To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Anonymous - Nie 30 Gru, 2012 11:29

bo to My tylko takie Piraty bezwstydne jesteśmy no i Aine, która mogła oglądać orydżinal :P
snowdrop - Nie 30 Gru, 2012 12:41

Dlaczego ona się cały czas tak goopio śmiała :roll:
Admete - Nie 30 Gru, 2012 13:09

Bo pewnie nic mądrego w głowie nie ma :roll: To ja żadnej głębi w 3D nie widzę. Wspominałam już kiedyś, że dla mnie wszystko jest za ciemne, lekko rozmyte na krawędziach zwłaszcza po rogach. No i mam wrażenie, że wszystko nie ma ostrości. Chyba nie potrafię przestawić wzroku w odpowiedni sposób. Na pewno podwójne okulary tez robią swoje i zniekształcają widzenie. Brat dziś dzwonił i pytał, jak u nas grają Hobbita. Wielce rozczarowany, że nie ma 2D. Zaczyna myślec o kinie w K. ;) Popieram, niech myśli, pojedziemy ;)
Czytam Przewodnik do Hobbita filmowego - podoba mi się zaangażowanie aktorów i twórców :)

asiek - Nie 30 Gru, 2012 13:16

Admete napisał/a:
Wspominałam już kiedyś, że dla mnie wszystko jest za ciemne

Dla mnie też jest momentami zbyt ciemno.

Admete - Nie 30 Gru, 2012 13:29

Właśnie czytam, że topory Dwalina mają imiona Grasper i Keeper - po psach sióstr Bronte. Aktor tak zaproponował i zostało przyjęte ;) Podobno zapisano je w jęyzku krasnoludów na ostrzach :lol: Za to lubię twórców Hobbita i WP ( filmowego ).
Aragonte - Nie 30 Gru, 2012 13:37

Też mi się spodobał ten motyw :D
A czytałaś część dotyczącą Rysia-Thorina? Wymyślił całkiem sensowne wyjaśnienie dla swej króciutkiej brody. I bardzo mi się spodobało, że on jest autentycznym fanem Tolkiena :D

Admete - Nie 30 Gru, 2012 13:46

Czytałam - idę kolejno. Richard urósł jeszcze w moich oczach, bo lubi Tolkiena. Ogólnie niegłupi z niego facet :)
Akaterine - Nie 30 Gru, 2012 14:58

Aragonte napisał/a:
Wymyślił całkiem sensowne wyjaśnienie dla swej króciutkiej brody.

Jakie, jakie?

Aragonte - Nie 30 Gru, 2012 15:43

Akaterine napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Wymyślił całkiem sensowne wyjaśnienie dla swej króciutkiej brody.

Jakie, jakie?

Cytuję za Rysiem :)
Musiałem znaleźć jakieś wyjaśnienie, więc kiedy przeczytałem opowieść Thorina o tym, jak jego dziad i ojciec, Thror i Thrain, wyszli spod Samotnej Góry z osmalonymi brodami, rozwiązanie przyszło samo: Thorin obciął krótko swoją brodę w hołdzie dla upokorzenia, jakie ponieśli.

Akaterine - Nie 30 Gru, 2012 16:38

Dobre!
Marija - Nie 30 Gru, 2012 17:07

Admete napisał/a:
dla mnie wszystko jest za ciemne, lekko rozmyte na krawędziach zwłaszcza po rogach. No i mam wrażenie, że wszystko nie ma ostrości. Chyba nie potrafię przestawić wzroku w odpowiedni sposób. Na pewno podwójne okulary tez robią swoje i zniekształcają widzenie.
Mam podobne wrażenia z Hobbita, mimo że byłam na innych filmach w 3D i było ciut-ciut lepiej jakby z obrazem :mysle:
fanturia - Nie 30 Gru, 2012 19:19

Admete napisał/a:
Chyba nie potrafię przestawić wzroku w odpowiedni sposób. Na pewno podwójne okulary tez robią swoje i zniekształcają widzenie.

Niekoniecznie. To chyba rzeczywiście specyfika wady wzroku, bo mimo podwójnych okularów widzę trójwymiarowo. Ale znam osoby bezokularowe, co 3D prawie wcale nie widzą.

Anonymous - Nie 30 Gru, 2012 20:41

snowdrop napisał/a:
Dlaczego ona się cały czas tak goopio śmiała :roll:

ona, w sensie - ja?

snowdrop - Pon 31 Gru, 2012 00:39

Ta reporterka. :mrgreen:
Anonymous - Pon 31 Gru, 2012 00:52

Za 2 i 3 razem przy 3 D oczy tez mi lzawily - ale glownie po scenach, w ktorych wyslilalam oczy. No i ze wstydem przyznam, ze byl moment, gdy musialam zamknac oczy do drzemki - tylko dlatego, ze sie zmeczyly. Dodam, ze juz po 1 razie chodzilam i przy kolejnych pojde bez makijazu...
Nuayczylam sie, ze aby najlepiej odbierc 3D trzeba po prostu patrzyc w sam srodek ekranu - zadne boki. To jest trudne, gdy chcesz przesledzic scenografie, stroje, jakies detale, elementy walki - nie mozna, bo oko sie wlasnie wtedy meczy najbardziej.

snowdrop - Wto 01 Sty, 2013 14:09

Tylko raz byłam na 3D, nie pamiętam aby mnie oczy bolały, ale to może dlatego, że to był film dla dzieci i trwał ok. godziny :mysle:
Zawsze bardzo chciałam zobaczyć Hobbita w 3D, ale teraz po waszych postach zaczynam się zastanawiać czy to dobry pomysł. W Częstochowie, do kt. mam najbliżej, grają 2D z napisami.

Admete - Wto 01 Sty, 2013 16:11

To idź na 2D z napisami, w dodatku masz najbliżej.
Anonymous - Wto 01 Sty, 2013 17:31

Planuję się wybrać na 2D, bylam na kilku filmach 3D i widzę trójwymiar, widzę głebie, nasycone kolory, ale jakos mnie to nie pociaga... nie lubię mieć dwóch par okularów na nosie. Ot co.
zuza - Wto 01 Sty, 2013 17:57

Wow!!!
Wrocilam z Hobbita. Jestem zauroczona, jak na haju. Podobalo mi sie bardzo, bardzo. Thorin patrzacy do gory, ale jakby patrzyl na wszystkich z gory, taki dumny, piekny, pelen mocy i charyzmy. A glos ma z cyklu "klekajcie narody" Martin Freeman genialny w roli Bilba :) Muzyka zwiazana z kazda rasa, czy postacia - wspaniala. Krajobrazy zatykajace dech w piersiach :)

W scenach bitewnych troche duzo balaganu, jak obejrze kilkanascie razy to moze zalapie kto jest kto, bo o to ciezko. Dodatki uzyte przez Wielkiego Petera - super. Gdybym nie wiedziala, w ktorym miejscu sie film konczy, bylabym zaskoczona, ze to juz. Jedyne, czego bym chciala to wiecej Filego :)

I nie wiem czy Beorn zostal opuszczony (bardzo bym zalowala) czy bedzie w kolejnej czesci...

Cudowny poczatek Nowego Roku :)

Alicja - Wto 01 Sty, 2013 18:45

my tak samo rozpoczęliśmy Nowy Rok :-D

przed chwilą wróciliśmy z Hobbita, szkoda tylko, że nie usłyszałam głębi głosu Richarda, gdyż poszliśmy na dubbing. Nie można było w inny sposób, bo mam w domu już dwóch nieletnich fanów Tolkiena, którzy męczyli nas od tygodnia - Hobbit i Hobbit. Nawet klocki w domu tylko Hobbit
Przyznać muszę, że Richard czy w skórach czy w surducie zawsze ma piękne spojrzenie :flirtuje2:

chyba jako jedyna na forum nie czytałam Hobbita i nie mam pojęcia co się wydarzy w kolejnych częściach filmu :mysle:

Admete - Wto 01 Sty, 2013 19:44

To będziesz miec niespodziankę, poza tym to film nie książka ;) Ja się złamię i pójdę drugi raz na 3D...
Alicja - Wto 01 Sty, 2013 20:28

Admete napisał/a:
poza tym to film nie książka

zdaję sobie z tego sprawę :wink: mam nadzieję jednak, że scenariusz nie będzie odbiegał zbyt daleko...
zdążyłam już zwędzić z biurka ( honorowe poświąteczne miejsce) najstarszej latorośli książkę dzięki czemu wiem już gdzie zginął ojciec Thorina. W filmie albo nie było wiele o tym albo przegapiłam

Admete napisał/a:
Ja się złamię i pójdę drugi raz na 3D...

ja zaś będę starała się obejrzeć film bez dubbingu. A co z twoim widzeniem głębi? :mysle:

Admete - Śro 02 Sty, 2013 06:51

Słabo, ale Thorina widzę ;)
Eeva - Śro 02 Sty, 2013 09:43

Widzę, że nie tylko ja rozpoczęłam nowy rok Hobbitem :-)

Byłam na 3D i nie żałuję, mimo iż miałam dwie pary okularów na nosie;-) Oczy w ogóle nie bolały.

Co do filmu to jestem zachwycona, mimo iż jak dla mnie było kilka niepotrzebnych dłużyzn (no ale to może ze trzy góra). Thorin przecudowny, głębia głosu niesamowita. Niby krasnolud, ale jak pisała Zuza, to ma się wrażenie że jest tak potężny i mocarny, że patrzy na wszystkich z góry. Martin super jako Bilbo, bardzo pasuje do tej roli.
Tylko bez sensu, że rok trzeba czekać na następną część :( A, no i muzyka zachwycająca.

Ze śmiesznych sytuacji, to przed Hobbitem byl najdłuższy na świecie trailer nowego Star Treka. Trwał z 15 minut. Bez kitu, myślałam, że się pomylili i puścili nie ten film co trzeba :-)

zuza - Śro 02 Sty, 2013 10:16

oooo, trailer Star Treka? Ide szukac!!!