To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

BeeMeR - Śro 04 Lis, 2015 06:52

Trzykrotka napisał/a:
Umowa stoi :excited:
Jeżeli tylko zniesiesz moje liczne westchnienia w stylu "jaki on jest śliczny nawet w tych dredach", bo wydaje mi się, że mogą mi się wyrywać z młodej piersi ;) to świetnie :mrgreen:
Agn, a chcesz przyjechać na seans czy zrobić równoległy?

Anaru - Śro 04 Lis, 2015 08:20

No dobra, z racji zaległości w wiadomym wątku zapytam o wartości artystyczne w filmie Jackie Chana :mrgreen: , te same co w Resident Evil 6? ;)
Trzykrotka - Śro 04 Lis, 2015 08:49

Nie, te z naszych z BeeMer avatarków. Nie te same, ale blisko. Można rzec, że każda swoje powody nosi na awatarze. Przy czym ja też na RE się wybiorę :rumieniec:
Idziemy i zobaczymy, która będzie głośniej wzdychać :banan:

Agn - Śro 04 Lis, 2015 12:55

BeeMeR napisał/a:

Myślałam o tym, ale to pewnie nie do wykonania będzie. Choć może uda mi się jakoś równoległy... :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
Nie, te z naszych z BeeMer avatarków. Nie te same, ale blisko. Można rzec, że każda swoje powody nosi na awatarze. Przy czym ja też na RE się wybiorę
Idziemy i zobaczymy, która będzie głośniej wzdychać

Ja bezlitośnie ciągnę Anaru na ten film. Taka jestem zUa i okrutna. :twisted:

Anaru - Śro 04 Lis, 2015 13:20

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Myślałam o tym, ale to pewnie nie do wykonania będzie. Choć może uda mi się jakoś równoległy... :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
Nie, te z naszych z BeeMer avatarków. Nie te same, ale blisko. Można rzec, że każda swoje powody nosi na awatarze. Przy czym ja też na RE się wybiorę
Idziemy i zobaczymy, która będzie głośniej wzdychać

Ja bezlitośnie ciągnę Anaru na ten film. Taka jestem zUa i okrutna. :twisted:

Na ten sam to nie wiem, ale jak coś to ja sie na równoległy piszę :flirtuje1:
A i na Resident Evil 6 też mnie za włosy nie musisz ciągnąć, wystarczy za nogę :lol:

Agn - Śro 04 Lis, 2015 18:53

Anaru napisał/a:
Na ten sam to nie wiem, ale jak coś to ja sie na równoległy piszę

Na ten sam, w sensie RE6 cię ciągnę.
A film Jackie Chana możemy sobie razem łyknąć. Do dziś miło wspominam wspólny seans Man on high heels. :mrgreen:

Trzykrotka - Śro 04 Lis, 2015 19:04

A właśnie, w tychże samych Ekranach była recenzja Damy z Seulu - czyli Man on a High Heels. Bardzo pochlebna, z pięknym zdjęciem głównego bohatera.
Anaru - Śro 04 Lis, 2015 19:09

Agn napisał/a:
Na ten sam, w sensie RE6 cię ciągnę.

No toć wiem i rozróżniam :mrgreen:
Pisałam o równoległym do Basi z Trzykrotką ;)

Admete - Śro 11 Lis, 2015 16:01

Byłam niedawno na Spectre - nie oczekiwałam logiki, więc się dobrze bawiłam ;) Pościgi pierwsza klasa. Trochę się też pośmiałam. Q jest cudny :) czy ktoś był na Pentameronie? Koleżanka zadzwoniła, ze idzie na 18 do kina na ten film. Obejrzałam zwiastun i mam mieszane uczucia. Zasadniczo to bym to obejrzała, ale nie dziś.

https://www.youtube.com/watch?v=Ma0RSyqr6tA

Akaterine - Śro 11 Lis, 2015 17:42

Admete napisał/a:
Q jest cudny :)

Q to chyba dla mnie jedyny argument za oglądaniem Bonda :mrgreen: .

Admete - Śro 11 Lis, 2015 18:44

Może by zrobili spin-off z Q? ;) Na Pentameron się jednak nie wybrałam, ale obejrzę, bo pewnie się okazja nadarzy.
Agn - Czw 12 Lis, 2015 22:26

Od tygodni usiłowałam się dogadać z kumpelą, żeby zasiąść i obejrzeć jeden z moich najukochańszych filmów - Łowcę androidów. Dziś się wreszcie udało i obejrzałyśmy. Ten film jest piękny. Pięknie zrobiony, ma cudowną muzykę, która nadaje taki niesamowity smutek scenom śmierci postaci, które przecież wcale nie były pozytywne.
W trakcie oglądania, kiedy już doszłyśmy z kumpelą do wniosku, że Harrison Ford powinien zostać wciągnięty na listę cudów pod patronatem Unesco, wpadłyśmy na pomysł - oglądamy całą filmografię Harrisona Forda. Z pominięciem może gościnnych występów w serialach. Mam nadzieję, że jeśli ma na koncie jakieś kino familijne o psie, orce czy innym zwierzaku, to też da się to wyciąć.
Niemniej - plan jest. I następny film, jaki zamierzamy obejrzeć, kiedy zsynchronizujemy grafiki, to będzie Ścigany. :banan:

Anaru - Czw 12 Lis, 2015 23:05

Agn napisał/a:
Od tygodni usiłowałam się dogadać z kumpelą, żeby zasiąść i obejrzeć jeden z moich najukochańszych filmów - Łowcę androidów. Dziś się wreszcie udało i obejrzałyśmy. Ten film jest piękny. Pięknie zrobiony, ma cudowną muzykę, która nadaje taki niesamowity smutek scenom śmierci postaci, które przecież wcale nie były pozytywne.

Ten film jest piękny :serce: i strasznie dawno go nie widziałam, chyba sobie odświeżę...

Harry_the_Cat - Pon 16 Lis, 2015 00:49

Obejrzalam Trainwreck. Calkiem lubie Amy Schumer i pierwsza polowa bila zabawna. Potem sie zrobilo bardziej romansidlo sztampowe, ale milo sie ogladalo do konca. LeBron James mnie bardzo ubawil :lol: Lubie jak slawni ludzie graja w filmach siebie samych.
BeeMeR - Śro 02 Gru, 2015 15:03

Dwa snuje:

Nad jeziorem Tahoe
Dzień z życia młodzieńca, któremu właśnie zawalił się świat - i w ciągu tego dnia dorasta.
Film sam w sobie jest ciekawy, taka meksykańska niekończąca się sjesta robi za tło, ale niestety ma też sporo dłużyzn (wyciemnień na przemyślenia widzów) i wyraźny brak muzyki.
https://www.youtube.com/watch?v=07nWs3cuUDg

Parking krolow (Kongavegu) (2010)

A to jest skandynawska abstrakcja - rzecz się dzieje na osiedlu przyczep kempingowych - a mieszkają tam przeróżne typy, o przedziwnych powiązaniach rodzinnych.
Film nie jest tak nerwowy jak zwiastun sugeruje, to raczej snuj z domieszką khem, rodziny ;) :
https://www.youtube.com/watch?v=tCbnDuEgFNk

Harry_the_Cat - Śro 02 Gru, 2015 22:33

A ja widzialam ostatnio Man Up - http://www.imdb.com/title/tt3064298/

Bards sympatyczna komedia o wiecznej singielce, super sie oglada. Polecam.

Caitriona - Czw 03 Gru, 2015 13:33

Harry_the_Cat napisał/a:
A ja widzialam ostatnio Man Up

Też widziałam (lubię Simona Pegga), podobało mi się :D

Akaterine - Czw 03 Gru, 2015 18:29

Też oglądałam! :D Podzielam opinie, bardzo fajny film.
Anaru - Czw 03 Gru, 2015 23:49

BeeMeR napisał/a:
Parking krolow (Kongavegu) (2010)

Ni mom, przeryłam dyski. Najwyraźniej zostałam pominięta w rozdzielniku :mysle:

BeeMeR - Pią 04 Gru, 2015 08:24

Biorąc pod uwagę, że było z lektorem zapewne da się znaleźć :kwiatek:
RaczejRozwazna - Pon 07 Gru, 2015 21:02

Wpadłam po dłuższej przerwie, żeby napisać, że widziałam drugiego "Kosogłosa" (tzn. czytam Was ciągle ale już mało się wypowiadam). Zawsze dawałam tu mini-recenzje z seansów 'Igrzysk" więc niech tradycji stanie się zadość. :-D

Ogólnie nadal mi się bardzo podobało - oprócz pierwszej pól godziny - akcja za wolno się rozkręcała. Przejmujący był jedynie smutek bijący z tej historii i dlatego w sumie nie miałam za złe tego zbyt sielskiego, wyidealizowanego epilogu. Dobre zakończenie całej Trylogii, a szczególne brawa dla reżysera za to, że z najsłabszej części potrafił zrobić film, który trzyma poziom. Na szczęście ograniczyli do koniecznego minimum wszystkie (1) makabreski, (2) rozterki miłosne głównej bohaterki. Wątek o "uchodźcach' zapachniał mi jakoś znajomo.... W ogóle przeraźliwie aktualny jest ten temat manipulacji medialnej, walki o władzę, mechanizmów sterowania tłumem, okropieństwa wojny etc. z jednej strony, zaś rozpadu osobowości i doświadczenia traumy z drugiej. Na scenie "rozmowy" Katniss z kotem normalnie się wzruszyłam.
Kiedyś uważałam, że to niedobrze, że dzisiejsza młodzież lubuje się w tak "beznadziejnych" ( w sensie "bez nadziei") historiach. Teraz stwierdzam, że może to dobrze, że oglądają coś takiego niż jakieś durne hamerykańskie "love story" dla młodych albo puste "nawalanki". Coś daje do myślenia. Siedziałam dziś w kinie z grupą chyba gimnazjalistów - zachowywali się wyjątkowo cicho.

Anaru - Pon 07 Gru, 2015 21:24

Mam do zobaczenia obie części, zostawiłam sobie poprzednia do zobaczenia razem obu. bardzo nie lubię tego rozdzielania finału na dwa filmy żeby wyszarpać jeszcze więcej kasy. :roll:
Harry_the_Cat - Pon 07 Gru, 2015 21:32

Mom zdaniej ostatnia czesc jest najslabsza. Zdecydowanie Cathcing Fire nadal pozostaje moja ulubiona czescia. Ja widzialam chyba ze 2 tygodnie temu i pamietam, ze wrazenia mialam take srednie. Mi sielankowa koncowka nie pasowala, choc nie byla az taka drazniaca niz w HP. Ale ogolnie nie widze potrzeby takich wszystkich kropeczek nad i i kreseczek nad t.
No i ten watek
Spoiler:
Haymitcha i Elliie - serio??
.
Zgadzam sie ze akcja sie wolno rozwijala i nie rozumiem niektorych zmian na poczatku w stosunku do ksiazki - nie przeszkadza mi ze sie zmienia, ale w tym w wypadku zupelnie nie rozumiem jaki mial byc cel. Rozumiem zmiany z listem od Plutarcha, ale wyszlo to wyjatkowo sztywno. Juz lepiej by to po prostu dali jako monolog Haymitcha.

No i efekty specjalne w walce w tunelach mnie nie powalily - wiekszosc czasu nie wiedzialam, ktorego z bohaterow wlasnie ogladamy....

Sorry, ze narzekam. Ksiazka byla zdecydowanie najslabsza i z filmem jest podobnie.

Admete - Wto 08 Gru, 2015 05:38

Ja nie widziałam. Zobaczę na wiosnę jak wyjdzie dvd.
BeeMeR - Pon 14 Gru, 2015 13:59

The Giver / Dawca Pamięci (2014)

bardzo dobrze się ogląda, choć nie jest to szczególnie oryginalna wizja świata poz\bawionego uczuć wyższych i walki o ich przywrócenie. Polecam w każdym razie jako niezobowiązującą rozrywkę.

zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=uxFJvlWqphM