Ekranizacje - Duma i uprzedzenie Pride and Prejudice (2005)
Tamara - Śro 26 Lip, 2023 08:33
| annmichelle napisał/a: | | Swoją drogą, gdy pomyślę, że mija 18 lat od jego premiery... |
to to pól biedy, gdy pomyślę, że od DiU '95 niedługo upłynie 30 lat kiedy to minęło ? przecież to było dopiero co
Keirę za DiU raczej bym nominowała do Złotej Maliny, nie Oskara
Tamara - Pon 23 Paź, 2023 10:32
Po prawie 20 latach postanowiłam sprawdzić , czy coś w odbiorze tej wersji się u mnie zmieniło. Niestety - wytrzymałam całe 7 minut 24 sekundy najwyraźniej nurt ekranizacyjny szmatławo-dramatyczny nadal mnie kompletnie nie przekonuje. Do tego namacalnie czułam fetor brudu walący z ekranu w pierwszej scenie zbiorowej, nie mówiąc o cuchnących brudnych sadzawkach przed domem w Longbourn
Natomiast muzyka nadal piękna, tu się zgadzam w 100%
Loana - Pon 23 Paź, 2023 11:53
No początek to tam jest niezbyt zachęcający. Ja zwykle dochodzę do sceny z balem, ale potem też już mam dosyć tej wersji i odpuszczam sobie. Mam problem z główną bohaterką, ta Elizabeth to jest jakaś wyszczekana laska z pretensjami do świata, a nie prawdziwa Lizzy...
Tamara - Pon 23 Paź, 2023 20:11
Ja mam w całości problem, zarośnięty pan Bennet o wyglądzie marszałka Terleckiego to nie jest to, co bym chciała oglądać
BeeMeR - Pon 23 Paź, 2023 21:44
Ja tego już nie tknę - nie lubię się męczyć
| Loana napisał/a: | | Mam problem z główną bohaterką, ta Elizabeth to jest jakaś wyszczekana laska z pretensjami do świata | Ja tak odbieram Marysię z nowego Znachora
Loana - Wto 24 Paź, 2023 13:48
| Tamara napisał/a: | Ja mam w całości problem, zarośnięty pan Bennet o wyglądzie marszałka Terleckiego to nie jest to, co bym chciała oglądać |
O nie, nie odwidzę już tego...
Zupełnie nie znam "Znachora", ani książki ani żadnej ekranizacji, więc nie wiem, czy mocno zmienili postać bohaterki względem oryginału. Ale za to znam "Dumę i Uprzedzenie" i ta "Elizabeth"w tej wersji to nie jest postać, którą z książki kojarzę -_- aż aż taka zmiana głównej bohaterki to naprawdę wypacza całość -_-
Tamara - Wto 24 Paź, 2023 17:39
Tam w ogóle nikt nie jest taki jak u JA i nic nie wygląda , jak u JA.
BeeMeR - Wto 24 Paź, 2023 19:59
| Loana napisał/a: | | Zupełnie nie znam "Znachora", ani książki ani żadnej ekranizacji, więc nie wiem, czy mocno zmienili postać bohaterki względem oryginału. | Ja książki nie znam, jako punkt odniesienia biorę Marysię z filmu 1982, który znam chyba od zawsze - śliczną, miłą ale nie pozbawioną charakteru, a romans to słodki flirt oraz piękne całusy (Anna Dymna i Tomasz Stockinger, młodzi, śliczni, filmowo pięknie zakochani ) - Marysia 2023 to dziewczę najmądrzejsze w świecie, pyskate, przy pierwszym spotkaniu jest wielce niezainteresowana hrabią, na trzeciej randce z nim ochoczo zrzuca sukienkę i co tam jeszcze ma, a przy kolejnym spotkaniu po rozstaniu skacze na niego przy obcych facetach gapiących się przez wciąż otwarte drzwi Ergo: jest to zupełnie inna postać, w tym najnowszym wydaniu współczesna do bólu - ale może ktoś tak woli.
To chyba powinno być w innym wątku
|
|
|