To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze

RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 16:42

Ja jednak mam wątpliwości co do takich zmian. Ktoś sobie wyobraża np. Mistrza i Małgorzatę pod tytułem Konsultant z kopytem? :lol:

http://booklips.pl/zestaw...erwotne-tytuly/

Tamara - Śro 04 Sty, 2023 16:45

Windy Willows brzmi lepiej niz Windy Poplars, melodyjniej i faktycznie powiewnie , ale Szumiące Topole brzmią zdecydowanie lepiej niż Szumiące Wierzby, chociażby metrum w Topolach jest lepsze . Odwieczny problem - tłumaczenie albo wierne, albo piękne :wink:
Agn - Śro 04 Sty, 2023 16:45

No, w serii o Ani nie bylo az takich dziwactw. ;) Po prostu wybrano tytul, pod ktorym autorka chciala to od poczatku wydac.
Tamara - Śro 04 Sty, 2023 16:47

No taaaak , wiem, ale jestem przecież Czepiakiem :wink: :-P
RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 16:48

Bywało już tak i drugie, nawet podpowiedziane, tytuły okazywały się lepsze (wkleiłam link do pierwszego lepszego zestawienia).
Aragonte - Śro 04 Sty, 2023 17:01

RaczejRozwazna napisał/a:
Bywało już tak i drugie, nawet podpowiedziane, tytuły okazywały się lepsze (wkleiłam link do pierwszego lepszego zestawienia).

Dobre te przykłady :wink:

Trzykrotka - Śro 04 Sty, 2023 17:06

Dobre :-D
Nie będę się czepiać wierzb, choć nadal nie widzą mi się wizualnie.

Trzykrotka - Śro 18 Sty, 2023 22:21

Moja przyjaciółka była właśnie na spotkaniu autorskim z Mariolą Szymiczkową w dwóch wygadanych osobach :-D Spotkanie odbyło się - a jakże - w domu Helclów.
Panowie puścili nieco farby na swoje, a raczej profesorowej Szczupaczyńskiej - plany i dzieje. Następne dwie powieści są zamierzone. Jedna pod pięknym tytułem Śmierć na Wenecji ("na," bo chodzi o naszą krakowską ulicę Wenecję :lol: ) będzie się działa w czasie wielkiej powodzi z początku XX wieku. W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego :banan:
Doczekać się nie mogę.

Aragonte - Śro 18 Sty, 2023 23:07

Cudownie :-D Czekam z niecierpliwością :banan:
Trzykrotka - Czw 19 Sty, 2023 08:10

Nie miałam pojęcia - bo też nie śledziłam - że ich cykl odniósł ogromny sukces wydawniczy i że książki są tłumaczone na wiele języków. Dzielili się podobno anegdotkami z perypetiow tłumaczy, jak choćby z wymyśleniem odpowiednika znaczącego nazwiska profesorowej. Chyba w wersji angielskiej jest ona "Turbotową" przez skojarzenie z dynamicznym słówkiem turbo.
Żałuję że mnie tam nie było.

Ania Aga - Czw 19 Sty, 2023 08:13

Trzykrotka, ale się cieszę, dzięki za informację!
Aragonte - Czw 19 Sty, 2023 12:09

Ooo, to gratulacje dla autorów! :-D Świetna wiadomość. Może kiedyś też dotrę na jakieś spotkanie :mrgreen:
Tamara - Czw 19 Sty, 2023 13:37

Trzykrotka napisał/a:
W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego

Oooo, mam nadzieję że spotka Witkacego, dopiero by się działo :banan_czerwony:

Admete - Czw 19 Sty, 2023 14:48

Czekam w takim razie na nowe książki :)
Trzykrotka - Czw 19 Sty, 2023 18:58

Tamara napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
W następnej profesorowa uda się na wywczasy do Zakopanego

Oooo, mam nadzieję że spotka Witkacego, dopiero by się działo :banan_czerwony:

Albo przeżyję sezonową miłość :mrgreen:

Tamara - Pią 20 Sty, 2023 17:39

No bo chyba nie będzie skakać w przepaść, apage :paddotylu: ale jest szansa, że uda się na wysokogórską wycieczkę z przewodnikiem :-P
Trzykrotka - Śro 12 Kwi, 2023 08:40

Profesorowa zamieściła kolejny wpis na fb, dla nie posiadających konta:

Po paru miesiącach kwerendy i planowania plenipotenci pani Szymiczkowej z dumą przedstawiają intrygę tomu piątego moich przygód. Z tego co wiem, należy się spodziewać: zbrodni, powodzi, amatorskiej orkiestry mandolinowej, ostatniego wiersza papieża oraz szeregu innych atrakcji.

https://www.facebook.com/profesorowa
Warto spojrzeć na zdjęcie :paddotylu:
Nie wiem jak wy, ale ja czekam na tę orkiestrę mandolinową :mrgreen:

Admete - Śro 12 Kwi, 2023 13:41

Cieszę się na kolejny tom przygód.
Trzykrotka - Sob 09 Wrz, 2023 17:27

Szykujemy się na listopadową herbatkę u profesorowej Szczupaczyńskiej
https://www.swiatksiazki....in.list.regular
Przedsprzedaż ruszyła.

BeeMeR - Sob 09 Wrz, 2023 17:32

A ja właśnie pożyczyłam Tajemnicę domu Helclów - dopiero zaczynam :mrgreen:
Ania Aga - Sob 09 Wrz, 2023 18:19

Trzykrotka napisał/a:
Szykujemy się na listopadową herbatkę u profesorowej Szczupaczyńskiej
https://www.swiatksiazki....in.list.regular
Przedsprzedaż ruszyła.

2 miesiące czekania, jest na co, dzięki za informację!

Admete - Sob 09 Wrz, 2023 19:20

Świetnie - mam nadzieję, że ta część też mi się spodoba.
Tamara - Wto 10 Paź, 2023 10:01

W październiku mają się pokazać dwie - wg mnie ciekawe pozycje. Praca zbiorowa "Ludowa historia kobiet" wydawnictwa RM , w której jeden z rozdziałów jest pióra Alicji Urbanik-Kopeć, i "Wampir. Biografia symboliczna" Marii Janion, wydanie zmienione.
Admete - Wto 10 Paź, 2023 18:19

Nigdy nie czytałam "Wampira". Może będzie ebook?
Tamara - Śro 11 Paź, 2023 09:29

Tego nie wiem, premiera ma być 26 października. Wpadła mi w oko przedsprzedaż na gildia.pl i w księgarni PWN, ale poczekam do premiery i wtedy się będę rozglądać.
Za to Śmierć na Wenecji czyli kolejne przygody profesorowej Szczupaczyńskiej wychodzą 8 listopada, a w Empiku jest już przedsprzedaż.