To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Trzykrotka - Wto 22 Paź, 2024 13:57

Szkoda trochę że aktorka się w to wykopała. Znałam tę dramę pod innym tytułem, coś że szminką... No właśnie, pamiętam że irytowało mnie okropnie, że pan zakazuje pani używania jakiejś szminki - bo ją dostała od innego?
Ich, irytujące to wszystko było.

RaczejRozwazna - Śro 23 Paź, 2024 08:57

Love Reset było okropne :? Lang Ha Neul się rozmienia na drobne, niestety.

Pachinko masz z dubbingiem? Ja oglądałam w językach oryginalnych - koreański, japoński. Nie bardzo sobie wyobrażam dubbing. Sunja ma elektryzujący głos.

BeeMeR - Śro 23 Paź, 2024 09:17

Tak, wszyscy mowią bezbłednym, nienaturalnym angielskim. Kwestie japońskie utrzymane są po japońsku. Może ja poszukam wersji bez dubbingu :mysle:
Jestem po 3 odcinkach.

RaczejRozwazna - Śro 23 Paź, 2024 15:14

Poszukaj. Moim zdaniem ten koreański jest bardzo ważny, nadaje odpowiedni koloryt.
Isak pojawia się w trzecim czy w czwartym odcinku? :mysle:

BeeMeR - Śro 23 Paź, 2024 15:16

Już się pojawił :serce:
Poszukam, do dubbingu nie idzie przywyknąć :confused3:

BeeMeR - Czw 24 Paź, 2024 17:28

Znalazłam, ale to potrwa, na razie wskoczyłam do innej okupacji japońskiej - Potwór z Gyeongseong.

Zadziwiająco dobrze się to ogląda biorąc pod uwagę, że tytułowy potwór ani mnie ziębi ani grzeje, a wręcz odrealnia wszystko inne. Po prostu nie umiem zawiesić niewiary, jak przypadku rozlicznych księżniczek i dramowych zbiegów okoliczności. Osobiście bym wolała, żeby potworami były bestie robiące eksperymenty na ludziach, wtedy miałoby to odpowiedni ładunek emocjonalny, ale widać twórcy woleli, żeby aktorzy biegali i strzelali do potwora, krew sikała tu i tam, a widzowie bali się, co mi właśnie nie bardzo wychodzi :P
Park Seo Joon jak zwykle świetny :oklaski:
Panna w dużej mierze jednominowa, ale nie przeszkadza, kojarzy mi się bardzo z IU z My Mister - jest drobna, wypalona, bardzo zdeterminowana. Nie poznałabym jej z Nevertheless, gdyby mi nie podpowidziało :wink:
Muzyka jest dobrze dobra na do dramy :oklaski: I ogólnie realizacja świetna - co mi tam zatem jakiś tytułowy potwór ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1k0Hhdyg9Fs

Trzykrotka - Pią 25 Paź, 2024 06:53

No więc właśnie... Potwór był zaskakująco dobry. Drama trzymała w napięciu do samego końca. Gdyby nie ten potwór :wink: Aktorsko, emocjonalnie - bardzo dobrze, dobrzy i źli świetnie dobrani. Ja nie mam dobrego mniemania o aktorce, strasznie jest drętwa, ale tu mnie zaskoczyła na plus. Wygląda na mimozę, ale jest bardzo wiarygodna w scenach walki, pasowała świetnie do roli. PSJ cudowny, im starszy tym lepszy.
Zbieram się do spróbowania drugiej serii, bo się niedawno pojawiła.

BeeMeR - Pią 25 Paź, 2024 07:42

Ja też planuję drugi sezon, i to od razu, acz już mi się obiły o uszy niepokojące spoilery :roll:
Trzykrotka - Pią 25 Paź, 2024 21:29

Pierwszy - że dam taki pomniejszy spoiler - skończył się otwarciem na drugi, a to otwarcie było jak dla mnie problematyczne.
Mówię zawsze, że nie lubię drugich sezonów :pomocy: Ale planuję obejrzeć.

BeeMeR - Pią 25 Paź, 2024 23:34

Jestem w drugim odcinku drugiego sezonu. Tak, pierwszy kończył wyraźnie pod drugi, teraz (to chyba nie spoiler tylko stan rzeczy) jesteśmy we współczesności, minęły więc całe dekady, a bohaterowie nie są tymi samymi co poprzenio, nawet jeśli technicznie są (nie wiem jeszcze, drama powoli wyjaśnia co i jak), bo oboje przeszli taką czy inną przemianę. Tak więc w dużej mierze jest to zupełnie inna opowieść.
Trzykrotka - Sob 26 Paź, 2024 13:58

A, to w porządku.
Admete - Sob 26 Paź, 2024 20:41

U mnie tylko jedna drama w oglądaniu - Nadal Uczciwy biznes, który mi się podoba. Nic innego jakoś mnie nie wciaga.
Trzykrotka - Nie 27 Paź, 2024 07:20

A właśnie, nie miałam czasu na więcej, ale zetknęłam na Uczciwy biznes. Bardzo mi się podobało - może z połowę pierwszego odcinka widziałam, ale na pewno będę dalej oglądać. Lubię takie klientów Mary i aktorkę bardzo lubię.
BeeMeR - Pon 28 Paź, 2024 13:47

Skończyłam Potwora, sezon drugi. Dobrze, że obejrzałam to od razu, bo rozpędem. Pierwszy sezon był oczywiście lepszy, w drugim nie dostaliśmy wszystkich odpowiedzi na wszystkie pytania, ale obejrzeć można.
jeśli idzie o końcówkę
Spoiler:

Nie dostałam też happy endingu o którym marzyłam (tj. żeby wszystkie potwory poszły precz), ale to nie jest sad ending, jest tylko całkiem ok. Trochę bez emocji, szkoda, ale może być.

mv spoilerowe ;)
https://www.youtube.com/watch?v=X4RFAGSppYA

BeeMeR - Wto 29 Paź, 2024 07:10

Wróciłam do Pachinko - bez dubbingu ogląda się znacznie lepiej :mrgreen: dobrze się ogląda, acz mam mgliste wspomnienie, ze kiedyś już coś w ten deseń oglądałam/czytałam, chodzi mi o motyw świadomego poślubienia brzemiennej i wychowywania dziecka :mysle:
Najsłabiej mi idzie z wątkiem Hany, który mnie w ogóle nie interesuje i trochę mnie zblokowało po 6 odcinku :roll:

RaczejRozwazna - Wto 29 Paź, 2024 16:49

W ogóle wątek Hany, a i samego Solomona, mnie średnio interesował. :roll: Moim zdaniem nie straci się, gdy się pominie te wątki.

jak odbierasz LMH?

BeeMeR - Wto 29 Paź, 2024 19:56

Salomon był ok, póki nie było Hany. :czekam2:
Czy w drugim sezonie wleką ten wątek dalej?
LMH jest ok, on dobrze gra, tylko nie wszystkie jego projekty mnie intetesują. Gdy go tu dali jako młodzieńca to nie od razu go poznałam, dopiero jak się uśmiechnął :wink:

Skończyłam pierwszy sezon, ostatnie trzy odcinki mi się dłużyły - no może ten z trzęsieniem ziemi mniej.

RaczejRozwazna - Wto 29 Paź, 2024 20:14

Nie, Hany już nie będzie. Zasadniczo może taki był zamysł, żeby ten wątek denerwował - w tej opowieści Solomon z Haną to nie był zdrowy układ dla samego Solomona. Hana była strasznie toksyczną osobą.

Pierwsze odcinki drugiego sezonu są bardzo dobre. W pierwszym sezonie najbardziej wkurzyło mnie, że zrobili z Isaka komunistycznego ideowca - co potwierdzało słowa Hansu, że to głupiec bujający w chmurach. W książce nie dało się obronić tej opinii, co sprawiało, że to Isak był moralnym zwycięzcą w tej opowieści.

BeeMeR - Wto 29 Paź, 2024 20:36

No właśnie nie miałam pewnosci czy ona umarła - ale miałam taką nadzieję, bo byla wnerwiająca i toksyczna.
Co do Isak to szkoda, niestety.

Aragonte - Wto 29 Paź, 2024 23:08

Hej, żyję i nawet jakieś dramy oglądam :wink: Na razie zawisłam z Prawniczką Woo, bo miałam ochotę na jakiś seguk, no i ostatecznie oglądam - z przyjemnością - drugi sezon Alchemy of Souls. Może nawet pierwszy bym sobie przypomniała?
Jestem jakoś w połowie, zaczynam się zastanawiać, co dalej, bo chyba nadal mam ochotę na kostiumowce, nawet z wrzaskliwymi "cziooooooona!" od czasu do czasu.

Trzykrotka - Śro 30 Paź, 2024 06:47

Aragonte :hello:
Kostiumowcami bardzo obrodziło w zeszłym roku, coś na pewno ci się spodoba. Był i Knight Flower i Romantyczna Gospoda i Our Blossoming Youth i ta o prawniku z Joseonu i jeszcze ta z panem Zębatym, królewskim kontrolerem.

Admete - Śro 30 Paź, 2024 10:09

Knight Flower jest na Netflixie. My deaewst także.
BeeMeR - Śro 30 Paź, 2024 10:28

Jestem po drugim odcinku drugiej serii - zamknęła się pewna epoka, nie jestem pewna czy chce mi się to oglądać dalej, bo to jest strasznie ponure i przygnębiające, a najgorsze , że to nie czysta fikcja jak nadludzkie potwory od czapy, tylko na bazie realnych imigrantów i ich dramatów.
Dalej mam wrażenie, że już to oglądałam, tj. Nie konkretnie to, ale tu i ówdzie wątki wydają mi się znajome, jeśli chodzi o trójkę głównych postaci. ciekawe czy książka ma jakąś wcześniejszą adaptację, czy powiela wątki z czegoś innego :mysle:

Aragonte - Śro 30 Paź, 2024 16:04

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte :hello:
Kostiumowcami bardzo obrodziło w zeszłym roku, coś na pewno ci się spodoba. Był i Knight Flower i Romantyczna Gospoda i Our Blossoming Youth i ta o prawniku z Joseonu i jeszcze ta z panem Zębatym, królewskim kontrolerem.

Prawdę mówiąc, przejrzę swoje zasoby i może zapuszczę coś starszego, ciągle nie obejrzałam np. "Princess Man". A może "Empress Ki" bym obejrzala? Tj. tę dobrą połowę? Ale na razie dokończę sobie Alchemię dusz i zastanowię się, czy jakiejś upiorzastej dramy nie obejrzeć na okoliczność Samtene/Halloween.

RaczejRozwazna - Śro 30 Paź, 2024 20:14

Ja od roku zabieram się za Princess Man :-P Ale w końcu się zabiorę. Oglądaj Empress Ki, Aragonte i komentuj! Sama powróciłabym do niektórych wątków. :-)

Beemer - myślę, że możesz pociągnąć Pachinko - w sensie wątek retrospektywny, bo współczesnego nie polecam - gdzieś do pójścia Noah na studia. To taki przebłysk radości w tym świecie (ale później już jazda w dół bez trzymanki...)