Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Filmy - Filmy i seriale kostiumowe
praedzio - Wto 05 Kwi, 2011 21:10 Dwa odcinki Camelotu za mną - podobnież jak pierwszy odcinek The Borgias. W Camelocie podoba mi się Morgaine. Łooooj, jaka wiedźma z niej! :o I urodna do tego.
The Borgias wciągają światem intryg i morderstw. Świetny Jeremy Irons! No i mamy kilka znajomych twarzy z Filarów ziemi. Admete - Wto 05 Kwi, 2011 22:10 O Camelocie właśnie napisałam w fantastyce. Serial o Borgiach jakoś mnie nie ciągnie. Na razie był jeden odcinek czy więcej?praedzio - Śro 06 Kwi, 2011 05:05 Jeden.Calipso - Śro 06 Kwi, 2011 21:52
praedzio napisał/a:
The Borgias wciągają światem intryg i morderstw.
Cała historia Borgiów jest przesiąknięta intrygami, zbrodniami i seksem.praedzio - Śro 06 Kwi, 2011 22:00 Jakoś nigdy nie interesowałam się ich historią, więc tak naprawdę mam jedynie blade pojęcie, co tam się wówczas wyprawiało. Calipso - Śro 06 Kwi, 2011 22:29 Oj działo się, działo
Spoiler:
Rodrigo Borgia był mężczyzną bez skrupułów. Dla władzy, prestiżu i majątku był w stanie poświęcić wszystko. W zasadzie osiągnął ( rękami innych )prawie wszystko co chciał, ale popełnił największy błąd. Zapomniał że umrze.
Ciekawa jestem na ile serial będzie zgodny z historią.Admete - Śro 06 Kwi, 2011 22:33
Calipso napisał/a:
praedzio napisał/a:
The Borgias wciągają światem intryg i morderstw.
Cała historia Borgiów jest przesiąknięta intrygami, zbrodniami i seksem.
I dlatego nie chce mi sie oglądac tego serialu Calipso - Śro 06 Kwi, 2011 22:35 Ja przeczytałam książkę, sporo artykułów i dlatego chcę obejrzeć Aragonte - Śro 06 Kwi, 2011 23:16 Czy też serial jest na bazie powieści Puzo, czy po prostu nawiązuje do historii?Fibula - Czw 07 Kwi, 2011 00:30 Od 16 IV w TVN Style Downton Abbey.Calipso - Czw 07 Kwi, 2011 05:00
Aragonte napisał/a:
Czy też serial jest na bazie powieści Puzo, czy po prostu nawiązuje do historii?
Nie czytałam książki Puzo. Znam tylko książkę Gervaso.
Ciagle nie obejrzałam pierwszego odcinka. Z tego co widziałam serial zaczyna się od śmierci Inocentego VIII i od razu pokazuje rywalizację pomiedzy Borgią a Sforzą.primavera - Czw 07 Kwi, 2011 06:07
Fibula napisał/a:
Od 16 IV w TVN Style Downton Abbey.
huraaaaaaa!!!!!
Caitriona napisał/a:
Co do Twojego Primavera spoilera:
Spoiler:
mam wrażenie, że teraz taka moda, wystarczy przypomnieć sobie Rome, True Blood czy Spartacusa. Też wolałabym żeby tego w tym serialu nie było, ale oni to promują jako legendę arturiańską dla dorosłych W drugim odcinku było już takich scen mniej.
niestety masz rację i mam nadzieję że serial będzie rozwijał się dalej w ciekawym kierunku a jest już gotowych 20 odcinków milenaj - Czw 07 Kwi, 2011 11:47
Fibula napisał/a:
Wow.
Obejrzałam już z polskimi literkami, ale lubię sobie obejrzeć coś na dużym ekranie. Poza tym stwierdzam, że ten serial nie może mi się po prostu znudzić.Caitriona - Czw 07 Kwi, 2011 12:18 Jest już pierwszy odcinek ekranizacji powieści Szkarłatny płatek i biały Fabera. W roli głównej Ramola Garai.
