To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Anonymous - Pią 28 Gru, 2012 14:51

Kupiłam sobie "Krew królów" dostałam prawie 50% zniżki w mojej ukochanej księgarni. Strasznie chciałam przeczytać tą książkę. Teraz mi się uda. :cheerleader2:
milenaj - Sob 05 Sty, 2013 15:26

Prawie przesłuchałam osławionego "Greya". Totalne fabularne dno. Byłabym za tym, żeby jednak nie było to do ogólnej sprzedaży. Porypane to jest naprawdę.
Ale przy odpowiednim podejściu to generalnie komedia jakich mało. Matko, jak ja się chichrałam przy niektórych scenach, już nie mówiąc o tym, że po kilku rozdziałach kończyłam wypowiedzi bohaterów, bo tak były przwidywalne.

Czekam na inwencję ofiarodawcy, może będzie mi dane zapoznać się z dalszymi losami tej niezwykłej pary. :wink:

Anonymous - Sob 05 Sty, 2013 15:36

A dziś Pani, która z mężem sprzedawała fajne auto, na kolanach miała Greya.
milenaj - Sob 05 Sty, 2013 15:39

Ja już czytałam takie skrajne opinie, że nawet się ucieszyłam z prezentu, bo kasy bym na to nie wydała.
Ubawiłam się naprawdę. Zostały mi cztery rozdziały do końca i tak sobie teraz myślę, jak autorka doprowadzi do tego ogólnie przewidywalego zwrotu akcji w końcówce.

Agn - Sob 05 Sty, 2013 17:17

To ja nie powiem, że z moich książek o Korei Południowej połknęłam już dwie, została mi trzecia (najcieńsza, ale za to ze zdjęciami), wsiorbałam także Koreańczycy, Chińczycy, Japończycy i już mam gotowy stosik książek o Korei Północnej. Będzie hardcore i będę pewnie beczeć przy nich, ale ciekawi mnie.
I już się zamykam, bo czuję, jak wywracacie oczyskamy. :wink:

BeeMeR - Nie 06 Sty, 2013 19:16

Drugi oddech - Philippe Pozzo di Borgo

Książka, na której kanwie powstał głośny film Nietykalni, o którym za chwilę i w innym wątku. Książka opisuje myśli i wyrywkowo historię autora, który po wypadku na paralotni został inwalidą. Jest niezwykle gorzka (bo jakie niby ma być życie tetraplegika?), pełna bólu niemożności, odrzucenia i po prostu bólu fantomowego. Jest chaotyczna, fragmentaryczna, ale też bardzo ciekawa - i na pewno pozwala pochylić głowę nad kalectwem i cieszyć się ze zdrowia - jakkolwiek ułomne by nie było.

Agn - Nie 06 Sty, 2013 19:41

BeeMeRku, jest jeszcze książka "Odmieniłeś moje życie", o tej samej sprawie, tylko chyba mniej beletrystycznie jakoś. Masz jakieś porównanie? Co się lepiej czyta?
BeeMeR - Nie 06 Sty, 2013 20:19

Agn napisał/a:
Odmieniłeś moje życie"
Tego nie znam, na razie więc potrafię tylko porównać wspomnianą książkę i film.
Agn - Pon 07 Sty, 2013 11:46

Przeczytałam Zaproszenie na kimchi Leny Świadek. Ze wszystkich książek o Korei Południowej ta była zdecydowanie najsłabsza. Raz że autorka wypisuje czasem brednie (np. dramy są wyłącznie o miłości - nawet ja, która nigdy w Korei nie byłam, wiem, że to bzdura; albo że kuchnia koreańska ma właściwości antyrakowe - poprawka, to Koreańczycy tak twierdzą, ta kuchnia jest po prostu zdrowsza niż np. nasza), a dwa, że rozdziały są podzielone na luźne, nie związane ze sobą notatki. Do tego chaos. Krótki akapit o sławetnym kimchi, potem dwa różne akapity o czymś innym i znowu o kimchi. Jak pokochałam zwarte i piękne eseje Anny Sawińskiej (W Korei) czy arcyciekawą książkę Konrada Godlewskiego (Korea szerokopasmowa), tak muszę przyznać, że tą książką jestem rozczarowana. Nic mi w zasadzie nie dała poza tym, co już wiedziałam. No i nie bardzo dowierzałam autorce. :roll: W sumie naj naj najbardziej podobał mi się jedyny zwarty tekst na samym końcu, przedstawiający nieco Koreę historyczną i architektoniczną. No i ów tekst wyszedł spod pióra wspomnianej już przeze mnie Anny Sawińskiej.

Niniejszym rozpoczynam beczenie godne wełniastej owcy - skończyły mi się książki o Korei Południowej!!! :cry2: :cry2: :cry2: Niech mnie ktoś przytuli... (albo trzepnie w łeb)

Anonymous - Pią 11 Sty, 2013 22:04

Nie nowość, ale i nie antyczny biały kruk. "Zbrodnia w błękicie" fenomenalny kryminał, taki w klimacie Christie. Świetny, retro z klimatem, jest napięcie, świetna intryga. Ależ jestem zachwycona!
milenaj - Pią 11 Sty, 2013 22:11

Jak już pisałam na blogu, byłam prawie pewna, że Ci się spodoba.
Kasiek weź się za "Stulecie detektywów". :mrgreen:

Anonymous - Sob 12 Sty, 2013 06:20

Eeee chwilowo nie mam skąd wytrzasnąć tej książki ;)
Anonymous - Sob 12 Sty, 2013 06:57

A! do 01:25 czytałam "okrutne oskarżenie" świetna powiesć. W sumie oczy mnie jeszcze szczypią po popłakaniu.

A teraz, zaraz idę do roboty - zacnie ;)

Ania Aga - Sob 12 Sty, 2013 21:09

Nie wiem, czy to właściwy dział - znacie wolnelektury.pl? Oczywiście znajdują się tam tylko książki, do których wygasły prawa autorskie, część z nich jest także w formie audiobooków.
http://wolnelektury.pl/

Caitriona - Sob 12 Sty, 2013 23:39

lady_kasiek napisał/a:
Nie nowość, ale i nie antyczny biały kruk. "Zbrodnia w błękicie" fenomenalny kryminał, taki w klimacie Christie. Świetny, retro z klimatem, jest napięcie, świetna intryga. Ależ jestem zachwycona!

Wspaniały jest ten kryminał, wysoki poziom. Naprawę cudo. Chętnie przeczytałabym kolejny ;)

Anonymous - Sob 12 Sty, 2013 23:57

Ma być. Niebawem. Potwierdzone u źródła!
Caitriona - Nie 13 Sty, 2013 00:34

lady_kasiek napisał/a:
Ma być. Niebawem.

I bardzo dobrze! :D

milenaj - Nie 13 Sty, 2013 10:29

To jest świetna wiadomość. :mrgreen:
Admete - Nie 13 Sty, 2013 16:34

Warto zajrzeć do Znaku - mają sporo przecen i wyprzedaży. Można np. kupić taniej Stulecie detektywów i Godzinę detektywów.
Anonymous - Nie 13 Sty, 2013 18:06

Ajjjj a u mnie przed Matką Boską Piniężną :(
milenaj - Nie 13 Sty, 2013 18:32

Ja też podziekuję. Odebrałam zamówienie wyprzedażowe z Empiku, a następne dwa czekają na realzację.
No i 25 zabierm moją rodzicielkę do kina. :mrgreen:

Ale w przyszłym miesiącu coś może pomyslę, choć już pewnie bez promocji.

Agn - Nie 13 Sty, 2013 18:45

Dziewczyny, Znak ma dosyć często b. fajne promocje, więc może i w przyszłym miesiącu będzie coś ciekawego się u nich działo. :-)
Admete - Pon 14 Sty, 2013 10:53

Ostatnio przypomniałam sobie Terakowskiej Córkę czarownic, a jakis czas temu Tam gdzie spadaja anioły...Gdybyśmy żyli w lepszym, nieco bogatszym kraju, w którym tak jak w Anglii można liczyć na jakas sensowną produkcję tv, to ksiązki Terakowskiej byłyby świetnym amteriałem na miniseriale...
Agn - Pią 18 Sty, 2013 16:21

Barbara Demick Światu nie mamy czego zazdrościć. Zwyczajne losy mieszkańców Korei Północnej
Książka, przy której można się spłakać do odwodnienia. Jak tytuł wskazuje - przedstawia obraz życia w KRLD oczami tych, którzy zdecydowali się stamtąd uciec. Jest tu co nieco o polityce (a właściwie bardzo dużo), ale na dobrą sprawę autorka cały czas przedstawia to wszystko w kontekście konkretnych losów - wymysł Kim Ir Sena (lub Kim Dzong Ila, bo w końcu jest tak samo popieprzony jak tatuś) i efekty na konkretnym przykładzie. Niesamowita lektura. Wzruszająca, poruszająca, momentami ściskała mnie w gardle. Dobrze napisana, gęsta, nie raz i nie dwa razy wali w łeb. Losy bohaterów są ze sobą poprzeplatane, tak, by nie skupiać się wyłącznie na jednym człowieku, ale zawsze poznać szerszy kontekst. Wszystkie historie tworzą piękną całość, spojoną (uwaga!) historią miłosną dwojga bohaterów. Koniec to opowieść o tym, jak każdemu z nich udało się (i wciąż obywatelom KRLD się udaje) uciec.
Wniosek jest w gruncie rzeczy tylko jeden - można sobie powiedzieć w duchu: "O ja pier..." i modlić się, by Kim Dzong Ila (i jego następców, bo już są wytyczeni) trafił szlag.
Polecam!

Admete - Pią 18 Sty, 2013 19:30

Czytam sobie właśnie kolejny kryminał Lewandowskiego - tym razem okultystyczny spisek i Bogini z labradoru . W tle Witkacy i Gombrowicz. Podoba mi się jak zgrabnie Lewandowski wplata w wątki zmyślone prawdziwe postacie i wydarzenia.