To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

RaczejRozwazna - Śro 30 Gru, 2020 18:27

A czy ktoś oglądał może Normalnych ludzi? Znajoma zachwycona, ale potrzebowałabym więcej opinii, żeby wziąć się za jakikolwiek serial, liczący więcej niż 5 odcinków ;)
Akaterine - Czw 07 Sty, 2021 06:59

Obejrzałam na Netflixie duński "Równonoc". Ze względu na wątki paranormalne od początku było wiadomo, że serial idzie jednym z dwóch możliwych schematów - albo wszystko okaże się racjonalnie wytłumaczalne, albo pójdzie w fantastykę a la "Stranger Things" czy "Dark". Niestety
Spoiler:
poszli w opcję 2, na czym serial moim zdaniem stracił, bo podrzucano tyle racjonalnie wytłumaczalnych poszlak, że ostateczne wyjaśnienie "tak, winny jest pogański bóg" sprawia, że zakończenie było mało emocjonujące i generalnie żałuję, że straciłam na to czas.

Agn - Czw 07 Sty, 2021 07:31

Mam to chyba na liscie, musze obejrzec. Dlugi jest?
Akaterine - Czw 07 Sty, 2021 07:35

6 odcinków.
Agn - Czw 07 Sty, 2021 07:37

Aaa, to niedlugi. Moze w weekend pykne, chyba ze bez reszty zatone w serialu o Sabrinie. No zobaczy sie.
Admete - Czw 07 Sty, 2021 09:28

Obejrzałam i po zakończeniu stwierdziłam, że szkoda było czasu. Akaterine - właśnie zajrzałam do twojego spoilera :)
Trzykrotka - Pią 08 Sty, 2021 14:11

Pykam sobie powoli The Crown. Serial jest dobrze zrobiony i ogląda się go przyjemnie. Czekam już niecierpliwie na trzeci sezon, z nową obsadą. Wszystko ładnie, miło spojrzeć na przegląd angielskich aktorów, zwłaszcza austenowkich (wczoraj wypatrzyłam w obsadzie pana Wickhama 1995 :lol: ), ale strasznie mnie ten seans smuci. Nie moge opędzić się od myśli, jak bezsensowna jest ta skostniała w swojej formie instytucja angielskiej monarchii, w której wszyscy są tak mniej lub bardziej nieszczęśliwi i nie żyją tak, jak chcieliby.
Admete - Pią 08 Sty, 2021 14:30

Ale juz chyba jest 3 sezon?
Trzykrotka - Pią 08 Sty, 2021 17:59

Nawet 4 :lol: Ale ja nie oglądam na umór, więc jestem teraz w 2 i chcę go dokończyć, zanim przejdę dalej.
Admete - Pią 08 Sty, 2021 18:56

Nie orientuje się za dobrze, bo nie oglądam :)
Agn - Pią 08 Sty, 2021 18:57

Z "The crown" obejrzałam chyba tylko pierwszy sezon, ale chyba nie do końca.
Niby wszystko ładnie, ale... czegoś mi w tym serialu brakuje.

Trzykrotka - Pią 08 Sty, 2021 19:55

Ja tak mam z większością seriali, poza 1 sezon nie wychodzę :lol: Korona mnie jednak interesuje z racji na kawał historii współczesnej Europy, czy też jej jednego byłego imperium. Technicznie bardzo mi się podoba, a że to o żyjącej władczyni, więc musi być z szacunkiem, nobliwie i jak należy. Nie mam wielkich zastrzeżeń co do formy, tylko bezsens istnienia aż tak skostniałej instytucji mnie powalił.
Trzykrotka - Śro 13 Sty, 2021 20:11

Kończę powoli 2 sezon The Crown. Miałam dziś odcinek o ślubie księżniczki Małgorzaty. Ta postać działa mi na nerwy od chwili, gdy nie zdecydowała się poślubić miłości swojego życia za cenę rezygnacji z tytułu, apanaży i pozycji, a potem bezustannie winiła otoczenie za to, że jest nieszczęśliwa. Mówię o postaci serialowej, kto tam wie, jaka była naprawdę. No i wreszcie, sezon 2, odcinek 7, Małgorzata nakłania swojego kochanka fotografa do ślubu. Ona wie jedno - musi ogłosić jakiekolwiek zaręczyny, bo Peter Townsend się żeni, z dziewczyną młodszą od Małgorzaty o 10 lat. Narzeczony łaskawie się zgadza, bo chce bardzo upgrade'ować swoją pozycję we własnej rodzinie. No i Małgorzata (cytuję)"pieprzy się nieziemsko."
Królowa jest zniesmaczona swobodnym zachowaniem znajomych państwa narzeczeństwa na przyjęciu w pałacu, ale to nic w porównaniu ze wstrząsem jaki przeżywa dowiadując się, że narzeczony ma trzy aktualne kochanki plus działa także w trójkącie z małżeństwem swoich przyjaciół, a żeńska połowa tego małżeństwa spodziewa się dziecka, najprawdopodobniej z przyszłym lordem Snowdonem.
Serial do tego odcinka toczył się zwykłym torem: skostniała monarchia, zmieniający się powojenny świat, konieczność dopasowania się do zmian. Ale tym razem twórcy dodali jeszcze mały komentarz. Nie wierzyłam, kiedy usłyszałam towarzyszący scenom tego odcinka głos Elżbiety Towarnickiej, nie do pomylenia z żadnym innym. No i nie myliłam się. Prócz muzyki Góreckiego w tym odcinku w soundtracku znalazł się Dies irae Zbigniewa Preisnera
https://www.youtube.com/w...hErLoCkIaNFoLkS

