To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Nie 10 Paź, 2010 18:38

Kreizlerrrr... wspaniała postać. Zresztą tam jest cała galeria bardzo ciekawych postaci. Każdy jest inny. Ech... szkoda, że Carr więcej powieści o nich nie napisał. Naprawdę, nie obraziłabym się, gdyby spłodził całą serię. A tak.. dwa kryminały. Chlip!
Fibula - Nie 10 Paź, 2010 19:06

Aragonte napisał/a:
Jeśli będziesz chciała przeczytać bez kompletowania, to Ci pożyczę, bo mam wszystkie tomy Saylora :) A których tomów Ci brakuje?

Szczęściara :) . Brakujące mogę wypożyczyć, ale oczywiście chciałabym mieć je na własność. Brakuje mi Domu westalek i Ostatnio widzianego w Massilii, więc gdyby gdzieś Ci się rzuciły w oczy, to daj znać. :kwiatek:
Alienistę mogę Ci przy okazji podrzucić, nie musisz się spieszyć z czytaniem ;) .

Trzykrotka - Nie 10 Paź, 2010 19:07

O, dziękuję za rekomendację Alienisty. Nie czytałam, a to będą moje klimaty :kwiatek:
Aragonte - Nie 10 Paź, 2010 19:28

Fibula napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Jeśli będziesz chciała przeczytać bez kompletowania, to Ci pożyczę, bo mam wszystkie tomy Saylora :) A których tomów Ci brakuje?

Szczęściara :) . Brakujące mogę wypożyczyć, ale oczywiście chciałabym mieć je na własność. Brakuje mi Domu westalek i Ostatnio widzianego w Massilii, więc gdyby gdzieś Ci się rzuciły w oczy, to daj znać. :kwiatek:
Alienistę mogę Ci przy okazji podrzucić, nie musisz się spieszyć z czytaniem ;) .

Dzięki, ale jak znam siebie, to Alienistę pewnie kupię i odstawię na półkę, żeby czekał na swoją porę jakiś rok :wink: Skoro tak polecacie, to wierzę, że jest wart swojej ceny.

Saylora kupowałam kilka lat temu, wtedy wszystkie tomy były spokojnie dostępne. No, poza tym ostatnim, który wyszedł niedawno.
Notabene sprawdzałam, co jest na Allegro - Dom westalek jest, ale nie solo, tylko z kilkoma innymi Saylorami, więc to Ci się raczej nie opłaca, a Ostatnio widzianego w Massilli nie ma.

Admete - Nie 10 Paź, 2010 19:30

Alienista to materiał na niezły miniserial.
asiek - Nie 10 Paź, 2010 19:41

Skoro tak chwalicie Alienistę , to muszę się nim zainteresować. :mysle:
Agn - Nie 10 Paź, 2010 19:45

Admete, znowu sprawiasz, że się rozmarzam z tym serialem...

Aśku, zapoznaj się z tą książką. Jest boska. :)

Eeva - Czw 14 Paź, 2010 20:18

asiek napisał/a:
Skoro tak chwalicie Alienistę , to muszę się nim zainteresować. :mysle:

to i może ja sie zapoznam bo tu słysze same ochy i achy na temat tej ksiązki :-)

praedzio - Pon 18 Paź, 2010 13:37

Nieee noooo... Ja to muszę przeczytać!! :excited:

http://merlin.pl/Bibliote...6.html#fullinfo

Admete - Pon 18 Paź, 2010 14:14

Zdaj relację, jeśli uda ci się przeczytać ;)
praedzio - Pon 18 Paź, 2010 14:20

Taaa jessst! :mrgreen:
Agn - Pon 18 Paź, 2010 14:25

O żesz ty... no to ja tam też wetknę pewnie swój ciekawski nos. Bibliotekarz... księgarz... pokrewne zawody. :mrgreen:
Ania Aga - Pon 18 Paź, 2010 20:15

