To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Świat według Marvela

Szafran - Nie 18 Paź, 2020 23:28

Ja byłam w Imaksie, więc się naprawdę czułam, jakbym była pod wodą.
Agn - Pon 19 Paź, 2020 09:35

O, na pewno. W imaxie musialo to wszystko przecudnie wygladac. :serce:
annmichelle - Sob 24 Paź, 2020 09:06

W natłoku wszystkich niewesołych informacji (wirusowych, politycznych) potrzebuję nierealnej odskoczni, więc od kilku dni robię sobie powtórkę marveli. :-P
Dobre, ważne powody podałam, prawda? :rotfl:
Agn, Ty mnie pewnie zrozumiesz? :cool: :mrgreen:

Lecę po kolei, tak jak podczas mojego pierwszego oglądania w styczniu. :-P Wczoraj skończyłam na "Zimowym żołnierzu", dziś wieczorem oglądam kolejne. :mrgreen:
Przy drugim oglądaniu całości (choć niektóre filmy widziałam więcej niż dwa razy :ops1: ) seria jeszcze bardziej zyskuje. :-)
Wyłapałam póki co o wiele więcej nawiązań, bo już wiem, jak ta historia się potoczy. :mrgreen:
Nie palę się jedynie do "Ragnaroka" :roll: , no ale jak mus to mus! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

RaczejRozwazna - Sob 24 Paź, 2020 10:09

To dlatego ja oglądam Bolly - pierwszy raz w życiu :lol:
Agn - Sob 24 Paź, 2020 10:13

Pewnie, ze rozumiem. W dodatku popieram. Drugie ogladanie wieeeeeeele daje. Baw sie dobrze! :mrgreen:
annmichelle - Sob 24 Paź, 2020 11:22

Dziewczyny, wiedziałam, że mnie zrozumiecie. :mrgreen:

RaczejRozwazna napisał/a:
To dlatego ja oglądam Bolly - pierwszy raz w życiu :lol:

Domyślam się, że jako odstresowacz te filmy mogą świetnie spełniać swoją rolę. :-)
Mam jeden na DVD ("Czasem słońce, czasem deszcz"), dołączony chyba z 15 lat temu do jakiejś gazetki.
Obejrzałam wtedy, ale zupełnie nie moje klimaty, sorry. :wink:
Wiem, że tu na forum była/jest mocna ekipa wielbicielek. :wink:

Agn napisał/a:
Drugie ogladanie wieeeeeeele daje.

O! Czyżbyś obejrzała WSZYSTKIE ponownie i nie pochwaliła się tutaj? :twisted:

Agn napisał/a:
Baw sie dobrze! :mrgreen:

Dzięki! :mrgreen:

Choć polskie napisy (na blu rayach) psują czasem efekt, więc ich już nie włączam. :roll:
Przykład "wolnego tłumaczenia"?
W "Thorze. Mroczny świat" : Thor pokonuje największego przeciwnika, rozgląda się po reszcie i pyta "Anyone else?". Polskie tłumaczenie: "Zatkało kakao?". :shock: :confused3:
Przyznam, że byłam, hm, zniesmaczona, bo kompletnie nie pasowało to do języka i słownictwa, jakim posługuje się Thor, klimatu, sytuacji, to oprócz tego w/w określenie jest wg mnie bardzo wulgarne: przynajmniej za takie uchodziło 20 lat temu, może teraz stało się w Polsce równie luzackie jak słowo "zajebiście"?

