Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze
RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 16:42
Ja jednak mam wątpliwości co do takich zmian. Ktoś sobie wyobraża np. Mistrza i Małgorzatę pod tytułem Konsultant z kopytem?
http://booklips.pl/zestaw...erwotne-tytuly/
Tamara - Śro 04 Sty, 2023 16:45
Windy Willows brzmi lepiej niz Windy Poplars, melodyjniej i faktycznie powiewnie , ale Szumiące Topole brzmią zdecydowanie lepiej niż Szumiące Wierzby, chociażby metrum w Topolach jest lepsze . Odwieczny problem - tłumaczenie albo wierne, albo piękne
Agn - Śro 04 Sty, 2023 16:45
No, w serii o Ani nie bylo az takich dziwactw. Po prostu wybrano tytul, pod ktorym autorka chciala to od poczatku wydac.
Tamara - Śro 04 Sty, 2023 16:47
No taaaak , wiem, ale jestem przecież Czepiakiem
RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 16:48
Bywało już tak i drugie, nawet podpowiedziane, tytuły okazywały się lepsze (wkleiłam link do pierwszego lepszego zestawienia).
Aragonte - Śro 04 Sty, 2023 17:01
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Bywało już tak i drugie, nawet podpowiedziane, tytuły okazywały się lepsze (wkleiłam link do pierwszego lepszego zestawienia). |
Dobre te przykłady
Trzykrotka - Śro 04 Sty, 2023 17:06
Dobre
Nie będę się czepiać wierzb, choć nadal nie widzą mi się wizualnie.
Trzykrotka - Śro 18 Sty, 2023 22:21
Moja przyjaciółka była właśnie na spotkaniu autorskim z Mariolą Szymiczkową w dwóch wygadanych osobach Spotkanie odbyło się - a jakże - w domu Helclów.
Panowie puścili nieco farby na swoje, a raczej profesorowej Szczupaczyńskiej - plany i dzieje. Następne dwie powieści są zamierzone. Jedna pod pięknym tytułem Śmierć na Wenecji ("na," bo chodzi o naszą krakowską ulicę Wenecję ) będzie się działa w czasie wielkiej powodzi z początku XX wieku. W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego
Doczekać się nie mogę.
Aragonte - Śro 18 Sty, 2023 23:07
Cudownie Czekam z niecierpliwością
Trzykrotka - Czw 19 Sty, 2023 08:10
Nie miałam pojęcia - bo też nie śledziłam - że ich cykl odniósł ogromny sukces wydawniczy i że książki są tłumaczone na wiele języków. Dzielili się podobno anegdotkami z perypetiow tłumaczy, jak choćby z wymyśleniem odpowiednika znaczącego nazwiska profesorowej. Chyba w wersji angielskiej jest ona "Turbotową" przez skojarzenie z dynamicznym słówkiem turbo.
Żałuję że mnie tam nie było.
Ania Aga - Czw 19 Sty, 2023 08:13
Trzykrotka, ale się cieszę, dzięki za informację!
Aragonte - Czw 19 Sty, 2023 12:09
Ooo, to gratulacje dla autorów! Świetna wiadomość. Może kiedyś też dotrę na jakieś spotkanie
Tamara - Czw 19 Sty, 2023 13:37
| Trzykrotka napisał/a: | | W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego |
Oooo, mam nadzieję że spotka Witkacego, dopiero by się działo
Admete - Czw 19 Sty, 2023 14:48
Czekam w takim razie na nowe książki
Trzykrotka - Czw 19 Sty, 2023 18:58
| Tamara napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego |
Oooo, mam nadzieję że spotka Witkacego, dopiero by się działo |
Albo przeżyję sezonową miłość
Tamara - Pią 20 Sty, 2023 17:39
No bo chyba nie będzie skakać w przepaść, apage ale jest szansa, że uda się na wysokogórską wycieczkę z przewodnikiem
Trzykrotka - Śro 12 Kwi, 2023 08:40
Profesorowa zamieściła kolejny wpis na fb, dla nie posiadających konta:
Po paru miesiącach kwerendy i planowania plenipotenci pani Szymiczkowej z dumą przedstawiają intrygę tomu piątego moich przygód. Z tego co wiem, należy się spodziewać: zbrodni, powodzi, amatorskiej orkiestry mandolinowej, ostatniego wiersza papieża oraz szeregu innych atrakcji.
https://www.facebook.com/profesorowa
Warto spojrzeć na zdjęcie
Nie wiem jak wy, ale ja czekam na tę orkiestrę mandolinową
Admete - Śro 12 Kwi, 2023 13:41
Cieszę się na kolejny tom przygód.
Trzykrotka - Sob 09 Wrz, 2023 17:27
Szykujemy się na listopadową herbatkę u profesorowej Szczupaczyńskiej
https://www.swiatksiazki....in.list.regular
Przedsprzedaż ruszyła.
BeeMeR - Sob 09 Wrz, 2023 17:32
A ja właśnie pożyczyłam Tajemnicę domu Helclów - dopiero zaczynam
Ania Aga - Sob 09 Wrz, 2023 18:19
2 miesiące czekania, jest na co, dzięki za informację!
Admete - Sob 09 Wrz, 2023 19:20
Świetnie - mam nadzieję, że ta część też mi się spodoba.
Tamara - Wto 10 Paź, 2023 10:01
W październiku mają się pokazać dwie - wg mnie ciekawe pozycje. Praca zbiorowa "Ludowa historia kobiet" wydawnictwa RM , w której jeden z rozdziałów jest pióra Alicji Urbanik-Kopeć, i "Wampir. Biografia symboliczna" Marii Janion, wydanie zmienione.
Admete - Wto 10 Paź, 2023 18:19
Nigdy nie czytałam "Wampira". Może będzie ebook?
Tamara - Śro 11 Paź, 2023 09:29
Tego nie wiem, premiera ma być 26 października. Wpadła mi w oko przedsprzedaż na gildia.pl i w księgarni PWN, ale poczekam do premiery i wtedy się będę rozglądać.
Za to Śmierć na Wenecji czyli kolejne przygody profesorowej Szczupaczyńskiej wychodzą 8 listopada, a w Empiku jest już przedsprzedaż.
|
|
|