Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
annmichelle - Śro 09 Cze, 2021 09:13
| Agn napisał/a: | | Mam kilka uwag, ale to spoilery i nie moge o nich pisac, bo mi Annmichelle odgryzie nos. |
Tja, bo ja z tych krwiożerczych bestii.
Agn, jak zobaczyłam, że zaczynasz pisać o najnowszej książce Bussiego to "przeleciałam oczami" i wychwyciłam tylko mój nick.
Opinię przeczytam za jakiś tydzień, czyli jak mój egzemplarz dotrze z Polski i go przeczytam.
Tak więc - bez urazy , ale mimowolnych spoilerów unikam jak ognia.
| Agn napisał/a: | | Teraz robie sobie krotka przerwe od tego autora, mimo ze chetnie wzielabym sie za nastepna ksiazke, ale skusilam sie na Kate Morton, |
Dobry wybór!
| Agn napisał/a: | | Also - Annmichelle, wiedzialas, ze wyszla ksiazka dla dzieci "Wielka podroz Gutiego"? |
Chère Agn, nie, nie miałam pojęcia. Guti był dla mnie jednym z najlepszych bohaterów "Mama kłamie" (obok pana psychologa, oczywiście )
P.S. A jaką to nową zabawką się bawisz? Czy może to jakaś "zabawka dla dorosłych" - to sorry za pytanie.
Agn - Śro 09 Cze, 2021 09:56
Chyba nie zaspoilerowalam niczego, ale bede czekac na twoje wrazenia.
Zabawka to czytniczek. Nie dalabym tego dziecku do reki, bo by zepsulo. A na czytniku legimi, a na legimi jedna ksiazka Morton. Wiec sobie wzielam. To drugiej podejscie pod te autorke, jak wiesz, zobaczymy jak mi teraz "wejdzie".
annmichelle - Śro 09 Cze, 2021 10:02
Tylko jedna była na legimi? Która?
Agn - Śro 09 Cze, 2021 10:03
"Straznik tajemnic".
Znaczy sie byly chyba tez inne, ale te kupilam ostatnio na takiej promocji, ze joj. Wiec mam papierowe.
annmichelle - Śro 09 Cze, 2021 10:05
Chyba moja ulubiona książka Morton. Obok "Milczącego zamku", ale w "Strażniku..." podobała mi się bohaterka (nie zdradzę Ci póki co która, żeby Ci nie sugerować) i wątek uczuciowy był baaaardzo w moim guście.
Miłej lektury w takim razie!
Agn - Śro 09 Cze, 2021 10:18
Wiem, dlatego ja wzielam, bo mi o niej mowilas, ze bardzo ci sie podobala.
Jak cos bedzie na ciebie.
annmichelle - Śro 09 Cze, 2021 10:21
| Agn napisał/a: | Jak cos bedzie na ciebie. |
Jak Ci się nie spodoba, to będzie, "że się nie znasz".
Agn - Śro 09 Cze, 2021 19:42
Wiedzialam.
Admete - Pią 11 Cze, 2021 10:11
Tamara w Polityce jest wywiad z Pobłockim na temat Chamstwa. Doszłam właśnie do rozdziału o wykorzystywaniu seksualnym chłopek. W dodatku dowiedziałam się, że Niemcewicz był pedofilem. Szok.
Tamara - Pią 11 Cze, 2021 14:07
O dzięki ale w wirtualnej czy papierowej ?
Co do pedofilii w ubiegłych stuleciach - tak naprawdę dopiero ostatnie kilkadziesiąt lat faktycznie traktuje się pedofilię jak przestępstwo i to właściwie tylko w kręgu cywilizacji zachodniej . W latach 80 i 90 w czasie wielkiej epidemiiAIDS w Afryce za lekarstwo dla zakażonego uchodził stosunek z dziewicą i to najlepiej nieletnią, co oznaczało w praktyce gwałty na dziewczynkach . W epoce wiktoriańskiej taka sama procedura była uznawana za leczniczą w kwestii syfilisu . Freud w pewnym momencie wycofał się ze swojej teorii , ze kobieca histeria była skutkiem wykorzystywania seksualnego przez najbliższych męskich krewnych w dzieciństwie, bo w trakcie badania problemu stwierdził, że zjawisko występowało praktycznie we wszystkich badanych rodzinach z tzw "towarzystwa" w Wiedniu, więc skandal byłby nieprawdopodobny . Poza tym w ubiegłych stuleciach dziecko nie było praktycznie uznawane za człowieka i miało być absolutnie posłuszne i podległe dorosłym, więc w czym problem .
Co do wykorzystywania seksualnego chłopek - pamiętam jaki szok przeżyłam czytając któreś ze wspomnień Wańkowicza, opisujące czasy jeszcze przed pierwszą wojną , kiedy na powitanie gości płci męskiej zjeżdżających do dworu , gospodyni sprawująca pieczę nad służbą sprowadzała do pokoju , w którym panowie się rozdziewali i oporządzali po podróży, gromadę dziewcząt służebnych do użycia na miejscu, , z czego wszyscy chętnie i skwapliwie korzystali , jedni przy drugich w tymże pokoju , albowiem kobietę czy pannę z towarzystwa wykorzystać - wstyd, ale przepuścić każdej innej - hańba, no i gdzieś żądze trzeba było skanalizować, żeby pannom i paniom z towarzystwa krzywda się nie stała. Wańkowicz był wtedy młodym chłopakiem, nastolatkiem , już traktowanym jak mężczyzna, ale pisze , że z oferty nie skorzystał.
Ja ostatnio przystopowałam z Chamstwem , za to kupiłam nowe sitko na kołek , czyli "Trzecią płeć świata" antropologa kultury Waldemara Kuligowskiego , poświęconą tym ludziom , którzy są między męskością a kobiecością i ich miejscu w rozmaitych społecznościach i kulturach świata.
Admete - Pią 11 Cze, 2021 14:11
A to napisz, czy lektura ciekawa. Niemcewicz gustował w dzieciach naprawdę małych - od 6 miesięcy do 5 lat. Zgroza. A sam to napisał w swoich pamiętnikach. Wywiad jest w obu wersjach Polityki.
Tamara - Pią 11 Cze, 2021 14:34
Dzięki, to spróbuję nabyć papier.
No zgroza Śpiewy Narodowe psiakrew wikipedia co prawda podaje, że miał żonę, ale nic ponadto.
W ogóle im więcej czytam rozmaitych rzeczy historycznych, tym bardziej się cieszę, że żyję teraz, a nie kiedyś, uffff.
BeeMeR - Pią 11 Cze, 2021 14:43
| Cytat: | | Niemcewicz gustował w dzieciach naprawdę małych - od 6 miesięcy do 5 lat. |
Agn - Pią 11 Cze, 2021 15:02
| BeeMeR napisał/a: | | Cytat: | | Niemcewicz gustował w dzieciach naprawdę małych - od 6 miesięcy do 5 lat. | |
Matko jedyna...
Moge tylko sie porzygac i wspolczuc ofiarom.
Tamara - Pią 11 Cze, 2021 20:53
Fajny ten wywiad . "Chamstwo" powinno stać się obowiązkową lekturą we wszystkich szkołach średnich
Admete - Pią 11 Cze, 2021 20:56
| Tamara napisał/a: | | "Chamstwo" powinno stać się obowiązkową lekturą we wszystkich szkołach średnich |
Popieram.
Tamara - Sob 12 Cze, 2021 14:53
Przeczytałam "Trzecią płeć świata" - jest cienka, bo traktuje o temacie mało znanym , słabo zbadanym z powodu oczywistych z tym trudności oraz nastawienia większości badaczy z naszego kręgu kulturowego i mało jest źródeł , ale dostatecznie wystarczająco , żeby stwierdzić, że wszędzie, we wszystkich praktycznie kulturach i religiach - poza kręgiem judeochrześcijańskim - osoby niemieszczące się w dwupłciowym reżimie są akceptowane jako pełnoprawni , a często nawet uprzywilejowani pod pewnymi względami członkowie społeczeństw i mają w nich swoje miejsce, ponieważ tacy zostali stworzeni i mają prawo być tacy , jacy są . Tak, nawet w islamie w Omanie opisano osoby nazywane xanith - są to fizykalnie mężczyźni o męskich imionach i określani językowo męskoosobowymi formami gramatycznymi , mający pełnię praw przysługujących mężczyznom , ale sami o sobie mówią oni jak o kobietach , mają prawo przebywania w kobiecych częściach domów, uczestniczenia w kobiecej części obrzędów weselnych, ale w obecności mężczyzn nie muszą zakrywać twarzy. Nie wolno im jednak nosić burki ani typowo kobiecej odzieży, więc noszą strój będący pomiędzy męskim a kobiecym , stosują makijaż i zlewają się perfumami. W dzień maja pełną swobodę jak mężczyźni, ale w nocy muszą być w odosobnieniu tak jak kobiety. Niektórzy żenią się normalnie z kobietami . Najlepsze jest jednak to , że bycie xanith niekoniecznie jest dane raz na zawsze - można nim/nią być przez jakiś czas, potem przejść do roli męskiej i wrócić do xanith, albo odwrotnie - mężczyzna na jakoś czas staje się xanith a potem wraca do poprzedniej roli tradycyjnie męskiej . Badaczka, która opisała w połowie lat 70 to zjawisko , obliczała , że jeden na 50 mężczyzn przeszedł przez doświadczenie bycia xanith.
Czyta się dobrze, ale trzeba główkować żeby załapać i zrozumieć wszystkie niuanse, kim kto jest i czym się różni od innych , ponieważ temat jest całkowicie sprzeczny z wpojonym nam binarnym systemem płci i trudno w jednej chwili zmienić automatyczny sposób myślenia - ale moim zdaniem warto to przeczytać , bo naprawdę interesujące.
Agn - Sob 12 Cze, 2021 19:36
Tamaro, musze to zdobyc! Musze!!!
*hamuje z piskiem opon* 47 zl za 96 stron Niezle... Ostatnim razem taka proporcje cenowa do grubosci ksiazki widzialam w przypadku niejakiej Doreen Virtue i jej ksiazeczek o aniolach i wrozkach. Choc merytorycznie to byl taki odjechany belkot, ze kwiczalam nad nimi z uciechy.
Tamara - Sob 12 Cze, 2021 19:43
W Bonito zapłaciłam 31 z groszami https://bonito.pl/k-112475937-trzecia-plec-swiata
Jest też audiobook https://bonito.pl/k-198248594-trzecia-plec-swiata-audiobook
Agn - Sob 12 Cze, 2021 19:46
U mnie 28,72
Przezyje. To jest "moj" temat.
Tamara - Sob 12 Cze, 2021 19:47
Znaczy masz większy rabat niż ja
Agn - Sob 12 Cze, 2021 19:49
To rabat ze strony internetowej.
Tamara - Sob 12 Cze, 2021 19:51
Znaczy że jak ? bo ja mam jakiśtam rabat zależny od tego , ile książek kupię miesięcznie, ale na stronie jak widać 32 z groszami
Agn - Sob 12 Cze, 2021 20:08
Wchodzisz na strone swiata ksiazki i po prostu kupujesz ksiazke z tym rabatem, jaki tam jest, bez wzgledu na ilosc ksiazek.
https://www.swiatksiazki....04-ksiazka.html
Tamara - Sob 12 Cze, 2021 20:46
Aaaaa, rozumiem . I masz odbiór na miejscu jak nic ja mam odbiór z Bonito pod bokiem
|
|
|