To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Agn - Nie 10 Maj, 2009 21:08

Niestety, lepsze jakości nie ma, ale i tak robi wrażenie. A tenże utworek już sobie coco jumbo. :mrgreen:

W ogóle ten chór (Scala And Kolacny Brothers) jest niesamowity, poprzerabiali nie tylko Nirvanę, ale i np. Depeche Mode czy The Verve. Fajnie to brzmi. :)

spin_girl - Czw 14 Maj, 2009 16:17

Wszystkim, którzy uważają, że "Zmierzch" jest głupi polecam "Vampire Kisses" niejakiej Ellen Schreiber. Obie serie (Meyer i Schreiber) podobno są dla młodzieży (young adults). Podejrzewam, że Meyer pisze jednak dla starszej młodzieży, bo u Schreiber naprawdę mao co się kupy trzyma, a już najmniej wampiry :mrgreen: W każdym razie Meyer przy Schreiber to jak Mickiewicz przy Mezo :-P
spin_girl - Pią 15 Maj, 2009 11:34

Te koszulki sa absolutnie fantastyczne :mrgreen: moje faworyty: 'I want to La Push you from the cliff' i 'Jasper says relax' :rotfl:
Tylko, że ja sobie wymyśliłam koszulkę ze zdjęciem z okładki pierwszego tomu: te rączki z jabłuszkiem. Ciekawe, gdzie takie są...

Jeśli chodzi o Vampire Kisses to książka jest straszna i gdyby mi się wyjątkowo nie nudziło w pracy w życiu bym jej nie przeczytała.
Narracja pierwszoosobowa, bohaterka jest tzw. Goth Girl- czarny makijaż, czarne ciuchy, obsesja na punkcie wampirów, trumien, nietoperzy etc., chodzi do liceum i jest ogólnie niezrozumiana przez otoczenie. W końcu jednak poznaje niejakiego Alexandra Sterlinga i następuje seria opisów o mniej więcej takiej treści: "I felt a presence and he was there- my perfect Goth Prince, my sexy, beautiful vampire, my knight of the night...". Przy Raven (imię bohaterki) Bella wydaje się całkowicie opanowaną i dojrzałą osobą.
W dodatku Vampire Kisses powiela wszystkie idiotyczne mity: alergia na czosnek, brak odbicia w lustrze, uczulenie na światło słoneczne, mieszkanie w starej, zrujnowanej rezydencji, przesiadywanie na cmentarzu, nawet lokaj jak z rodziny Adamsów :roll:

maniutka - Pią 15 Maj, 2009 15:26

spin_girl napisał/a:
W dodatku Vampire Kisses powiela wszystkie idiotyczne mity: alergia na czosnek, brak odbicia w lustrze, uczulenie na światło słoneczne, mieszkanie w starej, zrujnowanej rezydencji, przesiadywanie na cmentarzu, nawet lokaj jak z rodziny Adamsów

Eeej, mi się te idiotyczne mity podobają :mrgreen:
A czosnek tak jakoś kojarzy mi się z prof.Quirrellem :-P

Agn - Pią 15 Maj, 2009 19:04

spin_girl napisał/a:
W dodatku Vampire Kisses powiela wszystkie idiotyczne mity: alergia na czosnek, brak odbicia w lustrze, uczulenie na światło słoneczne, mieszkanie w starej, zrujnowanej rezydencji, przesiadywanie na cmentarzu, nawet lokaj jak z rodziny Adamsów :roll:

Ja akurat lubię te wszystkie "idiotyczne mity". Mają swój urok. I przynajmniej nikt nie błyszczy w słońcu. Natomiast goth girl mnie zabiła. A zacytowałaś tylko jedno zdanie... Makabra... *ściana*

Aragonte - Czw 21 Maj, 2009 21:58

A ja zmienię temat (o Meyer nie mam wiele do napisania :wink: ).
Przeczytałam kolejny tom Tanyi Huff i może nie urastam na fankę, to by była przesada, ale ten drugi mi się bardziej podobał, bardziej wciągnął (a przy końcówce autentycznie się denerwowałam i doczytywałam ją niecierpliwie w autobusach i na przystankach, bo sorry, trudno było mi się martwić przy pierwszym tomie, skoro śmierć groziła głównej bohaterce - pisarz nie strzeli sobie w stopę i nie uśmierci kogoś takiego, z postaciami pobocznymi jest inaczej).
Chyba mam jak Aine i od wampirów wolę wilkołaki, a tutaj było ich dużo :mrgreen:

Agn - Sob 30 Maj, 2009 13:47

Wilkołaki... zależy gdzie. Polecam Patricię Briggs. :)

http://www.dailymotion.pl...aser_shortfilms
(14 sekund z obiecanego na niedzielę teasera NM)

praedzio - Nie 31 Maj, 2009 22:36

Przypominam, że w najbliższy wtorek (2 czerwca, g. 18.00 ) w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie odbędzie się ostatni już wykład dr Zuzanny Grębeckiej. Temat wtorkowej prezentacji: Jak bronić się przed wampirami?
Aragonte - Nie 31 Maj, 2009 23:27

Oż kurka, zapomniałam o wampirycznym wykładzie i wstępnie mam zaplanowane coś innego na ten dzień :-|
praedzio - Pon 01 Cze, 2009 05:19

