To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Wszystko o filmie North and South :)

zsofika - Śro 05 Sty, 2011 13:01

Mam wrażenie, że postać Anny Latimer nie pojawia się w książce, a może się mylę. Ta postać psuje mi wizerunek Johna Thortona w filmie... ![/quote]

E, dlaczego psuje? Dzieki niej - jak sadze - Margaret tym bardziej wie, jak wygladaja jej uczucia wobec Johna: a to w Londynie, a to na slubie Fanny. Skrystalizowaly jej sie. Swoja droga p. Latimer nie zazdroszcze - tak czysto teoretycznie, zachowanie Johna wobec niej w Londynie bylo po prostu okropne, w ogole jej nie zauwaza, slepy by zauwazyl, ze liczy sie tylko Margaret, no i w pewnym sensie Henry... Zreszta, lubie te scene: gdyby wzrok mogl zabijac :uzi: , to Fanny i Ann lezalyby martwym trupem za przeszkadzanie Johnowi w rozmowie z Margaret ;-)

nitka - Wto 18 Sty, 2011 17:52

Zgadzam się z Zsofiką :-D Anna Latimer dodaje kolorytu. Odrobina zazdrości jest jak wiadomo dobrą metodą na uświadomienie sobie tego, co na prawdę czujemy.
I wcale mi nie żal Anny, według słów Fanny, Anna chciała złapać bogatego męża, a przecież Jasiu wszystko stracił :mrgreen:

zsofika - Pią 21 Sty, 2011 12:48

nitka napisał/a:
Zgadzam się z Zsofiką :-D Anna Latimer dodaje kolorytu. Odrobina zazdrości jest jak wiadomo dobrą metodą na uświadomienie sobie tego, co na prawdę czujemy.
I wcale mi nie żal Anny, według słów Fanny, Anna chciała złapać bogatego męża, a przecież Jasiu wszystko stracił :mrgreen:

Szczerze mowiac, nie jestem pewna, czy tak bylo naprawde, czy raczej - i do tego bym sie sklaniala - to Fanny w ten sposob widzi swiat. Jakos mi sie nie wydaje, zeby w swoim mezu byla tak szalenczo zakochana, podkresla, jaka jest dobra partia i juz. Ona w zyciu nie zrozumie biednego zakochanego Johna...

JoannaS - Pią 21 Sty, 2011 20:54

Za to doceni wybór na żonę zamożnej dziedziczki, którą stałą się Margaret.
arlekin - Śro 23 Mar, 2011 18:31

Alicja a wiadomo coś juz o polskiej publikacji? W angielska nie mam się gdzie zaopatrzyć narazie, ale jak nie będzie polskiego wydania to będe szukać jeszcze wytrwalej. :frustracja:
Anonymous - Śro 23 Mar, 2011 18:33

Piszesz o filmie czy o książce. Jesli o filmie, wystarczy poszukać na allegro i sklepach internetowych i zwykłych.
Jeśli pytasz o książkę proszę o lekturę tytułów tematu

Sofijufka - Śro 23 Mar, 2011 18:49

angielską możesz znaleźć tu: http://www.gutenberg.org/ebooks/4276
Alicja - Czw 24 Mar, 2011 10:38

polskiej jak na razie nie ma

więcej o tym w temacie: North and South - powieść

arlekin - Pią 25 Mar, 2011 20:31

Pisze o książce. Dzięki Sofijufka za linka.
Zaraz przejdę do właściwego tematu. :mrgreen:

zooshe - Pon 29 Paź, 2012 20:02

Właśnie natknęłam się na Filmboxie na drugi odcinek
Anaru - Wto 30 Paź, 2012 09:46

Nie mam Filmboxu, chyba jestem skazana na własne zasoby. ;)
A szkoda, bo pewnie by mnie bardziej zmobilizowało coś, co idzie o określonej porze. ;)

Deanariell - Wto 30 Paź, 2012 10:36

zooshe napisał/a:
Właśnie natknęłam się na Filmboxie na drugi odcinek

Też się właśnie natknęłam na końcówkę. :) Przerzucam sobie kanały, a tu bam! Przystojniak z chmurnym spojrzeniem. :mrgreen:

zooshe - Wto 30 Paź, 2012 11:21

Tłumaczenie niestety leży, pierwszy lepszy przykład słowo "nie uważasz że wygląda świetnie" przykład. Nie sadzę aby przymiotnik świetnie był w tamtych czasach powszechnie używany. Jednak wolę wersję z napisami.
Deanariell - Wto 30 Paź, 2012 12:59

"Świetnie" to i tak jeszcze ujdzie od biedy ;) - dobrze, że nie przetłumaczyli np. "nie uważasz, że wygląda ekstra" lub "czadowo"... :roll: :rotfl:
akne - Pią 09 Lis, 2012 23:31

Deanariell napisał/a:
"Świetnie" to i tak jeszcze ujdzie od biedy ;) - dobrze, że nie przetłumaczyli np. "nie uważasz, że wygląda ekstra" lub "czadowo"... :roll: :rotfl:

Ty to masz wyobraźnię... :love_shower:

Ira - Sob 26 Cze, 2021 17:05

Ktoś zrobił porównanie wersji serialowych.

https://youtu.be/wc-6AYqSS2w

I promocja serialu tuż przed emisją.
Fragmenty od minuty 02:15 i od 03:07

Caroline - Pon 28 Cze, 2021 21:13

Wow, fajny ten filmik, ciekawe opinie, choć wyrzucane w tempie karabinu maszynowego - my God! dziewczyna ma gadane :) Obejrzę do końca, ale chyba w kawałkach, bo tempo tej narracji mnie zabija, mam wrażenie, że ona nie nabiera oddechu i ja też zapominam :)
Dzięki za link, Ira!

Ira - Wto 29 Cze, 2021 13:02

Caroline napisał/a:
Wow, fajny ten filmik, ciekawe opinie, choć wyrzucane w tempie karabinu maszynowego - my God! dziewczyna ma gadane :) Obejrzę do końca, ale chyba w kawałkach, bo tempo tej narracji mnie zabija, mam wrażenie, że ona nie nabiera oddechu i ja też zapominam :)
Dzięki za link, Ira!

Też wolałabym by mówiła wolniej. I filmik był dłuższy.

I dopiero zauważyłam,że nie wkleiłem drugiego linku do filmiku z promocji serialu w telewizji. Czas reklamowy jest podany w moim poście wyżej.

https://youtu.be/A07KzXcjjdU

Może go znacie lub nie. Ale pozwoliłam sobie wkleić, gdyż filmik został wyrzucony niedawno.