Ania Aga - Śro 13 Sty, 2021 21:29

Trzykrotka napisał/a:
Nie wierzyłam, kiedy usłyszałam towarzyszący scenom tego odcinka głos Elżbiety Towarnickiej, nie do pomylenia z żadnym innym. No i nie myliłam się. Prócz muzyki Góreckiego w tym odcinku w soundtracku znalazł się Dies irae Zbigniewa Preisnera
Praisner też nie do pomylenia z nikim innym.
Trzykrotka - Śro 13 Sty, 2021 22:42

To prawda :serce2:
Przez cały wieczór słucham Dies Irae i Lacrimosy - na zmianę. Ta muzyka jest tak niewiarygodnie piękna i tak przejmująca. Nie wiem jak zasnę bo serce mi wali :wink:
Bardzo podobało mi się użycie Dies Irae jako tło scen wyjazdu Małgorzaty do ślubu, przejazdu do katedry w szpalerze machających tłumów. Z jednej strony ta muzyka ma w sobie odpowiednie dla Królewskiego ślubu dostojenstwo i majestat, z drugiej tekst brzmi dramatycznie i złowieszczo.

Akaterine - Czw 21 Sty, 2021 21:42

Oglądam na Netflixie duński serial "Rita" o dość niekonwencjonalnej nauczycielce, która świetnie radzi sobie z dziećmi i młodzieżą, ale już niekoniecznie w relacjach z dorosłymi i własnymi dziećmi. Fajnie pokazuje realia pracy w duńskiej szkole (choć oczywiście zastanawiam się, na ile wiernie ;) ).
Agn - Czw 21 Sty, 2021 23:15

Moj tata to ogladal. Jego zafrapowalo np. czy nauczyciele faktycznie sie tak ubieraja do szkoly i czy dzieci mowia do nauczycieli po imieniu.
Akaterine - Pią 22 Sty, 2021 08:09

Wygooglałam, że zdaniem Duńczyków serial dość wiernie przedstawia szkołę. Atmosfera jest luźna, wszyscy mówią do siebie po imieniu. Są nawet wspólne prysznice po wfie, co pojawia się w jednym odcinku ;-) .
Admete - Pią 22 Sty, 2021 08:46

Chyba obejrzę z ciekawości. Na razie obejrzałam Night Stalker - dokument o śledztwie w sprawie seryjnego mordercy. Bardzo ciężki w oglądaniu, choć skupiono się na detektywach i samym śledztwie, nie na przestępcy, który był prawdziwym potworem. Przy czym zamykałam oczy, gdy pokazywano prawdziwe zdjęcia - to akurat nie było potrzebne.
Caitriona - Pon 25 Sty, 2021 10:21

Admete napisał/a:
Na razie obejrzałam Night Stalker - dokument o śledztwie w sprawie seryjnego mordercy.

Mam w planach. Ale jeszcze nie skończyłam The Ripper.

praedzio - Pon 25 Sty, 2021 11:46

Wczoraj przypadkowo natknęłam się na serial pt. "Nadajemy z gdzie indziej". Na razie jestem po pierwszym odcinku i z zaintrygowaniem chętnie sięgnę po kolejne.

Tu znaleziona w necie recenzja zawierająca też trailer: https://stickandcarrot.pl/serial-nadajemy-z-gdzie-indziej/

Caroline - Wto 26 Sty, 2021 21:12

Obejrzałam sobie dwa odcinki nowej "Sabriny", czyli netfliksowej opowieści o nastoletniej czarownicy.
Nie spoilerując za bardzo jest tam dość sugestywna scena czegoś w rodzaju "czarnego chrztu. Wygląda to na jakąś quasi-satanistyczną ceremonię nawiązującą w pewnych elementach do chrześcijaństwa czy wręcz katolicyzmu tylko na opak, czyli msza, ołtarz, modlitwa, ale zamiast Boga wstawiamy czarnego pana.
Zaczęłam się zastanawiać, czy te sceny nie wzbudziły jakichś protestów w związku z propagowaniem okultyzmu, satanizmu etc. Pamiętam, jaką hucpę zrobiono wokół biednego H. Pottera. Niemożliwe, żeby taka Sabrina przeszła bez echa, prawda?
No więc wpisuję w google i wyskakuje mi, że protest i groźbę pozwu zgłosił kto? Kościół Szatana (Satanic Temple) :rotfl: :rotfl: :rotfl:
https://www.nytimes.com/2...ina-statue.html

praedzio - Wto 26 Sty, 2021 21:50

Tak, pamiętam tę aferę. :lol: Chodziło o posąg Rogatego, którego odwzorowanie wykorzystano w serialu. :lol:

Ja tymczasem lecę dalej z "Nadajemy z Gdzie indziej". Jak mi się tutaj podobają aktorzy! :oklaski: A Sally Field jest genialna! I Andre 300 z Outkast! Ciekawe jaką sportretowanemu przez niego bohaterowi diagnozę by postawiły dziewczyny dyskutujące w wątku psychologicznym. :lol: Zresztą wszyscy bohaterowie serialu nadają się na kozetkę. :lol: To wracam do oglądania odcinka nr 7.

Agn - Śro 27 Sty, 2021 23:00

Praedzik, a gdzie ten twoj serial nadaja?

Ja "Sabrine" porzucilam.
Ale to faktycznie zabawne, ze do serialu akurat satanisci sie doczepili. :lol:

praedzio - Śro 27 Sty, 2021 23:21

Na Amazon Prime. Dziś skończyłam. Mam nad czym myśleć.