To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Wto 24 Sty, 2023 11:45

Ja znowu nie umiem się utrzymać przy jednym tytule i wróciłam do Inspector Koo. Zaczęłam oglądać dramę w 2022, po 4 odcinkach coś mi przerwało, a teraz znów mnie pociągnęło do tej opowieści. Mroczna jest i wywołuje dreszcze, zwłaszcza, kiedy widzi się, jak czyjaś inteligencja, przenikliwość, bystrość przekłada się na spryt do mordowania. I to takiego, żeby zawsze wyglądało to na nieszczęśliwy wypadek. I że morderczyni jest taka młoda. I tak super bezczelna i pewna siebie. A pani inspektor owszem, dorównuje jej i bystrością i ma wielkie zdolności kojarzenia i nie jest głupia, ale wcale nie jest jej przez to łatwiej.
Drama jest co prawda komiksowa do bólu, widać to pewne przerysowanie i efektowność na każdym kroku, realizmu się w niej nie dopatrzysz, ale może właśnie dlatego jest tak hipnotyczna. Muzyka, dodana grafika - wszystko to razem tworzy świetny klimat. Obie aktorki mi się szalenie podobają, drugi plan też. Odcinków jest 12, ja obejrzałam 9, więc już steruję do brzegu.

BeeMeR - Wto 24 Sty, 2023 15:04

A ja - nieco odmiennie do moich typowych maratonów - powolutku oglądam na zmianę Gliny, Curtain Call (zachwycając się jaki Kang Ha Neul jest tu cudnie szpetny :serce: :wink: ) oraz lakorn, który jest dla mnie ciekawy obyczajowo, bo to taka melodrama obyczajowa, rzekłabym.
Trzykrotka - Wto 24 Sty, 2023 15:08

To oglądasz teraz tak jak ja :lol: :kwiatek:
Daleko jesteś w Curtain Call?

BeeMeR - Wto 24 Sty, 2023 16:15

Cc - dopiero po 5. Odcinku, bo to mi się wymienia na lakorn :wink: ale dobrze się ogląda.
Gliny 13, czyli do 18 względnie niedaleko :wink:

RaczejRozwazna - Wto 24 Sty, 2023 18:14

Bardzo mi się (m. in. :wink: ) podoba u KHN to, że naprawdę wygląda jak chce (z lekka pomocą charakteryzatorów) Już wkrótce szpetota mu minie, przynajmniej chwilami - osobiście nie moglam się tego doczekać :wink:

Czy babcia wysunela już propozycję nie do odrzucenia?

BeeMeR - Wto 24 Sty, 2023 20:38

RaczejRozwazna napisał/a:
Czy babcia wysunela już propozycję nie do odrzucenia?
Chyba jeszcze nie :mysle:
Na razie najmłodszy w rodzinie zwiedza hotel i kolejne stanowiska pracy - był już pracownik biura, portier, teraz pralnia na tapecie ;)
Tak, ja tez lubię w nim to, że jak chce to wygląda przystojnie, a jak chce to jak bezdomny ;) no, charakteryzacja niemało pomaga ;)
Ja lubię też bardzo jak on śpiewa :serce:

RaczejRozwazna - Wto 24 Sty, 2023 21:02

Chodziło mi o propozycję pracy, czyli już było :-D

Śpiewa bardzo ciepło :-)

Loana - Śro 25 Sty, 2023 17:37

Na Disney+ wrzucili trzy dramy z polskimi napisami, w tym "One Dollar Lawyer" :)
BeeMeR - Śro 25 Sty, 2023 18:23

No proszę to może spróbuję - dziękiza cynk :kwiatek:
Trzykrotka - Śro 25 Sty, 2023 21:52

Namgong w najlepszej formie :lol: Pośmiejesz się. Mnie Netflix ciągle podtyka dramę kryminalną z nim, Awaken, ale jakoś nie mam teraz nastroju na takie klimaty.
Admete - Czw 26 Sty, 2023 06:31

Mam w planach Awaken, ale na razie udało mi się o ejrzec pół odcinka Missing.
BeeMeR - Czw 26 Sty, 2023 08:56

U mnie odcinek Glin (jeden wredny typ został zastrzelony, bo sam się o to prosił :uzi: )
I odcinek CC - jak cudnie wywinął się pan z kontroli radarowej :thud:
Ten to ma pomysły i trochę szczęścia :wink:
Ciekawe kiedy u nas tak będzie wyglądała weryfikacja kierowców :wink:
Przyznam szczerze, że główna para nie bardzo mi się widzi w jakimś potencjalnym, ewentualnym romansie, ale wątek rodziny jako całośvi jak najbardziej, młody z babcią zwłaszcza :serduszkate: , czyli to, co najbardziej powinno w tej dramie.
Po cichu czekam kiedy sprawa rypnie, zaczyna się bankiet babci :wink:

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 09:23

Ten odcinek CC był jednym z moich ulubionych :-D Kontrola radarowa i to co przed nią - wizyta w jaskinii noony. I miałam podobnie jak Ty - rodzinka mnie wciągnęła i nawet już nie wypatrywałam romansu (ja!) . Fajna jest ta siostrzano-braterska przyjaźń.
Na bankiecie pomysłowość "kuzyna" sięgnie zenitu. Będą chwilę grozy :wink:

BeeMeR - Czw 26 Sty, 2023 10:15

Cytat:
Na bankiecie pomysłowość "kuzyna" sięgnie zenitu. Będą chwilę grozy
_
no ja tak się spodziewam, bo na odkrycie kart jeszcze za wcześnie. Zdecydowanie. :wink:
Jaskinia noony akurat mnie najmniej frapowała, tj. kościółek ładny, ale obrazy okropna :-P

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 12:03

Oj tam obrazy, sama ekspresja artystyczna się liczy :wink: Mnie się w całej dramie podobały te momenty gdy ona traktuje "kuzyna" jak swojego młodszego brata i mu trochę matkuje, a trochę traktuje jak przyjaciela, którego nigdy nie miała i może się wreszcie przed kimś otworzyć. Sceny w jaskini były właśnie takim momentem.
BeeMeR - Czw 26 Sty, 2023 12:58

Wiesz, ja jestem wyjątkowo mała wrażliwa na maźgi na płótnie udające sztukę współczesną :-P
Takie kleksy to Ania w zeszycie robi i na ubraniach bywało też :-P
No ale ich przyjaźń ładnie się rozwija, to fakt.
Żal mi jego "żony" trochę, ale też naiwność planów i niekumatość "męża" niestety bardzo prawdopodobna.

RaczejRozwazna - Czw 26 Sty, 2023 13:07

Tak, żony trochę żal, ale dziewczyna się pozbiera, bo twarda z niej babka. Fajna ta aktorka, z pazurem, na razie ma mało do zagrania ale jeszcze zdąży trochę rozkwitnąć. :-)
BeeMeR - Czw 26 Sty, 2023 21:51

Z bankietu znów wywinął się znów znakomicie, inwencji to mu nie brakuje ;)

Dziewczyna jest w porządku, ewidentnie potrzebowała czasu by sobie przemyśleć i przewartościować to i owo.

Admete - Czw 26 Sty, 2023 21:54

Oglądam Strangers again i na początku myślałam, że to będzie zwykły rom-com. Teraz jednak widzę, że oprócz humoru jest tam sporo poważnych rzeczy. Jestem ciekawa czy główni w ogóle do siebie wrócą, czy też będzie raczej pokazany proces dojrzewania obu stron i znajdowania nowych związków. Główna para wypada jednak rewacyjne i szkoda by było, gdyby do siebie nie wrócili.
BeeMeR - Sob 28 Sty, 2023 21:15

No, poszły konie po betonie ;)
Czyli już się po części wydało kim jest fałszywy kuzyn, a ten prawdziwy zawitał do Korei - bardzo mi się ten aktor podoba, tak nawiasem, ma bardzo odpowiednią urodę i spojrzenie :oklaski:

RaczejRozwazna - Sob 28 Sty, 2023 21:24

Tak ten aktor też mi się bardzo podobał - świetnie pasuje do swej roli. Ładnie też ją rozegrał, aczkolwiek nie do końca logicznie poprowadzona została jego postać - jest trochę kręcęniu się w kółko. Świetne będą jego interakcje ze swoim "sobowtórem".
Który to jest odcinek, że maskarada już się sypie?

BeeMeR - Sob 28 Sty, 2023 21:41

Jestem tuż za połową. Na razie tylko noona przeżywa nowinę po cichu :wink:
RaczejRozwazna - Sob 28 Sty, 2023 22:03

Ano przeżywa. Mocno ją to poruszyło. W sumie dość zaskakująca ale też zgodna z jej charakterem była jej reakcja na nowinę i decyzja, żeby zachować ją przynajmniej na razie dla siebie.
BeeMeR - Sob 28 Sty, 2023 22:07

Oj, ruszyło, ale to chyba każdego z rodziny by ruszyło, choć pewnie na różny sposób. Tak, postaci są dobrze napisane, zachowują się stosownie do charakteru i okoliczności, właściwie jedno co mnie zadziwia, to że najstarszy wnuk/brat jest żonaty - chyba go ożenili inni, bo nie wygląda na to, żeby sam wybrał żonę z afektu :mysle:
RaczejRozwazna - Sob 28 Sty, 2023 22:23

He he, wlasciwie jedyną interakcją między najstarszym a jego żoną jest jego polecenie: idź spać, które ona posłusznie wykonuje :lol: Ale oni też będą mieli swoje zakończenie, bardzo sensowne i miłe. A ona wydaje się całkiem zadowolona i zakochana w swoim mężu mruku.