Dzięki za info, straciłam czujność Bardzo go jestem ciekawa.Anonymous - Czw 07 Kwi, 2011 21:54
Fibula napisał/a:
Jest opcja uśmiechniecia się do kogoś o ten serial? Bo CoCo jumbo TV nie puszcza...milenaj - Czw 07 Kwi, 2011 21:57 ...Anonymous - Czw 07 Kwi, 2011 21:59 A to nie będzie przegieciem jak doprosiłabym ewentualnie(jeśli jest na stanie o Sagę Rodu Forsythów?) mam ochotę na kostiumowce...milenaj - Czw 07 Kwi, 2011 22:28
lady_kasiek napisał/a:
A to nie będzie przegieciem jak doprosiłabym ewentualnie(jeśli jest na stanie o Sagę Rodu Forsythów?)
Tego nie mam niestety.Fibula - Czw 28 Kwi, 2011 19:04 Od niedzieli w tv czwarta seria Murdocha!Admete - Wto 24 Maj, 2011 20:03 Ostatnio komentowałyśmy w innym wątku zapowiedź najnowszej wersji Trzech muszkieterów ( swoją drogą Caitrii twoje określenie, że zrobili z tego Matrix bardzo mi się spodobało ). I tak mnie natchnęło, żeby sobie przypomnieć wersję z roku 1998 czyli Człowieka w żelaznej masce. Mimo pewnych absurdów fabularnych film się do tej pory broni i moźe się podobać. Ma bardzo dobrą muzykę i świetnych aktorów. A Gabriel Byrne jako D'Artagnan
http://www.youtube.com/wa...feature=related
W tamtym czasie był dobry okres dla filmów płaszcza i szpady, bo w 1997 roku Francuzi nakręcili Na ostrzu szpady - film opartty na motywach Kawalera de Lagardere.Caitriona - Wto 24 Maj, 2011 20:20
Admete napisał/a:
drogą Caitrii twoje określenie, że zrobili z tego Matrix bardzo mi się spodobało
Admete napisał/a:
Człowieka w żelaznej masce.
Lubię ten film. Nawet jakiś czas temu go sobie odświeżyłam, dzieki Tobie Muzyka jest świetna.Admete - Wto 24 Maj, 2011 20:37 Muzyka jest genialna Przepadam za nią. Ten fragment, który pojawia się na końcu filmiku z YT puszczam zawsze na zkończeniu klas III gimnazjum. Uczniowie wchodzą wtedy na scenę i na samym końcu wyrzucają do góry czapki.Aragonte - Wto 24 Maj, 2011 23:09
Admete napisał/a:
Ostatnio komentowałyśmy w innym wątku zapowiedź najnowszej wersji Trzech muszkieterów ( swoją drogą Caitrii twoje określenie, że zrobili z tego Matrix bardzo mi się spodobało ). I tak mnie natchnęło, żeby sobie przypomnieć wersję z roku 1998 czyli Człowieka w żelaznej masce. Mimo pewnych absurdów fabularnych film się do tej pory broni i moźe się podobać. Ma bardzo dobrą muzykę i świetnych aktorów. A Gabriel Byrne jako D'Artagnan
Przez moment zwątpiłam, bo z lat dziewięćdziesiątych kojarzyłam jedną okropną moim zdaniem wersję "Trzech muszkieterów" (tę z 1993, na którą niestety poszłam do kina ), ale "Człowieka z żelaznej masce" bardzo lubię (swoją drogą to mix wydarzeń z "W dwadzieścia lat później" i "Wicehrabiego de Bragelonne"), chociaż mam pretensję o wybór Malkovicha do roli Atosa. Cenię Malkovicha jako aktora, ale sorry - to ma być Atos???
A Gabriel Byrne rzeczywiście