W Merlinie są Wirtualne Targi Książki, można kupić trochę taniej. Słyszałam, że Merlin został strzedany firmie, która ma EMPIK. Ciekawe, czy będą jakieś zmiany.
Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 20:20

Cos trifle wspominała o tym, że w empiku można odebrać książki z merlina bez opłaty za przesyłkę...
Admete - Pon 18 Paź, 2010 20:46

Można, można :)
Ania Aga - Pon 18 Paź, 2010 20:51

Pod warunkiem, ,że się ma EMPIK blisko. Ja mieszkam w małej miejscowości i gdyby nie internet, sklepy wysyłkowe i allegro byłabym odcięta od świata. Teraz wystarczy mieć pieniądze i można kupić sobie książki, na jakie ma się ochotę.
Co do Merlina, to liczyłam na dobre ceny, skoro powstaje ogromna firma...

Ania Aga - Śro 20 Paź, 2010 20:40

http://www.empik.com/nies...04737,ksiazka-p
Jest nowy Wallander

Aragonte - Nie 24 Paź, 2010 00:40

W księgarniach jeszcze tego nie ma, bo książka ma się ukazać na przełomie października i listopada, ale melduję, że właśnie klikęłam na Allegro w przedsprzedaży "Maszynę różnicową" Gibsona i Sterlinga :D
Agn - Nie 24 Paź, 2010 00:54

A coś więcej na ten temat? Mnie ten tytuł nic nie mówi... :(
Aragonte - Nie 24 Paź, 2010 01:27

To steampunk, Agn (pociesz się, ja nie kojarzę mnóstwa innych książek, które wy podajecie w tym wątku), jeśli dobrze pamiętam, to jedno ze znaczących (a może pierwsze? Tego nie jestem pewna) dzieł steampunku :)

Zacytuję opis z okładki (przeklejam za Biblionetką):
"Rok 1855. Anglia wkracza w nową erę. Wynalazca maszyny różnicowej lord Babbage i pozostali członkowie Radykalnej Partii Industrialnej kierują przemianami, które mają poprowadzić Brytanię ku świetlanej przyszłości. Mnożą się nowe wynalazki. Ulicami przemieszczają się powozy parowe. Londyńska policja używa mechanicznych komputerów do tropienia kryminalistów. Pewnego dnia w odmienionej Anglii dochodzi do kradzieży bardzo ważnych informacji. Rozpoczyna się niebezpieczna gra, w której biorą udział najbardziej wpływowe osobistości Brytanii".

Dla mnie ten świat był fascynujący :)

Agn - Nie 24 Paź, 2010 08:16

W życiu nie słyszałam o czymś takim jak steampunk. :shock: Brzmi ciekawie. Jeśli będziemy mieli tę książkę, to wetknę do środka nos. :)
Dziękować! :kwiatek:

Admete - Nie 24 Paź, 2010 09:31

http://pl.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Coś jakby przeciwieństwo cyberpunku ;)

Może sobie kupię :)

Z obecnych seriali elementy steampunku ma na pewno Warehouse 13 i trochę też Sanctuary.

Tamara - Nie 24 Paź, 2010 09:41

O do licha , ten steampunkowy komp na obrazku bardzo mi się podoba :lol:
Admete - Nie 24 Paź, 2010 09:50

Tamara stempunkowy design jest cudny :) W Warehouse 13 mają powymyślane takie cudne wiktoriańskie wynalazki wyprzedzające swój czas :) A w Sanctuary główna bohaterka Helen Magnus jest lekarką z czasów wiktoriańskich ;) Długowieczną :) A wszystko zaczyna sie od historii Kuby Rozpruwacza.

Właściwie jak się dobrze zastanowić, to Murdoch tez jest odrobinę steampunkowy ;)

Yvain - Nie 24 Paź, 2010 09:59

Admete napisał/a:
stempunkowy design jest cudny
Wspaniały, nie trzeba się przejmować, że komputer nie pasuje do mebli po praprapradziadkach :mrgreen: