Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
BeeMeR - Czw 07 Wrz, 2017 10:23
| Admete napisał/a: | | ma słaby warsztat pisarski. | Ja bym to określiła mianem napuszonego ego tj. mnie to najbardziej przeszkadza - jak inaczej określić kompletnie niezwiązane z treścią chwalenie się znajomością z Wałęsą czy Kwaśniewskim, przytaczanie peanów pochwalnych na swój temat?
Agn - Czw 07 Wrz, 2017 10:27
Admete, daj znać, jak ta biografia.
Pałkiewicz jest owszem - strasznym chwalipiętą i ma wizerunek siebie jako wielkiego genialnego odkrywcy. W sumie jego wyprawa faktycznie przyczyniła się do zbadania tej rzeki.
Trudno się go czyta, ale i tak wolę jego niż jego głównego przeciwnika, którego nie wymienię z nazwiska, a który sobie wymyśla szamanów. Pałkiewicz przynajmniej tego nie robi.
BeeMeR - Czw 07 Wrz, 2017 10:42
| Agn napisał/a: | | Pałkiewicz jest owszem - strasznym chwalipiętą i ma wizerunek siebie jako wielkiego genialnego odkrywcy | Tja, nawet przy ostatnich rozdziałach myślałam sobie o tym, że łatwiej mi się czytało metafizyczne spotkania blondynki z lamą, ale nie da się ukryć, że są znacznie bardziej miałkie, a on jednak trochę ciekawostek ma pomiędzy chwaleniem się tym i tamtym. Problem mój polega na tym, że moja mp3 nie ma funkcji przewijania do przodu o trochę i mogę najwyżej zrezygnować z reszty rozdziału, a w książce drukowanej może ominąć wzrokiem wtrącane akapity o niczym ważnym.
milenaj - Czw 07 Wrz, 2017 13:37
Ja wczoraj i dzisiaj zapodałam sobie całkiem nierealną Szwaję, ale przypomniałam sobie, jak to się dobrze czytało.
Ale na tapecie jest też ciągle arcyciekawy "Dziki Kontynent. Europa po II Wojnie Światowej"
Admete - Czw 07 Wrz, 2017 15:09
Bardzo dobra ta biografia, już w zasadzie kończę.
Agn - Pią 08 Wrz, 2017 17:27
A ja znow z audiobookiem, coraz bardziej przyzwyczajam sie do sluchania. Zwlaszcza jesli jest tak dobrze zrobione.
Blade runner Philip K. Dick
Swietna, wielowymiarowa ksiazka. Sluchalam z zafascynowaniem odkrywajac jej kolejne poklady i smaczki.
Audiobook a'la sluchowisko, znow czyta Robert Wieckiewicz, a towarzysza mu m.in. Anna Dereszowska, Andrzej Chyra, Agata Kulesza...
Super sprawa do sluchania.
Admete - Pią 08 Wrz, 2017 17:35
Ja się raczej nie przekonam do słuchania, musiałabym jakiś trening przejść. Albo nie mieć innego wyjścia.
Admete - Pią 08 Wrz, 2017 18:16
Wrzucę wam linka do wiersza pana, który teraz będzie w podstawie programowej liceum - pan Wacław Wencl - piewca krwi, przelanej dla ojczyzny - taadam - czytacie na własną odpowiedzialność:
milenaj - Pią 08 Wrz, 2017 18:35
BeeMeR - Pią 08 Wrz, 2017 18:57
| Admete napisał/a: | | Ja się raczej nie przekonam do słuchania, musiałabym jakiś trening przejść. Albo nie mieć innego wyjścia. | Mnie powoli słabną oczy - audiobook jest niezłym rozwiązaniem, np. do transportu, który ma słabe/trzęsące się światło albo w trakcie dłuższej pracy nie wymagającej wielkiego skupienia .
Admete - Pią 08 Wrz, 2017 19:16
Wtedy słucham muzyki, zwłaszcza jak jadę gdzieś, idę. Audiobook jednak wymaga skupienia, muzyka nie.
Agn - Pią 08 Wrz, 2017 21:27
Ja sie wytrenowalam na angielskich audiobookach, bo trzeba sie bylo niezle skupic, by zrozumiec, co mowia. Teraz na polskim tekscie idzie mi lekko i przyjemnie. Rzecz jasna o ile dobrze jest tekst przeczytany, bo zly lektor polozy najlepsza ksiazke.
Wiersz.... Erm... Cudowny. Moje serce i watroba wiotczaly z kazda linijka.
Deanariell - Pią 08 Wrz, 2017 21:48
| Admete napisał/a: | | Wacław Wencl - piewca krwi, przelanej dla ojczyzny |
Pisałam kiedyś w liceum i na studiach wiersze w podobnym stylu, ale na inne tematy - czemu mnie nie dali do podstawy programowej?
Barbarella - Pią 08 Wrz, 2017 21:59
| Agn napisał/a: | Wiersz.... Erm... Cudowny. Moje serce i watroba wiotczaly z kazda linijka. |
Agn, właściwie to podpisuję się do Twojego komentarza odnośnie wiersza...
Agn - Pią 08 Wrz, 2017 22:22
Riella, nie przemyślałaś kariery. A i my byśmy się mogły dziś przechwalać, że znamy poetkę. A tak co?
BeeMeR - Pią 08 Wrz, 2017 22:30
Ja nawet nie przeczytałam tego czegoś - wiersz dla mnie musi posiadać rym i rytm, że nie wspomnę o treści sensownej - inaczej to raczej przypadkowy zlepek słów
z wierszami białymi nie rozumiałam się nigdy
Admete - Sob 09 Wrz, 2017 08:10
Wiersze białe tez mają rytm
milenaj - Sob 09 Wrz, 2017 11:21
Hmm, czy mogę odmówić nazwania tego wierszem.
Agn - Sob 09 Wrz, 2017 12:19
Udzielam zezwolenia.
Deanariell - Sob 09 Wrz, 2017 18:13
| Agn napisał/a: | | Riella, nie przemyślałaś kariery. A i my byśmy się mogły dziś przechwalać, że znamy poetkę. A tak co? |
Bo ja stwierdziłam, że to grafomania.
ita - Sob 09 Wrz, 2017 18:49
Tu byłoby ważne co inni stwierdzą . Trzeba było sobie dać szansę, kochana.
Jeszcze odpowiedni dobór tematów i Twoje wiersze lądują w podręcznikach
BeeMeR - Sob 09 Wrz, 2017 19:27
| Admete napisał/a: | | Wiersze białe tez mają rytm | Nie wszystkie i nie dla mnie
Admete - Sob 09 Wrz, 2017 19:42
| BeeMeR napisał/a: | | Nie wszystkie i nie dla mnie |
Nie będę się spierać
Agn - Sob 09 Wrz, 2017 19:47
Riella, ale co tam skromnosc i nadmierny krytycyzm wzgledem wlasnej tfu!rczosci - w podrecznikach by cie drukowali!
Admete - Sob 09 Wrz, 2017 19:48
Ja chyba nawet gdzieś mam jakiś jej wiersz
|
|
|