To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

BeeMeR - Czw 07 Wrz, 2017 10:23

Admete napisał/a:
ma słaby warsztat pisarski.
Ja bym to określiła mianem napuszonego ego tj. mnie to najbardziej przeszkadza - jak inaczej określić kompletnie niezwiązane z treścią chwalenie się znajomością z Wałęsą czy Kwaśniewskim, przytaczanie peanów pochwalnych na swój temat? :roll:
Agn - Czw 07 Wrz, 2017 10:27

Admete, daj znać, jak ta biografia. :)

Pałkiewicz jest owszem - strasznym chwalipiętą i ma wizerunek siebie jako wielkiego genialnego odkrywcy. W sumie jego wyprawa faktycznie przyczyniła się do zbadania tej rzeki.
Trudno się go czyta, ale i tak wolę jego niż jego głównego przeciwnika, którego nie wymienię z nazwiska, a który sobie wymyśla szamanów. Pałkiewicz przynajmniej tego nie robi.

BeeMeR - Czw 07 Wrz, 2017 10:42

Agn napisał/a:
Pałkiewicz jest owszem - strasznym chwalipiętą i ma wizerunek siebie jako wielkiego genialnego odkrywcy
Tja, nawet przy ostatnich rozdziałach myślałam sobie o tym, że łatwiej mi się czytało metafizyczne spotkania blondynki z lamą, ale nie da się ukryć, że są znacznie bardziej miałkie, a on jednak trochę ciekawostek ma pomiędzy chwaleniem się tym i tamtym. Problem mój polega na tym, że moja mp3 nie ma funkcji przewijania do przodu o trochę i mogę najwyżej zrezygnować z reszty rozdziału, a w książce drukowanej może ominąć wzrokiem wtrącane akapity o niczym ważnym. :roll:
milenaj - Czw 07 Wrz, 2017 13:37

Ja wczoraj i dzisiaj zapodałam sobie całkiem nierealną Szwaję, ale przypomniałam sobie, jak to się dobrze czytało. :)

Ale na tapecie jest też ciągle arcyciekawy "Dziki Kontynent. Europa po II Wojnie Światowej"

Admete - Czw 07 Wrz, 2017 15:09

Bardzo dobra ta biografia, już w zasadzie kończę.
Agn - Pią 08 Wrz, 2017 17:27

A ja znow z audiobookiem, coraz bardziej przyzwyczajam sie do sluchania. Zwlaszcza jesli jest tak dobrze zrobione.

Blade runner Philip K. Dick
Swietna, wielowymiarowa ksiazka. Sluchalam z zafascynowaniem odkrywajac jej kolejne poklady i smaczki.
Audiobook a'la sluchowisko, znow czyta Robert Wieckiewicz, a towarzysza mu m.in. Anna Dereszowska, Andrzej Chyra, Agata Kulesza...
Super sprawa do sluchania. :serce2:

Admete - Pią 08 Wrz, 2017 17:35

Ja się raczej nie przekonam do słuchania, musiałabym jakiś trening przejść. Albo nie mieć innego wyjścia.
Admete - Pią 08 Wrz, 2017 18:16

Wrzucę wam linka do wiersza pana, który teraz będzie w podstawie programowej liceum - pan Wacław Wencl - piewca krwi, przelanej dla ojczyzny - taadam - czytacie na własną odpowiedzialność:
Spoiler:

Wojciech Wencel
Calcium magnesium

Leżą w zbiorowej mogile
z przestrzelonymi głowami

ich utrudzone ciała
stopniowo tracą na wadze

rozkłada się wątroba
wiotczeją mózg i serce

w końcu pękają ścięgna
i kruszy się szkielet

legiony gnilnych bakterii
zostawiają za sobą

jedynie minerały
lżejsze niż szczypta prochu

po latach są już cząstkami
tablicy Mendelejewa

rozpływają się w ciemności
na cztery strony świata

jak było im obiecane
w Kazaniu na Górze

stają się

solą ziemi

milenaj - Pią 08 Wrz, 2017 18:35

:confused3:
BeeMeR - Pią 08 Wrz, 2017 18:57

Admete napisał/a:
Ja się raczej nie przekonam do słuchania, musiałabym jakiś trening przejść. Albo nie mieć innego wyjścia.
Mnie powoli słabną oczy - audiobook jest niezłym rozwiązaniem, np. do transportu, który ma słabe/trzęsące się światło albo w trakcie dłuższej pracy nie wymagającej wielkiego skupienia ;) .
Admete - Pią 08 Wrz, 2017 19:16

Wtedy słucham muzyki, zwłaszcza jak jadę gdzieś, idę. Audiobook jednak wymaga skupienia, muzyka nie.
Agn - Pią 08 Wrz, 2017 21:27

Ja sie wytrenowalam na angielskich audiobookach, bo trzeba sie bylo niezle skupic, by zrozumiec, co mowia. Teraz na polskim tekscie idzie mi lekko i przyjemnie. Rzecz jasna o ile dobrze jest tekst przeczytany, bo zly lektor polozy najlepsza ksiazke.

Wiersz.... Erm... Cudowny. Moje serce i watroba wiotczaly z kazda linijka. :?

Deanariell - Pią 08 Wrz, 2017 21:48

Admete napisał/a:
Wacław Wencl - piewca krwi, przelanej dla ojczyzny

Pisałam kiedyś w liceum i na studiach wiersze w podobnym stylu, ale na inne tematy :-P - czemu mnie nie dali do podstawy programowej? :mysle: :rotfl:

Barbarella - Pią 08 Wrz, 2017 21:59

Agn napisał/a:
Wiersz.... Erm... Cudowny. Moje serce i watroba wiotczaly z kazda linijka. :?

Agn, właściwie to podpisuję się do Twojego komentarza odnośnie wiersza...

Agn - Pią 08 Wrz, 2017 22:22

Riella, nie przemyślałaś kariery. A i my byśmy się mogły dziś przechwalać, że znamy poetkę. A tak co? ;)
BeeMeR - Pią 08 Wrz, 2017 22:30

Ja nawet nie przeczytałam tego czegoś - wiersz dla mnie musi posiadać rym i rytm, że nie wspomnę o treści sensownej - inaczej to raczej przypadkowy zlepek słów :P
z wierszami białymi nie rozumiałam się nigdy :P

Admete - Sob 09 Wrz, 2017 08:10

Wiersze białe tez mają rytm :)
milenaj - Sob 09 Wrz, 2017 11:21

Hmm, czy mogę odmówić nazwania tego wierszem. ;)
Agn - Sob 09 Wrz, 2017 12:19

Udzielam zezwolenia. :mrgreen:
Deanariell - Sob 09 Wrz, 2017 18:13

Agn napisał/a:
Riella, nie przemyślałaś kariery. A i my byśmy się mogły dziś przechwalać, że znamy poetkę. A tak co?

Bo ja stwierdziłam, że to grafomania. :mysle: :lol:

ita - Sob 09 Wrz, 2017 18:49

Tu byłoby ważne co inni stwierdzą :-P . Trzeba było sobie dać szansę, kochana.
Jeszcze odpowiedni dobór tematów i Twoje wiersze lądują w podręcznikach :wink:

BeeMeR - Sob 09 Wrz, 2017 19:27

Admete napisał/a:
Wiersze białe tez mają rytm
Nie wszystkie i nie dla mnie :P
Admete - Sob 09 Wrz, 2017 19:42

BeeMeR napisał/a:
Nie wszystkie i nie dla mnie

Nie będę się spierać :)

Agn - Sob 09 Wrz, 2017 19:47

Riella, ale co tam skromnosc i nadmierny krytycyzm wzgledem wlasnej tfu!rczosci - w podrecznikach by cie drukowali! ;)
Admete - Sob 09 Wrz, 2017 19:48

Ja chyba nawet gdzieś mam jakiś jej wiersz ;)