RaczejRozwazna - Sob 24 Paź, 2020 12:46

Akurat "Czasem słońce czasem deszcz" też mnie nie zachwyciło - ale te filmy można bezkarnie przewijać :wink: Natomiast już udało mi się obejrzeć kilka niezwykle odświeżających i odprężających perełek. :-D

Natomiast ta potrzeba znalezienia odstresowywaczy tkwi we mnie od początku pandemii - nawet powstał tu nowy temat "czasoumilacze" :-D

annmichelle - Sob 24 Paź, 2020 13:18

E nie - przewijać filmów nie przewijam nigdy. :wink: Oglądam "po bożemu" - od deski do deski.
Natomiast ta potrzeba znalezienia odstresowywaczy tkwi we mnie od początku pandemii - nawet powstał tu nowy temat "czasoumilacze" :-D

To idę tam dorzucić marvele, bo chyba jeszcze nikt tego nie zrobił. :mrgreen:

Agn - Sob 24 Paź, 2020 16:38

Dla mnie "zatkalo kakao" jest powiedzonkiem z przedszkola i nigdy nie kojarzylo mi sie wulgarnie. Ale wlasnie - z MOJEGO przedskola. Ja w przedszkolu bylam ponad 30 lat temu, chyba Thor jako pierwszy uzyl tego powiedzonka od lat. :shock:
annmichelle - Sob 24 Paź, 2020 17:14

Agn napisał/a:
Dla mnie "zatkalo kakao" jest powiedzonkiem z przedszkola i nigdy nie kojarzylo mi sie wulgarnie.

Z przedszkola? :shock:
Agn, ja usłyszałam ten zwrot po raz pierwszy jak byłam chyba na studiach :mysle: i miał on kontekst zdecydowanie negatywny, wulgarny, szczególnie jak mężczyzna zwraca się tak do innego mężczyzny. Mam wchodzić w szczegóły? Choć wolałabym raczej nie. :obrzydzenie:
Może krążą dwie wersje tego samego zwrotu? Ta o niewinnym znaczeniu i ta mocno, hm, dyskusyjna?

Thor zdecydowanie się tak nie zwrócił w oryginale co napisałam :wink: - to tłumacz wykazał się finezją. :roll: Tyle, że on też może znał tylko "łagodne" znaczenie tego zwrotu, a nie hard-corowe, które jak widać też krąży.

Swoją drogą - lubię ten starodawny angielski z filmów o Thorze, szczególnie jak "zderza" się ze współczesnym angielsko-amerykańskim. Zwłaszcza Tony Stark pogrywa sobie tymi słówkami Thora. :-P Pewnie z zazdrości :mrgreen: - bo też chciałby mieć taki kwiecisty, "szekspirowski" styl wypowiedzi. :mrgreen:

Agn - Sob 24 Paź, 2020 17:44

Naprawde z przedszkola. Bo kakao zatyka. Jesli jako dziecko usilowalas zjesc lyzke kakao... Bo stad wiedza dzieci...
Serio nie wiem, gdzie tu wulgarnosc. :shock: :mysle: Moze to bylo jakies inne powiedzonko?

Admete - Sob 24 Paź, 2020 18:24

Wydaje mi się, że to wulgarne znaczenie jest wtórne. I chyba raczej lokalne. Ktoś musiał mu nadać takie znaczenie w środowisku, w którym się znajdowałaś w danym momencie. Też znam powiedzonko z czasów dzieciństwa i nie było w nim nic wulgarnego.

Cytat:
Słowo używane np. wtedy kiedy ty miałeś rację, a nie ktoś inny, albo czasem gdy stało się coś zaskakującego.

Tu masz przykład zastosowania tego powiedzonka w tytule - wystawy muzealnej:

https://niezalezna.pl/300535-zatkalo-kakao-nowa-wystawa-na-40-lecie-muzeum-zabawek-i-zabawy

RaczejRozwazna - Sob 24 Paź, 2020 18:36

Ja też nigdy się nie spotkałam z wulgarnym znaczeniem tego powiedzonka... :mysle:
praedzio - Sob 24 Paź, 2020 19:12

Ja spotkałam się z wulgarnym znaczeniem samego słowa "kakao" jako hmmm.... pewien zakątek, w którym trudno o światło słoneczne ;) w rozmówkach internetowych. Na żywo nie spotkałam się z tym nigdy.
annmichelle - Sob 24 Paź, 2020 22:59

praedzio napisał/a:
Ja spotkałam się z wulgarnym znaczeniem samego słowa "kakao" jako hmmm.... pewien zakątek, w którym trudno o światło słoneczne ;) w rozmówkach internetowych. Na żywo nie spotkałam się z tym nigdy.

O, bingo. :-P
Na żywo nie słyszałam "zatkało kakao" ani jako dziecko, nastolatka, dorosła...
Widocznie to rzeczywiście jakiś regionalizm (skąd? :mysle: ) i mam na myśli zarówno pozytywne (dziś pierwszy raz o tym czytam :wink: ), jak i negatywne (jak wspomniałam wcześniej: poznałam w czasach studenckich - via internet i to kilka razy, więc raczej nie było to przypadkowe użycie :roll: ).

Wracając do Thora :mrgreen: - tłumacz zawalił sprawę i nie tylko ja zwróciłam na to uwagę :wink: : https://www.filmweb.pl/fi...e.+6+10,2321921

annmichelle - Czw 29 Paź, 2020 09:57

Całość po raz drugi obejrzana. :mrgreen:
Te filmy, które mi się spodobały za pierwszym razem, wciąż mi się podobają (a nawet bardziej). :-) (seria z kapitanem, dwie finalne części, strażnicy)
Kilka zyskało za drugim oglądaniem (np. "Ant-man" i "Avengers"), kilka straciło ("Czas Ulrona", "Iron Man 2"). "Ragnarok" mimo mojego nastawienia, że może tym razem będzie lepiej - niestety, jest jeszcze gorzej niż za pierwszym oglądaniem. :? Wychwyciłam więcej reczy, które są słabe i drażniące.

Ogólnie - wielkie uznanie dla braci Russo - fillmy, które reżyserowali są dla mnie najlepsze pod względem balansu między akcją, a psychologią postaci. :-) Ich filmy mają też świetny montaż scen i muzykę.

Swoją drogą, miałam niezłą frajdę "spotykając" się z bohaterami - co ja poradzę :-P , że ich polubiłam? Na pewno to mocna strona serii marvelowskiej. :-) :-)

RaczejRozwazna - Nie 22 Lis, 2020 20:31

Czy seria X-Menowa warta jest uwagi dla kogoś, kogo bawi Marvel? :-D Dziś leci X-man: First Class i nie wiem czy próbować.
BeeMeR - Nie 22 Lis, 2020 20:58

Ja jestem niezbyt marvellowa (żeby nie powiedzieć wcale :wink: ) ale uważam, że próbować można zawsze :mrgreen:
praedzio - Nie 22 Lis, 2020 21:14

Fassie wieczorową porą to zawsze dobry pomysł. ;)
RaczejRozwazna - Czw 28 Sty, 2021 00:35

Ukazały się ponoć pierwsze odcinki serialu VandaVision - ciepło przyjęte.
Gdy pojawi się serial o Lokim to może nawet podglądnę :-D

annmichelle - Czw 28 Sty, 2021 07:58

Ukazały się ponoć pierwsze odcinki serialu VandaVision - ciepło przyjęte.

Są, są. Może obejrzę jak ukażą się wszystkie (bodajże 8).
Opinie są dosyć mieszane, dlatego poczekam, żeby zobaczyć całość od razu.

Agn - Czw 28 Sty, 2021 10:25

Ja bym to chetnie obejrzala, ale nie mam dostepu.
annmichelle - Czw 28 Sty, 2021 15:06

Agn, a Disney Plus jest już w Polsce? :mysle:
Agn - Czw 28 Sty, 2021 15:10

Jeszcze nie. Ponoc ma byc w lutym, ale jak zobacze, to uwierze.
annmichelle - Czw 28 Sty, 2021 15:12

To pewnie w Polsce wydadzą za jakiś czas na płycie? :mysle:

Jak wyglądało to z innymi serialami marvela?