Będę samotnym reprezentantem forum? :( Ha! Trudno! :wink:
Anaru - Pon 01 Cze, 2009 09:49

O bu :( , zapomniałam na śmierć o wystawie, pewnie się kończy niedługo?
praedzio - Pon 01 Cze, 2009 09:59

Wystawa trwa do 26-go bodajże.
aneby - Pon 01 Cze, 2009 22:46

Nie wiem, czy to artykuł pod publikę, na fali wampirycznej mody http://wiadomosci.onet.pl...r,kioskart.html :paddotylu:
Jeżeli faktycznie są tacy ludzie, to mają naprawdę nierówno pod sufitem :confused3:

praedzio - Wto 02 Cze, 2009 23:29

Khem, byłam dziś na ostatnim z wykładów wampirycznych w ramach wystawy "Wampiry, strzygi i spółka". Wykład jak zwykle był interesujący - większość rzeczy niby była mi znana, ale jednak parę ciekawostek wyłapałam. Więcej napiszę jutro - jak kogoś to zainteresuje. ;)

Aha - odważyłam się zapytać w końcu o tę krew umarlaków jako broń-truciznę na wampiry (motyw z SPN) i raczej to jednak jest wymysł scenarzystów, aczkolwiek babka zastrzegła, że to, że ona nigdzie nie znalazła wzmianki o tym, nie świadczy o tym, że gdzieś to się w jakichś tekstach kulturowych nie pojawiło. Tak czy siak - powiedziała, że jeśli to jest zmyślone dla potrzeb fabuły, to jest to jeden z lepszych i bardzo logicznych pomysłów. :D

Admete - Wto 02 Cze, 2009 23:30

Zapytałaś o chyt z Spn? :-) Sympatycznie. Jasne, że jesteśmy ciekawe szczegółów.
praedzio - Wto 02 Cze, 2009 23:37

Ale to już jutro - bo noc już ciemna a ja jutro znów z kurami wstaję.... :roll:
Agn - Wto 02 Cze, 2009 23:40

No pewnie, że jesteśmy żądne szczegółów! Głodnam wiedzy, więc jak tylko ogarniesz co się da, to proszę - przelej to na klawę. Chętnie poczytam. :)
Aragonte - Śro 03 Cze, 2009 08:00

praedzio napisał/a:
Ale to już jutro - bo noc już ciemna a ja jutro znów z kurami wstaję.... :roll:

Napisz, napisz :kwiatek:
Tym razem mnie nie było :(

Anaru - Czw 04 Cze, 2009 11:38

Ło matkosz.... :paddotylu:

Dobrałyśmy się z Basią do True Blood :paddotylu:
Powalający serial...
Zastanawiam się tylko czy na kolana, czy na łopatki czy od razu na pysk :paddotylu: :thud:
Prostuje nam zwoje każdorazowo. :confused3:

A wczoraj była wersja smerfna, zastanawiam się czy nie było dzięki temu lepiej.
Ale chyba nie było :zalamka:

Chwilami miałam nieodparte skojarzenia z Edziem ze względu na jakość gry aktorskiej, tylko to taki Edzio dla dorosłych :? :obrzydzenie:

Agn - Czw 04 Cze, 2009 20:15

Ja tam TB lubię. Przynajmniej wampiry są naprawdę groźne, a nie jak pluszaczki.

PS Wiecie, ten tego... dalszy ciąg mojego fanfidła się ukazał...
http://forum.northandsout...p=217846#217846

Aragonte - Czw 04 Cze, 2009 23:03

Skończyłam dzisiaj trzeci tom Tanyi Huff, czyli "Linie krwi" (tak, Praedzio, mogę Ci już ją oddać :wink: ). Szczegółów nie podam, żeby nie spoilerować, napiszę tylko tyle, że czytało mi się nadal dobrze i nadal stwierdzam, że chętnie obejrzę sobie serial :-D
Aragonte - Czw 04 Cze, 2009 23:31

Agn napisał/a:
A jeszcze nie widziałaś? Trzeba nadrobić to zaniedbanie! XD

Nadrobię, nadrobię, ale trochę głupio zaczynać od II sezonu (jedynki ciągle nie mam), a poza tym na razie zajęłam się światem Babylon 5 (no i próbuję znaleźć czas i energię na innego rodzaju działalność :roll: ).

Gitka - Pią 05 Cze, 2009 13:46

True Blood: zobacz klipy z głównymi bohaterami
Warto obejrzeć spot Erica :wink:
http://www.popcorner.pl/p...bohaterami.html

Anaru - Sob 13 Cze, 2009 23:11

Uhm, moja dusza też ma ze 100 lat w takim razie chyba.... :roll:

A za nami już 6 odcinek True Blood :mrgreen: , teraz już bezboleśnie wchodzi, może dlatego, że człowiek wie czego się spodziewać. Lepsze pod względem scenografii od RH, ale dialogi... :zalamka:

Aragonte - Sob 13 Cze, 2009 23:30

Ja zawisłam na którymś tam odcinku True Blood i nie wiem, czy ruszę z miejsca. A jeśli już, to żeby dowiedzieć się, co z Tarą i Samem, reszta bohaterów średnio mnie interesuje.

Zaczęłam Więzy krwi - na razie jeden odcinek. Znam książki (wszystkie trzy wydane po polsku), więc nie drżę z niecierpliwości :wink: