To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

arlekin - Sob 26 Sty, 2013 10:23

Pisałam wam o blogu mojego braciszka (www.mojakraina.bloa.pl), to stad moja prośba.
Bierze on udział w konkursie na blog roku 2012 i żeby przejść dalej (do oceny profesjonalistów) musi zdobyć dużą liczbę głosów, a to jest dość świeży blog - więc górę wzięły siostrzane uczucia i lobbuje gdzie się da :) . Jak możecie i chcielibyście to wysyłajcie głosy na numer 7122 w treści E00454 (MOŻE BYĆ JEDEN GŁOS Z JEDNEGO NUMERU, Z TEGO CO PAMIĘTAM SMS 1,23 ZŁ).

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i już nie będę zmieniać tematu :)

Tylko mnie nie opierniczajcie za bardzo za tak jawna lobbowanie, cóż miłość siostrzana to radość i przekleństwo w jednym :) .

Kasiek, a ty bierzesz udział?

A tak wracając do tematu to muszę kupić koleżance jakąś fajna książkę, ona lubi kryminały, ale z dreszczykiem lub humorem, takie jak autorstwa A. Kava lub Chmielewska - wiem skrajności. zastanawiałam się nad Rudnicka i jej Nataliami. Czytał ktoś? A może macie inny pomysł?

Admete - Sob 26 Sty, 2013 10:31

Ja bym poleciłą Lewandowskiego, bo sie przy nich świetnie bawię. Tyle, że ja mam męski nie babski gust odnośnie książek kryminalnych ;)
Agn - Sob 26 Sty, 2013 12:51

Arlekin, Rudnicka jest b. fajna, w sumie lekko i przyjemnie się ją czyta. Ale jeśli chcesz coś z humorem, to nie bierz jej książki Cichy wielbiciel, bo choć jest to dobry kryminał, tak humoru tam nie ma. Za to niezłe dreszcze. Za to Natalie są fajne, więc możesz śmiało kupować.
Z humorem jest jeszcze Paweł Pollak Gdzie mól i rdza. Sympatyczne, lekkie, szybko się czyta.
Choć dla mnie obecnie numerem jeden z polskich "kryminalistów" jest Zygmunt Miłoszewski. :mrgreen: Ale świnia jeden nie napisał ostatnio niczego nowego poza opowiadaniem do zbiorku opowiadań erotycznych. :?

Ja nie mogę wspomóc twojego brata, bo 2 dni wcześniej zagłosowałam na innego bloga. Może innym razem.

Anonymous - Sob 26 Sty, 2013 16:12

arlekin napisał/a:
Kasiek, a ty bierzesz udział?

Nie

Ania Aga - Sob 26 Sty, 2013 17:17

Ja się świetnie bawiłam przy tych dwóch książkach Lindy Howard, tyle że są już dość stare i koleżanka może znać
http://www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=4852
lub te, innej autorki
http://lubimyczytac.pl/ks...sokich-obcasach

arlekin - Sob 26 Sty, 2013 23:17

Dzięki za pomoc :mrgreen:

Aha z tego co doczytałam to głosowanie jest do 30.01 i można z jednego numeru oddawać po jednym głosie na różne blogi.
Poczytajcie jego bloga, może komuś sie spodoba - aha dodawajcie komentarze, jest na nie łasy :)

Admete - Czw 31 Sty, 2013 16:44

Czytam właśnie drugi raz książkę Susanny Clarke Jonathan Strange i pan Norrel. Bardzo dobrze się czyta, własciwie dopiero teraz właściwie ją doceniam. Ma mnóstwo austenowskich smaczków, łącznie ze specyficznym poczuciem humoru. Zgrabnie wpleciona fantastyka w całkiem realny świat.
Aragonte - Czw 31 Sty, 2013 16:46

Mnie się ze smaczki austenowskie od razu spodobały :D
Admete - Czw 31 Sty, 2013 16:54

Ogólnie ta książka jest - niepochopna ;) Na początku przynajmniej.
milenaj - Czw 31 Sty, 2013 17:34

Też mnie kusi powtórka. I serialu jestem ciekawa.
Admete - Czw 31 Sty, 2013 18:05

Na razie nie ma żadnych szczegółów na temat serialu?
milenaj - Czw 31 Sty, 2013 18:10

Czytałam tylko, że ma liczyć sześć odcinków. Nic poza tym nie wiem niestety, ale BBC dobrze rokuje. :mrgreen:

A gdzieś też czytałam, że autorka pisze ciąg dalszy. I mam nadzieję, że to prawda. :trzyma_kciuki:

Fibula - Pią 01 Lut, 2013 00:08

Admete napisał/a:
Czytam właśnie drugi raz książkę Susanny Clarke Jonathan Strange i pan Norrel. Bardzo dobrze się czyta, własciwie dopiero teraz właściwie ją doceniam. Ma mnóstwo austenowskich smaczków, łącznie ze specyficznym poczuciem humoru. Zgrabnie wpleciona fantastyka w całkiem realny świat.

Ja odświeżę za jakiś czas, ale w Magowym wydaniu. Podobno tłumaczka naniosła jakieś poprawki.

Agn - Pią 01 Lut, 2013 06:33

Ooo, to sobie dokupię wtedy dwa pozostałe tomy, bo mi brakuje.
A książka, faktycznie, świetna. Cudnie się ją czytało. :-)

Admete - Pią 01 Lut, 2013 19:23

Czy to będzie wydanie jednym tomie? tak to wygląda na stronie wydawnictwa:

http://www.mag.com.pl/ksi...an_Norrell.html

Ładna okładka.

milenaj - Pią 01 Lut, 2013 20:00

Tak, to będzie jeden tom. Okładka jest świetna.
Agn - Pią 01 Lut, 2013 20:36

A to ma nawet więcej sensu niż poprzednie wydanie. No to kupię w jednym tomie i spokój. :-)

Aaaa i to będzie w tej fajnej serii, którą Mag wypuszcza - taka fantastyka z górnej półki, trochę tam sf i w ogóle. :-)

milenaj - Pią 01 Lut, 2013 20:43

Agn, jeśli planujesz kupić to w Empiku była jeszcze niedawno fajna promocja na Ucztę Wyobraźni. W cenie jednej książki można było nabyć dwie. Sprawdź, może jeszcze trwa.

EDIT: Jeszcze jest. :mrgreen:

Agn - Pią 01 Lut, 2013 20:50

Wiesz, mi zależy, by posiąść głównie tą. Mam swój rabat, jakoś sobie poradzę. Cena zaporowa, no ale dla dobrej literatury nie takie pieniądze się wydało. :mrgreen:

Chociaż... przemyślę.

Edycja: Jednak nie, na ten miesiąc już mam plany książkowe, więc będę musiała zrezygnować. Trudno.

milenaj - Pią 01 Lut, 2013 20:58

Agn napisał/a:

Wiesz, mi zależy, by posiąść głównie tą. Mam swój rabat, jakoś sobie poradzę. Cena zaporowa, no ale dla dobrej literatury nie takie pieniądze się wydało.

I tak wydali to bardzo sensownie. Twarda oprawa, porządne wydanie. Moje trzy tomy w miękkiej okładce kupiłam ileś lat temu za około 80 zł.

A Suzannah Clarke napisała też bardzo fajny tom opowiadań: "Damy z Grace Audieu". Polecam.

Agn - Pią 01 Lut, 2013 23:20

Cytat:
I tak wydali to bardzo sensownie.

Też tak uważam. Po prostu 59 zł jak wyskakuje z portfela to trochę boli. Bez względu na to, jaką książkę za te pieniądze bym kupiła i tak będę żyła o chlebie i wodzie. Ale za to szczęśliwa! :mrgreen:

primavera - Sob 02 Lut, 2013 11:47

Admete napisał/a:
Czy to będzie wydanie jednym tomie? tak to wygląda na stronie wydawnictwa:

http://www.mag.com.pl/ksi...an_Norrell.html

Ładna okładka.

chyba tak bo na amazonie tez jest wydanie jednotomowe mjące ponad 1000 stron i w nieco mniejszym formacie :)

Anonymous - Wto 05 Lut, 2013 21:44

Kryminalik właśnie skończyłam. "Jedyna Prawda" fajny, bez fajerwerków, ale czytało się naprawdę dobrze. Kolejny kryminał w który wpleciona jest walka islamu z niewiernymi. I bardzo sprawnie Autor to uczynił.
Jak mówię mistrzostwo świata to nie jest, ale zacne.

Eeva - Śro 06 Lut, 2013 10:43

Czytam "Nic nie zdarza sie przypadkiem" Tiziano Terzani. Nie mogę przebrnąć.
Admete - Śro 06 Lut, 2013 17:44

A mnie sie bardzo jego książki podobały :) ja jednak nie lubie powieści, wolę reportaże i książki popularno-naukowe.
Czytam tego Strenga i Norrlea - toz to jest połączenie Austen, przygód Sharpe'a i prozy Gaimana. Zaczełam sobie wyobrażac sceny w serialu. jak będa mieć pieniądze, dobrych aktorów i porządny scenariusz, to będzie rewelacyjna produkcja. Wyjatkowo lubię postac pana Segundusa - ciekawe, kto go zagra. No i reszta postaci - gdyby Benedict C., nie był tak zajęty, to byłby cudownym dżentelmenem o włosach jak puch ostu :) A Childermassa niech nie robią zbyt starego, bo postać ma potencjał na fanklub ;)