To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

BeeMeR - Pon 04 Sty, 2016 17:04

Nie nastawiaj się na arcydzieło tylko w przeważającej mierze familijny film z elementami fantastyki i przygody (ta część najbardziej mi się podobała, ucieczki przed Złymi, transformacja wieży Eiffla w kosmodrom czy inną rakietę itd.) o lekko niedopracowanej bo "na hurra" zrobionej końcówce i będzie dobrze ;)
Eeva - Pon 04 Sty, 2016 21:55

Nie nastawiam sie :-)
Caitriona - Śro 06 Sty, 2016 23:03

Spectre - nuda. Niby najdroższy film o Bondzie, a wieje nudą. Christoph Waltz jak Zuy kompletnie bezbarwny... Léa Seydoux to pomyłka obsadowa, Bellucci za to piękna.

Marsjanin - sympatyczny film, ale ja lubię Matta Damona ;) Dobre, rozrywkowe kino.

Terminator: Genisys - obejrzałam z ciekawości i nie było źle, ale ja nie jestem fanką. No i Emilia Clarke nie umie grać.

Nienawistna ósemka - Tarantino. Mnie się dobrze oglądało, choć jest specyficznie i krwawo.

In the Heart of the Sea - widowisko kino, dla lubiących morze. Ja sie dobrze bawiłam.

Crimson Peak - piękny film, groza i gotyk biją po oczach, Tom Hiddleston przystojny, scenografia cudowna, ale sam film słabiutki.

Harry_the_Cat - Czw 07 Sty, 2016 20:00

Caitriona napisał/a:
No i Emilia Clarke nie umie grać.

Czyli nic nowego ;) Niestety bedzie w Me Before You :/

Eeva - Czw 07 Sty, 2016 20:41

Harry_the_Cat napisał/a:
Niestety bedzie w Me Before You :/

O nie :(

Caitriona - Czw 07 Sty, 2016 20:45

No, ja ją widziałam tylko w GoT gdzie nie ma wiele do grania, teraz tylko moje podejrzenia się potwierdziły :wink:
Anaru - Czw 07 Sty, 2016 23:12

Spectre mnie najmniej interesuje, bo ja w ogóle oglądałam jednego Bonda (serio serio ;) ), ale reszte to i owszem, chętnie się zakręcę. Terminatora mam ;)
Cathie - Pią 08 Sty, 2016 05:45

Obejrzałam ostatnio To wspaniałe życie (1946) z Jamesem Stewartem i Donną Reed. Świetny film. Opowiada o tym, jak w Wigilię główny bohater, George Bailey, postanawia odebrać sobie życie, ponieważ dochodzi do wniosku, że martwy jest więcej wart niż żywy. Żeby zapobiec tragedii niebo wysyła anioła (drugiej kategorii) Clarance'a, żeby powstrzymał głównego bohatera od tego desperackiego kroku. Aby ułatwić zadanie przełożeni Clarence'a opowiadają mu o George'u. Dzięki temu i my go poznajemy, jako człowieka o ogromnym sercu, który dobro innych zawsze przedkładał nad swoje. Niestety splot pewnych wydarzeń doprowadza George'a nad krawędź. Clarance postanawia odwieść George'a od odebrania sobie życia, pokazując mu, co by było, gdyby się nie urodził.

I taki film warto by było zobaczyć w święta w TV, zamiast jeszcze raz Kevina.
Gorąco polecam. :-)

Harry_the_Cat - Pią 08 Sty, 2016 15:14

Ja nigdy nie widziałam jakoś ale w UK to bardzo tradycyjnie oglądany film w święta.
asiek - Pią 08 Sty, 2016 22:45

To klasyka kina, był czas, kiedy ten film bardzo często leciał na TCM. :wink:
Akaterine - Pią 08 Sty, 2016 22:53

Kiedyś obejrzałam w święta, ale jakoś średnio świątecznie mnie to nastroiło ;) .
asiek - Pią 08 Sty, 2016 23:43

Parę dni temu obejrzałam The Go-Between...
https://www.youtube.com/watch?v=tzVQhJ9Eyy4

Film zachwyca kadrami, niemal każdy z nich to wizualna perełka. :serduszkate: Jednak fabuła przygnębiająca. Smutne jak dorośli potrafią manipulować dziećmi, zupełnie nie licząc się z ich uczuciami. :-?
Spodziewałam się filmu bardziej optymistycznego.

Harry_the_Cat - Sob 09 Sty, 2016 20:22

Obejrzalam A Little Chaos. Nice mieszane uczucia. Tak do polowy podobalo mi sie bardzo, ptem troche jakby stracilo uroku, jakos nieco wiecej sie spodziewalam, chociaz nie umiem powiedziec sama czego dokladnie. Zupelnie nie podobal mi sie watek z wspomnieniami corki i meza - w ogole mnie to ruszalo, tylko bylam poirytowana.
Aktorsko oczywiscie bardzo dobre, super role drugoplanowe i piekna muzyka. Mimo wszystko polecam.

Cathie - Sob 09 Sty, 2016 21:41

Akaterine napisał/a:
Kiedyś obejrzałam w święta, ale jakoś średnio świątecznie mnie to nastroiło ;) .

Mnie może świątecznie nie nastroiło, bo oglądałam po świętach, ale podniosło na duchu. :wink:

Akaterine - Sob 09 Sty, 2016 21:58

Być może ten świąteczny nastrój jest bardziej wywołany tym, że film ten jest często emitowany w święta i ludziom od dziecka ze świętami się kojarzy. Brytyjczycy i Amerykanie mają to, my mamy Kevina ;) .
Caitriona - Sob 09 Sty, 2016 22:46

Harry_the_Cat napisał/a:
Obejrzalam A Little Chaos

Dla mnie jednak słaby był ten film, poza genialnym Alanem Rickmanem ;)

Anaru - Sob 09 Sty, 2016 23:43

Cathie napisał/a:
Obejrzałam ostatnio To wspaniałe życie (1946) z Jamesem Stewartem i Donną Reed. Świetny film. Opowiada o tym, jak w Wigilię główny bohater, George Bailey, postanawia odebrać sobie życie, ponieważ dochodzi do wniosku, że martwy jest więcej wart niż żywy. Żeby zapobiec tragedii niebo wysyła anioła (drugiej kategorii) Clarance'a, żeby powstrzymał głównego bohatera od tego desperackiego kroku. Aby ułatwić zadanie przełożeni Clarence'a opowiadają mu o George'u. Dzięki temu i my go poznajemy, jako człowieka o ogromnym sercu, który dobro innych zawsze przedkładał nad swoje. Niestety splot pewnych wydarzeń doprowadza George'a nad krawędź. Clarance postanawia odwieść George'a od odebrania sobie życia, pokazując mu, co by było, gdyby się nie urodził.

I taki film warto by było zobaczyć w święta w TV, zamiast jeszcze raz Kevina.
Gorąco polecam. :-)

Zainteresował mnie, kompletnie nie znam tego filmu. :mysle:

asiek napisał/a:
The Go-Between

Faktycznie śliczny wizualnie, zanotowany ;)

Harry_the_Cat napisał/a:
A Little Chaos

Lubię kostiumowce, lubię Kate Winslet i Alana Rickmana, rozejrzę się za nim ;)

Admete - Nie 10 Sty, 2016 09:06

To wspaniałe życie znam i lubię bardzo.
Agn - Pią 15 Sty, 2016 00:48

Uwaga! Uwaga! Agn obejrzała film, którego wcześniej nigdy nie widziała i już nie musi się wstydzić!

Ścigany (The Fugitive, 1993)

O czym to jest, to każdy wie, a ten, kto nie wie, to może spojrzeć tu: http://www.filmweb.pl/Scigany
Jak nie lubię filmów sensacyjnych, tak ten bardzo mi się podobał. Świetne zdjęcia (rewelacyjne ujęcia z góry na miasto), montaż, historia ma ręce i nogi (no ale skoro napisano ciekawy scenariusz, to co się dziwię). Fantastyczny Tommy Lee Jones.
Harrison Ford nie jest może wybitnym aktorem, ale nie jest aktorem złym, a przynajmniej dobiera sobie odpowiednie role. W Ściganym ma równe 50 lat. I jest jak wino... :serce2:
Troszkę zabrakło mi tej takiej... porządnej rozpaczy po stracie żony, ale z drugiej strony - doktor Kimble nie miał na to czasu. Ledwie stracił kobietę, którą kochał, a już go wsadzili za kratki.
Polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział. Dla mnie bomba! :mrgreen:

Admete - Pią 15 Sty, 2016 06:55

Zawsze lubiłam ten film :)
BeeMeR - Pią 15 Sty, 2016 07:21

Też ogromnie lubię ten film :serce:
Admete - Pią 15 Sty, 2016 08:03

Ostatnio pomyślałam, że chętnie przypomniałabym sobie Świadka.
BeeMeR - Sob 16 Sty, 2016 22:10

San Andreas

Właściwie to w dużej mierze takie "komary mutanty" tylko o znacznie większym budżecie na wybuchy i inne szmery-bajery. Niemniej to wciąż katastroficzny film oglądany z perspektywy jednej rozdzielonej rodziny co to się bardzo usilnie próbuje odnaleźć i uratować wzajem. Rodzice w separacji - chyba nie będzie to wielki spoiler jak powiem, że się w trakcie ponownie zbliżają do siebie, a córka znajduje własnego faceta.

Bohaterowie: hiroł- Król Skorpion. Etatowy Dupek - Ioan Gruffudd :serce: Córunia z absztyfikantem oraz Happy End na zgliszczach:

Trzęsienie ziemi, uskoki, tsunami, rozwalanie tamy, zapinkalanie motorówką pod górę fali, ratowanie laski helikopterem z samochodu wiszącego nad przepaścią - to tylko kilka z atrakcji tego filmu. Do tego różnorakie aktorstwo - jak to w takich filmach ;) Odprężonam :mrgreen:

Akaterine - Nie 17 Sty, 2016 21:27

Pierwszy raz od wieeelu lat byłam w kinie, i to na dodatek na polskim filmie - Excentrycy. Nie wiem, czy film jest dobry, czy zadziałała magia kina (którą musiałam trochę naprawić magicznym "Przepraszam, możecie być cicho, dzięki" rzuconymi do dwójki nastolatków), ale bawiłam się świetnie.
Aragonte - Nie 17 Sty, 2016 21:35

Napisałabyś coś więcej o tym filmie? Kojarzę plakaty, ale nic o nim nie wiem.