To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Admete - Nie 25 Lis, 2018 14:23

U mnie satyra społeczna w Sky castle. Podoba mi się. Też się śmieję, ale tym razem gorzko. Ciekawa jestem jak się to wszystko potoczy. Gra pozorów i takie tam. Dobrze zrobione i zagrane. Sporo tajemnic za piękną fasadą.
Trzykrotka - Nie 25 Lis, 2018 14:48

O, to fajnie, bo zbieram.
Admete - Nie 25 Lis, 2018 15:37

Pod koniec pierwszego odcinka zrobiło się naprawdę poważnie. Rodziny i ich tajemnice, ambicje rodziców, problemy dzieci. No i piękne to osiedle. Domy dość specyficzne, ale okolica przepiękna. Children of nobody i Sky Castle to teraz będą moje dramy. Smile porzuciłam pod koniec, bo dla mnie zakończenie jest naśladowaniem na siłę pierwowzoru japońskiego, a drama miała swój własny charakter. Nie żałuję jednak, że widziałam te 12 odcinków. Warto było dla aktorów. To teraz jeszcze pierwszy odcinek Priest ;)
Zapowiedź poważniejszego w tonie seguka:

http://www.dramabeans.com...-in-sbs-sageuk/

Trzykrotka - Nie 25 Lis, 2018 16:31

O rany, jaka obsada :serce2: Ale temat kompletnie nie dla mnie. I pewnie znów 50 odcinków.
Admete - Nie 25 Lis, 2018 17:11

O ilości odcinków nic nie wiem, ale jakby była dobra, to mogę choćby i 50 ;)
BeeMeR - Nie 25 Lis, 2018 17:16

Spadek 9.
Fajny odcinek - jeden pan robi z panną zakupy :serduszkate:

A drugi szoferuje jej na cmentarz, acz niezbyt chętnie - ale czego się nie robi jak się chce "pojeździć swoim samochodem bo się za nim stęskniło" :lol:
Panna wyraźnie zrobiła się twardsza, Babcia też - i dobrze.

Nie wszystkie teksty tłumacza rozumiem - np. ten - niby wiem o co chodzi ale nie jestem pewna co miał tłumacz na myśli :P

albo to:

i taka głupotka w świetle Małpy inaczej się to czyta )

Aragonte - Nie 25 Lis, 2018 18:19

BeeMeR napisał/a:

Też to wyłapałam :rotfl: W końcu oglądałam to krótko po Hwayugi, kiedy zgłębiałam dramografię LSG :wink:

Trzykrotka - Nie 25 Lis, 2018 19:04

BeeMeR napisał/a:

[url=https://i.ibb.co/RQmm9sN/Spadek0100017.jpg]Obrazek[/url]

:rotfl: Doskonałe - jakby młody Son Oh Gong robił przymiarki do spotkania z Sam Jang :mrgreen: Pozostałe teksty wielce enigmatyczne, oba :omg:

Oglądam sobie Geniuszy starożytnego świata o Konfucjuszu. Admete, pani prezenterka jest boska :mrgreen: Jej stroje momentami bardziej nawet przykuwają uwagę niż tekst :lol: Ładna kobieta i przejęta tym, o czym opowiada, a obfita w sposób - powiedziałabym - apetyczny.

Admete - Nie 25 Lis, 2018 19:08

Trzykrotka napisał/a:
Admete, pani prezenterka jest boska

Mówiłam ci - jedyna w swoim rodzaju ;) Ten płaszczyk i sukienka - ale fajna jest ;)

BeeMeR - Nie 25 Lis, 2018 19:52

Spadek 11.
Panna dostała mini sukienkę, makijaż i fryzurę więc obaj panowie zbierali szczęki z podłogi :lol:
Chyba jeszcze nie wspominałam, że lubię kamerdynera - podoba mi się jego lojalność babci i nie uleganie żądaniom i zachciankom reszty rodzinki :szacuneczek:

Aragonte - Nie 25 Lis, 2018 20:40

Tak, tak, obaj panowie byli w ciężkim szoku po make-overze, a Hwana chyba wtedy wyraźnie trafiło :lol:
BeeMeR napisał/a:
Chyba jeszcze nie wspominałam, że lubię kamerdynera - podoba mi się jego lojalność babci i nie uleganie żądaniom i zachciankom reszty rodzinki :szacuneczek:

Kamerdyner jest świetny, też go lubię. I nawet będzie miał swój wątek poniekąd romansowy :mrgreen:

BeeMeR - Nie 25 Lis, 2018 20:44

Kamerdyner był na randce w ciemno - babcia wyraźnie próbuje ułożyć wszystkim życie zanim jej braknie - czy będzie ciąg dalszy tej randki? :mysle:
Hwana wyraźnie trafiło, ale broni się jak może, biedactwo ;)
Jednakże już nawet się raz uśmiechnął ;)

Aragonte - Nie 25 Lis, 2018 20:55

BeeMeR napisał/a:
Kamerdyner był na randce w ciemno - babcia wyraźnie próbuje ułożyć wszystkim życie zanim jej braknie - czy będzie ciąg dalszy tej randki? :mysle:

Nie, nie - on ulokował już gdzieś swoje uczucia :mrgreen:

Hwana trafiło, ale daleka jeszcze droga przed nim - ale z satysfakcją się to na ogół ogląda, patrząc, jak obrywa za to, co zmalował :twisted: no i jak próbuje się stopniowo zmienić.
Nie przegap sceny autobusowej - pierwowzoru tej w AM88 :lol:

A z sympatycznych ról wskazałabym jeszcze przyjaciółkę ES, tę którą znamy jako wrędotę z BBF.

BeeMeR - Nie 25 Lis, 2018 21:40

Aragonte napisał/a:
z satysfakcją się to na ogół ogląda, patrząc, jak obrywa za to, co zmalował
Oj tak, to on musiał zakochać się pierwszy, bo ona jeszcze nie ma powodu :P
Scenę autobusową widziałam w jakimś mv - pewnie, że jak miała nos rozpłaszczać o jakąś klatę to tylko jego :lol: to niewątpliwie taka forma ochrony ;)
Macochę i siostrunię już dawno przewijam bo są okropne i nudne też :roll:

Aragonte napisał/a:
on ulokował już gdzieś swoje uczucia
Oby to nie byłą główna panna i najlepiej żeby się dobrze skończyło :trzyma_kciuki:

Jestem w fabryce - w szałowych ubrankach :lol:

Aragonte - Nie 25 Lis, 2018 22:30

Oj tak, ubranka pierwsza klasa :lol:
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
on ulokował już gdzieś swoje uczucia
Oby to nie byłą główna panna i najlepiej żeby się dobrze skończyło :trzyma_kciuki:

Będzie dobrze, tylko nieco absurdalnie :mrgreen:

Trzykrotka - Nie 25 Lis, 2018 23:06

Będzie dobrze, bo na szczęście tam nie tylko Hwan się co nieco zreformuje :lol:

Aj, gdyby nie późna pora, musiałabym się dowiedzieć, czym w Teriusie skończy się clash przystojniaków przy windzie :lol: Niezmiernie mnie cieszy, że Haitai bardzo dobrze wyważył swoją rolę, podobnie zresztą jak Ji Sub i tatuś - sous chef z Duszki. Każdy na swój sposób jest super-komiczny. Dzisiejsze punkty dostaje ode mnie Ji Sub wpraszający się z dziećmi ludziom do domów z hasłem "przyszliśmy się pobawić" :mrgreen: A wszystko dla wyższych celów, rzecz jasna.
Natomiast jedno zrozumiałam - BeeMer, miałaś rację. Wyczynów dzieci nie można oglądać późnym wieczorem, tak skacze adrenalina. No żesz :bejsbol: One są durniejsze niż ustawa przewiduje.

A w szpitalu wybory dyrektora i dwaj oportuniści - szef onkologii i wicedyrektor odrzuceni. Ciekawe, co tam się jeszcze szykuje. Bardzo lubię ajummę - asystentkę prezesa Gu i bardzo jestem zadowolona, że tą rolą zmywa u mnie pamięć tej koszmarnej megiery, jaką grała w LL>

BeeMeR - Nie 25 Lis, 2018 23:22

Ja dziś nie miałam weny do Teriusza- nadrobię jutro. Te dzieci mają chyba po naszemu 5lat, jak Anusia- to różnie jeszcze bywa z zachowaniem.
Dziś jednak wolałam pooglądać jak Hwan zaczyna gonić króliczka który nie ma najmniejszej ochoty na kontynuowanie znajomości :-P dla kamerdynera najbardziej absurdalna acz jakoś pasująca byłaby mama którą teraz uczy prac gospodarskich :mrgreen:

Admete - Pon 26 Lis, 2018 06:24

Taka asystentka to skarb i też byłam zaskoczona aktorką.
BeeMeR - Pon 26 Lis, 2018 10:42

Terius w obrazkach tj. niech żyją męscy mężczyźni :twisted:

Promocja czytelnictwa zawsze w cenie :serce:

Trzykrotko, masz ładny avek :serce:

BeeMeR - Pon 26 Lis, 2018 11:16

No dobra, szukanie zabawek mnie rozbawiło o tyle, że "bez Zuzki nie zasnę!/gdzie jest moje cośtam" czyli znajdowanie akurat tego fanta który zaginął to magiczna sztuka która od najmłodszych lat dzieciaków umiem tylko ja :lol: Jak ja nie znajdę to znaczy że nie ma i nikt już nie znajdzie :P
Ech, chyba muszę tą dramę oglądać jak jestem wypoczęta, jest większa szansa że wstawki dzieciowe będą mnie bawić a nie drażnić jak wieczorem przed spaniem :P

Admete - Pon 26 Lis, 2018 17:46

Priest nie jest złe, ale w porównaniu z The Guest wypada słabiej zdecydowanie. Nie powinnam porównywać, ale wszyscy, którzy oglądali The Guest to robią ;)
Trzykrotka - Pon 26 Lis, 2018 19:03

Tatusiowie i źli szefowie -prawie-jak-w-ciąży :lol: Podoba mi się klimat Teriusa. Na razie jeszcze nie przegięli z niczym. I obsada i bohaterowie - bardzo dobrze to jest pomyślane. Podoba mi się KIS, czyli w zorganizowanym rodzicielstwie siła. Od łapania porywaczy dzieci, po szukanie zabawek. I nawet niewzruszony Terius musiał ugiąć się przed jego potęgą i podać swój bezcenny numer telefonu :lol: A Tumblr zachwyca się tatusiem na pełny etat, czyli Kang Ki Youngiem. Gra bardzo dużo i ciągle w tle. Może pora na główną rolę? Tylko na wzdychulca to on się nie nadaje, co pokazał w Robociku :roll:
BeeMeR napisał/a:

Trzykrotko, masz ładny avek :serce:

Tak się nasz Terius pięknie ustawił, że grzech było nie skorzystać :serce2:

Co do Priest, to miałam takie dziwne poczucie, że to drama, która trochę korzysta z popularności The Guest.

Admete - Pon 26 Lis, 2018 20:04

The Guest było tak niesamowicie dopracowane - w każdym aspekcie, aktorzy, postacie, zdjęcia, reżyseria, klimat, muzyka.
BeeMeR - Pon 26 Lis, 2018 22:26

Trzykrotka napisał/a:
Tumblr zachwyca się tatusiem na pełny etat, czyli Kang Ki Youngiem. Gra bardzo dużo i ciągle w tle. Może pora na główną rolę? Tylko na wzdychulca to on się nie nadaje, co pokazał w Robociku
Kiedy on jest doskonały w rolach drugoplanowych, charakterystycznych. Detektywem mógłby być, wzdychulacem absolutnie nie.

Ładna ta teriusowa Warszawa, czysta i estetyczna :serduszkate: SJS Kamienna Twarz powiedział nawet "raz, dwa, trzy" :lol:

Zupełnie nie rozumiem idei ucieczki na piechotę uliczkami zamiast od razu wsiąść w auto, ale co ja tam wiem o tajnych akcjach służb specjalnych ;) I tylko śmiać mi się chciało z trzech różnych autobusów udających jeden :rotfl:

Trzykrotka - Pon 26 Lis, 2018 22:41

Nic nie chcę mówić, ale Terius o wiele więcej mówił po polsku, tylko trudno się było połapać :rotfl: Robotinkowi o wiele lepiej poszła nauka czeskiego. "Raz dwa trzy" dało się najbardziej wyłapać. Ale Warszawa pięknie wyglądała w kadrze i nawet nasza najbardziej zakazana gęba showbiznesu (z całym szacunkiem dla aktora) spisała się na medal.

Trochę mniej mnie zajmował dzisiejszy odcinek, ale za dużo miałam rozproszeń. Mama bliźniąt nie bardzo pasuje mi na detektywa. już prędzej Królowa-matka samopomocy rodzicielskiej. Dlatego trochę naciągana była końcówka = ale generalnie drama jest naciągana, więc czemu nie. Torebek jest co niemiara - Rosa K rządzi! :-P Ocena, co prezes sobie zoperował na twarzy była jak żywcem wyjęta z My ID Is Gangnam Beauty.

Zerknęłam na ostatni odcinek Lotniska. Ziew, ziew, ziew. Nawet bez sosu wiedziałam, co było i że wielce szczęśliwie się w drugiej części działo - nie muszę już oglądać.