jest bynajmniej nieanatomiczne tylko co najwyżej nijakie.
https://www.youtube.com/watch?v=OXsxpFPmz5kZ

Agn napisał/a:
tam jest takie mane of glory w garniturze
bardzo mi się to określenie spodobało i sobie zapożyczyłam :mrgreen:

Nie mam nic przeciwko temu, by Aragonte przyznała oski głównie lub wyłącznie Smokom i BYH - jak szaleć to szaleć :mrgreen:
Czekam też na oski Trzykrotki i Zooshe, może nawet Anaru oraz na wrażenia Trzykrotki z 14 Wenus. Opuszczenie 13. to naprawdę najlepsze, co możesz zrobić - wprawdzie czytałam czyjąć opinię jak to na tejże 13. wypłakał sobie oczy ale to chyba wyłącznie z frustracji jest możliwe. Jedna scena tam była warta uwagi - Wenus i Druga pokłóciły się która ma którą przepraszać (obie się ostro domagały przeprosin za wyrządzone sobie krzywdy) i w efekcie się pogodziły.

Admete - Nie 03 Sty, 2016 12:54

BeeMeR napisał/a:
6 odcinkowy seguk,

Jaki? Ja z Królową nadal sobie wędruję ;) Ach jak tam cudnie jest. Kolejna malownicza lokacja górska, tym razem tajna baza buntowników ludu Gaya ( Kim Yusin z nich pochodzi ) - ogień, woda i jakieś takie olbrzymie koło młyńskie, cudne :) Do tego zaawansowana socjotechnika w trakcie przejmowania władzy i nauka w służbie polityki - nie ma to jak wiedzieć, kiedy nastąpi zaćmienie słońca ;) Ten niby romans, to już do końca będzie na etapie, ty zostaniesz królową, a ja twoim wiernym sługą ;) Nie przeszkadza mi to jednak, bo Kim Yushin zostanie dla mnie :lol:

BeeMeR - Nie 03 Sty, 2016 14:52

Zeżarło mi cyferkę 2, chodziło o 62 odcinkowy seguk, królowa :mrgreen:
Druga drama to pewnie będzie z SJS, Master&Sun albo Ghost.

Plus 2 odcinkowy fusion seguk, "400-letni sen", mumie i Joseon, już jestem zachwycona ;) :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=MOG-ce7jDso
W ogóle nie wiem czy się nie przerzucę chwilowo na filmy i takie króciutkie dramy lub specjale.

Aragonte - Nie 03 Sty, 2016 15:02

BeeMeR napisał/a:
Zeżarło mi cyferkę 2, chodziło o 62 odcinkowy seguk, królowa :mrgreen:

To dość znaczące zeżarcie cyferki :mrgreen: Głowiłam się mocno, co to za króciutki seguk :wink:

Ale, ale - oglądam sobie na poprawę humoru Splash splash love, jestem już prawie w połowie.
Jakie to fajne jest :D Głupotka, jak mawia BeeMeR, ale jak przyjemnie się to ogląda :love_shower: I muzyka jest całkiem miła dla uszu.

Zabawę z Oskami chyba jednak sobie daruję, jakoś nie mam weny :(

Admete - Nie 03 Sty, 2016 15:03

Fajnie, jeśli ktoś jeszcze się skusi na Królową, bo zacna to przygodówka, oj zacna. Ja dotrę niedługo do 31 odcinka ( połowa ) i znów będę mieć przerwę. Pociągnę pewnie w ferie. Do wiosny skończę :) Filmy są dla mnie za krótkie, nie zdążę się wciągnąć.
BeeMeR - Nie 03 Sty, 2016 15:06

Cytat:
Filmy są dla mnie za krótkie, nie zdążę się wciągnąć.
Jak są dobrze zrobione, to ja zdążę. Ale nie zawsze, to na pewno.
Aragonte, z oskami nic na siłę, i tak mamy pewne podejrzenia kto by otrzymał oskę dla najlepszego aktora, aktorskiego odkrycia roku i najlepszej dramy ;)
:kwiatek:

Aragonte - Nie 03 Sty, 2016 15:17

BeeMeR napisał/a:
Aragonte, z oskami nic na siłę, i tak mamy pewne podejrzenia kto by otrzymał oskę dla najlepszego aktora, aktorskiego odkrycia roku i najlepszej dramy ;)
:kwiatek:

Co do dramy to nie jest takie pewne, bo nie przyznałabym Oski czemuś, co wyemitowano dopiero w połowie :wink:
Co do Aktorskiego Odkrycia Roku, Najbardziej Wymownych Oczu, Najbardziej Spektakularnej Przemiany od Dupka do Cud-Miód Bohatera oraz paru innych kategorii (potrzebuję jeszcze kategorii dotyczącej używania miecza oraz wachlarza, no i chyba ukradłabym jakąś waszą kategorię muzyczną) - taaak, raczej nie dostarczę wam jakichś zaskakujących rozdań, więc tym bardziej moge je sobie odpuścić :wink:

Admete - Nie 03 Sty, 2016 15:20

Venus już się kończy ( zresztą ja ten serial załatwiam w 15 minut na odcinek :rotfl: ), to może Ghosta zacznę, bo zasadniczo zostają mi Smoki, a Królową oglądam skokami.